Din nou, Caragiale

Publicat în Dilema Veche nr. 937 din 24 – 30 martie 2022
Iconofobie jpeg

Vorbeam săptămîna trecută despre felul în care lumea textelor lui Caragiale, de acum aproape un secol şi jumătate, poate fi „translată”, cu minimum de efort, în zona noastră politică şi socială. Dacă publicistica scriitorului are – volens-nolens – un dram de exerciţiu ficţional, generînd, prezumtiv, iritarea cîrcotaşilor, corespondenţa lui (cu figuri importante ale epocii) nu poate lăsa nici o îndoială că lucrurile stăteau chiar aşa cum le descria el în articolele din periodice. Propun astăzi cititorilor un nou (mic) experiment – acela de a lua, la întîmplare, o misivă de-a autorului Năpastei şi de a observa cîteva dintre remarcile sale „particulare”, aşa-zicînd, asupra universului românesc pe care îl frecventa la sfîrşitul veacului al XIX-lea. Într-o scrisoare din acei ani către prietenul Vlahuţă, scrisoare publicată mai tîrziu (în 1910), în Universul, sub titlul „Morală şi educaţie“, Caragiale răspunde unor întrebări adresate, după toate aparenţele, de creatorul României pitoreşti.

Aşadar, la întrebarea „Încotro mergem?”, ILC explică foarte plastic: „Dacă am avea pe cine să ne poată duce, am merge încotro ar trebui să mergem. Dat fiind că la noi toţi comandă şi nimeni n-ascultă – căci nu s-au născut încă nici cine să ştie comanda, nici cine să ştie asculta – mergem şi noi cum merg toate în natură, subt imperiul necesităţii, mergem încotro o vrea Cel-de-Sus – Dumnezeu adică”. O filozofie „administrativă”, să admitem, foarte „eficientă”, cu tradiţie îndelungată, se pare, în spaţiul autohton şi cu ramificaţii solide pînă în prezent, ramificaţii apte de dezvoltare nu doar în viitorul imediat, ci şi în acela îndepărtat. Starea entropică devine un fel de „lichid” existenţial al românităţii, dovedindu-şi, din plin, rezistenţa la eroziunea timpului. Fără leadership, dar şi fără vocaţia înregimentării într-un sistem cu reguli precise (pe care să fim dispuşi să le respectăm carevasăzică), ne complacem într-un „liberalism” haotic, ce se învecinează – ca variantă de extremism – cu noțiunea de structură din statistică, mai precis (semantic vorbind) cu dictatura. Am putea să-l bănuim pe Caragiale de a fi fost un mare vizionar, dacă nu am şti că era, în fond, numai un excelent spectator al (circului) vremii sale.

La întrebarea „Încotro e limanul?... dincotro să aşteptăm un mîntuitor de care avem nevoie?”, scriitorul dă un răspuns, iarăşi, teribil de... vizionar: „La aceasta să-mi dai voie a-ţi răspunde tot cu întrebări... Ce zor are cineva de un liman cînd, fără nevoie de cîrmă, pluteşte vesel pe liniştite ape şi nu se simte ameninţat de nici o primejdie imediată care să-i turbure petrecerea?... Iar cît despre mîntuitor, îi mai trebuie, oare, neamului românesc încă un mîntuitor dincotrova, cînd atîţia îi răsar, care mai de care, din toate răspîntiile?... Avem, slavă Domnului!, atîţia, că am putea să-i mai dăm de pomană altor nevoiaşi”. Personajul providenţial este, se vede bine, o cutumă a istoriei mioritice. În timpuri mai mult sau mai puţin confuze, individul „excepţional” se arată pregătit pentru salvarea neamului. Problema vine din faptul că aceşti ipochimeni cu efuziuni transcendente încep, gradual, să-i depăşească numeric pe inşii care aşteaptă „mîntuirea”, intrînd într-un joc steril, mai degrabă al vorbăriei decît al acţiunii transcendente. Ipostaza „eroului” de carton e, prin urmare, la rîndul ei, o marotă locală.

În sfîrşit, la întrebarea „Sîntem cu adevărat mai deştepţi decît alte neamuri, sau ne-am făcut numai aşa, o spaimă?”, Caragiale nu ezită deloc să fie... esopic: „[...] Cît despre că ştim mai multe decît se ştia (acum) o sută, ori fie şi o mie de ani, îţi răspund că mai multe om fi ştiind şi noi, românii, ca toată lumea, mereu tot mai multe de pe o zi pe alta, dar, ca oameni ce sîntem şi noi, ca toată lumea, mai mult decît s-a ştiut de cînd lumea n-o să ştim – acum şi pururea şi-n vecii vecilor... Amin!”. Să subliniem însă că există, indubitabil, în tradiţia românească un complex al superiorităţii intelectuale, pe care, din păcate, nici anii duri ai istoriei nu l-au atenuat. Sîntem un popor (ieşit din comun de) inteligent, avem materie cenuşie pentru încă două-trei naţiuni de dimensiunea noastră. Istoriografia autohtonă speculează, subtil, această înclinaţie colectivă spre exagerare, vorbindu-ne adesea despre isteţimea războinicilor vechi, care învingeau, prin strategii intelectuale sofisticate, armate mult mai numeroase şi mai echipate. Ţăranul român generic e un înţelept atemporal, stăpînind misterele lumii fără a-şi fi părăsit vreodată satul natal şi fără a avea deprinderea sau chiar abilitatea lecturii. Copiii noştri sînt cei mai deştepţi de pe mapamond, simpla lor prezenţă în competiţiile internaţionale stîrnind panică şi derută. Aferim!

În concluzie, cineva ar putea spune: „Cît de actual este Caragiale, domnule!”. Aş nuanţa un asemenea comentariu în felul următor: „Cît de eterni reuşim să fim noi, domnilor!”.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!