Diversitate în unitate

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Diversitate în unitate jpeg

Da, ştire de senzaţie! Parlamentul European a dat în judecată Consiliul European. Sună straniu. Este straniu. Înţelesurile sînt, însă, interesante. În primul rînd, speţa. Carevasăzică, relativ de curînd, Consiliul a aprobat modificări ale regimului Schengen. Schimbările sînt spectaculoase. Statele membre pot (re)introduce, în anumite condiţii, controale la frontieră. Altfel spus, celebrul spaţiu Schengen, cel după care de atîta vreme tînjim, se cam goleşte de sens şi conţinut. Motivele oficiale pentru această modificare ţin de lupta contra terorismului şi a traficului de droguri, prostituate, arme, maşini furate sau ţigări fără timbru. Fie vorba între noi, la vremi de criză, cred că măsura este mai degrabă protecţionistă pentru pieţele naţionale ale muncii. Un soi de lovitură sub centură aplicată celebrei directive Bolkestein, care prevedea libertatea de mişcare a serviciilor în spaţiul comunitar.

În mod logic, ai zice că Parlamentul are şi el acelaşi interes: limitarea traficului ilicit în spaţiul economic al Uniunii. Mda, o avea. Nici un parlamentar nu poate pretinde altminteri. Numai că, în forma enunţată de Consiliu, amendarea regulamentului Schengen devine o treabă bilaterală. Adică, statul membru X şi statul membru Y decid că e cazul să bage oarece controale la frontieră. Sună legitim pentru o organizaţie interguvernamentală. Numai că (o parte a) UE doreşte a fi mai mult. O organizaţie interguvernamentală nu are nevoie de un parlament direct ales de către cetăţenii tuturor statelor membre. De aceea, miza procesului care urmează este mult mai mare decît nişte amărîte de controale de frontieră. Fie vorba între noi, defel „amărîte“ la nivel simbolic şi chiar practic, dar asta e altă poveste. În afară de celebra bătălie pentru putere între Parlament şi Consiliu (veche de decenii), miza importantă este chiar definiţia Uniunii Europene: asociere de state membre bazată pe tratate interguvernamentale sau un spaţiu comun (politic, economic şi, mein Gott: fiscal…). Aceasta este adevărata miză. Ironie suplimentară, întru deplină zaveră instituţională: Angela Merkel este nevoită să aibă un discurs cvasischizoid. Germania doreşte uniune fiscală (control asupra bugetelor naţionale cu probleme), dar, la Consiliu, vrea relaţii interguvernamentale în privinţa Schengen. Cam la fel şi în privinţa Franţei. Hollande nu este de acord cu Merkel în ceea ce priveşte rolul Băncii Centrale Europene. Franţa doreşte (acum) ca BCE să fie emitent de euro-obligaţiuni, ceea ce se traduce prin tipărire de monedă. Americanii îi zic quantitative easing. La români se numeşte „punem tiparniţa în funcţiune“. Adică, apel la o eventuală inflaţie. Nemţii nici nu vor să audă de aşa ceva. Aşadar, Franţa îşi doreşte, de asemenea, o integrare financiară mai profundă, dincolo de relaţiile interguvernamentale tipice, de la Consiliu. Numai că nici Hollande (în calitate de 1/27 din Consiliu) nu e dispus să-i lase Parlamentului (Marele Integrator, nu?) prea mult spaţiu de decizie. Adîncirea integrării, da. Dar să o facem noi, nu Parlamentul.

Cît despre britanici, nici o schimbare în poziţia lor. Ei nu doresc decît o uniune vamală versiunea 2.0. În rest, veto hotărît, cu condiţia să fie influenţi în continuare şi să îşi servească interesele cît mai bine. Un fel de „stau pe tuşă, dar am voie să pasez“.

În atare context, care ar fi poziţia României? Păi, aprofundarea integrării este afirmată sus şi tare de toţi ai noştri. Fie vorba între noi, ar fi cea mai bună umbrelă de protecţie, în actualele condiţii. Numai că ar trebui să avem un parlament naţional capabil (după cum spune tratatul Lisabona) să lucreze în chestiunile europene. Ceea ce nu se întîmplă şi nici nu se va petrece o perioadă de acum încolo, după cum simt eu pulsul politic naţional.

Carevasăzică, vremi interesante la Bruxelles. Tranziţia de la tratat interguvernamental la ipoteticele „State Unite ale Europei“ va avea o etapă într-o sală de tribunal. Curat diversitate în unitate!

P.S. Cu ocazia campaniei electorale am auzit despre „cetăţeni ai Uniunii Europene“. Pare-se, aşa scrie în legea electorală. A se revizui. Corect este: „cetăţeni ai altor state membre ale Uniunii Europene“.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Craciun copii jpg
Cum contribuie Crăciunul la sănătatea psihologică a copiilor
Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători din întreaga lume. Pe lângă luminițele din brad, podoabele și cadourile mult așteptate de la Moș Crăciun, această sărbătoare constituie un prilej de petrecere a timpului în familie și contribuie la menținerea unei stări de optimism și liniște, a
banner Iulia Albu
Iulia Albu, mesaj pentru toți romanii în preajma sărbătorilor de iarnă: „Anul acesta, de Crăciun...”
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej fantastic pentru majoritatea românilor de a se reuni cu familia și persoanele dragi. Cu doar câteva zile înainte, Iulia Albu vine în atenția oamenilor cu sfaturi prețioase. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.