Dou─â pariuri

Publicat în Dilema Veche nr. 386 din 7 - 13 iulie 2011
POCU, fost POSDRU ÔÇô sau despre moartea ┼čtampilei jpeg

(în care va fi vorba despre agricultură, căci despre turism am povestit săptămîna trecută)

A┼čadar, pentru prima oar─â ├«n via┼ú─â (recunosc), mergeam pe Autostrada Soarelui, cunoscut─â ┼či sub numele conspirativ de A2. ┼×oseaua ├«n sine arat─â bine, dar nu despre asta e vorba ├«n articol, transporturile rutiere rom├óne fiind subiect abisal, complex ┼či imposibil de tratat ├«n mai pu┼úin de c├«teva sute de pagini. De fapt, cale de vreo 200 de kilometri, am privit B─âr─âganul. 

┼×i am avut ce vedea: una dintre cele mai interesante ┼či puternice zone agricole din Europa. P├«n─â la linia orizontului, la dreapta ┼či la st├«nga ┼čoselei, din Bucure┼čti p├«n─â la Cernavod─â, c├«mpuri organizate impecabil, culturi de porumb, floarea-soarelui ┼či diverse p─âioase (nu ┼čtiu s─â deosebesc orzul de gr├«u din mersul ma┼činii), sta┼úii de alimentare ┼či repara┼úii, instala┼úii de irigare, silozuri. Nu am v─âzut nici m─âcar o parcel─â nelucrat─â. Singurii ciulini pe care i-am z─ârit erau ├«ntre marginea ┼čoselei ┼či gardul de protec┼úie. Oricum, am ├«n┼úeles c─â numita buruian─â este un soi de raritate vegetal─â ┼či merit─â protejat─â. Exist─â ┼či fonduri europene dedicate protec┼úiei biodiversit─â┼úii, care finan┼úeaz─â atare ├«ntreprindere. Absolut toate SMA-urile (sau cum s-or chema acum) plasate prin c├«mp, aparent la ├«nt├«mplare, ar─âtau a proiecte imobiliare, cu acoperi┼čuri noi ┼či scumpe. Tocmai ce ├«ncepuse recoltatul la oarece p─âioase. Am v─âzut mai multe microdivizii de combine noi-nou┼úe, New Holland sau John Deere, ├«n forma┼úii care ar─âtau ca aranjate de generalul Patton. ├Än plus, pentru a ├«nt─âri impresia de ordine milit─âroas─â, din loc ├«n loc mai fluturau ┼či steaguri cu sigle ale marilor produc─âtori de hibrizi sau soiuri modificate genetic. Atrag aten┼úia c─â, pentru mine, cultivarea de cereale modificate genetic nu ├«nseamn─â o crim─â ├«mpotriva umanit─â┼úii ci, pur ┼či simplu, un semn c─â fermierii respectivi s├«nt utilizatori ai celor mai avansate biotehnologii. R─âsuceasc─â-se Greenpeace ├«n pia┼úa public─â, nu m─â intereseaz─â, at├«ta vreme c├«t nu au argumente serioase. Ba, mai mult, voi sus┼úine, cu puterile-mi jurnalistice, pe c├«t voi putea, avizarea soiei modificate genetic pe teritoriul Uniunii Europene. Nu de alta, dar Insula Mare a Br─âilei ┼či bun─â parte din B─âr─âgan ar putea reduce la aproape jum─âtate necesarul european de import de soia furajer─â, adus─â acum din SUA, Argentina ┼či Brazilia.  

Ajung apoi la hotelul din Neptun, dau drumul la televizor (ce altceva decent sau legal po┼úi face pe litoralul rom├ónesc dac─â plou─â?) ┼či, pe unul dintre posturile de ┼čtiri, aflu c─â tot ceea ce v─âzusem p├«n─â atunci nu era dec├«t o iluzie optic─â. Mi se spunea c─â Rom├ónia se afl─â ├«n plin─â criz─â alimentar─â, c─â pre┼úurile la m├«ncare vor atinge niveluri apocaliptice, c─â p─âm├«nturile nelucrate domin─â peisajul patriei. Un reprezentant al unei federa┼úii de agricultori ne avertiza c─â se va scumpi p├«inea din cauza secetei (care secet─â, nu ┼čtiu) iar ┼čeful unei federa┼úii a produc─âtorilor de salam ne avertiza c─â nici c├«rnatul nu se va ieftini, dimpotriv─â. C─âzut pe g├«nduri, am ├«nceput a reflecta la cifrele date de Institutul Na┼úional de Statistic─â (ce altceva decent sau legal po┼úi face pe litoralul rom├ónesc dac─â plou─â?). Conform numitei surse, fragila redresare economic─â a Rom├óniei pe anul trecut se datoreaz─â profiturilor din agricultur─â.  Era s─â nu pricep nimic. Noroc c─â mi-am adus aminte: interesul celor care ├«┼či pl├«ngeau de mil─â la sus-numitele posturi de televiziune era acela de a ne obi┼čnui cu g├«ndul c─â scumpirea m├«nc─ârurilor este a doua natur─â a economiei rom├óne┼čti, indiferent de produc┼úie, at├«ta vreme c├«t pre┼úurile mondiale s├«nt ├«n cre┼čtere. Nu am auzit nic─âieri recunosc├«ndu-se public un fapt banal, admis de to┼úi marii rechini ai agriculturii rom├óne┼čti, ├«ntre patru ochi: de c├«┼úiva ani ├«ncoace, profiturile lor s├«nt fabuloase. S-au dotat cu utilaje de cea mai nou─â genera┼úie, productivitatea este ├«n cre┼čtere. ├Än plus, au contabili buni ┼či leg─âturi politice solide, astfel ├«nc├«t plata impozitelor este fie un hobby, fie o simpl─â referin┼ú─â cultural─â (foncirea din scrierile lui Marin Preda). 

Pe to┼úi cei care depl├«ng soarta agriculturii rom├óne┼čti, ├«i invit la o plimbare de circa 200 de kilometri, p├«n─â la Cernavod─â. S─â descrie ei ce v─âd. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea European─â la TVR.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?