Dezumanizare

Publicat în Dilema Veche nr. 806 din 1-7 august 2019
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

E mult prea devreme pentru a ├«n╚Ťelege ce efecte va avea asupra sufletului colectiv tragedia de la Caracal. Mult prea devreme. Consecin╚Ťele imediate se v─âd ├«n demiteri ╚Öi demisii, ├«n anchete ╚Öi revolt─â, ├«n cuvinte multe ╚Öi sensuri pu╚Ťine.

Vom deveni, poate, mai temători. Sau mai responsabili. Poate mai radicali. Sau ne va cuprinde deznădejdea. Vom ști sub ce semn am trăit timpurile astea doar cînd deja va fi prea tîrziu.

Ce se desprinde totu╚Öi din informa╚Ťiile confirmate p├«n─â acum e poza oribil─â a unui stat semi-e╚Öuat, incapabil s─â ├«╚Öi respecte propriile legi, proceduri, reguli ╚Öi, ├«n general, misiunea. E greu s─â negi a╚Öa ceva. Sentimentul ─âsta se ad├«nce╚Öte pe m─âsur─â ce afli mai multe despre cum func╚Ťioneaz─â administra╚Ťia public─â. Cu fiecare detaliu din anchet─â f─âcut public, cu fiecare citat de pe o ├«nregistrare ╚Öi cu fiecare acuza╚Ťie pe care o institu╚Ťie o lanseaz─â ├«n eter ├«ncerc├«nd s─â se pun─â la ad─âpost se adun─â dovezi. Dovezi de incompenten╚Ť─â, de inadecvare ╚Öi, mai ales, de cinism.

Dup─â defini╚Ťia de dic╚Ťionar, cuv├«ntul cet─â╚Ťean este egal cu membru al unei comunit─â╚Ťi care se bucur─â de drepturi civile ╚Öi politice. Pentru rom├óni, ├«ns─â, senza╚Ťia de singur─âtate e dominant─â. Ce solidaritate? Ce ap─ârare? Fiecare se descurc─â cum poate.

Mesajele acelea de test ale sistemului RO-Alert ar putea, foarte bine, s─â con╚Ťin─â exclusiv propozi╚Ťia ÔÇ×E╚Öti pe cont propriuÔÇť. Ar fi o binevenit─â confirmare a st─ârii de fapt pe care doar speran╚Ťa o mai ascunde uneori. Speran╚Ťa c─â e vorba de accidente, de gre╚Öeli reparabile, de chestiuni temporare. Apoi vine o ├«nt├«mplare precum cea de la Caracal ╚Öi speran╚Ťa se duce ├«napoi ├«n ├«ntunericul din care a r─âzb─âtut cu greu.

Poate cel mai grav lucru pe care ├«l vedem zilele astea este dezumanizarea angaja╚Ťilor din interiorul aparatului administrativ rom├ónesc. Incapacitatea lor de a reconcilia tr─âs─âturi umane normale ÔÇô pe care s├«nt sigur c─â le au ├«n rela╚Ťiile cu familia ╚Öi prietenii ÔÇô cu datoria pe care trebuie s─â ╚Öi-o exercite. Poli╚Ťistul la care ajung apelurile de ajutor e ÔÇ×refractarÔÇť. O spune un raport oficial. ╚śefii lui s├«nt mincino╚Öi. ╚śefii ╚Öefilor lui caut─â dispera╚Ťi nara╚Ťiuni concurente care s─â ├«i ajute s─â scoat─â ╚Öi un mic profit politic dac─â e prea t├«rziu pentru a preveni o tragedie.

Ar fi trebuit, poate, s─â scriu ├«n acest spa╚Ťiu despre efectele Caracalului asupra apropiatei campanii electorale pentru preziden╚Ťiale. S─â identific responsabilit─â╚Ťi ╚Öi posibilit─â╚Ťi. Nu cred c─â e momentul acum. Userist sau pesedist, oltean sau moldovean, femeie sau b─ârbat, nu cred c─â exist─â cet─â╚Ťean rom├ón care s─â nu se ├«nfioare c├«nd realizeaz─â amploarea dezagreg─ârii institu╚Ťionale a statului.

Se vorbea acum mul╚Ťi ani despre disolu╚Ťia autorit─â╚Ťii statului. ├Än stare de disolu╚Ťie, zilele astea, nu mai e doar autoritatea, ci ├«ns─â╚Öi legitimitatea lui. Situa╚Ťia asta nu e de ieri, de azi. Acum e doar unul dintre momentele acelea ├«n care e mai evident.

Legitimitatea statului e contestat─â ╚Öi atunci c├«nd cet─â╚Ťenii se adun─â pentru a construi un spital pe care statul nu a fost ├«n stare s─â ├«l fac─â, ╚Öi c├«nd un excentric construie╚Öte un metru de autostrad─â pe care din nou statul nu e ├«n stare s─â ├«l fac─â ╚Öi, mai ales, cu fiecare bilet de avion one way cump─ârat de un rom├ón. Cozile de la sec╚Ťiile de votare din diaspora s├«nt doar simptome ale unei lungi ╚Öi grele desp─âr╚Ťiri ├«n interiorul unei rela╚Ťii ├«n care unul dintre parteneri e abuziv, insensibil ╚Öi uneori criminal. Nu cu inten╚Ťie, dar culpa e grav─â.

O expresie sc├«rboas─â spune c─â pe╚Ötele de la cap se ├«mpute. De mii de ori am v─âzut c─â a╚Öa e. ╚śi trebuie f─âcut ceva. Capul proverbialului pe╚Öte trebuie t─âiat. ├Äns─â nu va fi niciodat─â suficient. V─âd c─â deja se profileaz─â un soi de acar P─âun, f─âr─â ca nimeni s─â se ├«ntrebe de ce omul ─âla era at├«t de nepotrivit pentru locul ├«n care ├«╚Öi desf─â╚Öura munca. Va pl─âti probabil pentru rolul lui ├«n aceast─â afacere. Dar pedeapsa f─âr─â context nu are sens.

De aceea, c├«nd se vor trage concluziile dup─â aceast─â oribil─â afacere, e obligatoriu s─â vorbim despre misiunea public─â a micului func╚Ťionar.

Despre ╚Öefii lui am vorbit ╚Öi vom mai vorbi. Despre cei de sub ei mult prea pu╚Ťin. Li s-a spus prea rar c─â s├«nt necesari, li s-a explicat prea pu╚Ťin de ce. Mul╚Ťi dintre oamenii ─â╚Ötia nu cred c─â munca lor conteaz─â. Din contra, ce cred ei c─â trebuie s─â fac─â, ce au fost ├«nv─â╚Ťa╚Ťi s─â fac─â, e s─â supravie╚Ťuiasc─â sub radar p├«n─â la izb─âvitoarea pensie.

Tem─âtor, nesigur ╚Öi nepreg─âtit, func╚Ťionarul rom├ón e mai ├«nt├«i func╚Ťionar ╚Öi apoi membru al societ─â╚Ťii. ╚śi asta pentru c─â niciodat─â nu i s-a dat cu adev─ârat aten╚Ťie. Nimeni nu se uit─â la competen╚Ťele lui, la adecvarea lui pe post sau la nevoile lui. Vedem doar efectele acestei st─âri de fapt.

C├«nd acest mic func╚Ťionar, fie el poli╚Ťist sau altceva, ├«╚Öi va ├«n╚Ťelege misiunea, ei bine, atunci va fi mai pu╚Ťin cinic, mai pu╚Ťin dobitoc ╚Öi mai pu╚Ťin complice cu ╚Öefii lui.

Altfel spus, din punct de vedere politic, probabil singurul program cu adev─ârat necesar zilele astea este acela de umanizare a statului. Dup─â 30 de ani de heirupisme c─ârora li s-a pierdut de mult sensul real, dup─â nenum─ârate reforme pe jum─âtate g├«ndite, pe sfert aplicate ╚Öi rapid abandonate, poate c─â, dincolo de orice discu╚Ťii despre profesionalizare ╚Öi meritocra╚Ťie, trebuie s─â li se explice angaja╚Ťilor statului de ce s├«nt angaja╚Ťi ai statului. De ce meseriile lor s├«nt importante ╚Öi, uneori, esen╚Ťiale. De ce fiecare dintre ei, ├«n micul lor col╚Ť de stat, poate face via╚Ťa unui om mai bun─â. Uneori chiar o poate salva. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Doliu în sportul românesc: Baschetbalista Alessia Maria Raiciu s-a stins în ziua în care a împlinit 18 ani
O veste cutremurătoare a apărut, astăzi, pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Baschet, în legătură cu o jucătoare extrem de promiţătoare.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Afacerile b─ânoase cu o p─âstr─âv─ârie ┼či o firm─â de taximetrie, f─âcute de un poli┼úist ├«n timpul serviciului
Fost adjunct al Poli┼úiei Mioveni, comisarul Marius Aioanei a f─âcut, timp de patru ani, numeroase afaceri b─ânoase ├«n timpul serviciului, de┼či acest lucru este interzis de lege. Poli┼úistul promova constant pe Facebook dou─â firme de┼úinute de c─âtre familia sa, o p─âstr─âv─ârie ┼či o firm─â de taximetrie

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.