Doi la dreapta, unul la stînga

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Păi, nu puteam să las clasamentul făcut de Politico printre oamenii care influențează Europa doar într-un articol. Îmi mai trebuie unul! Azi povestim despre trei oameni: un primar și doi lideri de partid. Două doamne și un domn. Doi sînt de dreapta, unul mai la stîn­ga. Doi sînt mai cunoscuți în România, una mai degrabă nu.

Persoana pe care colegii de la redacția din Bruxelles o plasează pe cea mai înaltă treaptă a podiumului influenței politice în Europa în 2016 este un european care, împotriva voinței sale, va fi nevoit să părăsească Uniunea Europeană. Tatăl lui a fost șofer de autobuz o viață-ntreagă. Era născut în Pakistan și s-a mutat la Londra în căutarea unei vieți mai bune. Asta a găsit fiul lui, care, după o carieră politică interesantă în Partidul Laburist, după ce a fost și ministru al Transporturilor, a devenit primarul Londrei și pare a fi singura speranță a partidului de stînga din Insulă, dacă începem și noi să îl ignorăm pe Jeremy Corbin, după cum îl ignoră și propriul electorat. Se numește Sadiq Khan. Încercați să îi țineți minte numele. Veți mai auzi de el. Este o stea politică în plină ascensiune. Domnul Khan are toate ingredientele necesare. Cînd intră într-o încăpere, atrage privirile. Într-o lume de vedete tip Boris Johnson și Nigel Farage, Sadiq Khan face față cu brio. Camera de televiziune îl iubește. Are un discurs de forță, deși nu utilizează cu­vinte gi­gant. Este musulman practicant și nu se sfiește să afișeze detaliul personal respectiv. Așadar, pentru că este un musulman care a devenit primar al Londrei, pentru că are talent politic și viziune, pentru că este un excelent comunicator al unor valori fundamentale, pentru că este englez european și pentru că reprezintă cam singura speranță a unui partid britanic important pentru UE, domnul Khan este numit cel mai influent individ al anului în Europa.

Doamna de pe locul doi e nemțoaică. Prenumele său nu este Angela, ci ­Frauke. A încercat să își croiască o carieră în chimie, nu în fizică. Singura asemănare: amîndouă au vrut să reușească în științe exacte și au ajuns în politica de nivel mare. Frauke este din Germania de Vest, nu de Est. Are patru copii, spre deosebire de Angela Merkel, care nu are vreunul. În timp ce Angela învăța rusește și se înscria în clubul pionierilor, Frauke își declara deschis antipatia fata de RDG (așa sună declarațiile sale de azi, oricum). Ambele vor fi concurenți activi și importanți în apropiatele alegeri din Germania. ­Frauke Petry a intrat în politică acum vreo trei ani, după ce afacerea cu chimicale pe care o pornise împreună cu mama ei a dat faliment. A preluat ideea și electoratul de la PEGIDA din Dresda. Primele mesaje erau de o simplitate dezarmantă: islamul nu se potrivește Germaniei, nu este datoria Vestului să preia milioane de refugiați atît de diferiți, cu riscul de a-și altera cultura locală. În plus, a venit cu o idee total opusă celei a doamnei Merkel: soluția declinului demografic al Germaniei nu poate sta în importul de refugiați, ci mai degrabă în creșterea natalității locale. Prin urmare, nu are nici o părere în privința uniunii civile a doi homosexuali deoarece îi consideră a nu fi în stare să își aducă vreo contribuție la rata natalității.

Imediat după aceea în top apare domnul Jaroslaw Kaczynski. Trage toate sforile în Polonia, deși este, teoretic, un simplu deputat. Este una dintre stelele noii drepte eurosceptice și etnocentrice a Uniunii, alături de Viktor Orbán. Pentru a vă lămuri rapid cam care îi este mesajul, este suficient să ascultați oricare dintre mesajele domnului Traian Băsescu. Cam pe-acolo și Orbán, și Kaczynski. Este un burlac de 67 de ani care nu știe nici o limbă străină, nu are un computer personal și a deschis primul său cont bancar acum trei ani. Atît.

Ei trei, împreună cu fondatorul lui RyanAir, sînt cei pe care Politico îi consideră oamenii care au cea mai mare influență asupra Europei anului 2016. În linii mari, sînt de acord cu decizia uneia dintre cele mai influente (și antipatice) redacții din Europa. La cum arată Uniunea acum, la ce v-ați fi așteptat?

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.