Din nou despre agro-tăcerea românească…

Publicat în Dilema Veche nr. 512 din 5-11 decembrie 2013
Din nou despre agro tăcerea românească… jpeg

Carevasăzică, în articolul trecut mă minunam. Nu înţelegeam de ce, în condiţiile în care orientarea agricolă a Comisiei Europene este mai degrabă înspre susţinerea fermelor mici şi familiale, spre 20 de hectare, şi a producţiei bio-eco-prietenoase cu natura, marii fermieri români tac mîlc. Lor nu le prea este la îndemînă ca resurse financiare din belşug să meargă spre domenii care nu le sînt defel apropiate. România are suprafeţe mari de teren (Bărăganul, Insula mare a Brăilei şi altele), în mîna unor cetăţeni care contribuie din plin la PIB (deşi ar putea să contribuie cu mult mai mult, dar agro-evaziunea fiscală nu este subiectul acestui articol) şi care umplu rafturile supermarket-urilor cu mîncare relativ ieftină, de calitate pe măsura preţului (nici măcar calitatea dietei românului mediu nu este principala grijă a acestui articol).

Aceşti cetăţeni sînt relativ puţini. Să fie cam 14-15. Ar încăpea, aşadar, într-un separeu al unui restaurant decent, în oricare dintre oraşele mai măricele ale patriei. Acolo, ar începe prin a se complimenta reciproc pentru agro-cifra de afaceri a anului trecut. Se prea poate ca, imediat după aceea, să se laude cu investiţiile în silozuri. Este una dintre marile mize ale momentului. Producţiile-record sînt bune. Mai bune, însă, sînt capacităţile de depozitare. Din marja de profit scoasă din diferenţa între preţul de achiziţie din toamnă şi cel de vînzare, cîteva luni mai tîrziu, iese bună parte a bogăţiei celor 15. Se va trece apoi la schimbul de impresii politice. Cine şi cît contribuie la corecta aşezare a preşedinţilor de consilii judeţene. În opinia mea, puterea şi influenţa politică în ţara asta sînt decisiv aranjate de oamenii ăştia. Cum s-ar spune: cei care contribuie mai mult au un cuvînt în plus în ale obştii trebi. Altminteri, tot un vot are şi Ioan Niculae, şi vînzătorul de şaorma de la colţ. Accesul la sistem este, categoric, diferit. Ştiu, sună aiurea pentru puriştii talibani ai democraţiei perfecte, dar trebuie să fii plasat înspre culmea naivităţii, pentru a susţine contrariul.

Necazul este că, după ce se vor dedulci cu varii bucate fine şi băuturi simandicoase, după ce vor bombăni ţărişoara (la început de chef) şi vor cînta „Noi sîntem români“ (spre final de petrecere), dragii noştri moguli vor merge acasă, promiţînd că se vor revedea cît de curînd („Ş-altădatăăă, ş-altădatăăă, o s-ooooo faceeem şi mai şi mai laaaată“).

Astfel, vor rata ocazia de a discuta deschiderea unui mic birou de informare şi lobby la Bruxelles. Costuri: aproximativ 50.000 de euro pe an (adică bacşişurile pentru chelnerii norocoşi ai celor 15, în acelaşi interval). Ce ar face un asemenea birou? Păi, ar încerca să afle informaţii sensibile pe care să le trimită spre Bucureşti. Adică noutăţi legate de ceea ce intenţionează Comisia să propună spre legiferare. Apoi, cei 15 magnifici s-ar întîlni din cînd în cînd şi ar încerca să îşi dea seama dacă intenţiile Bruxelles-ului le convin au ba. Dacă le convin, trimit spre Biroul de reprezentare mesaje de susţinere. Dacă nu e bine ce se anunţă, se adună la aceeaşi cîrciumă (sau alta, prin rotaţie) şi îşi stabilesc planul de influenţare a normei, directivei şi regulamentului, astfel încît să piardă cît mai puţin sau să cîştige cît mai mult. Îi zice trafic de influenţă? Nici poveste. Se numeşte lobby.

Ai noştri agro-moguli nu fac nimic de felul ăsta. De ce? Aş zice: „Treaba lor!“, dacă nu ar fi vorba şi de portofelul meu sau de încasările bugetare ale guvernului care mă conduce. De aceea, îmi permit să îi sfătuiesc a purcede de urgenţă la a-şi spune opinia la Bruxelles. Să mai lase deoparte dulcea ameţeală a puterii locale (a se citi „naţionale“) pe care o deţin. E un vacs! Politica agricolă comună este cea mai europeană dintre politici. E bună gloria locală, te simţi bine cînd ştii că tot judeţu-i la picioarele tale, numai că, după ce îţi trece bucuria de a mai fi inventat o metodă nouă de înşelat Fiscul Naţional azi, ar trebui să te implici şi înspre Decizia care îţi poate afecta ziua de mîine. Carevasăzică, înspre Bruxelles.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.