Două pariuri

Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
Două pariuri jpeg

„Depinde de om, unu’ e mai gospodar, altu’ mai puturos sau nepriceput. Depinde de om.“ – îmi repeta tătarul, uşor amărît, un pic mîndru. Restaurantul lui arăta splendid, decorat cu gust. Gramatica locului era evidentă, nu aveai parte de stridenţe de plastic. Eram în centrul Neptunului, într-unul dintre puţinele locuri frecventabile rămase. Îl provocasem pe tătar să îmi explice de ce arăta atît de jalnic restul staţiunii: hoteluri închise, cu scînduri în geam, spaţii verzi năpădite, personal deja obosit, plictisit, agasat. La explicaţia lui nu am găsit ce să mai adaug. Am dat din mînă a lehamite şi am închis subiectul. 

Ceva mai devreme fusesem prin Olimp, să văd ce se mai întîmplă în celebrul triunghi Panoramic-Amfiteatru-Belvedere. Nu se întîmpla nimic. Belvedere era înfăşurat într-o plasă verde, sugerînd că urmează o renovare (demolare?). Pe locul faimosului Flamingo am găsit o berărie cu bănci din lemn. Magazinele erau nedeschise încă (deşi era aproape 1 iulie). Cafeneaua de sus îşi schimbase mobilierul şi arăta banală şi pustie. Am explicat fiicei mele (6 ani) că sîntem ca la un fel de muzeu, să vadă şi ea pe unde se făcea turism pe vremea lui mami şi a lui tati.  Mai devreme, trecusem pe lîngă fostul Hotel Galaţi (nu am reţinut cum se cheamă acum). Arăta bine spre foarte bine. Am auzit că acolo e un centru SPA cu de toate, cu servicii de calitate şi mîncare bună. Nu am intrat, nu am verificat. Oricum, de jur împrejur arăta cam ca în decorul unui western cu oraşe fantomă. 

Ceva mai devreme ieşisem de la un aşa-zis aquapark din Saturn: două tobogane şi o piscină rezonabilă. Fiică-mea a fost fericită, noi am fost mulţumiţi. Intrarea era la un preţ rezonabil, personalul nu era încă obosit de greaua munca a sezonului turistic, curăţenia era la un nivel decent. Ajunsesem tocmai acolo, deoarece, cu puţin timp înainte, întrebasem agentul de turism din Neptun ce poate face un copil în staţiunea aia. Amabilă, doamna cu pricina şi-a exprimat regretul că zona arată în halul ăla, ne-a explicat pe scurt că 9 hoteluri au fost cumpărate de doi faimoşi fraţi de prin Oradea (cu afaceri în industria băuturilor răcoritoare) şi au fost lăsate în paragină. Ne-a recomandat să mergem în sud, spre Saturn. Aşa am făcut, a fost bine. 

Cu ceva vreme în urmă, încercam să găsim o Luna-Park, un leagăn, un tobogan, o „dixtracţie“ potrivită unui copil de 6 ani. Am găsit oarece (un trenuleţ, nişte maşinuţe şi o trambulină), dar am renunţat după o jumătate de oră. Nu neapărat deoarece eram mai sărac cu 500 de mii, ci pentru că eram îngrijorat pentru sănătatea copilului. Primprejurul instalaţiilor zăceau maldăre de gunoi, stive de ambalaje, resturi de pe la restaurante. În faţa clădirii scria, mare: „Neptun Km. 0“. 

Cu o zi înainte fusesem la plajă, la celebrele Steaguri. Turişti puţini, ca la început de sezon. Pe o tăbliţă scria că accesul pe plajă este liber pentru toţi turiştii, utilizarea spaţiului fiind gratuită. Semnat: Primăria Mangalia. De la stîlpul cu respectivul anunţ pînă spre linia valurilor, o adunare de şezlonguri de plastic şi de lemn. Umbreluţe, tot tacîmul. Încîntat de privelişte şi amăgit de anunţul Primăriei, dau să mă aşez. Se înfiinţează un tînăr politicos care mă informează că „aceasta este o zonă specială“. „Cum adică specială?“, întreb. „Adică e o zonă VIP şi noi o administrăm.“ „Aaaa, zic, e VIP, dar pe placa asta zice că accesul este liber.“ „Sigur, accesul este liber, dar nu puteţi staţiona aici pentru că e zonă VIP.“ „În regulă, zic, cît costă să stai în zona VIP?“ „Păi, 15 lei şezlongul şi 10 lei salteluţa.“ „Aşadar, voi închiriaţi şezlonguri, corect?“ „Nu. Noi administrăm zona VIP.“ Mă pufneşte rîsul şi le recomand să pună măcar nişte afişe pe care să scrie ceva de genul „SC Şezlongul SRL administrează această zonă VIP. De aceea, vă închiriem şezlonguri la următoarele preţuri…“ Aş recomanda şi Primăriei Mangalia să îşi scoată anunţurile inutile de pe plaja pe care nu o mai controlează. 

Cu o zi înainte, plecam spre Litoral. Nu mai fusesem de vreo şapte ani. Nu voi mai merge încă şapte. Nu cred că voi pierde nimic. Le ţin pumnii celor cîţiva profesionişti care au mai rămas prin zonă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Klaus Iohannis a 79 a participare la adunarea ONU  Foto Presidency jpg
Klaus Iohannis și-a decorat foștii și actualii consilieri prezidențiali
Președintele Klaus Iohannis a decorat vineri foștii și actualii consilieri prezidențiali și de stat din mandatele sale.
Minge - fotbal
FC Hermannstadt a învins-o pe FC Botoşani 2-1. Sibienii au ajuns la patru victorii consecutive în campionat
FC Hermannstadt a învins-o pe FC Botoşani cu scorul de 2-1 (1-1), vineri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a 20-a a Superligii de fotbal.
celula inchisoare jpg
Femeie acuzată de înaltă trădare, condamnată la 14 ani de închisoare de un tribunal din Ucraina
Un tribunal ucrainean a condamnat vineri la 14 ani de închisoare o femeie acuzată de ”înaltă trădare” pentru că i-a trimis reprezentantului Rusiei la ONU o scrisoare de sprijin pentru invazia rusă în Ucraina, potrivit Parchetului ucrainean.
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Rețeta străveche de pomana porcului. Ce trebuie să pui în preparat, ca să iască carnea moale și suculentă
În scurt timp, pe 20 decembrie, urmează să tăiem porcul pentru sărbători, iar cu această ocazie, românii petrec alături de rude și prieteni.
crin antonescu inquam
Crin Antonescu prevestește o confruntare grea la prezidențiale. Ce spune despre o eventuală candidatură
Fostul șef PNL, Crin Antonescu, este de părere că viitoarea luptă electorală pentru Cotroceni va fi una grea, în cazul unei noi candidaturi a lui Călin Georgescu. Potrivit fostului șef de partid, contracandidatul pro-european trebuie să aibă o convingere fermă în direcția occidentală.
somn pexels jpg
Cum vor arăta oamenii în 2050. De ce este important un somn de 7 - 9 ore pe noapte
Model digital grotesc prezintă cum vor arăta oamenii în 2050 dacă nu începem să dormim suficient. Medicii recomandă ca adulții să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte. Vor apărea dureri de spate, părul se subțiază, piele este lăsată, ochii sunt roșii și apar pierderi de memorie.
sibiu pitesti a1 cristian pistol FB png
Șoferii vor putea circula de vineri pe un nou tronson din Autostrada A1, Sibiu-Pitești. Când se va finaliza întreaga șosea
Începând de vineri, 13 decembrie, șoferii vor putea circula pe un nou tronson din Autostrada A1, Sibiu - Piteşti, între localităţile Bascov şi Măniceşti, din tronsonul 5.
nancy-pelosi-shutterstock_1316349317
Nancy Pelosi, fosta preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor, a fost spitalizată în timp ce se afla într-o delegaţie oficială în Luxemburg
Fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, în vârstă de 84 de ani, a fost internată în spitalul din Luxemburg după ce „a suferit un traumatism în timpul unui angajament oficial”, potrivit unei declaraţii emise vineri de biroului său, anunţă CNN.
shutterstock 2553630089 jpg
Pariul eșuat care l-a făcut incapabil pe Putin să-i vină în ajutor lui Assad
Când o serie de grupuri de opoziție siriene au intrat în ofensivă pe 27 noiembrie, reușind să cucerească Damascul după 10 zile și punând capăt guvernării brutale de 24 de ani a dictatorului sirian Bashar Al-Assad, derularea evenimentelor a scos la iveală slăbiciuni profunde ale armatei siriene.