Dimineți în porturi

Publicat în Dilema Veche nr. 968 din 27 octombrie – 2 noiembrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Navigînd printre insulele grecești, un lucru m-a minunat în mod special: diminețile în porturi, în micile și pitoreștile lor porturi, pline de cafenele și mici prăvălii, deschise devreme pentru oamenii de toate națiile care-și beau cafeaua de dimineață și apoi pleacă spre alte locuri. Contrastul dintre albastrul de cerneală (Pelikan) al mării și albul caselor, ca niște cubulețe de zahăr, cu uși și geamuri albastre și ele, e marca acelei alte lumi. Nicăieri culorile steagului nu cred că se potrivesc mai bine cu imaginea țării. O lume deschisă, luminoasă și senină, cu care noi ne intersectăm doar în vacanțe.

Localnicii sînt și ei mereu prezenți, nu doar pe post de negustori. Cîrciuma în care vîrstnicii cu baston, haine și șapcă de stofă dezbat chestiunile la ordinea zilei e și ea întotdeauna acolo, printre altele. E adevărat însă că discuțiile lor se încing mai spre seară. Diminețile sînt animate mai degrabă de yachtmenii cu fețele arse de soare, cu alurile lor sportive și degajate, purtînd flis-uri colorate și care fac ultimele pregătiri și aprovizionări înainte să ridice ancora. Unii își degustă cafeaua, cum spuneam, la terase, discutînd despre ale lor sau pur și simplu privind marea și catargele velierelor care se bălăngăne la chei. Un zgomot odată foarte specific marinelor cu veliere cînd bătea vîntul (adică aproape mereu), cel al fungilor neîntinse care loveau catargul, e astăzi mai rar, din cauza sistemelor moderne de rulare a velelor și de mascare a fungilor. 

Localnicii par a fi și mai lipsiți de griji decît navigatorii de vacanță. Să fi fost puțin trecut de opt, într-o asemenea dimineață splendidă, în Poros. Urmăream cu privirea o doamnă în vîrstă, îmbrăcată cochet, care se preumbla încetișor pe chei, privind curioasă și nu prea, cînd în stînga, cînd în dreapta, pendulînd într-o mînă o pungă transparentă. Înăuntru era un pește. Un singur pește, nici prea mic și nici prea mare. Îl cumpărase probabil de la vreun pescar plecat cu noaptea-n cap, întors deja în port, și îl ducea acasă să-și prepare masa de prînz. Ce viață!

© A.Manolescu
© A.Manolescu

Un alt localnic călărea un monociclu acrobatic, ca la circ. Se oprea din cînd în cînd să mai schimbe o vorbă cu cîte un cunoscut. La ora aceea matinală! Într-un loc mai liber al pontonului principal, prinsă la babale, se legăna o ambarcațiune cu motor. O barcă veche, dar bine întreținută, foarte dichisită, cu un nume atipic: La Professora. La bord, pe punte, într-un fotoliu comod, ședea o doamnă care citea o carte, mîngîind cu o mînă un cățeluș flocos. La Ermioni mai văzusem o barcă cu pînze, proprietatea a două doamne vesele, plină cu ghivece cu flori aromatice. Era un fel de grădină purtată cu grijă pe valuri, din port în port. Ce viață!

Îmi sorbeam cafeaua lîngă o gelaterie, deschisă și ea, la al cărei galantar ți-era și frică să te uiți. Combinația de culori era amețitoare. Vreo 30 de feluri de înghețată și sorbeturi, cu banane, felii de pepene, ananas, rodii sau căpșuni proaspete înfipte în vîrful mormanelor colorate. Alături pornea o stradă îngustă, în trepte vopsite în alb și gri, de care știam că ducea la o tavernă dintr-aceea aparent simplă și populară, în care găseai însă delicii greu de descris. Cu o seară înainte, proprietarul mă întîmpinase cu un lichior de struguri din partea casei și mă servise cu un stifado cu arpagic și un sos dumnezeiesc. Avea și un saganaki incredibil, ca să nu mai vorbesc de musaca. La urmă, nu m-a lăsat să plec fără o prăjiturică de-a dreptul mortală, preparată probabil de femeia cu basma care robotea prin bucătărie. De jur împrejur era plin de pisici, numai bune de pus pe Facebook și care se ocupau imediat de eventualele resturi. Ce viață!

Într-un alt port, la Milos, acolo unde a fost găsită celebra Venus cu mîinile lipsă, am văzut o rață albă și grasă, care măcănea de zor, plimbîndu-se mîndră pe un ponton. Scăpase din vreo curte? Într-o gheretă din apropiere stătea funcționara care înregistra yachturile din port, avînd un papagal vorbitor pe umăr. Era foarte încîntată dacă-i cereai voie să-i pozezi papagalul care-i ciugulea o ureche. Un papagal și-o rață. Ce viață!

Am ocolit Eghina, insula Sfîntului Nectarie, de data asta fără să acostăm în ea. Mi s-a povestit că acolo s-ar face un lichior de fistic, ceva ce nu s-a mai pomenit. N-am găsit nicăieri altundeva în Grecia acel lichior, dar peste tot pe unde am întrebat mi s-a oferit, în schimb, mastică. Pînă la urmă, n-am cumpărat băutura, ci șerbetul de mastic. O altă nebunie, vă asigur. Ce viață!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Jamie Foxx Foto profimedia 0791236353 jpg
Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în față cu un pahar. Incidentul a avut loc de ziua lui
Actorul american Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în gură cu un pahar la un restaurant din Beverly Hills. Incidentul ar fi avut loc în timpul unei încăierări care a avut loc chiar de ziua de naștere a actorului.
Pârtiile de schi omologate în România Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Lista completă a pârtiilor de schi omologate în România. Sunt răspândite în 22 de județe
România are mai multe pârtii omologate, cu diferite grade de dificultate, potrivite atât pentru cei care abia încep să se îndrăgostească de sporturile de iarnă, dar și pentru cei mai experimentați. Acestea sunt amplasate în 22 de județe din țară.
dacii  jpg
Care era, de fapt, originea dacilor. În școală am învățat cu toții total altceva despre ei
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi o enigmă. De-a lungul timpului, istorici și arheologi au oferit multiple ipoteze, dar un consens clar asupra acestui subiect nu există.
Autostrada in Grecia FOTO Shutterstock jpg
Cele 5 autostrăzi noi ale Greciei care ar putea interesa și pe turiștii români. Stadiul lucrărilor și termenele de finalizare
Noile axe rutiere vor spori siguranța rutieră și vor elimina orice bariere de accesibilitate din zonele izolate geografic ale Greciei.
controlor tren jpg
Biletele de tren, mai scumpe de duminică, 15 decembrie 2024. Cât costă abonamentul în zona metropolitană București
Biletele pentru o călătorie cu trenul sunt mai scumpe începând de duminică, 15 decembrie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor. Ultima scumpire a a avut loc în decembrie 2023.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
Prima reacție a femeii plimbată în lesă, în patru labe, la gala de lupte RXF: „Trebuie să te iubești pe tine”
Gala de lupte de la mijlocul acestei săptămâni a fost cu siguranță un eveniment controversat care a stârnit reacții puternice în rândul opiniei publice.
camion lovit de tren FOTO Captură video
Momentul în care șoferul unui camion sfidează moartea. Cum a reușit să se salveze înainte să fie lovit de tren
Un șofer de camion a trăit un moment terifiant când a rămas blocat pe o trecere la nivel cu calea ferată. Acesta a reușit să sară din camion cu câteva secunde înainte ca un tren de marfă să-l lovească și să distrugă vehiculul.
trupe americane bază militară din Siria Foto Captură video X jpg
Trupele americane ar fi ocupat o bază militară din Siria, care era controlată înainte de Rusia
În nordul Siriei, lângă orașul Kobane, armata americană ar fi preluat sub controlul său o bază militară care a fost ocupată de trupele ruse încă din 2019. Bazele din Tartus și Latakia rămân principalele puncte în care se strâng trupele rusești.
giani infatino fifa jpg
Reacția rușilor după ce FIFA a afișat harta Ucrainei fără Crimeea la tragerea la sorți pentru CM 2026
Țara vecină cere ca forul internațional să le ceară scuze public.