Din chilia lui, curiosul Mihail Izolație grăiește despre spirt

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
Căpşune jpeg

Un om numit Bil, că așa-i zice lumea, Bil. A stat în chilia lui, o lume de cărți, pisică și minte multă. Nu e prima oară cînd eu mă sperii de lume și privesc spre chilia lui Mihail cel curios. Cred că toate războaiele vieții mele le-am spovedit în această chilie. Niciodată schimbată, mereu curată în fața lui Dumnezeu cel ce se vede în norii blînzi de tutun. Furii, uri, rău, aici am descătușat. Bil a făcut un singur lucru de pandemie, mi-a spus că Mihail e numele lui preferat. Apoi, mi-a luat aminte la vorba cu necuratul. Sînt singur că de multe ori mi-a spus că Mihail e numele lui, dar eu o țineam cu ce știam. Și cred că de multe ori mi-a spus să iau aminte la necurat. Dar sînt prea mic pentru ca mintea mea să cuprindă tîlcurile simple.

Zile și nopți de vorbiri telefonice au trecut. Eu foloseam necuratul ca să-mi arăt teribilismul, răul din mine, Mihail îmi lua aminte la vorbe. Acest om mi-a sfințit drumul spre mai bine. Pentru că atunci cînd ți se ia aminte la vorbe înseamnă că ești ascultat, că ești luat în seamă, că celălalt este pe unda ta, cumva. Se așternea puțină tăcere, stînjeneală. Cuvintele, mi-a amintit Mihail astfel, cuvintele sînt sacre. Sînt timide cînd nu le vezi, dar sînt puternice cînd ești prins. Ești înconjurat de Urît. Și asta a fost starea mea în anul de grație 20, lunile care au trecut, luni întunecate de boală.

Cuviosul Bil – Curiosul Mihail mi-a repetat o întîmplare. A spirtului din tîrg. E piață scumpă lîngă acest Curios. O piață în care se umflă prețul la morcov ca la andivă, și la andivă ca la kilogramul de urs koala. E comerț, e criză. Curiosul a coborît din chilia lui și ce credeți că a văzut la început de criză? Că prețul unei sticluțe de spirt de 200 de mililitri era cît al țuicii de la un sibian din piață. Criză teribilă, monșer, nu? Cînd nu e spirt, se inventează prețuri de balamuc. Mi-am zis eu: Curiosul Mihail, ce fatalitate! Abia acum a văzut. În chilia lui, monștrii își fac locul, rostul meu care este? Să mă împărtășesc din veninul acestor monștri. Și Curiosul mi-a zis de două ori această întîmplare din afara chiliei lui. A devenit pentru mine parabola ieșirii din lume. Îmi vorbea Curiosul de spirt comparativ cu țuica, dar eu uram țuica, nu mă mai salva cu nimic. Îmi dăduse Cuviosul cu numai o săptămînă în urmă un whisky și băusem ca porcul în fața lui și nu m-a salvat licoarea aceea de la rău, urît, virus. Tot groaznicul a venit spre mine.

Acum o zi-două, Curiosul îmi zice: spirtul la juma’ de litru e doar cu patru lei mai scump decît cel de acum ceva timp. Deci criza spirtului a trecut. Cuviosul-Curiosul ținuse socoteala. Înfruntase singur urîtul, răul. Zilele trecuseră cu amar, cu rău, pentru mine. Pentru Mihail, cu socoteală. Socoteala mea era dezastru. Pentru Mihail, spirtul a fost măsura spiritului. Ce tîrgoveț minunat! Ce vînare de vînt, ce comerț magic a știut să facă Curiosul Mihail! Cum a știut el să înțeleagă ce se-ntîmplă în forfota asta virusată…

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.