Dictatura din telefon

Publicat în Dilema Veche nr. 853 din 13 - 19 august 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Primul miting din campania pentru prezidențialele americane din toamnă desfășurat în această vară trebuia să fie un succes. Diverși membri ai staff-ului actualului președinte anunțau că masiva sală din Tulsa, Oklahoma, nu face față numărului mult prea mare al celor care și-au anunțat participarea. Brad Parscale, la acea dată încă șef al campaniei pentru realegerea lui Donald Trump, estima numărul doritorilor la aproximativ un milion. Ca să mulțumească pe toată lumea, organizatorii au amplasat difuzoare și ecrane uriașe în fața sălii. Ar fi trebui să fie un start fulminant al cursei pentru încă patru ani de mandat.

N-a fost. 

Pompierii din Tulsa au estimat prezența la aproximativ 6.000 de oameni. Sala avea 19.000 de locuri. Nici urmă de milionul așteptat. La monitoarele din afara complexului nu s-au uitat nici oamenii de ordine.

Cîteva ore mai tîrziu, toate canalele de televiziune difuzau imagini cu președintele american coborînd din elicopterul care îl adusese la Casa Albă post-eveniment. Figura tristă, cravata desfăcută, umerii căzuți și o jumătate de gest de salut către ziariștii veniți să îl întîmpine au oferit lumii, pentru două secunde, imaginea unui Trump înfrînt.

Înfrînt de cine? Publicațiile americane au pus eșecul mitingului pe seama fricii de virus. La miting nu a venit nici măcar guvernatorul republican din Oklahoma. O explicație plauzibilă, dar nici pe departe singura. A doua, mult mai spectaculoasă și amuzantă, este că președintele celui mai puternic stat al lumii a fost ținta unei farse plănuite de adolescenți pe TikTok.

Tineri americani și nu numai s-au organizat cu ajutorul respectivei aplicații pentru a solicita bilete la miting (participarea e gratuită la aceste evenimente, însă biletele sînt necesare pentru o estimare a numărului de oameni, astfel încît resursele pentru desfășurarea fără incidente să poată fi alocate corect). Astfel au apărut sute de mii de cereri de bilete ai căror autori nu aveau nici un gînd să meargă la Tulsa pentru a-l asculta pe președinte.

Generația care nu dă doi bani pe politică a reușit cumva, grație TikTok, să compromită începutul primei etape din efortul pentru realegerea președintelui. Evenimentul ar fi fost poate uitat dacă, o lună mai tîrziu, președintele nu ar fi anunțat că TikTok va fi interzis în Statele Unite cîtă vreme rămîne în proprietatea unei companii chinezești. Argumentul lui Trump nu este irațional și privește securitatea datelor personale pe care aplicația le strînge și care, teoretic, pot fi puse oricînd la dispoziția guvernului chinez. Companiile din China sînt obligate de lege să pună la dispoziția guvernului orice date le sînt cerute.

Ordinul prezidențial stabilește luna septembrie ca limită pînă la care ByteDance (proprietarul TikTok) să vîndă aplicația cuiva din afara Chinei. În cursă s-a înscris deja Microsoft. Și Twitter, frenemy-ul președintelui, pare să fie interesat, însă există dubii majore că are puterea financiară necesară unei astfel de achiziții. Ar fi, în acest caz, o situație de tip peștele cel mic care îl mănîncă pe cel mare. Numărul de utilizatori, veniturile și rata de adopție în rîndul tinerilor sînt net favorabile TikTok.

Anunțul președintelui a fost pus de diverși analiști în legătură cu incidentul din Tulsa. Ipoteza e atractivă, însă nici un miting ratat nu ar fi fost suficient pentru o decizie atît de radicală. Mult mai plauzibilă e ipoteza că relația pasiv-agresivă dintre Beijing și Washington a ajuns la faza sancțiunilor creative. Și, în același timp, într-o zonă care riscă să tragă America și restul lumii libere în faza în care să își nege propriile valori.

Decizia președintelui pune sub semnul întrebării mai multe lucruri care pînă acum nu creaseră nici un semn de întrebare:

● Dacă președintele poate interzice o aplicație, indiferent de motive, nu va putea face la fel și cu altele? Și nu e vorba doar de acest președinte, ci de orice președinte; 

 Cum rămîne cu libertatea de exprimare? 

 Ce semnal transmite o astfel de decizie creatorilor de start-up-uri și investitorilor?

 Mai e Internetul egal pentru toți? Mult temuta feudalizare a Internetului e acum validată chiar de statul unde acest mediu a luat ființă și s-a dezvoltat pînă la nivelul pe care îl vedem astăzi;

 Gestul de a forța achiziția unei companii străine de către o companie americană arată mai mult a act de piraterie. Ce consecințe va avea acest gest pe alte piețe? Cîte guverne se vor simți încurajate să procedeze la fel? 

Psihodrama din jurul acestei aplicații chinezești folosite îndeobște de tineri care dansează, mimează intepretarea unor piese cunoscute și se țin de farse va ajunge la final în această toamnă. 

Însă nu e doar TikTok. Companiile chinezești  ocupă de ani de zile spații tot mai largi în zona de tehnologie și entertainment (muzică, jocuri de calculator, studiouri de film).

O dictatură care intră în telefoanele, casele și conștiințele a sute de milioane de oameni trebuie să primească o replică. Pînă acum, Trump, indiferent de motivele sale personale, e singurul care a furnizat un răspuns. Adevărat, unul problematic și care pare copiat din caietul de teme al lui Xi Jinping. Însă nimeni altcineva nu a oferit o alternativă. Veșnicele avertismente privind expansiunea Chinei sînt doar artificii retorice care tind să devină obositoare dacă nu sînt urmate și de acțiuni concrete.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Céline Dion la 55 de ani. Ce i-ar fi declanșat boala nemiloasă: „I-au dispărut cei doi stâlpi și s-a prăbușit“
Cântăreaţa de origine canadiană, Céline Dion, este una dintre cele mai de succes interprete din istoria muzicii pop. În cei peste 35 de ani de carieră a vândut peste 250 de milioane de albume. S-a căsătorit cu impresarul ei cu care are trei copii și alături de care a rămas până finalul vieții lui.
image
Rusoaică voluntar în Ucraina, dezvăluiri șocante. Femeile din unitatea sa, folosite ca sclave sexuale
Un militar rus detașat în Ucraina a declarat că ofițeri de rang înalt au folosit femeile medic din propria armată ca sclave sexuale și le-au pedepsit pe cele care nu cooperau.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.