Discursul universitar

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Iconofobie jpeg

După ultima intervenție, la această rubrică, pe tema „oratoriei”, cineva m-a întrebat dacă referirile mele erau (și) la mediul universitar. Cu alte cuvinte, dacă „proștii vorbitori publici”, tipologizați de mine acolo, ar putea fi găsiți (și) în mediul academic. Răspunsul este, indubitabil, da. Talentul retoric trebuie, în mod evident, să constituie fundamentul artei pedagogice. Am înțeles totodată și bătaia mai lungă a observației făcute de interlocutorul meu. Cum rămîne cu „oratoria” – ca „oglindă” a ascuțimii minții și ca „marcă” a profesionalismului într-un domeniu dat, lucruri argumentate de mine anterior – în universitățile patriei, unde, se știe, foarte mulți profesori (dacă nu cumva cei mai mulți) citesc studenților cursurile, adesea cuvînt cu cuvînt, cu ochii fixați compulsiv în paginile îngălbenite de vreme și cu degetul tremurător prelins, descurajant, de-a lungul fiecărui alineat? Răspund, din nou, foarte direct: rămîne cum am stabilit! Mai precis, refuzul expunerii libere a unei teme specifice expertizei cuiva, cu atît mai mult cu cît acum ne gîndim la „zona zero” de interacțiune cu celălalt, în speță la educație (o zonă esențialmente formatoare, paideică), reprezintă semnul fragilității intelectuale și profesionale, scuza lipsei dexterității discursive nefuncționînd, din motivele prezentate, cu lux de amănunte, odinioară și, în cazul de față, și din altele, suplimentare.

Care ar fi, la nivel universitar, elementele adiționale de alterare, să zicem deontologică, ivite din respingerea și, frecvent, din stigmatizarea vorbitului liber la ore? În primul rînd, ceea ce s-ar putea numi o inadecvare etică. Moralmente, nu ai cum să-ți susții autoritatea examinatorie, la finalul semestrului, în raport cu un individ căruia i-ai dictat o materie. Materie pe care îi ceri să demonstreze că o cunoaște fără a se folosi de surse auxiliare de informație. Practici astfel „dubla măsură”. Comiți un act de injustiție, atîta vreme cît tu însuți, pe parcursul cursurilor, nu ai demonstrat că stăpînești informația fără a te inspira dintr-un text scris în prealabil. În ochii examinatului, examinatorul are toate șansele să devină, în aceste condiții, impostor. Singura cale de echilibrare a balanței ar fi să i se permită studentului să folosească, la rîndu-i, în răspunsul său la test, materiale ajutătoare. Sună absurd, dar în perfectă concordanță cu mecanismul declanșat de „lectura publică” a cursului, menționată mai sus (aud că o practică nouă, în amfiteatre, ar fi folosirea programului PowerPoint de către unii profesori, prin intermediul căruia lectura nu se mai execută de pe foi, ci, ad litteram, de pe slide-urile proiectate pe ecran, slide-uri citite oricum, concomitent, și de studenți). Asemenea „recitaluri” academice pun într-o lumină proastă „dihotomia” competență/performanță profesională.

În al doilea rînd, în interiorul acestei silabisiri a cursului dinaintea unei mase – foarte probabil – amorțite de monotonia „interacțiunii” didactice, depistăm absența mobilului pedagogic. Se vorbește enorm astăzi de „metodologia predării”, care a ajuns chiar, în mintea unora, mai importantă decît „predarea” însăși. Păi, cum, Doamne iartă-mă, să mai vorbești despre „strategii educaționale”, „tehnici de proiectare didactică”, „metode de predare”, „practici de învățare” etc., cînd vii să reciți, de la înălțimea catedrei, o păsărească „științifică”, în care te-ai rătăci tu însuți, dacă, ferească Sfîntul, ți-ai pierde prețioasele hîrtii?! Cum să faci pedagogie cînd, uneori, pînă și cursul de Pedagogie ori cel de Metodica predării (a nu știu cărei discipline) sînt „citite”, pesemne alambicat și defazat, unei multitudini de tineri confuzionați?! Categoric, actuala „direcție” a unei părți bune din corpul profesoral autohton – de a lectura cursuri în amfiteatre – rămîne refractară la sensul de bază al profesiei în discuție: exercițiul paideic. În sfîrșit, în ultimul rînd, aș remarca, în fenomenul respectiv, și o (ușoară) lipsă de onestitate. Presupunînd că autorul real al cursului „citit” studenților e profesorul (și că el nu s-a „inspirat” așadar prea mult din „surse”), tot te tulbură imaginea apatiei în care se derulează o oră de lectură academică. Plată, neimaginativă și, finalmente, ineficientă. Iar acest detaliu, da, oricît ar părea de curios, trimite, prin ramificații logice, la absența onestității. Exercitarea muncii de profesor nu presupune doar furnizarea de informații nedigerate, ci și construcția umană, formarea individuală și de grup. Obiectivul nu va fi atins decît prin interacțiunea cu cel pe care trebuie să-l modelezi (profesional, mental, moral). Paradoxal, „citindu-i” abstracțiuni (pe care nici tu nu le mai înțelegi la un moment dat), te distanțezi de el, trădînd fundamentul profesiei didactice ca atare. Te dovedești, ca să fim exacți, necinstit.

De aceea repudiata „oratorie” ilustrează nu doar o virtute intelectuală, cum spuneam odinioară, ci și una etică.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

judecator gabriel apostol foto master chef jpg
Cine era Gabriel Apostol, judecătorul care a murit după ce și-ar fi injectat benzină în vene. A doua sinucidere la Judecătoria Pitești
Gabriel Apostol, judecătorul care a murit pe 1 decembrie după ce și-ar fi injectat benzină în venă, activa de 20 de ani în magistratură, fiind foarte apreciat de către colegi.
 Lewandowski și Messi FOTO Profimedia
Messi, cu nasul pe sus. Ce i-a spus Lewandowski după ce argentinianul l-a lăsat cu mâna întinsă
Argentina a câștigat meciul care a avut loc miercuri, 30 noiembrie, împotriva Poloniei cu scorul de 2-0. La sfârșitul partidei, căpitanul Poloniei Robert Lewandowski și Messi au fost văzuți purtând o conversație.
Documentar Netflix Meghan și Harry Foto profimedia 0741639707 jpg
Trailer „exploziv“ al serialului Netflix despre Harry și Meghan: „Când miza e atât de mare, nu e logic să auziți povestea de la noi?“ VIDEO
Familia regală britanică se pregătește de atacuri fără precedent, după ce Netflix a lansat un trailer „exploziv“ al serialului documentar despre Harry și Meghan.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.