Diferențe culturale

Publicat în Dilema Veche nr. 787 din 21-28 martie 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

● Premierul Viorica Dăncilă susține că nu există corupție în România, ci doar o diferență culturală față de Occident. În fapt, ceea ce occidentalii numesc corupție e o formă specific locală de a mulțumi cuiva. Forma asta originală de interpretare nu a fost exprimată în public, ci în fața unei adunări a socialiștilor europeni, ajungînd în presa română prin intermediul unui eurodeputat al PPE. Îl putem bănui pe deputatul respectiv că exagerează, socialiștii și popularii fiind în competiție directă la apropiatele alegeri europene, însă, dacă ținem seama de festivalul de minciuni, omisiuni și strategii bizare ale actualei Puteri, declarația devine plauzibilă. Recunoștință exprimată în procente extrase din bani publici – probabil UNESCO ar trebui să recunoască această contribuție românească la zestrea universală. Poate chiar împrumutînd numele premierului român.

● Din cînd în cînd, partidele românești își aduc aminte că alegerile locale într-un singur tur nu sînt chiar cea mai bună idee. Așa că fac zgomote în direcția întoarcerii la varianta mult mai democratică a alegerilor în două tururi. De obicei, solicitarea vine dinspre Opoziție și e ignorată de majoritatea guvernamentală. Situația începe să se schimbe: „Noi susţinem că alegerea trebuie să se facă în două tururi. Cînd o să discutăm, dacă o să intre în discuţie legea de organizare a alegerilor locale, mai avem timp. Chestiunea asta pentru noi e un handicap, în timp ce pentru partidele mari este un avantaj nemeritat“. Citatul îi aparține liderului ALDE Călin Popescu Tăriceanu și, pentru prima oară, balanța pare să încline în favoarea celor care cer de ani de zile îndreptarea sistemului. Alegerile într-un tur sînt una dintre cele mai mari sfidări la adresa democrației românești care n-ar fi putut supraviețui fără complicitatea unora dintre cei care azi descoperă ipocrit realitatea. Și aici mă gîndesc la PNL, la guvernul tehnocrat și, evident, la domnul Tăriceanu care zilele acestea devine din ce în ce mai încrezător în propriile puteri.

● Dacian Cioloș anunță că Alianța USR-PLUS vrea un candidat unic al Opoziției pentru București. O idee minunată, mai ales dacă sistemul electoral nu se schimbă la timp. Rămîne totuși întrebarea mai veche dacă, în afară de cîte o declarație de bune intenții, mai există ceva. Cu excepția notabilă a PSD, nici unul dintre partide nu are habar care îi sînt candidații pentru locale în Capitală. Vom vedea pe la începutul anului viitor niște status-uri de Facebook cutremurătoare ale reprezentanților actualei Opoziții care ne vor anunța că ei au vrut tot timpul unire, dar că ceilalți reprezentanți ai Opoziției au boicotat efortul. Rămîne un fapt că Nicușor Dan, Vlad Voiculescu, Ciprian Ciucu, Florin Câțu, Ionel Dancă, Roxana Wring și alți cîțiva ambițioși care aleargă pe culoarul ăsta nu au băut niciodată o cafea împreună.

● Mai aproape de noi, europarlamentarele sînt un alt test al democrației noastre restrictive. Foarte probabil, mai multe partide noi nu vor reuși să strîngă numărul uriaș de semnături cerut de lege și vor rămîne în afara competiției. Asta va duce la o sărăcie de idei de pe urma căreia ne vom alege probabil cu aceeași veșnică și obositoare paradigmă PSD vs anti-PSD. Fie și doar din punctul ăsta de vedere, aceste europarlamentare vor fi un eșec plenar.

În treacăt fie spus, aproape toate partidele au strîns semnături fără ca lista lor să fie cunoscută. Excepția notabilă e Alianța 2020, cea care era cît pe ce să se încurce în birocrație săptămînile trecute și să rămînă pe dinafara jocului.

● În privința listelor anunțate deja, aș remarca doar criteriile (sau lipsa lor) după care a fost alcătuită cea a PNL. Dincolo de plasarea realizatorului de televiziune Rareș Bogan în fruntea listei, restul pare un soi de algoritm bizar menit să împace facțiunile din partid. O singură femeie printre candidații eligibili, iar unul dintre puținii europarlamentari români care pare să știe de ce merge la Bruxelles și la Strasbourg (Marian Jean Marinescu) are nevoie de noroc ca să își continue cariera.

● Poate prea puțin discutate, amenințările cu violența venite din partea lui Sebastian Ghiță sînt și ele un semn al timpurilor noastre. Dl Ghiță, prezumtiv candidat la europarlamentare la rîndu i, e supărat pe cei care contestă în stradă Guvernul și amenință să îi disciplineze cu bătaia. Vibrațiile astea negative care vin dinspre naționalist-populiștii români tind să devină tot mai intense în ultima vreme. Aș reaminti, în contextul ăsta, că în urmă cu vreo două săptămîni și Liviu Dragnea promitea că „se va ocupa“ de indivizii care îi contestă autoritatea, deciziile și poziția. Sigur, dl Dragnea s-a ferit să amenințe explicit cu bătaia, dar tonul său nu era chiar o invitație la dialog. O fi și asta vreo diferență culturală, internă de data asta. Pentru a ne lămuri însă, trebuie să așteptăm finalizarea dosarului 10 august. O mai dura mult? 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Europa care ne aplauda pentru galeria de la Euro 2024 este șocată de SOS. „Circul Dianei Șoșoacă ne face de rușine”
Circul făcut de Diana Șoșoacă la dezbaterile privind alegerea președintelui Comisiei Europene i-a șocat pe europarlamentarii străini, chiar și pe naziștii germani (AfD), susține liberalul Rareș Bogdan. După ce a fost felicitat pentru românii de la Euro 2024, i se cer explicații pentru Șoșoacă.
image
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
ÎPS Teodosie, ține o nouă slujbă specială împotriva secetei. Arhipiscopul Tomisului va citi rugăciuni pentru venirea ploii în timpul Sfintei Liturghii, a transmis Arhiepiscopia Tomisului.
image
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Rusia a desfășurat sute de obuziere vechi de 70 de ani pe linia frontului ucrainean, potrivit analiștilor, deoarece atât Kievul, cât și Moscova pierd cantități semnificative de echipamente pe câmpul de luptă după mai bine de doi ani de război.

HIstoria.ro

image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.
image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne
image
Încălzirea politică globală
Poate că 2024 va depăși recordul lui 2023 și va fi cel mai călduros din istorie, record pe care nu și-l dorește nimeni.