Destinații „secundare”

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Anul acesta am vizitat cîteva locuri care ar putea fi considerate de rang secundar din punct de vedere turistic. N-a fost ceva programat, așa s-a întîmplat. Iar rangul secundar de care vorbesc este ceva foarte relativ și uneori ține doar de mode. Valencia, de exemplu, e o destinație cît se poate de interesantă. Dar, de ani buni, farmecul Barcelonei vecine pare a o face mai populară printre turiști (greu de spus dacă pe drept sau pe nedrept). Și asta se întîmplă deși valencienii spun că frumosul lor oraș ar fi chiar depozitarul Sfîntului Graal, la care se mai adaugă și o adevărată a doua Capelă Sixtină din lume (San Nicolas de Bari y San Pedro Martir).  

Mai departe, așa cum povesteam săptămînile trecute, tot în vara asta am vizitat Bologna, un alt oraș extraordinar, care însă nu atrage nici pe departe tot atîția turiști ca apropiata și ultracelebra Florență. Poate chiar de aceea, Bologna cîștigă puncte în plus, pentru că e mai ferită de marile fluxuri de turiști, e mai liniștită decît prea vizitata sa vecină.

În sfîrșit, după Bologna am ajuns direct la Oradea, pe care n-o mai văzusem. Mă temeam că o astfel de succesiune a vizitării va dăuna percepției noastre. Mi-am adus aminte că prima oară cînd am văzut Timișoara, prin anii ’90, veneam dinspre Seghedin, ceea ce a făcut ca Timișoara să nu mă mai impresioneze deloc. Ei bine, sigur că Oradea nu are legătură cu Bologna, dar trebuie să spun că totuși m-a uimit. Mai mult, dacă la Bologna am stat la un hotel excelent, la Oradea am stat la unul și mai bun. Poate că, în România, Oradea poate fi considerată la rîndu-i o destinație secundară, comparînd-o, de exemplu, cu mai vechiul Sibiu. E poate, ca și alte orașe transilvane, în umbra Sibiului, cel puțin din punct de vedere turistic. Asta nu schimbă însă cu nimic faptul că și Oradea e un oraș splendid, renăscut în ultimii ani, grației unui surprinzător proces de restaurare demarat de administrație. E un oraș care nu-și dezamăgește vizitatorii.

Ajung acum însă la ceea mai reușită și mai puțin așteptată destinație „secundară” din vara aceasta. Cu gîndul de a vizita Cinque Terre, cele cinci localități pline de culoare de pe malul Mării Ligurice, ne-am cazat într-o altă mică localitate din apropiere, numită Montemarcello. Cine a auzit de Montemarcello? Ei bine, e o cetate medievală locuită, foarte mică, așezată în vîrful unui deal, așa cum sînt probabil zeci și sute de alte orășele italienești. Locul m-a dus cu gîndul la filmul The American, cu George Clooney, a cărui desfășurare se petrece într-un orășel întrucîtva asemănător: Castel del Monte din Abruzzo. 

În Montemarcello nu se intră cu mașina (străzile ar fi oricum prea înguste) și am descoperit că singurele roți care se auzeau pe ulițele-i pietruite și în pantă erau cele ale trolerelor cărate de cîțiva turiști care veneau acolo în aceeași idee ca și noi, de a vizita zona Cinque Terre din apropiere. Înainte să ajungem acolo, comunicarea dificilă cu proprietarul casei tradiționale în care urma să stăm ne cam pusese pe gînduri. Omul nu răspundea la telefon, avea obiecții la orele de sosire și alte asemenea lucruri. Români pățiți fiind, ne-am temut, evident, de vreo eventuală primire neplăcută. Ne-am lăsat mașina în afara zidului cetății și am intrat în orășel, căutînd adresa bîntuiți de temeri. Proprietarul, un avocat al marinei italiene ieșit la pensie, s-a dovedit însă amabil. Ne-a primit în casa lui de piatră cu ferestre mici, prin care părea că dacă întinzi mîna vei atinge zidul de vizavi, de peste stradă. I-am admirat colecția de sextante, telescoape și lunete, precum și cărțile și albumele geografice răspîndite pe rafturile aflate în toate colțurile casei. Ne-a explicat și de ce nu ne răspundea la telefon. Pe străzile orășelului nu exista semnal. Telefoanele mobile, WhatsApp-ul și Internetul nu funcționau decît cel mult prin cablu și sisteme wi-fi în interiorul locuințelor. Părea să fie vorba de o opțiune locală și nu de probleme tehnice. Oamenii trăiau în liniște și pace, fără mașini și fără telefoane, cel puțin în partea din interiorul cetății. O adevărată minune. În cele cîteva localuri pitorești  nu puteai mînca fără rezervare, chiar dacă mesele erau goale. Părea că proprietarii lor își socoteau porțiile strict, în funcție de numărul cererilor. Exista o singură băcănie tradițională, cu produse italienești tradiționale, ținută de niște admirabile italience încinse cu șorțuri tradiționale. Era deschisă doar cîteva ore pe zi și fără posibilitatea de plată cu cardul. Sigur, n-am putut să ne abținem de la a vizita minunatele Cinque Terre, cu străzile lor înguste și uneori literalmente blocate de sute și mii de turiști. Ne-am amestecat și noi în marea cohortă a vizitatorilor care se înghesuie în trenurile ce fac legătura de la una la alta. Am stat la coadă la înghețată, am făcut poze, am urcat și am coborît pe trepte și străzi, am intrat în toate bisericile, am mers de ne-am zdrelit picioarele. La urmă, ne-am întrebat ce-ar fi fost dacă, totuși, nu ne-am fi mișcat din Montemarcello (care ni s-a părut comparabil, întrucîtva, cu oricare dintre cele Cinque Terre). De ce oare n-am fi stat acolo, în liniște, tot sejurul, toată luna, toată viața?....

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.