Doi la dreapta, unul la stînga

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
Nevoia de Securitate jpeg

P─âi, nu puteam s─â las clasamentul f─âcut de Politico printre oamenii care influen╚Ťeaz─â Europa doar ├«ntr-un articol. ├Ämi mai trebuie unul! Azi povestim despre trei oameni: un primar ╚Öi doi lideri de partid. Dou─â doamne ╚Öi un domn. Doi s├«nt de dreapta, unul mai la st├«n┬şga. Doi s├«nt mai cunoscu╚Ťi ├«n Rom├ónia, una mai degrab─â nu.

Persoana pe care colegii de la redac╚Ťia din Bruxelles o plaseaz─â pe cea mai ├«nalt─â treapt─â a podiumului influen╚Ťei politice ├«n Europa ├«n 2016 este un european care, ├«mpotriva voin╚Ťei sale, va fi nevoit s─â p─âr─âseasc─â Uniunea European─â. Tat─âl lui a fost ╚Öofer de autobuz o via╚Ť─â-ntreag─â. Era n─âscut ├«n Pakistan ╚Öi s-a mutat la Londra ├«n c─âutarea unei vie╚Ťi mai bune. Asta a g─âsit fiul lui, care, dup─â o carier─â politic─â interesant─â ├«n Partidul Laburist, dup─â ce a fost ╚Öi ministru al Transporturilor, a devenit primarul Londrei ╚Öi pare a fi singura speran╚Ť─â a partidului de st├«nga din Insul─â, dac─â ├«ncepem ╚Öi noi s─â ├«l ignor─âm pe Jeremy Corbin, dup─â cum ├«l ignor─â ╚Öi propriul electorat. Se nume╚Öte Sadiq Khan. ├Äncerca╚Ťi s─â ├«i ╚Ťine╚Ťi minte numele. Ve╚Ťi mai auzi de el. Este o stea politic─â ├«n plin─â ascensiune. Domnul Khan are toate ingredientele necesare. C├«nd intr─â ├«ntr-o ├«nc─âpere, atrage privirile. ├Äntr-o lume de vedete tip Boris Johnson ╚Öi Nigel Farage, Sadiq Khan face fa╚Ť─â cu brio. Camera de televiziune ├«l iube╚Öte. Are un discurs de for╚Ť─â, de╚Öi nu utilizeaz─â cu┬şvinte gi┬şgant. Este musulman practicant ╚Öi nu se sfie╚Öte s─â afi╚Öeze detaliul personal respectiv. A╚Öadar, pentru c─â este un musulman care a devenit primar al Londrei, pentru c─â are talent politic ╚Öi viziune, pentru c─â este un excelent comunicator al unor valori fundamentale, pentru c─â este englez european ╚Öi pentru c─â reprezint─â cam singura speran╚Ť─â a unui partid britanic important pentru UE, domnul Khan este numit cel mai influent individ al anului ├«n Europa.

Doamna de pe locul doi e nem╚Ťoaic─â. Prenumele s─âu nu este Angela, ci ┬şFrauke. A ├«ncercat s─â ├«╚Öi croiasc─â o carier─â ├«n chimie, nu ├«n fizic─â. Singura asem─ânare: am├«ndou─â au vrut s─â reu╚Öeasc─â ├«n ╚Ötiin╚Ťe exacte ╚Öi au ajuns ├«n politica de nivel mare. Frauke este din Germania de Vest, nu de Est. Are patru copii, spre deosebire de Angela Merkel, care nu are vreunul. ├Än timp ce Angela ├«nv─â╚Ťa ruse╚Öte ╚Öi se ├«nscria ├«n clubul pionierilor, Frauke ├«╚Öi declara deschis antipatia fata de RDG (a╚Öa sun─â declara╚Ťiile sale de azi, oricum). Ambele vor fi concuren╚Ťi activi ╚Öi importan╚Ťi ├«n apropiatele alegeri din Germania. ┬şFrauke Petry a intrat ├«n politic─â acum vreo trei ani, dup─â ce afacerea cu chimicale pe care o pornise ├«mpreun─â cu mama ei a dat faliment. A preluat ideea ╚Öi electoratul de la PEGIDA din Dresda. Primele mesaje erau de o simplitate dezarmant─â: islamul nu se potrive╚Öte Germaniei, nu este datoria Vestului s─â preia milioane de refugia╚Ťi at├«t de diferi╚Ťi, cu riscul de a-╚Öi altera cultura local─â. ├Än plus, a venit cu o idee total opus─â celei a doamnei Merkel: solu╚Ťia declinului demografic al Germaniei nu poate sta ├«n importul de refugia╚Ťi, ci mai degrab─â ├«n cre╚Öterea natalit─â╚Ťii locale. Prin urmare, nu are nici o p─ârere ├«n privin╚Ťa uniunii civile a doi homosexuali deoarece ├«i consider─â a nu fi ├«n stare s─â ├«╚Öi aduc─â vreo contribu╚Ťie la rata natalit─â╚Ťii.

Imediat dup─â aceea ├«n top apare domnul Jaroslaw Kaczynski. Trage toate sforile ├«n Polonia, de╚Öi este, teoretic, un simplu deputat. Este una dintre stelele noii drepte eurosceptice ╚Öi etnocentrice a Uniunii, al─âturi de Viktor Orb├ín. Pentru a v─â l─âmuri rapid cam care ├«i este mesajul, este suficient s─â asculta╚Ťi oricare dintre mesajele domnului Traian B─âsescu. Cam pe-acolo ╚Öi Orb├ín, ╚Öi Kaczynski. Este un burlac de 67 de ani care nu ╚Ötie nici o limb─â str─âin─â, nu are un computer personal ╚Öi a deschis primul s─âu cont bancar acum trei ani. At├«t.

Ei trei, ├«mpreun─â cu fondatorul lui RyanAir, s├«nt cei pe care Politico ├«i consider─â oamenii care au cea mai mare influen╚Ť─â asupra Europei anului 2016. ├Än linii mari, s├«nt de acord cu decizia uneia dintre cele mai influente (╚Öi antipatice) redac╚Ťii din Europa. La cum arat─â Uniunea acum, la ce v-a╚Ťi fi a╚Öteptat?

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.