Domnule Soros,

Publicat în Dilema Veche nr. 658 din 28 septembrie-5 octombrie 2016
Domnule Soros, jpeg

Ați aflat, probabil, că numele dvs. este foarte des menționat în ultima vreme în România. Sînt oameni care susțin că urmăriți tot felul de lucruri neplăcute. Ați cam vrea să-i faceți pe români să uite de tradiție, de biserică și de națiune. Vreți chiar să faceți guvernul. Unii zic că l-ați făcut deja. În orice caz, privit prin ochelarii inamicilor dvs., sînteți, domnule Soros, foarte activ pentru un om de 86 de ani. Pentru asta vă admir. Să te preocupi de așa lucruri depărtate și mici, într-o astfel de etapă a vieții, mi se pare fascinant.

Mărturisesc, totuși, că nu prea vă înțeleg preocuparea. Bursa românească are o capitalizare egală cu a unui stand la care se vînd hot-dogs în New York, afacerile se fac în general cu statul, iar noțiunea de filantropie nu există decît sub forma unor bancnote aplicate uneori pe fruntea unor cîntăreți populari. Periodic, pînă și cîntăreții ăștia sînt loviți de lehamite și părăsesc țara.

Patru din zece elevi români de 15 ani vor citi un text, orice text, fără să îl înțeleagă. Nu vor ști să interpreteze informația din el. Corelații? Asocieri de idei? Aș! Viitorul României arată ca trecutul ei mediu-îndepărtat. Analfabetismul funcțional e dublat în ultimii ani de ceva ce dl Solomon Marcus a numit, la un moment dat, „analfabetism matematic“. Nici banii nu îi numărăm foarte exact. Avem, în schimb, tot felul de rente distribuite aleatoriu de cei care se află la putere. Pensii speciale, academicieni-securiști făcuți la apelul bocancilor și tot felul de altfel de transferuri de resurse care l-ar face pe orice contabil cinstit să se sinucidă. Dreptate? Pe alocuri. Uneori, unii mai plătesc, dar o fac aproape sfidînd și aproape de fiecare dată rămîn cu prada.

Ne place să vorbim despre noi ca despre un tigru al Europei. Un loc al dezvoltării economice în pași uriași. Ne place să spunem că trăim într-un soi de rai al IT-ului universal, că producem nenumărați programatori. Adevărul e că producem, dar nu așa mulți. Iar dintre ei, cei mai buni pleacă. Restul rămîn aici pentru a participa la un fel de lohn al industriei IT mondiale. Confecționăm cod banal. Util, dar banal. Sîntem la fel de speciali ca orice altă națiune cu acces la Internet. Că veni vorba de Internet, ne-a plăcut să rîdem de viteza celui american, dar am uitat să menționăm că asta e o bombonică la care nu au acces chiar toți. În fapt, în anul Domnului 2016, 100.000 de gospodării din România nu au curent electric. Curent, nu Internet. De canalizare nu mai vorbesc, că vă deprim.

Spirit antreprenorial? Da, sigur că da. N-au apărut în spațiul ăsta nici un Uber, Alibaba sau Facebook. Dar am transformat România într-un Silicon Valley al furtului. Se fură cu soft-ul, uneori cu hard-ul și întotdeauna cu statul. Dacă nu mă credeți, întrebați la guvern. Sau cereți o monitorizare de presă. Pînă și cu țeava de apă menajeră se fură.

Sigur că există un pic de artă, niște filme premiate prin străinătate, dar dacă ați ști, domnule Soros, cîți români se uită, de fapt, la filmele acelea, v-ați da seama că autorii lor sînt probabil niște străini care au căpătat, inexplicabil, pașaport românesc. Străini ca dumneavoastră.

Politică externă? Standul acela de hot-dogs are o influență mai mare asupra mersului lumii decît România. Ultima faptă de vitejie a diplomației românești e ratarea ridicolă a unei discuții foarte serioase despre apărarea la Marea Neagră. Ne-am enervat teribil cînd președintele nostru a fost umilit de la distanță (mică) de premierul bulgar. Dar, ca unul născut în această zonă, știți prea bine ce ambiții mari se vehiculează în spațiile acestea mici. De asta spun că nu vă înțeleg preocuparea pentru România. Sau se înșeală dl Ponta și dvs. nu vă pasă deloc de noi?

Atunci cînd, în anii ’80, ați decis să vă folosiți resursele pentru a avansa principiile societății deschise în estul Europei și aiurea, ați sperat probabil că țările acestea vor învăța încet-încet democrația liberală, toleranța și negocierea calmă. S-a întîmplat pînă la un punct – nu e doar meritul dumneavoastră, dar contribuția nu vă poate fi negată de nimeni. Estul s-a deschis un pic. Cît să capete un pic de speranță și cît să lase să iasă acei monstruleți politici care zilele astea vă acuză de toate blestemățiile. În Ungaria, Viktor Orbán vă vedea, recent, ca pe un fel de păpușar în spatele familiei Clinton. Pe malul ăsta al Tisei, Victor Ponta vă vede în spatele unei vaste conspirații în care intră de-a valma ziariști, oengiști și alți antipatici.

Partea cumva amuzantă e că oamenii ăștia care identifică în dvs. sursa tuturor relelelor nici măcar nu vă urăsc cu adevărat. Un dușman pe care să te bazezi e un om care te respectă sau măcar te cunoaște îndeajuns încît să îți vrea răul. Nu e cazul celor doi. Cinismul meschin care le caracterizează ultimii ani de carieră politică e dovada cea mai bună în acest sens. V-au ales de inamic pentru că sînteți probabil prea comod sau prea ocupat ca să le răspundeți. Altfel spus, Victor Ponta, Viktor Orbán și alții ca ei nu sînt dușmani ai societății deschise, ci doar reziduurile ei.

Știu, domnule Soros, că, de mai mulți ani, vă retrageți încet-încet din această zonă, în favoarea altor teme și subiecte care au nevoie mai mare de resurse. Poate e totuși prea devreme. Nu faceți greșeala radiourilor străine care și-au încetat și ele de mult emisia în română, maghiară sau polonă. Încă mai e nevoie și de ele, și de adepți onești ai societății deschise.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

scadere prabusire actiuni bursa economie
Volatilitatea piețelor în fața deciziilor politice de anvergură
După eșecul dureros al partidului președintelui Macron la alegerile europarlamentare, piețele financiare au resimțit din plin decizia neașteptată a acestuia de a dizolva Parlamentul și de a organiza alegeri anticipate care a aruncat, practic, țara într-o stare generalizată de incertitudine.
Donald Trump la Convenția Republicană din Milwaukee FOTO EPA EFE jpg
Donald Trump va cere statelor NATO să aloce 3% din PIB pentru apărare dacă recâștigă președinția SUA
Majoritatea statelor membre NATO au atins abia recent ținta de cheltuieli de 2% din PIB. Dar consilierii lui Donald Trump au avansat ideea de a cere membrilor NATO să cheltuiască 3% din produsul lor intern brut pentru apărare, ceea ce este mai mult decât obiectivul convenit de aliați.
Covaliu
România s-a făcut de rușine la JO 2024: Covaliu, afectat după cazul de dopaj cu Florentina Iușco
Din păcate, nici n-au început bine Jocurile și am și pierdut o atletă.
horoscop (1) jpg
3 zodii care vor primi o moștenire în toamna anului 2024. Ei sunt nativii care se vor îmbogăți pe neașteptate
Astrele aduc vești surprinzătoare pentru anumiți nativi din zodiac. Se pare că toamna anului 2024 va fi plină de prosperitate, noroc și abundență pentru ei. Se lasă cu bani grei, investiții mari și realizări uriașe.
indicator viteza minim obligatorie FOTO codrutier.ro
Indicatorul rutier care îi încurcă pe șoferi în trafic. Ce semnifică și unde poate fi găsit
Cunoașterea Codului Rutier poate să facă de multe ori diferența între viață și moarte în trafic, iar șoferii trebuie să fie mereu la curent cu noile schimbări și cu indicatoare care apar.
Argentinau23 facebook jpg
Federaţia argentiniană a depus plângere la FIFA după meciul cu Maroc: motivul din spatele deciziei
Turneul de fotbal din cadrul Jocurilor Olimpice a început cu o partidă controversată.
Sorbet de pepene  Sursa foto shutterstock 1445774678 jpg
Sorbet de pepene şi mentă, un desert de vară perfect pentru copii
Acest sorbet de pepene este ușor de făcut pentru un desert ușor și răcoritor de vară. Dacă îți place pepenele roşu și iubești sorbetul, cu siguranță îți va plăcea această rețetă simplă!
Florentina iusco youtube jpg
România, zguduită de un alt caz de dopaj: atleta Florentina Iuşco ratează Jocurile Olimpice. Avem detaliile
După povestea cu Simona Halep, acum vedem încă o situație foarte tristă.
nava scufundata jpg
Incredibilă descoperire pe o navă aflată pe fundul Mării Baltice de 170 de ani. „Încărcată până la refuz”
O descoperire recentă fîcută de scafandri polonezi le-a depășit cu mult orice așteptare. Marea Baltică, preferată de scufundători pentru că are peste 100.000 de nave
image
„Inside Out 2” întrece „Frozen 2” și devine cel mai de succes film de animație din istorie
„Inside Out 2” a depășit „Frozen II” pentru a deveni cel mai de succes film de animație din istorie, conform incasărilor după lansare.
image
Apple Maps debutează pe web în Beta pentru a concură cu Google Maps
Apple Maps și-a făcut debut pe web, vizând să ofere o alternativă robustă la Google Maps.
image
Cum a reușit un hacker din Coreea de Nord să se infiltreze într-un furnizor de securitate din SUA?
Un hacker nord-coreean a reușit să se infiltreze într-un furnizor de securitate digitală din SUA.