Dolarul şi Dragonul

Publicat în Dilema Veche nr. 336 din 22-28 iulie 2010
Închiderea graniţelor Americii? jpeg

De mulţi ani, oficialii americani fac presiuni asupra Chinei să îşi reevalueze rata de schimb. Ei se plîng că subevaluarea yuanului chinez reprezintă o concurenţă neloială, care distruge slujbele americane şi contribuie la deficitul comercial al Statelor Unite.

Chiar înainte de recenta reuniune G-20 de la Toronto, China a anunţat o formulă prin care ar permite o apreciere modestă a yuanului, dar unii congresmeni americani nu sînt convinşi şi ameninţă cu creşterea tarifelor la produsele chinezeşti. America absoarbe importuri din China, pe care le plăteşte în dolari, iar China strînge aceşti dolari, care au ajuns la ameţitoarea sumă de 2,5 trilioane. Pentru unii observatori, asta reprezintă o schimbare fundamentală în balanţa de putere globală, pentru că, la o adică, China poate îngenunchea Statele Unite ameninţînd că vinde dolarii pe care îi are.

Dar, dacă ar face asta, China poate ajunge ea însăşi în genunchi pentru că nu doar că şi-ar reduce valoarea propriilor rezerve odată cu deprecierea dolarului, dar ar pune de asemenea în pericol dorinţa Americii de a importa produse ieftine chinezeşti, ceea ce ar însemna pierderi de slujbe şi instabilitate în China. Judecarea puterii produse de interdependenţele economice necesită analizarea tuturor asimetriilor şi nu doar a unei singure părţi a ecuaţiei. În acest caz, interdependenţa a creat un „echilibru al terorii financiare“, analog celui din Războiul Rece, în care nici Uniunea Sovietică şi nici Statele Unite nu şi-au folosit potenţialul nuclear cu care s-ar fi putut distruge una pe cealaltă.

În februarie 2010, supăraţi din cauza vînzărilor americane de arme către Taiwan, un grup de înalţi ofiţeri au cerut Guvernului de la Beijing să vîndă, ca represalii, obligaţiunile guvernamentale ale Statelor Unite, pe care le deţine. Propunerea lor nu a fost luată în considerare. În schimb, directorul chinez responsabil cu administrarea de către stat a valutelor străine, Yi Gang, a explicat că „investiţiile chineze în bonuri de trezorerie americane urmează comportamentul de piaţă şi noi nu dorim să le politizăm“. Altfel, necazul ar fi reciproc.

Cu toate acestea, un astfel de echilibru nu garantează stabilitatea. Există mereu şi pericolul acţiunilor cu consecinţe neintenţionate, în special cînd se aşteaptă ca ambele ţări să manevreze schimbări ale situaţiei pentru a-şi reduce vulnerabilităţile. De exemplu, după criza financiară din 2008, în timp ce Statele Unite presau China să-şi lase moneda să se aprecieze, oficiali ai băncii centrale din China au început să susţină că e nevoie de completarea şi cu o altă monedă a rolului dolarului, ca valută folosită de FMI şi pentru rezervele statale.

Dar China a lătrat mai tare decît a muşcat. Creşterea puterii sale financiare i-a mărit şi abilitatea de a rezista rugăminţilor Americii, dar, în ciuda previziunilor teribile, rolul său de creditor nu a fost suficient pentru a obliga Statele Unite să-şi schimbe politicile. Deşi a luat măsuri minore pentru încetinirea creşterii depozitelor sale în dolari, China nu a dorit să rişte o convertibilitate totală a monedei sale, din motive politice interne. Astfel, e puţin probabil ca în următoarea decadă yuanul să ajungă să concureze ponderea şi rolul dolarului de monedă principală a rezervelor mondiale (peste 60%).

Deoarece China îşi măreşte gradual consumul intern, mai degrabă decît să continue să-şi bazeze creşterea economică în mod special pe exporturi, liderii săi pot începe să se simtă mai puţin dependenţi de accesul pe piaţa americană, acces care pînă acum asigura crearea de locuri de muncă şi, deci, de stabilitate politică internă. În acest caz, a menţine un yuan slab ar proteja balanţa comercială de o invazie a importurilor. Prin limitarea convertibilităţii monedei sale, China evită abilitatea pieţelor valutare de a disciplina deciziile economice interne.

Evident, o ţară a cărei valută reprezintă o parte semnificativă din rezervele lumii poate cîştiga putere internaţională din această poziţie, mulţumită unor termeni mai uşori pentru ajustările economice şi posibilităţii de a influenţa alte ţări. Aşa cum se plîngea odată preşedintele Franţei Charles de Gaulle: „de cînd dolarul american e moneda de referinţă în lume, efectele proastei sale gestionări sînt suferite de alţii. Asta nu e acceptabil. Aşa ceva nu poate dura“.

Dar a durat. Puterea economică şi militară a Americii a reîntărit încrederea în dolar. Un analist canadian a spus că „efectul combinat al unei pieţe de capital avansate, al unei maşini militare care să apere această piaţă şi al altor măsuri de siguranţă, cum ar fi o puternică tradiţie a protecţiei drepturilor de proprietate şi o bună reputaţie a onorării datoriilor, a făcut posibilă atragerea de capital cu mare uşurinţă“.

Reuniunea G-20 se concentrează asupra necesităţii „reechilibrării“ fluxurilor financiare, prin modificarea vechiului model al deficitelor Statelor Unite corespunzătoare excedentelor Chinei. Asta ar necesita schimbări politice dificile în consum şi în investiţii, cu o mărire a economiilor Statelor Unite şi o creştere a consumului intern al Chinei.

Astfel de provocări nu pot apărea peste noapte. Nici una dintre părţi nu se grăbeşte să rupă simetria vulnerabilităţor interdependente, dar ambele caută în continuare să modeleze structura şi cadrul instituţional al relaţiei lor de piaţă. De dragul economiei globale, să sperăm că nici una dintre părţi nu-şi va greşi socotelile. 

Joseph S. Nye, fost secretar adjunct în probleme de Apărare al SUA, este profesor la Universitatea Harvard şi autor al cărţii Soft Power: The Means to Success in World Politics. 

Copyright: Project Syndicate, 2010
www.project-syndicate-org  

traducere de Andrei Manolescu 

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.