Directiva acului în carul cu fîn

Publicat în Dilema Veche nr. 505 din 17-23 octombrie 2013
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Să mă laud: pe vremea lu’ Guvernu’ Năstase, proaspăt absolvent al unor cursuri de Computer Assisted Reporting (adică, pe scurt, cum să foloseşti bazele de date în documentarea jurnalistică), m-a luat un val de entuziasm şi am încercat să promovez un set de reguli privind cantitatea şi calitatea datelor prezente pe site-urile de Internet construite de autorităţile publice. Am constatat cu surpriză că nu aveam cum invoca oareşce normative internaţionale pentru că acestea nu existau. Aşadar, am profitat de faptul că una dintre sesiunile Conferinţei ONU privind Societatea Informaţională se ţinea la Bucureşti. Cu sprijinul domnului Dâncu şi al doamnei Ţicău, am reuşit să iau cuvîntul şi, în numele unui grup de jurnalişti activişti din domeniu, am reuşit a introduce în rezoluţia finală un paragraf care chema statele membre (ONU) să ofere cetăţenilor transparenţă neîngrădită în privinţa datelor de pe site-urile create şi întreţinute de guverne, primării, agenţii publice.

Să vă amintesc: autorităţile, fie ele centrale sau locale, îşi doresc musai comunicarea. Adică prezentarea cît mai rapidă şi agreabilă a adevărului lor depre cele ce se întîmplă. Comunicarea nu este chiar totuna cu informarea şi este departe de documentare. Pentru a-şi face o idee cît mai exactă despre lume şi viaţă, varii categorii de cetăţeni (jurnalişti, avocaţi, ONG-uri, activişti) au mai degrabă nevoie de documentare şi informare, mai puţin de cele expuse de autorităţi în efortul lor de comunicare (un soi de cosmetizare a informaţiei, bătînd blînd spre propagandă). De aceea, primul lucru pe care îl observi răsfoind site-urile oficiale este lauda de sine. Îi putem înţelege mobilul. Utilitatea publică este, însă, îndoielnică. Nu poţi acuza oamenii de lipsă de transparenţă, deoarece:

● Să vă ajut să constataţi: datele există! Există trilioane de terabiţi de informaţie, aruncaţi în site-uri, claie peste grămadă, fără cele necesare pentru a fi şi inteligibili. Geaba acuzi cum că nu ar fi destule informaţii publice. Orice administrator îţi arată că au acolo tot ce doreşti. Necazul este că motorul de căutare este prost sau structura site-ului face orice căutare, practic, imposibilă. Spus altfel, se aruncă tot fînul (informaţia) într-un car (site-ul), apoi se lasă publicul să caute acul. Cel mai bun exemplu îmi pare a fi chiar ec.europa.eu, portalul Comisiei Europene. Le urez, celor care doresc să afle ceva util, nervi de oţel. Motorul de căutare este din alte vremi, arhitectura portalului este de neînţeles pentru oricine lucrează în afara Bruxelles-ului. Aproape trei sferturi dintre cei care ajung să intre întru cercetare acolo sînt, de fapt, utilizatori de Google. Eu am fost nevoit să urmez un curs special, dedicat documentării online într-ale Comisiei Europene! Trei zile a lucrat cu noi un pensionar de la BBC şi ne-a învăţat cum să găseşti informaţia care îţi trebuie în portalul cu pricina. Dacă o găseşti, poţi avea ghinionul:

● Să fie într-un format inutil. Pentru un jurnalist sau chiar un avocat care are de lucru cu enorm de multe date, o fotografie nu este neapărat de mare ajutor. De multe ori, îţi trebuie o prelucrare a datelor brute, pentru a dovedi valabilitatea unui anumit punct de vedere. De exemplu, dacă reprezinţi industria siderurgică şi doreşti să dovedeşti că politicile eco te bagă în faliment, ai nevoie de prelucrarea unei grămezi de date de prin bugete naţionale, statistici comunitare, comparaţii ale salarizării din diverse ramuri industriale ş.a.m.d. Greu de lucrat cu uriaşe coloane de cifre, dacă oferta este o simplă poză PDF. Ar fi ideal ca oferta să fie şi în Excel, cam cum fac americanii (recomand site-urile Federal Reserve, un vis pentru documentariştii de pretutindeni). În fine, datele ar trebui:

● Să fie cît de cît ieftine. Ajung la chestiune. Comisia Europeană a pus zilele astea la consultare generală un proiect de directivă care să limiteze preţurile cerute de autorităţi pentru datele de utilitate publică. Degeaba ai motor de căutare, format prietenos şi date utile, dacă ele costă prea mult! Uite-aşa, ni se apropie o directivă care să-l ajute pe cetăţean să găsească acul în carul cu fîn. Guvernamental.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Rațele alergătoare indiene, folosite în România în loc de pesticide: „Au curățat, într-o săptămână, 1.200 mp”
O tânără din Sibiu, designer de permacultură, a implementat mai multe proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru „combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor”.
image
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an.
image
Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”
Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.