Discursul universitar

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Iconofobie jpeg

După ultima intervenție, la această rubrică, pe tema „oratoriei”, cineva m-a întrebat dacă referirile mele erau (și) la mediul universitar. Cu alte cuvinte, dacă „proștii vorbitori publici”, tipologizați de mine acolo, ar putea fi găsiți (și) în mediul academic. Răspunsul este, indubitabil, da. Talentul retoric trebuie, în mod evident, să constituie fundamentul artei pedagogice. Am înțeles totodată și bătaia mai lungă a observației făcute de interlocutorul meu. Cum rămîne cu „oratoria” – ca „oglindă” a ascuțimii minții și ca „marcă” a profesionalismului într-un domeniu dat, lucruri argumentate de mine anterior – în universitățile patriei, unde, se știe, foarte mulți profesori (dacă nu cumva cei mai mulți) citesc studenților cursurile, adesea cuvînt cu cuvînt, cu ochii fixați compulsiv în paginile îngălbenite de vreme și cu degetul tremurător prelins, descurajant, de-a lungul fiecărui alineat? Răspund, din nou, foarte direct: rămîne cum am stabilit! Mai precis, refuzul expunerii libere a unei teme specifice expertizei cuiva, cu atît mai mult cu cît acum ne gîndim la „zona zero” de interacțiune cu celălalt, în speță la educație (o zonă esențialmente formatoare, paideică), reprezintă semnul fragilității intelectuale și profesionale, scuza lipsei dexterității discursive nefuncționînd, din motivele prezentate, cu lux de amănunte, odinioară și, în cazul de față, și din altele, suplimentare.

Care ar fi, la nivel universitar, elementele adiționale de alterare, să zicem deontologică, ivite din respingerea și, frecvent, din stigmatizarea vorbitului liber la ore? În primul rînd, ceea ce s-ar putea numi o inadecvare etică. Moralmente, nu ai cum să-ți susții autoritatea examinatorie, la finalul semestrului, în raport cu un individ căruia i-ai dictat o materie. Materie pe care îi ceri să demonstreze că o cunoaște fără a se folosi de surse auxiliare de informație. Practici astfel „dubla măsură”. Comiți un act de injustiție, atîta vreme cît tu însuți, pe parcursul cursurilor, nu ai demonstrat că stăpînești informația fără a te inspira dintr-un text scris în prealabil. În ochii examinatului, examinatorul are toate șansele să devină, în aceste condiții, impostor. Singura cale de echilibrare a balanței ar fi să i se permită studentului să folosească, la rîndu-i, în răspunsul său la test, materiale ajutătoare. Sună absurd, dar în perfectă concordanță cu mecanismul declanșat de „lectura publică” a cursului, menționată mai sus (aud că o practică nouă, în amfiteatre, ar fi folosirea programului PowerPoint de către unii profesori, prin intermediul căruia lectura nu se mai execută de pe foi, ci, ad litteram, de pe slide-urile proiectate pe ecran, slide-uri citite oricum, concomitent, și de studenți). Asemenea „recitaluri” academice pun într-o lumină proastă „dihotomia” competență/performanță profesională.

În al doilea rînd, în interiorul acestei silabisiri a cursului dinaintea unei mase – foarte probabil – amorțite de monotonia „interacțiunii” didactice, depistăm absența mobilului pedagogic. Se vorbește enorm astăzi de „metodologia predării”, care a ajuns chiar, în mintea unora, mai importantă decît „predarea” însăși. Păi, cum, Doamne iartă-mă, să mai vorbești despre „strategii educaționale”, „tehnici de proiectare didactică”, „metode de predare”, „practici de învățare” etc., cînd vii să reciți, de la înălțimea catedrei, o păsărească „științifică”, în care te-ai rătăci tu însuți, dacă, ferească Sfîntul, ți-ai pierde prețioasele hîrtii?! Cum să faci pedagogie cînd, uneori, pînă și cursul de Pedagogie ori cel de Metodica predării (a nu știu cărei discipline) sînt „citite”, pesemne alambicat și defazat, unei multitudini de tineri confuzionați?! Categoric, actuala „direcție” a unei părți bune din corpul profesoral autohton – de a lectura cursuri în amfiteatre – rămîne refractară la sensul de bază al profesiei în discuție: exercițiul paideic. În sfîrșit, în ultimul rînd, aș remarca, în fenomenul respectiv, și o (ușoară) lipsă de onestitate. Presupunînd că autorul real al cursului „citit” studenților e profesorul (și că el nu s-a „inspirat” așadar prea mult din „surse”), tot te tulbură imaginea apatiei în care se derulează o oră de lectură academică. Plată, neimaginativă și, finalmente, ineficientă. Iar acest detaliu, da, oricît ar părea de curios, trimite, prin ramificații logice, la absența onestității. Exercitarea muncii de profesor nu presupune doar furnizarea de informații nedigerate, ci și construcția umană, formarea individuală și de grup. Obiectivul nu va fi atins decît prin interacțiunea cu cel pe care trebuie să-l modelezi (profesional, mental, moral). Paradoxal, „citindu-i” abstracțiuni (pe care nici tu nu le mai înțelegi la un moment dat), te distanțezi de el, trădînd fundamentul profesiei didactice ca atare. Te dovedești, ca să fim exacți, necinstit.

De aceea repudiata „oratorie” ilustrează nu doar o virtute intelectuală, cum spuneam odinioară, ci și una etică.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
Crimă teribilă într-un sat din Buzău. Suspecți, trei copii care au vrut să-i fure bicicleta unui consătean de 81 de ani
Este o amplă anchetă în desfășurare, în localitatea Pogoanele, după ce un bătrân de 81 de ani a fost ucis cu brutalitate de trei copii. Aceștia l-au prins pe octogenar într-o vie, departe de sat, și l-au bătut pentru a-i fura bicicleta.
image
Cum a scăpat Macron de ceasul de lux într-un interviu. Gestul i-a înfuriat pe protestatari VIDEO
Emmanuel Macron a stârnit indignare, după ce la jumătatea unui interviu despre schimbările puternic contestate ale sistemului de pensii și-a scos de la mână ceasul de lux.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.