Dezbateri apocaliptice

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Iconofobie jpeg

Tot mai des, în ultima vreme, aud/văd vorbindu-se/scriindu-se despre sfîrșitul iminent al lumii ori, conform expresiei stereotipizate a americanilor, transferate la scara comunicării mondiale, cel puțin a lumii „așa cum o știm”. Apocalipsa e aproape, ne spun, direct sau învăluit, tot felul de analiști ai vieții cotidiene, de la jurnaliști la filozofi, de la teologi la politologi, de la sociologi la oameni cu formație științifică. Unii se vor serioși, încercînd să-și demonstreze presupunerea cu argumente „credibile”, bazate pe o prezumtivă „expertiză” și pe o falsă înclinație către obiectivitate, alții sînt, desigur, din start, ridicoli, frizînd un fatalism descentrat, vecin cu afecțiunea psihică. Și primii, și ultimii încalcă, după părerea mea, un număr de reguli – fie ale logicii, fie doar ale bunului-simț. Mi-am permis să le definesc mai jos, după o rapidă și, foarte posibil, incompletă inventariere. O inventariere totuși utilă, menită să evidențieze așezarea frecvent improprie (dizarmonică) a raționamentelor grăbite în realitatea imediată.

Înainte de toate, profeții actuali ai fatidicului final colectiv se dovedesc străini complet de principiul competenței biografice. Ce înseamnă acesta? Înseamnă că noi, indivizii umani, oricît de longevivi am fi / am deveni la un moment dat, nu deținem, prin prisma limitelor noastre existențiale implacabile, capacitatea de a ne raporta, cu experiența proprie, la întreaga istorie a omenirii. Așadar, chiar dacă, prezumtiv, am sesiza, în prezent, zvîrcoliri planetare fără antecedente în viețile noastre de pînă acum („zvîrcoliri” pe care, nota bene, nu le neg nici eu), nu putem conchide, automat, că ne-am afla în pragul dezastrului, întrucît, vezi bine, o asemenea criză nu s-ar mai fi manifestat vreodată în trecut. Nici unul dintre inșii clipei de față, nici măcar dintre cei ajunși la centenar, nu a trăit suficient pentru a emite, sever, o astfel de sentință. În plus, o privire superficială asupra celor care ne-au precedat demonstrează, cu asupra de măsură, faptul că umanitatea a înaintat mereu, în istorie, de la o „criză” la „alta”.

Apoi, compulsivii eschatologici uită prea ușor ciclicitatea/repetitivitatea sentimentului de finitudine (generală) în timp, lucru care determină încălcarea unui așa-zis principiu al credibilității în teoria terminalității. Numai eu, în jumătate și de veac de existență, „am prins” vreo șase „sfîrșituri ale lumii”: 1980, 1982, 1984, 1998, 2000, 2012. Au fost, pe rînd, războiul devastator al umanității cu „rasa galbenă”, în speță cu miliardul de chinezi, cutremurul planetar terifiant, pornit de la „scufundarea” Californiei și, ulterior, a întregii Americi în ocean(e), cel de-al Treilea Război Mondial (confruntarea definitivă, nucleară, NATO-Pactul de la Varșovia), ceva extrem de grav, nu se știa precis ce, extras matematic din previziunile lui Nostradamus, Apocalipsa Mileniului și Calendarul Mayaș. Despre celelalte „încheieri” din istorie ce să mai vorbim? Practic, nu există generație fără obsesia sucombării colective, fără nebunia catastrofei de grup, fără varianta sa de moarte universală, fără profetul ei apocaliptic de serviciu.

Ritmicitatea revenirii istorice a senzației de finalitate iminentă m-a făcut de aceea să mă gîndesc la împletirea simultană a altor două principii „încălcate” aici: cel al regretului și cel al modestiei. Primul se referă la o perversiune a minții omenești: simularea tristeții în fața Apocalipsei. Ne lovim, în fond, acolo de un exercițiu de plăcere a personajului eschatologic, indus de speranța secretă că lumea se va termina el. Ce bucurie mai mare îți poți oferi, subliminal, decît nădejdea că nimeni, după dispariția ta, nu va mai cunoaște bucuriile vieții (pe care tu le-ai pierdut), nu va mai experimenta progresul umanității (la care tu nu mai poți fi martor) și nu va mai asista la eventuala eradicare a bolilor și a îmbătrînirii, adică la „generarea” vieții veșnice (de care tu, vai, nu mai ai parte)? Ipoteza sfîrșitului lumii pe parcursul existenței tale vine atunci, să admitem, în planul obscur, ca o binecuvîntare. Simți că nu ai viețuit degeaba, că ai aparținut unei „promoții” de excepție, „aleasă” voit pentru sublima revelație, pentru epifania ultimă.

Din acest detaliu pornește încălcarea celui din urmă principiu amintit mai sus (al „modestiei”). Intuim, neîndoios, o aroganță subtilă în dorința mascată de a vedea universul încheindu-și ciclurile în intervalul biografiei tale mărunte. Astfel devii „special”, „singular”, „disprețuitor” atît față de cei care te-au precedat, cît și față de cei ce te-ar fi succedat. Nici unul nu a mai fost și nu va mai fi aidoma ție. Nu ne referim, în cazul dat, numai la un puseu de îngîmfare, ci și la unul de egoism. În el se observă cel mai clar găunoșenia teoreticienilor apocaliptici, care afirmă lucruri fără a le proba ca atare. Dar cum să infirmi spusele lor în asemenea condiții? Sfîrșitul va sosi, cu certitudine, într-o bună zi. Poți să susții deci că dumnealor nu ar fi avut, la limită, dreptate?

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cisternă cu motorină răsturnată 3 png
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în județul Suceava. Sunt scurgeri de combustibil
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în noaptea de marţi spre miercuri, la intrare în municipiul Fălticeni dinspre localitatea Spătăreşti, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
trump putin  jpg
Donald Trump ia în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu negociază cu Ucraina. „Este posibil”
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat „posibile" noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu se negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei.
cafea turceasca istock jpg
Ce cantitate de cafea trebuie să bei pentru a trăi mai mult. Un cunoscut cardiolog garantează: „Speranță de viață mai mare”
Cafeaua, băutura care te trezește la viață în fiecare dimineață, continuă să fie subiectul a numeroase studii științifice și dezbateri medicale.
banner wilmark mihai petre png
saltea de pat  jpg
La cât timp se schimbă salteaua de pat, de fapt. Când știi că ai nevoie de una nouă
Salteaua joacă un rol crucial în asigurarea unui somn odihnitor și a sănătății generale. Dacă nu este schimbată la timp, aceasta poate provoca disconfort și chiar probleme de sănătate.
Donald Trump, discurs în fața Ordinului Fraternității Poliției din Charlotte FOTO PROFIMEDIA
Trump amenință Europa cu taxe vamale: „UE este foarte rea pentru noi, ne tratează foarte rău. Nu ne cumpără mașinile sau produsele agricole”
Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale, „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”, adăugând că produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie.
Raphina
Seară vibrantă în Liga Campionilor. Barcelona a mai făcut o magie: 5-4 cu Benfica
Marți noapte au avut loc primele meciuri din etapa a 7-a a Ligii Campionilor la fotbal.
index (1) webp
CellValley, echipamentul premium de remodelare corporală și estetică facială, revoluționează piața esteticii din România, distribuit exclusiv de Rowe România
Rowe România, lider pe piața echipamentelor profesionale pentru saloane de înfrumusețare și clinici medicale, anunță lansarea unui nou produs inovativ – CellValley.
creanga si eminescu jpg
Secretele prieteniei strânse dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă. O legătură interesantă între două persoane total diferite
Prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă este una dintre cele mai fascinante povești de camaraderie din literatura română.