Dolarul ┼či Dragonul

Publicat în Dilema Veche nr. 336 din 22-28 iulie 2010
Închiderea graniţelor Americii? jpeg

De mul┼úi ani, oficialii americani fac presiuni asupra Chinei s─â ├«┼či reevalueze rata de schimb. Ei se pl├«ng c─â subevaluarea yuanului chinez reprezint─â o concuren┼ú─â neloial─â, care distruge slujbele americane ┼či contribuie la deficitul comercial al Statelor Unite.

Chiar ├«nainte de recenta reuniune G-20 de la Toronto, China a anun┼úat o formul─â prin care ar permite o apreciere modest─â a yuanului, dar unii congresmeni americani nu s├«nt convin┼či ┼či amenin┼ú─â cu cre┼čterea tarifelor la produsele chineze┼čti. America absoarbe importuri din China, pe care le pl─âte┼čte ├«n dolari, iar China str├«nge ace┼čti dolari, care au ajuns la ame┼úitoarea sum─â de 2,5 trilioane. Pentru unii observatori, asta reprezint─â o schimbare fundamental─â ├«n balan┼úa de putere global─â, pentru c─â, la o adic─â, China poate ├«ngenunchea Statele Unite amenin┼ú├«nd c─â vinde dolarii pe care ├«i are.

Dar, dac─â ar face asta, China poate ajunge ea ├«ns─â┼či ├«n genunchi pentru c─â nu doar c─â ┼či-ar reduce valoarea propriilor rezerve odat─â cu deprecierea dolarului, dar ar pune de asemenea ├«n pericol dorin┼úa Americii de a importa produse ieftine chineze┼čti, ceea ce ar ├«nsemna pierderi de slujbe ┼či instabilitate ├«n China. Judecarea puterii produse de interdependen┼úele economice necesit─â analizarea tuturor asimetriilor ┼či nu doar a unei singure p─âr┼úi a ecua┼úiei. ├Än acest caz, interdependen┼úa a creat un ÔÇ×echilibru al terorii financiareÔÇť, analog celui din R─âzboiul Rece, ├«n care nici Uniunea Sovietic─â ┼či nici Statele Unite nu ┼či-au folosit poten┼úialul nuclear cu care s-ar fi putut distruge una pe cealalt─â.

├Än februarie 2010, sup─âra┼úi din cauza v├«nz─ârilor americane de arme c─âtre Taiwan, un grup de ├«nal┼úi ofi┼úeri au cerut Guvernului de la Beijing s─â v├«nd─â, ca represalii, obliga┼úiunile guvernamentale ale Statelor Unite, pe care le de┼úine. Propunerea lor nu a fost luat─â ├«n considerare. ├Än schimb, directorul chinez responsabil cu administrarea de c─âtre stat a valutelor str─âine, Yi Gang, a explicat c─â ÔÇ×investi┼úiile chineze ├«n bonuri de trezorerie americane urmeaz─â comportamentul de pia┼ú─â ┼či noi nu dorim s─â le politiz─âmÔÇť. Altfel, necazul ar fi reciproc.

Cu toate acestea, un astfel de echilibru nu garanteaz─â stabilitatea. Exist─â mereu ┼či pericolul ac┼úiunilor cu consecin┼úe neinten┼úionate, ├«n special c├«nd se a┼čteapt─â ca ambele ┼ú─âri s─â manevreze schimb─âri ale situa┼úiei pentru a-┼či reduce vulnerabilit─â┼úile. De exemplu, dup─â criza financiar─â din 2008, ├«n timp ce Statele Unite presau China s─â-┼či lase moneda s─â se aprecieze, oficiali ai b─âncii centrale din China au ├«nceput s─â sus┼úin─â c─â e nevoie de completarea ┼či cu o alt─â moned─â a rolului dolarului, ca valut─â folosit─â de FMI ┼či pentru rezervele statale.

Dar China a l─âtrat mai tare dec├«t a mu┼čcat. Cre┼čterea puterii sale financiare i-a m─ârit ┼či abilitatea de a rezista rug─âmin┼úilor Americii, dar, ├«n ciuda previziunilor teribile, rolul s─âu de creditor nu a fost suficient pentru a obliga Statele Unite s─â-┼či schimbe politicile. De┼či a luat m─âsuri minore pentru ├«ncetinirea cre┼čterii depozitelor sale ├«n dolari, China nu a dorit s─â ri┼čte o convertibilitate total─â a monedei sale, din motive politice interne. Astfel, e pu┼úin probabil ca ├«n urm─âtoarea decad─â yuanul s─â ajung─â s─â concureze ponderea ┼či rolul dolarului de moned─â principal─â a rezervelor mondiale (peste 60%).

Deoarece China ├«┼či m─âre┼čte gradual consumul intern, mai degrab─â dec├«t s─â continue s─â-┼či bazeze cre┼čterea economic─â ├«n mod special pe exporturi, liderii s─âi pot ├«ncepe s─â se simt─â mai pu┼úin dependen┼úi de accesul pe pia┼úa american─â, acces care p├«n─â acum asigura crearea de locuri de munc─â ┼či, deci, de stabilitate politic─â intern─â. ├Än acest caz, a men┼úine un yuan slab ar proteja balan┼úa comercial─â de o invazie a importurilor. Prin limitarea convertibilit─â┼úii monedei sale, China evit─â abilitatea pie┼úelor valutare de a disciplina deciziile economice interne.

Evident, o ┼úar─â a c─ârei valut─â reprezint─â o parte semnificativ─â din rezervele lumii poate c├«┼čtiga putere interna┼úional─â din aceast─â pozi┼úie, mul┼úumit─â unor termeni mai u┼čori pentru ajust─ârile economice ┼či posibilit─â┼úii de a influen┼úa alte ┼ú─âri. A┼ča cum se pl├«ngea odat─â pre┼čedintele Fran┼úei Charles de Gaulle: ÔÇ×de c├«nd dolarul american e moneda de referin┼ú─â ├«n lume, efectele proastei sale gestion─âri s├«nt suferite de al┼úii. Asta nu e acceptabil. A┼ča ceva nu poate duraÔÇť.

Dar a durat. Puterea economic─â ┼či militar─â a Americii a re├«nt─ârit ├«ncrederea ├«n dolar. Un analist canadian a spus c─â ÔÇ×efectul combinat al unei pie┼úe de capital avansate, al unei ma┼čini militare care s─â apere aceast─â pia┼ú─â ┼či al altor m─âsuri de siguran┼ú─â, cum ar fi o puternic─â tradi┼úie a protec┼úiei drepturilor de proprietate ┼či o bun─â reputa┼úie a onor─ârii datoriilor, a f─âcut posibil─â atragerea de capital cu mare u┼čurin┼ú─âÔÇť.

Reuniunea G-20 se concentreaz─â asupra necesit─â┼úii ÔÇ×reechilibr─âriiÔÇť fluxurilor financiare, prin modificarea vechiului model al deficitelor Statelor Unite corespunz─âtoare excedentelor Chinei. Asta ar necesita schimb─âri politice dificile ├«n consum ┼či ├«n investi┼úii, cu o m─ârire a economiilor Statelor Unite ┼či o cre┼čtere a consumului intern al Chinei.

Astfel de provoc─âri nu pot ap─ârea peste noapte. Nici una dintre p─âr┼úi nu se gr─âbe┼čte s─â rup─â simetria vulnerabilit─â┼úor interdependente, dar ambele caut─â ├«n continuare s─â modeleze structura ┼či cadrul institu┼úional al rela┼úiei lor de pia┼ú─â. De dragul economiei globale, s─â sper─âm c─â nici una dintre p─âr┼úi nu-┼či va gre┼či socotelile. 

Joseph S. Nye, fost secretar adjunct ├«n probleme de Ap─ârare al SUA, este profesor la Universitatea Harvard ┼či autor al c─âr┼úii Soft Power: The Means to Success in World Politics. 

Copyright: Project Syndicate, 2010
www.project-syndicate-org  

traducere de Andrei Manolescu 

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.
image
Cum a primit un ┼čofer aer ├«n loc de combustibil la o benzin─ârie din Arge┼č. Ce nereguli a descoperit Protec┼úia Consumatorului
O pomp─â de combustibil la sta┼úia Fuel One din comuna arge┼čean─â C─âteasca contoriza costul cantit─â┼úii de combustibil livrate, ca ┼či c├ónd ar fi fost distribuit─â ├«n mod real, ├«ns─â ├«n fapt containerul de combustibil era gol, au descoperit dup─â un control efectuat miercuri 10 august inspectorii de la CJPC Arge┼č.
image
┼×oferi┼úa din Ia┼či care a ucis patru muncitori pe ┼čosea, acuzat─â de omor calificat. Declara┼úii uluitoare
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.