Dictatorul prin curtea lui

Publicat în Dilema Veche nr. 894 din 27 mai - 2 iunie 2021
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Virulen╚Ťa reac╚Ťiilor provocate de decizia regimului Luka╚Öenko de a deturna un avion pentru a-l re╚Ťine pe unul dintre pasageri e perfect ├«ndrept─â╚Ťit─â. Ea tr─âdeaz─â ├«ns─â un soi de st├«njeneal─â a elitei politice europene care, pus─â ├«n fa╚Ťa un act v─âdit ilegal, nu prea ╚Ötie ce e de f─âcut. Condamn─âri, delimit─âri ╚Öi expresii plastice de dezaprobare s-au tot pronun╚Ťat ├«n leg─âtur─â cu Belarusul de zeci de ani deja. Aleksandr Luka╚Öenko ╚Öi-a v─âzut netulburat de cariera de ÔÇ×ultim dictator al EuropeiÔÇť. A arestat pe cine a vrut s─â aresteze, a condus cum a dorit s─â conduc─â ╚Öi, ├«n general, ╚Öi-a f─âcut un renume din capacitatea de a demonstra c─â ÔÇ×rezisten╚Ťa e inutil─âÔÇť. A╚Öa se explic─â ╚Öi ├«ndr─âzneala de a deturna un avion european sub pretextul unei false alarme cu bomb─â.

Profit├«nd de contextul geopolitic, Luka┬ş╚Öenko a navigat ├«ntre Occident ╚Öi Rusia suficient de abil c├«t s─â nu enerveze prea mult, dar nici s─â nu dea senza╚Ťia c─â a renun╚Ťat la independen╚Ť─â cu totul. Ori de c├«te ori bate v├«ntul mai puternic dinspre Vest, pre╚Öedintele bielorus mai semneaz─â un acord de colaborare cu Rusia ÔÇô fie el politic sau economic. C├«nd e lini╚Öte, ╚Öi asta se observ─â mai pu╚Ťin, Luka╚Öenko are mici pusee de m├«ndrie na╚Ťional─â ╚Öi preten╚Ťia c─â de╚Ťine controlul total asupra destinului ╚Ť─ârii sale. Ba chiar, ├«n momente de arogan╚Ť─â suprem─â, ├«l dojene╚Öte pe Vladimir Putin sau ├«i d─â sfaturi.

Ca al╚Ťi lideri de prin Estul post-sovietic (a se vedea cazurile Voronin ╚Öi Plahotniuc din Moldova), pre╚Öedintele Belarusului joac─â aproape exclusiv o carte personal─â. Loialitatea sa merge nu c─âtre puteri externe, ci c─âtre propriul s─âu anturaj care preseaz─â pentru conservarea puterii ╚Öi privilegiilor. Fostul ╚Öef de colhoz ╚Ötie bine c─â nu prea are de ce s─â se team─â c├«t─â vreme Rusia ├«l tolereaz─â ╚Öi ├«l folose╚Öte, Occidentul ├«l ignor─â, iar poporul s─âu nu reu╚Öe╚Öte s─â ├«╚Öi adune puterile pentru a-l r─âsturna ╚Öi a-l trimite dup─â Ceau╚Öescu. Sau m─âcar dup─â Todor Jivkov, la o nemeritat─â pensie.

├Än urm─â cu c├«teva luni publicam, ├«n acest spa╚Ťiu, m─ârturia lui Simon Vitu╚Öka, un t├«n─âr din Minsk, arestat pentru c─â a participat la proteste ├«mpotriva regimului. Ceea ce descria Simon ├«n acel text era un soi de lupt─â ├«ncr├«ncenat─â ╚Öi aproape f─âr─â ╚Öanse. Roman Protasevici, jurnalistul arestat duminic─â, nu e cu mult mai ├«n v├«rst─â dec├«t Vitu╚Öka. Vina lui principal─â e c─â e un om al timpului s─âu ÔÇô pus ├«n fa╚Ťa cenzurii din pres─â, a fondat ╚Öi ├«ntre╚Ťinut canale de Telegram pe care a diseminat informa╚Ťii despre tulbur─ârile politice din ╚Ťar─â. Nimic mai mult. Nu e departe de ceea ce face orice om liber cu un cont pe o re╚Ťea social─â.

Pasagerii avionului deturnat povestesc despre teroarea din ochii lui Protasevici atunci c├«nd KGB-ul din ┬şMinsk l-a luat dintre ei. Protasevici le-a zis celor care au r─âmas s─â ├«╚Öi continue drumul fiindc─â risc─â o condamnare la moarte (Belarus e ultima ╚Ťar─â european─â care men╚Ťine pedeapsa capital─â). A ap─ârut, dup─â o zi, ├«ntr-o ├«nregistrare ├«n care, asemeni ostaticilor din zonele de r─âzboi, ├«╚Öi asum─â vinov─â╚Ťia pentru organizarea protestelor ╚Öi sus╚Ťine c─â este tratat bine de autorit─â╚Ťi. Sigur, nici o leg─âtur─â ├«ntre echimozele de pe fa╚Ťa lui ╚Öi aceste declara╚Ťii.

Despre Protasevici ╚Ötim pentru c─â a fost arestat folosindu-se o metod─â ne┬şa╚Ö┬şteptat─â. Deturnarea unui avion de linie european care f─âcea leg─âtura dintre dou─â capitale ale unor state membre ale UE e de natur─â s─â creeze nelini╚Öti oric─ârui om normal. Vor fi destui cei care, de acum ├«nainte, pe l├«ng─â durata zborului, vor verifica ╚Öi pe deasupra c─âror ╚Ť─âri va trece avionul. S-a mai ├«nt├«mplat a╚Öa ╚Öi dup─â ce separati╚Ötii ru╚Öi din Donbas au dobor├«t o curs─â de linie malaezian─â care f─âcea leg─âtura ├«ntre Amsterdam ╚Öi Kuala Lumpur. Apoi toat─â lumea a uitat. 

Acesta este marele secret al longevit─â╚Ťii politice a lui Luka╚Öenko ÔÇô faptul c─â, lua╚Ťi cu agenda zilnic─â, democra╚Ťii europeni uit─â de el. P├«n─â c├«nd comite urm─âtoarea t├«mpenie major─â. ├Än numele Realpolitik-ului sau al ordinii priorit─â╚Ťilor pe agend─â s-a trecut de fiecare dat─â peste alegerile falsificate, peste disiden╚Ťii disp─âru╚Ťi sau tortura╚Ťi, peste solicit─ârile disperate de ajutor venite din partea opozi╚Ťiei bieloruse.

Spuneam mai sus c─â europenii par st├«njeni╚Ťi. Au anun╚Ťat iar ni╚Öte sanc╚Ťiuni, vor mai veni ╚Öi altele ╚Öi, peste c├«teva zile, vom fi uitat cu to╚Ťii ╚Öi de Protasevici, ╚Öi de Luka╚Öenko. Apoi ne vom mira din nou c├«nd dictatorul va mai face ceva ie╚Öit din comun. ╚śi va trebui s─â exagereze serios ca s─â ne atrag─â aten╚Ťia.

C├«t─â vreme Europa va continua s─â permit─â schimburi comerciale cu Belarus, c├«t─â vreme brand-urile occidentale vor fi disponibile ├«n magazinele din Minsk, c├«t─â vreme Occidentul va pretinde c─â ÔÇ×se poate discutaÔÇť cu Minskul, iar represiunea e o excep╚Ťie, nu o regul─â, Luka╚Öenko va r─âm├«ne la locul lui. Strict ├«n acest caz, Europa ar trebui poate s─â renun╚Ťe la m─ânu╚Öi ╚Öi s─â ├«╚Öi propun─â, deschis sau nu, ├«ncurajarea unei schimb─âri a regimului din Belarus. Asta ├«nseamn─â, dincolo de dorin╚Ťe, investi╚Ťii ╚Öi strategie. Simplele eforturi are lituanienilor sau polonezilor nu s├«nt suficiente. Altfel, pe la el prin curte, dictatorul va continua s─â dicteze dup─â cum ├«l duce minte ╚Öi cum ├«i e voin╚Ťa. 

Iar dac─â Protasevici moare ├«n deten╚Ťie, Luka╚Öenko nu ├«╚Öi va pierde somnul. Dar vreo c├«╚Ťiva lideri europeni ar merita lucrul ─âsta. Pentru c─â, spre deosebire de bieloru╚Öi, ei au libertatea de a decide ce e bine ╚Öi ce e r─âu.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase cu uria┼čul pod de la Br─âila dup─â montarea tablierului metalic de 22.000 de tone FOTO
Mar┼úi, 28 iunie, a fost montat ultimul dintre cele 86 de segmente de tablier metalic la podul suspendat de la Br─âila, informeaz─â┬á CNAIR. Podul peste Dun─âre de la Br─âila va fi cel mai mare pod suspendat din Rom├ónia ┼či al treilea din Europa.
image
Primele imagini cu racheta ruseasc─â┬á X-22 care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk - VIDEO
Au ap─ârut primele imagini cu racheta care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk. Este vorba despre o rachet─â ruseasc─â X-22. ├Än urma atacului de luni, cel pu┼úin 18 persoane ┼či-au pierdut via┼úa.
image
Sentinţă în cazul lui Andrei, băiatul de 13 ani omorât în bătaie pentru o fată, în centrul Mangaliei
În urmă cu doi ani, Andrei (13 ani) a fost bătut pe o stradă din Mangalia de un alt tânăr. La scurt timp, victima a murit.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.