Despre POR – explicăm cu spor

Publicat în Dilema Veche nr. 595 din 9-15 iulie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Nu-i uşor să explici cu spor ce e aia POR. Aşadar, după ce văzurăm

ce e cu primele axe, e cazul să trecem repede prin celelalte, apoi să punem lucrurile în context general european, să îi desluşim filozofia adîncă, pentru ca în final să vedem care ar fi beneficiarul ideal. Rămăseserăm la axa prioritară Doi, cea cu IMM-urile la care fondurile europene vor ajunge dacă un funcţionar de la Autoritate va simţi că au viitor în următorul cincinal. Dacă, dimpotrivă, există vreo ameninţare de faliment, proiectul va fi respins. Asemenea previziuni privind viitorul economic sînt, ştim bine, nişte banalităţi în capitalism. Sau nu? În fine… 

A treia axă a POR-ului mie îmi dă dureri de cap. E vorba despre promovarea unei economii bazate pe emisii scăzute de carbon. Adicătelea, încurajăm firmele care consumă mai puţin curent sau pe cele care ţin cu ursuleţul polar: produc panouri solare, vîrtelniţe eoliene şi alte trăsnăi regenerabile şi scumpe. În plus, primăriile care au de gînd să investească în transportul public vor fi nevoite să se rezume, în principiu, la tramvaie, troleibuze sau autobuze cu hidrogen, dacă vor dori să fie eligibile. În teorie, sînt un mare partizan al dezvoltării sustenabile, în deplin acord cu natura, cu gheţarii din Groenlanda şi Alpi şi cu nivelul mării pe coastele Olandei. Apoi, mă uit la nevoile economiei româneşti şi îmi cam trece. La ce bun avem huilă şi lignit, la ce ne trebuie măreţe lanţuri de hidrocentrale sau reactoarele de la Cernavodă şi, în plus, ceva zăcăminte de gaz pe sub Marea Neagră? De gazul de şist nu mai zic, că mă simt de parca aş fluiera în biserică. La ce ne mai foloseşte faptul că stăm perfect la mixul energetic şi sîntem în ţinta de „regenerabile“ stabilită (tot) de Comisie? Nu mai contează! Trebuie să stăm „şi mai perfect“. Să fim premianţii clasei! Să producem energie scumpă şi imprevizibilă (mda, vîrtelniţele nu fac energie ieftină defel), amanetînd astfel nevoile curente de dezvoltare industrială ale ţării, de dragul celor care, pentru profit şi expansiune economică, şi-au tăiat pădurile acum sute de ani şi au nevoie azi de privighetori care să le cînte duios în aerul virginal al dimineţii. Iar asta nu ar fi drama cea mai mare. Mă gîndesc înfiorat la mo-mentul cînd onor Comisia va (re)descoperi că activitatea umană cea mai poluantă este agricultura (mai ales cea practicată pe suprafeţe mari) şi va recomanda/recompensa fermele micuţe, şic, scumpe, locale, tradiţionale. Credeţi-mă, trebuie să fim cu ochii-n patru, că nu-i departe momentu’. 

Urmează o axă cu patrimoniul cultural, care e de bine. Aşa a intrat Arcul de Triumf bucureştean în renovare. Şi multe, multe altele, prin ţară. Cum ar fi cetatea Alba Iulia. E de bine şi a fost, cu chiu, cu vai, vîrîtă pe fonduri comunitare. Pînă de curînd, se socotea că statele membre au datoria renovărilor, nu Uniunea. Măcar de-am şti să folosim bine banii.

Vin la rînd alte axe pentru primării şi mici afaceri: infrastructura rutieră de importanţă regională (nu o intra oare în contradicţie cu axa cu emisiile de carbon? – că maşina mică şi camionul de pe şosea, fie ea şi regională, scot gaze pe ţeava de eşapament), dezvoltarea durabilă a turismului (şi asta e de bine, avem deja experienţă în pensiuni bio-tradiţionale), dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale (adică spitale). Apoi, vine una tare: axa pentru „sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban“. E clar, vorbim de ţigani. Adică de romi. Mă rog, cum îşi doreşte fiecare să fie numit. Comisia i-a numit în ambele feluri pînă s-a decis să lase indecizia deoparte şi i-a numit „categorie defavorizată“. Departe de mine gîndul că ghetoul urban nu ar reprezenta o problemă reală. Nedumerirea mea vine doar din lipsa oricărei soluţii „europene“ de bun-simţ, de impact, cu bună cunoaştere a ţintei (adică a romului ţigan din categoria defavorizată). Mai vorbim… 

Iaca, mai am ceva axe de povestit, dar s-a terminat articolul. Vă mai amîn o săptămînă pînă la a-l cunoaşte pe beneficiarul ideal al proiectelor cu finanţare europeană. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.