Dezbateri apocaliptice

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Iconofobie jpeg

Tot mai des, în ultima vreme, aud/văd vorbindu-se/scriindu-se despre sfîrșitul iminent al lumii ori, conform expresiei stereotipizate a americanilor, transferate la scara comunicării mondiale, cel puțin a lumii „așa cum o știm”. Apocalipsa e aproape, ne spun, direct sau învăluit, tot felul de analiști ai vieții cotidiene, de la jurnaliști la filozofi, de la teologi la politologi, de la sociologi la oameni cu formație științifică. Unii se vor serioși, încercînd să-și demonstreze presupunerea cu argumente „credibile”, bazate pe o prezumtivă „expertiză” și pe o falsă înclinație către obiectivitate, alții sînt, desigur, din start, ridicoli, frizînd un fatalism descentrat, vecin cu afecțiunea psihică. Și primii, și ultimii încalcă, după părerea mea, un număr de reguli – fie ale logicii, fie doar ale bunului-simț. Mi-am permis să le definesc mai jos, după o rapidă și, foarte posibil, incompletă inventariere. O inventariere totuși utilă, menită să evidențieze așezarea frecvent improprie (dizarmonică) a raționamentelor grăbite în realitatea imediată.

Înainte de toate, profeții actuali ai fatidicului final colectiv se dovedesc străini complet de principiul competenței biografice. Ce înseamnă acesta? Înseamnă că noi, indivizii umani, oricît de longevivi am fi / am deveni la un moment dat, nu deținem, prin prisma limitelor noastre existențiale implacabile, capacitatea de a ne raporta, cu experiența proprie, la întreaga istorie a omenirii. Așadar, chiar dacă, prezumtiv, am sesiza, în prezent, zvîrcoliri planetare fără antecedente în viețile noastre de pînă acum („zvîrcoliri” pe care, nota bene, nu le neg nici eu), nu putem conchide, automat, că ne-am afla în pragul dezastrului, întrucît, vezi bine, o asemenea criză nu s-ar mai fi manifestat vreodată în trecut. Nici unul dintre inșii clipei de față, nici măcar dintre cei ajunși la centenar, nu a trăit suficient pentru a emite, sever, o astfel de sentință. În plus, o privire superficială asupra celor care ne-au precedat demonstrează, cu asupra de măsură, faptul că umanitatea a înaintat mereu, în istorie, de la o „criză” la „alta”.

Apoi, compulsivii eschatologici uită prea ușor ciclicitatea/repetitivitatea sentimentului de finitudine (generală) în timp, lucru care determină încălcarea unui așa-zis principiu al credibilității în teoria terminalității. Numai eu, în jumătate și de veac de existență, „am prins” vreo șase „sfîrșituri ale lumii”: 1980, 1982, 1984, 1998, 2000, 2012. Au fost, pe rînd, războiul devastator al umanității cu „rasa galbenă”, în speță cu miliardul de chinezi, cutremurul planetar terifiant, pornit de la „scufundarea” Californiei și, ulterior, a întregii Americi în ocean(e), cel de-al Treilea Război Mondial (confruntarea definitivă, nucleară, NATO-Pactul de la Varșovia), ceva extrem de grav, nu se știa precis ce, extras matematic din previziunile lui Nostradamus, Apocalipsa Mileniului și Calendarul Mayaș. Despre celelalte „încheieri” din istorie ce să mai vorbim? Practic, nu există generație fără obsesia sucombării colective, fără nebunia catastrofei de grup, fără varianta sa de moarte universală, fără profetul ei apocaliptic de serviciu.

Ritmicitatea revenirii istorice a senzației de finalitate iminentă m-a făcut de aceea să mă gîndesc la împletirea simultană a altor două principii „încălcate” aici: cel al regretului și cel al modestiei. Primul se referă la o perversiune a minții omenești: simularea tristeții în fața Apocalipsei. Ne lovim, în fond, acolo de un exercițiu de plăcere a personajului eschatologic, indus de speranța secretă că lumea se va termina el. Ce bucurie mai mare îți poți oferi, subliminal, decît nădejdea că nimeni, după dispariția ta, nu va mai cunoaște bucuriile vieții (pe care tu le-ai pierdut), nu va mai experimenta progresul umanității (la care tu nu mai poți fi martor) și nu va mai asista la eventuala eradicare a bolilor și a îmbătrînirii, adică la „generarea” vieții veșnice (de care tu, vai, nu mai ai parte)? Ipoteza sfîrșitului lumii pe parcursul existenței tale vine atunci, să admitem, în planul obscur, ca o binecuvîntare. Simți că nu ai viețuit degeaba, că ai aparținut unei „promoții” de excepție, „aleasă” voit pentru sublima revelație, pentru epifania ultimă.

Din acest detaliu pornește încălcarea celui din urmă principiu amintit mai sus (al „modestiei”). Intuim, neîndoios, o aroganță subtilă în dorința mascată de a vedea universul încheindu-și ciclurile în intervalul biografiei tale mărunte. Astfel devii „special”, „singular”, „disprețuitor” atît față de cei care te-au precedat, cît și față de cei ce te-ar fi succedat. Nici unul nu a mai fost și nu va mai fi aidoma ție. Nu ne referim, în cazul dat, numai la un puseu de îngîmfare, ci și la unul de egoism. În el se observă cel mai clar găunoșenia teoreticienilor apocaliptici, care afirmă lucruri fără a le proba ca atare. Dar cum să infirmi spusele lor în asemenea condiții? Sfîrșitul va sosi, cu certitudine, într-o bună zi. Poți să susții deci că dumnealor nu ar fi avut, la limită, dreptate?

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Municipiul Petroșani  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Istoria tulburătoare a celui mai mare oraș minier. „El Dorado” al cărbunelui, asemănat cu orașele din America de Nord
În 2024, Petroșani a împlinit 100 de ani de la declararea sa ca oraș. Povestea celui mai mare centru minier din România a început în secolul al XIX-lea, odată cu deschiderea minelor de cărbune și a fost marcată de evenimente tulburătoare.
foto1 droguri jpg
Apelul disperat al unui psiholog: „OPRITI aceste activități deosebit de riscante si periculoase ”
Una dintre metodele de prevenire a consumului de droguri în școlile din România presupune expunerea în fața copiilor a unor povești de viață reale. Psihologul Mihai Copăceanu avertizează că acest lucru poate avea însă efecte contrar așteptărilor.
cuplu sex
Planta care îți va crește libidoul! Poți face tocăniță din ea
Planta care îți va crește libidoul! Poți face tocăniță din ea
Alegeri parlamentare Romania 11 decembrie 2016 FOTO EPA / Robert Ghement
Așteptările cetățenilor versus realitățile politice: „Două consecințe vor fi inevitabile"| ANALIZǍ
În timp ce românii se luptă cu creșterea prețurilor și pierderea puterii de cumpărare, campania prezidențială se concentrează pe teme superficiale, ignorând problemele economice esențiale – o realitate dureroasă care riscă să lase cetățenii nehotărâți până în ultima clipă.
alegeri locale buletin de vot stampila de vot votare scaled e1718050324116 jpg
Cum ar putea fi influențate rezultatele alegerilor prezidențiale. „Un mesaj pe tabletă nu poate să-ți interzică dreptul de vot”
Românii sunt așteptați, duminică, 24 noiembrie 2024, la vot pentru alegerea președintelui României, aproape 20.000 secții de votare fiind organizate în țară și în străinătate. Ce vulnerabilități sunt și cum ar putea fi influențat rezultatul votului.
daniela nunta iancu sterp instagram jpg
Când va avea loc nunta dintre Culiță Sterp și Daniela Iliescu „Ne-am hotărât de pe o zi pe alta”
În urmă cu câteva zile, Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret, departe de ochii curioșilor, dând marea veste prin intermediul celui mai nou videoclip al interpretului. Dar asta nu este tot, cei doi au mai anunțat și că vor deveni pentru a doua oară părinți! În prezent, cuplul se p
Casa lui Brukenthal, Conacul Gyulayi și Castelui Ianza Foto Lapidarium, Castelintransilvania, Adevărul.
Cât costă conacele de lux confiscate de comuniști. Puțini români și-ar permite casa lui Brukenthal și palatele grofilor, acum ruine
O mulțime de foste reședințe de lux ale unor familii nobiliare din trecut, naționalizate de regimul comunist și lăsate în pragul ruinării, sunt scoase la vânzare cu prețuri de sute de mii de euro. Unele păreau condamnate la dispariție.
Taxe si impozite jpeg
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Ordonanța de urgență nr. 128/2024 pentru modificarea Codului Fiscal instituie o serie de noi reguli privind declararea și plata impozitelor și contribuțiilor pentru veniturile independente.
culoare zodii jpg
Zodiile care vor avea un weekend de foc! Viața li se dă peste cap
Zodiile care vor avea un weekend de foc! Viața li se dă peste cap