„Din bube, mucegaiuri şi noroi…“

Publicat în Dilema Veche nr. 541 din 26 iunie - 2 iulie 2014
„Din bube, mucegaiuri şi noroi…“ jpeg

Nu doream defel să scriu pe tema asta. Dar evenimentul m-a şocat, ca pe majoritatea conaţionalilor (bănuiesc). Evident, este vorba despre arestarea pentru 29 de zile a lui Mircea Băsescu.

Stau şi mă tot frămînt: de ce am o senzaţie teribilă de disconfort văzînd la televizor tamtamul legat de aventurile judiciare ale fratelui preşedintelui? În fond, ar trebui să fiu cetăţeanul perfect al unui stat de drept, convins că nimeni nu este mai presus de lege, aşteptînd cu o cotă medie de interes desfăşurarea unor evenimente care să mă convingă o dată în plus că trăiesc într-o ţară cu justiţie puternică, imparţială, imposibil de influenţat. Ceva, însă, nu se potriveşte în tablou. Prezenţa unui Bercea Mondial în peisaj, familiile de lumpeni şi depoziţiile lor publice, filmările şi dezvăluirile – totul dă impresia unui fir epic grotesc, mizerabil, ordinar. Totul pare o megamanea, cu iz de policier prost, pe un scenariu întocmit de minţi stîlcite de o ură perversă, cu promisiunea unei continuări teribile, trimiţînd spre ideea mituirii procurorului-şef al Republicii. Voi căuta, aşadar, părţile bune ale scandalului, posibile învăţăminte utile, bune, oferind mai degrabă rezon de optimism decît de depresie.

Nu încerc în nici un fel să neg existenţa infracţiunii. Nu mi-aş permite aşa ceva, deoarece nu am suficiente date. Nici să sugerez că este vorba de o înscenare nu îmi vine. Pur şi simplu, habar nu am care este adevărul şi pe unde se ascunde. Rămîn la ceea ce ştiu sigur. În primul rînd, această afacere publică pare ilustrarea perfectă a proverbului referitor la urmarea firească a băgatului în troacă: eşti mîncat de porci. Se plăteşte un populism ca la carte, fără pic de discernămînt, în care ambii fraţi Băsescu (chiar dacă Mircea nu are de-a face cu politica) s-au complăcut timp de ani de zile. E drept, un vot e un vot. În principiu, merită să lupţi pentru favorurile oricărui elector. Există, însă, limite de bun-simţ pe care nu e bine să le calci. Există părţi din electorat care nu sînt tocmai frecventabile. Dacă uiţi această regulă banală, rişti. De dragul numărului, ignori calitatea. Ştim, politica nu este pentru cei slabi de înger sau cu prea multe scrupule. Dincolo de o limită, însă, populismul devine păgubos, periculos, sabie cu două tăişuri. De reamintit oricui s-ar mai juca de-a candidatul tuturor. Ar putea deveni o învăţătură de minte care să mai răcorească prea încinsa noastră scenă politică. Am, totuşi, dubii că o atare conduită nu se va repeta cît de curînd. Este mult prea mare tentaţia cîştigului electoral rapid, fără scrupule, întru mulţumirea oamenilor din aparatul propriu de partid. Pe de altă parte, nici contextul european al momentului nu-mi hrăneşte speranţele.

Altă concluzie „de bine“ ar fi cea standard, conform căreia, iată, Justiţia poate fi scrisă cu majuscule în limba română, pe teritoriul românesc, pe lista de speranţe a românului. Îmi doresc să fie aşa, dar nu sînt convins (încă) de ireversibilitatea procesului. Nu pot crede că un simplu set de arestări spectaculoase ale unor aparent atotputernici, de la şefi de cluburi fotbalistice la fratele unui preşedinte al Republicii, rezolvă hibele de sistem ale mult hulitei administrări a dreptăţii printre români. Ar fi prea simplu. Rămîn problemele mari: vîrsta fragedă şi imaturitatea unor magistraţi aruncaţi prea de tineri să judece cazuri dificile, dar şi greutatea unei finanţări precare a sistemului (în afară de cea a salariilor, care a devenit substanţială) sau precaritatea mijloacelor pe care le au la dispoziţie poliţiştii (parteneri esenţiali pentru procurori şi piesă importantă în ansamblul sistemului de securitate socială).

În fine, tot scărpinîndu-mă în creştet pentru a găsi un al treilea motiv de relaxare, mi-am dat seama că nu mă interesează părerea vreunui alt guvern sau a vreunei gazete de renume global, apropo de amintitul scandal. Pentru prima oară după multă vreme, îmi pare că maturizarea necesară societăţii din care fac parte nu va mai fi neapărat pusă pe seama unei presiuni externe. Cred că, de data asta, în cazul în care va fi ceva de învăţat, vom învăţa şi singuri, fără traduceri din tratate de bună purtare, scrise în limbi străine.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Parastoo Ahmadi FOTO X
Motivul stupid pentru care o artistă a fost arestată în Iran. Poliția a reținut-o în timpul unui concert online
Autoritățile iraniene au arestat o cântăreață pentru un concert virtual pe YouTube.
romania handbal facebook jpg
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
Horoscop luni, 16 decembrie. Familia Gemenilor se mărește, iar Racii devin irascibili și trebuie să ia măsuri
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Iată cum stau nativii la capitolele dragoste, bani și sănătate!
image png
De unde vine, de fapt, expresia „Ai o clasă mai mult decât trenul”. Mulți români o folosesc, dar nu-i cunosc înțelesul
Limba română este plină de expresii pe care românii le folosesc aproape zilnic. Orginea multora dintre ele nu o cunosc, însă unele sunt ușor de perceput. De unde a luat însă naștere expresia „ai o clasă mai mult decât trenul”?
a intrat cu mașina într un cap de pod Captură video Facebook jpg
Momentul în care un tânăr intră violent cu mașina într-un cap de pod. Șoferul a fost transportat la spital
Un șofer din județul Vaslui a ajuns la spital, sâmbătă, după ce a pierdut controlul mașinii și a intrat într-un cap de pod. Accidentul a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă.
Banner Cornelia Catanga
Cine îi gătește lui Aurel Pădureanu, după decesul Corneliei Catanga? Nepoata e copia la indigo a solistei, te cutremuri când o vezi! FOTO
Aurel Pădureanu, ajutat de fosta soție, după decesul Corneliei Catanga: „Ea îmi gătește!”
AfD jpg
Frisoane suveraniste în Germania. Extrema dreaptă pune sub semnul întrebării apartenența la NATO. „Rusia a câștigat acest război”
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va trebui să-şi reconsidere apartenenţa la NATO dacă Alianţa, dominată de SUA.
grupare specializată în traficul de droguri, destructurată la Cluj Foto DIICOT jpg
Grupare specializată în traficul de droguri, destructurată în Cluj. Captura impresionantă făcută de oamenii legii
O grupare specializată în traficul de droguri a fost destructurată de polițiști și procurori. Șase persoane au fost arestate preventiv. În urma perchezițiilor efectuate pe raza județului Cluj a fost identificată o cantitate mare de droguri.
tinte ale rusiei jpg
Unde vor ataca rușii dacă va începe un nou război mondial: Zonele vulnerabile din Europa
Pe fondul războiului din Ucraina, liderii europeni și experții în securitate avertizează că ambițiile agresive ale Rusiei ar putea viza alte regiuni vulnerabile din Europa.