Două euromituri spulberate (degeaba)

Publicat în Dilema Veche nr. 523 din 20-26 februarie 2014
Ecourile tragediei jpeg

Două dintre miturile pe care le fondează discursul antieuropean au fost serios lovite, în ultima săptămînă, de argumentele necruţătoare ale cifrelor.

Primul: din cauza apartenenţei la Uniunea Europeană, economiile dezvoltate – de exemplu, cea a Marii Britanii – au de pierdut. Este argumentul forte în favoarea renaţionalizării unor puteri cedate de Londra către Bruxelles. (Despre cine ia cu adevărat deciziile la Bruxelles, despre cine este cu adevărat acest Bruxelles merită să discutăm mai mult, cu altă ocazie.)

În 2017, în Marea Britanie ar urma să fie organizat chiar un referendum pe tema „renaţionalizării“, ceea ce ar pune serios în discuţie chiar apartenenţa ţării la Uniunea Europeană.

Premierul David Cameron a promis un astfel de referendum, cu o condiţie: să cîştige alegerile din 2015. Problema este că documentele aflate la ora actuală la dispoziţia guvernului britanic nu vin în sprijinul ideii de referendum pentru ieşirea din Uniune. Potrivit euobserver.com, este vorba despre nu mai puţin de 30 de studii, aflate deja pe masa guvernului de la Londra. Studiile au fost realizate de asociaţii patronale, camere de comerţ, instituţii de cercetare. Iar documentele arată că politicile Uniunii Europene sînt, în realitate, bune pentru Marea Britanie. 

Măsurile europene, de la piaţa unică la regulile privind comerţul, de la cultură şi pînă la transporturi, nu sînt deloc de natură a provoca pierderi economiei britanice, aşa cum îndeobşte se susţine. Dimpotrivă, sînt un sprijin pentru aceasta. De exemplu, apartenenţa la piaţa unică europeană a ajutat exporturile britanice să crească în ultimii zece ani, de la 160 de miliarde, la 275 de miliarde de euro.

Rezultatele acestor studii înseamnă un al doilea moment, să-i zicem delicat pentru guvernul britanic, după invazia de pe 1 ianuarie a românilor şi bulgarilor, care n-a mai avut loc. Şi, de aici, trecem la al doilea mit: cel al migrantului din Est, sărac, slab calificat şi care de-abia aşteaptă să i se ridice bariera spre Vest, pentru a profita de generoasele sisteme de protecţie socială. Evident, fără să fi contribuit la acestea şi fără a avea de gînd să o facă vreodată. Un fel de profitori ai liberei circulaţii.

Şi totuşi: un studiu prezentat de Comisia Europeană la începutul săptămînii trecute, cu ocazia reuniunii primarilor marilor oraşe ale Uniunii Europene, desfiinţează clişeul imigrantului sărac şi slab calificat. Dimpotrivă. Cetăţenii europeni care se deplasează în alte ţări ale UE, în principal, pentru oportunităţi legate de locul de muncă sînt, în medie, mai tineri şi mai bine calificaţi decît cei rămaşi acasă. Studiul a vizat şase mari oraşe europene: Barcelona, Dublin, Hamburg, Lille, Praga şi Torino. În cazul tuturor celor şase oraşe, datele au dovedit că afluxul de cetăţeni europeni activi pe piaţa muncii a avut un impact economic pozitiv. De exemplu, la Torino, impozitele şi taxele colectate de la străini au adus un beneficiu net de 1,5 miliarde de euro pentru finanţele publice naţionale. Nimic surprinzător. Oamenii, mai ales cei mai tineri şi mai bine calificaţi, cu o mai mare încredere în posibilităţile lor, merg acolo unde există dezvoltare, unde există locuri de muncă şi posibilităţi de afirmare.  

Să nu ne facem însă mari iluzii că publicarea unor astfel de date va schimba mare lucru din opţiunile ce se prefigurează deja în perspectiva alegerilor europene din 2014. Prezenţa viguroasă în Parlamentul European a formaţiunilor care militează împotriva proiectului european va deveni o realitate, chiar dacă studii precum acestea vor mai apărea în perioada următoare.  

Realitatea este că, de multe ori, emoţia se dovedeşte mai profitabilă, în plan electoral, decît raţiunea. Un exemplu: în ultimii zece ani, în care exporturile economiei britanice au crescut vertiginos, graţie pieţei unice, susţinerea publică pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi, pe cale de consecinţă, din piaţa unică, a crescut de la 47%, la 54%.

Discursul în tuşe puternice, fluturarea de soluţii simple la probleme complicate reprezintă o atracţie irezistibilă pentru mulţi cetăţeni care nu-şi pot explica de ce lucruri care mergeau bine înainte, astăzi nu mai merg.  

În definitiv, nostalgia există şi în Vestul Europei, nu doar în fostele state comuniste. O nostalgie faţă de vremurile cînd moneda naţională şi unele politici protecţioniste asigurau o funcţionare a economiilor şi societăţilor la un nivel cel puţin rezonabil. Dar vremurile acelea au trecut, iar politicienii ar trebui să fie primii care să le spună oamenilor acest adevăr. Aşa cum şi la noi, în Est, au trecut vremurile cînd fiecare avea asigurată o slujbă pe tot parcursul vieţii active.

Însă voturile se pot cîştiga şi altfel: promiţînd paradisul pierdut al unei Europe a barierelor, a interdicţiilor, a feudelor monetare şi financiare. O Europă mitică, a oraşelor care-şi apărau libertăţile ridicînd în jurul lor ziduri de apărare şi ferecînd porţile. Şi iată că asemenea mituri se dovedesc mai puternice şi mai seducătoare decît raţiunea.  

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Extrădarea lui Cherecheș. Precedentul Fiat creat de Germania într-un caz similar, finalizat tragic
Un fost polițist de frontieră, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție și prins în Germania, la fel ca primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu a fost niciodată extrădat. Polițistul în vârstă de 48 de ani a murit în Germania, în urma unui accident.
image
Bărbat găsit mort într-o scorbură, în Neamţ. Sfârșitul victimei este învăluit în mister
Decesul unui bărbat este învăluit în mister, cadavrul acestuia fiind descoperit în scorbura unui copac dintr-o pădure care străjuie, alături de culmile Cozla şi Pietrica, municipiul Piatra Neamţ.
image
Viața extravagantă a Regelui Charles: I se calcă șireturile de la pantofi, iar un angajat are obligația să îi pună pastă de dinți pe periuța regală
Este deja un fapt cunoscut că Regele Charles are unele idiosincrazii cel puțin interesante. Iar în noua sa carte "Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival", autorul Omid Scobie dezvăluie și mai multe dintre cererile bizare ale lui Charles.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.