Destinații „secundare”

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Anul acesta am vizitat cîteva locuri care ar putea fi considerate de rang secundar din punct de vedere turistic. N-a fost ceva programat, așa s-a întîmplat. Iar rangul secundar de care vorbesc este ceva foarte relativ și uneori ține doar de mode. Valencia, de exemplu, e o destinație cît se poate de interesantă. Dar, de ani buni, farmecul Barcelonei vecine pare a o face mai populară printre turiști (greu de spus dacă pe drept sau pe nedrept). Și asta se întîmplă deși valencienii spun că frumosul lor oraș ar fi chiar depozitarul Sfîntului Graal, la care se mai adaugă și o adevărată a doua Capelă Sixtină din lume (San Nicolas de Bari y San Pedro Martir).  

Mai departe, așa cum povesteam săptămînile trecute, tot în vara asta am vizitat Bologna, un alt oraș extraordinar, care însă nu atrage nici pe departe tot atîția turiști ca apropiata și ultracelebra Florență. Poate chiar de aceea, Bologna cîștigă puncte în plus, pentru că e mai ferită de marile fluxuri de turiști, e mai liniștită decît prea vizitata sa vecină.

În sfîrșit, după Bologna am ajuns direct la Oradea, pe care n-o mai văzusem. Mă temeam că o astfel de succesiune a vizitării va dăuna percepției noastre. Mi-am adus aminte că prima oară cînd am văzut Timișoara, prin anii ’90, veneam dinspre Seghedin, ceea ce a făcut ca Timișoara să nu mă mai impresioneze deloc. Ei bine, sigur că Oradea nu are legătură cu Bologna, dar trebuie să spun că totuși m-a uimit. Mai mult, dacă la Bologna am stat la un hotel excelent, la Oradea am stat la unul și mai bun. Poate că, în România, Oradea poate fi considerată la rîndu-i o destinație secundară, comparînd-o, de exemplu, cu mai vechiul Sibiu. E poate, ca și alte orașe transilvane, în umbra Sibiului, cel puțin din punct de vedere turistic. Asta nu schimbă însă cu nimic faptul că și Oradea e un oraș splendid, renăscut în ultimii ani, grației unui surprinzător proces de restaurare demarat de administrație. E un oraș care nu-și dezamăgește vizitatorii.

Ajung acum însă la ceea mai reușită și mai puțin așteptată destinație „secundară” din vara aceasta. Cu gîndul de a vizita Cinque Terre, cele cinci localități pline de culoare de pe malul Mării Ligurice, ne-am cazat într-o altă mică localitate din apropiere, numită Montemarcello. Cine a auzit de Montemarcello? Ei bine, e o cetate medievală locuită, foarte mică, așezată în vîrful unui deal, așa cum sînt probabil zeci și sute de alte orășele italienești. Locul m-a dus cu gîndul la filmul The American, cu George Clooney, a cărui desfășurare se petrece într-un orășel întrucîtva asemănător: Castel del Monte din Abruzzo. 

În Montemarcello nu se intră cu mașina (străzile ar fi oricum prea înguste) și am descoperit că singurele roți care se auzeau pe ulițele-i pietruite și în pantă erau cele ale trolerelor cărate de cîțiva turiști care veneau acolo în aceeași idee ca și noi, de a vizita zona Cinque Terre din apropiere. Înainte să ajungem acolo, comunicarea dificilă cu proprietarul casei tradiționale în care urma să stăm ne cam pusese pe gînduri. Omul nu răspundea la telefon, avea obiecții la orele de sosire și alte asemenea lucruri. Români pățiți fiind, ne-am temut, evident, de vreo eventuală primire neplăcută. Ne-am lăsat mașina în afara zidului cetății și am intrat în orășel, căutînd adresa bîntuiți de temeri. Proprietarul, un avocat al marinei italiene ieșit la pensie, s-a dovedit însă amabil. Ne-a primit în casa lui de piatră cu ferestre mici, prin care părea că dacă întinzi mîna vei atinge zidul de vizavi, de peste stradă. I-am admirat colecția de sextante, telescoape și lunete, precum și cărțile și albumele geografice răspîndite pe rafturile aflate în toate colțurile casei. Ne-a explicat și de ce nu ne răspundea la telefon. Pe străzile orășelului nu exista semnal. Telefoanele mobile, WhatsApp-ul și Internetul nu funcționau decît cel mult prin cablu și sisteme wi-fi în interiorul locuințelor. Părea să fie vorba de o opțiune locală și nu de probleme tehnice. Oamenii trăiau în liniște și pace, fără mașini și fără telefoane, cel puțin în partea din interiorul cetății. O adevărată minune. În cele cîteva localuri pitorești  nu puteai mînca fără rezervare, chiar dacă mesele erau goale. Părea că proprietarii lor își socoteau porțiile strict, în funcție de numărul cererilor. Exista o singură băcănie tradițională, cu produse italienești tradiționale, ținută de niște admirabile italience încinse cu șorțuri tradiționale. Era deschisă doar cîteva ore pe zi și fără posibilitatea de plată cu cardul. Sigur, n-am putut să ne abținem de la a vizita minunatele Cinque Terre, cu străzile lor înguste și uneori literalmente blocate de sute și mii de turiști. Ne-am amestecat și noi în marea cohortă a vizitatorilor care se înghesuie în trenurile ce fac legătura de la una la alta. Am stat la coadă la înghețată, am făcut poze, am urcat și am coborît pe trepte și străzi, am intrat în toate bisericile, am mers de ne-am zdrelit picioarele. La urmă, ne-am întrebat ce-ar fi fost dacă, totuși, nu ne-am fi mișcat din Montemarcello (care ni s-a părut comparabil, întrucîtva, cu oricare dintre cele Cinque Terre). De ce oare n-am fi stat acolo, în liniște, tot sejurul, toată luna, toată viața?....

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.