Dictatura din telefon

Publicat în Dilema Veche nr. 853 din 13 - 19 august 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Primul miting din campania pentru prezidențialele americane din toamnă desfășurat în această vară trebuia să fie un succes. Diverși membri ai staff-ului actualului președinte anunțau că masiva sală din Tulsa, Oklahoma, nu face față numărului mult prea mare al celor care și-au anunțat participarea. Brad Parscale, la acea dată încă șef al campaniei pentru realegerea lui Donald Trump, estima numărul doritorilor la aproximativ un milion. Ca să mulțumească pe toată lumea, organizatorii au amplasat difuzoare și ecrane uriașe în fața sălii. Ar fi trebui să fie un start fulminant al cursei pentru încă patru ani de mandat.

N-a fost. 

Pompierii din Tulsa au estimat prezența la aproximativ 6.000 de oameni. Sala avea 19.000 de locuri. Nici urmă de milionul așteptat. La monitoarele din afara complexului nu s-au uitat nici oamenii de ordine.

Cîteva ore mai tîrziu, toate canalele de televiziune difuzau imagini cu președintele american coborînd din elicopterul care îl adusese la Casa Albă post-eveniment. Figura tristă, cravata desfăcută, umerii căzuți și o jumătate de gest de salut către ziariștii veniți să îl întîmpine au oferit lumii, pentru două secunde, imaginea unui Trump înfrînt.

Înfrînt de cine? Publicațiile americane au pus eșecul mitingului pe seama fricii de virus. La miting nu a venit nici măcar guvernatorul republican din Oklahoma. O explicație plauzibilă, dar nici pe departe singura. A doua, mult mai spectaculoasă și amuzantă, este că președintele celui mai puternic stat al lumii a fost ținta unei farse plănuite de adolescenți pe TikTok.

Tineri americani și nu numai s-au organizat cu ajutorul respectivei aplicații pentru a solicita bilete la miting (participarea e gratuită la aceste evenimente, însă biletele sînt necesare pentru o estimare a numărului de oameni, astfel încît resursele pentru desfășurarea fără incidente să poată fi alocate corect). Astfel au apărut sute de mii de cereri de bilete ai căror autori nu aveau nici un gînd să meargă la Tulsa pentru a-l asculta pe președinte.

Generația care nu dă doi bani pe politică a reușit cumva, grație TikTok, să compromită începutul primei etape din efortul pentru realegerea președintelui. Evenimentul ar fi fost poate uitat dacă, o lună mai tîrziu, președintele nu ar fi anunțat că TikTok va fi interzis în Statele Unite cîtă vreme rămîne în proprietatea unei companii chinezești. Argumentul lui Trump nu este irațional și privește securitatea datelor personale pe care aplicația le strînge și care, teoretic, pot fi puse oricînd la dispoziția guvernului chinez. Companiile din China sînt obligate de lege să pună la dispoziția guvernului orice date le sînt cerute.

Ordinul prezidențial stabilește luna septembrie ca limită pînă la care ByteDance (proprietarul TikTok) să vîndă aplicația cuiva din afara Chinei. În cursă s-a înscris deja Microsoft. Și Twitter, frenemy-ul președintelui, pare să fie interesat, însă există dubii majore că are puterea financiară necesară unei astfel de achiziții. Ar fi, în acest caz, o situație de tip peștele cel mic care îl mănîncă pe cel mare. Numărul de utilizatori, veniturile și rata de adopție în rîndul tinerilor sînt net favorabile TikTok.

Anunțul președintelui a fost pus de diverși analiști în legătură cu incidentul din Tulsa. Ipoteza e atractivă, însă nici un miting ratat nu ar fi fost suficient pentru o decizie atît de radicală. Mult mai plauzibilă e ipoteza că relația pasiv-agresivă dintre Beijing și Washington a ajuns la faza sancțiunilor creative. Și, în același timp, într-o zonă care riscă să tragă America și restul lumii libere în faza în care să își nege propriile valori.

Decizia președintelui pune sub semnul întrebării mai multe lucruri care pînă acum nu creaseră nici un semn de întrebare:

● Dacă președintele poate interzice o aplicație, indiferent de motive, nu va putea face la fel și cu altele? Și nu e vorba doar de acest președinte, ci de orice președinte; 

 Cum rămîne cu libertatea de exprimare? 

 Ce semnal transmite o astfel de decizie creatorilor de start-up-uri și investitorilor?

 Mai e Internetul egal pentru toți? Mult temuta feudalizare a Internetului e acum validată chiar de statul unde acest mediu a luat ființă și s-a dezvoltat pînă la nivelul pe care îl vedem astăzi;

 Gestul de a forța achiziția unei companii străine de către o companie americană arată mai mult a act de piraterie. Ce consecințe va avea acest gest pe alte piețe? Cîte guverne se vor simți încurajate să procedeze la fel? 

Psihodrama din jurul acestei aplicații chinezești folosite îndeobște de tineri care dansează, mimează intepretarea unor piese cunoscute și se țin de farse va ajunge la final în această toamnă. 

Însă nu e doar TikTok. Companiile chinezești  ocupă de ani de zile spații tot mai largi în zona de tehnologie și entertainment (muzică, jocuri de calculator, studiouri de film).

O dictatură care intră în telefoanele, casele și conștiințele a sute de milioane de oameni trebuie să primească o replică. Pînă acum, Trump, indiferent de motivele sale personale, e singurul care a furnizat un răspuns. Adevărat, unul problematic și care pare copiat din caietul de teme al lui Xi Jinping. Însă nimeni altcineva nu a oferit o alternativă. Veșnicele avertismente privind expansiunea Chinei sînt doar artificii retorice care tind să devină obositoare dacă nu sînt urmate și de acțiuni concrete.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

phone 292994 1280 jpg
Instagram, Facebook și WhatsApp au picat în România. Problemele tehnice s-au produs la nivel național
Miercuri seara, utilizatorii din România s-au confruntat cu probleme semnificative în utilizarea platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp, toate trei deținute de gigantul Meta. Incidentul a început în jurul orei 19:00 și a afectat atât aplicațiile mobile, cât și versiunile desktop ale acestora.
aplicatia facebook jpeg
Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în Europa și în SUA. Zeci de mii de utilizatori sunt afectați și în România
Facebook și Instagram au fost indisponibile pentru mii de utilizatori din Europa și Statele Unite miercuri, potrivit site-ului de urmărire a întreruperilor Downdetector.com. Afectată a fost și aplicația WhatsApp.
telefon imagine ilustrativa foto Daniel Guță jpg
Avertizare privind o nouă escrocherie: apeluri și mesaje frauduloase, cu oferte de joburi online
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat cu privire la o nouă escrocherie care vizează românii din țară și din străinătate.
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
Satul blestemat din România care se întinde și pe teritoriul altei țări. Fenomenele întâmplate aici îți fac pielea de găină
În inima Dobrogei, în apropiere de Cheile Dobrogei, se află un sat uitat de lume care ascunde povești pline de mister și legende întunecate.
439024798 2754810491335853 5273486255929161781 n jpg
„Închide ușa Căline, vin mascații după tine”. Profesorul, amenințat cu moartea de simpatizații legionari, a compus un colind pentru Georgescu
Profesorul de Istorie, Marcel Bartic, care a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare, a compus un colind manifest, pe care il dedică lui Călin Georgescu.
ctp digi24
CTP, despre conflictul Șoșoacă-Georgescu: Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus, arbitru este Mache Teodosie
Cristian Tudor Popescu a comentat conflictul izbucnit între președinta SOS, Diana Șoșoacă, și candidatul independent Călin Georgescu. Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus, iar arbitru este Mache Teodosie, scrie jurnalistul pe Facebook.
Tanc T-34 distrus în apropierea Mării Nege (© Das Bundesarchiv Bild 169-0017)
Tancurile T-34 cumpărate de Gheorghe Gheorghiu-Dej din Uniunea Sovietică
Ziua de 25 octombrie 1944 a fost cea în care s-a terminat cucerirea României și un nou stat a fost inclus în lagărul comunist, teoretic pentru vecie.
Magazin Auchan din Rusia FOTO Profimedia
Economia Rusiei se prăbușește. Inflația a accelerat, în timp ce UE urmează să impună un nou pachet de sancțiuni
Inflaţia a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat Oficiul federal de statistică, înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani.
Reconstituire a unei temnițe medievale  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL JPG
Secretele înfiorătoarelor temnițe medievale. „Niște puțuri uriașe ce seamănă cu infernul”
Câteva cetăți medievale din România au păstrat camerele întunecoase folosite de foștii lor stăpâni ca închisori și săli de tortură. Însă nu numai beciurile acestor edificii erau destinate condamnaților, iertați de pedeapsa unei morți rapide.