Despre hegifands în bruseleză *

Publicat în Dilema Veche nr. 330 din 10-16 iunie 2010
Despre hegifands în bruseleză *  jpeg

Plictiseală cruntă, timp pierdut, limbaj de lemn, unanimitate de paradă, politicianism învelit în vorbe alese. Cam la aşa ceva mă aşteptam pe drumul spre intrarea Spinelli a Parlamentului European, săptămîna trecută. Aveam de participat la o masă rotundă pe tema hegifandsurilor şi a reglementării lor pe piaţa europeană (hegifands, transcrierea fonetică a lui hedge funds, adică fonduri de investiţii de risc mare). Participanţii erau MEPi (de la Members of European Parliament) implicaţi, precum şi ziarişti din trei delegaţii, plus „independenţi“. Echipele compacte de oameni de presă veneau din Spania, Ungaria şi România şi erau invitate de însuşi Parlamentul European, pentru o degustare de democraţie la Centru, cu seminar, vizită de lucru şi demonstraţie de transparenţă la faţa locului. Relativ rapid m-am lămurit de ce „independenţii“ din sală erau de la Financial Times şi de la gazete elveţiene. Erau (singurii) direct interesaţi.

Trece (cu greu) partea tehnică, introductivă. Era necesară, dar deja eram pierdut în abundenţa de termeni tehnici, înşiraţi cu viteza sunetului care venea din cabinele interpreţilor. Noroc că, după o binemeritată (şi semiregulamentară) pauză de cafea şi tabac, au început înşişi MEP-ii să grăiască. A început un francez. Remarcabil. Fost profesor de drept, fost avocat al unei mari bănci, actual MEP al dreptei franceze, simultan primar al unui mic orăşel de cam o mie de suflete, Cavaler al Legiunii de Onoare. Jean-Paul Gauzès este vice-preşedinte al Comitetului care a redactat proiectul de Directivă şi unul dintre autorii principali. A explicat de ce Europa trebuie să îşi ia măsuri de precauţie împotriva tentaţiilor prea-speculative care traversează Atlanticul dinspre Statele Unite. A spus răspicat că orice hegifand trebuie să primească un soi de autorizaţie pentru a putea investi în Uniunea Europeană, pe bază de dosar. Un ziarist elveţian nu înţelege: Consiliul European (şefii de stat şi de guvern) a propus autorizarea fondurilor din statele membre. Parlamentul doreşte extinderea acestui tratament pentru orice fond de risc, de oriunde ar fi, dacă acesta vrea să cumpere măcar un capăt de aţă în spaţiul comunitar. „C’est ça“, răspunde sec francezul. „Adică“, insistă elveţianul, „Parlamentul vrea o reglementare general europeană, dincolo de puterile statelor membre?“ „C’est ça“, confirmă, la fel de sec, MEP-ul. Simt în aer o undă de tensiune. Consiliul doreşte întărirea autorităţii statelor membre, Parlamentul mizează pe un transfer de suveranitate spre un organism comunitar. Intervine un alt MEP, cu argumente suplimentare. El este din Luxemburg, se numeşte Robert Goebbels, este membru al Partidului Socialist Muncitoresc şi începe să înşire necazurile pe care le provoacă aceşti capitalişti veroşi care sînt puşi doar pe făcut profit, pe lichidat locuri de muncă şi pe creat crize mondiale. „Goebbels Propaganda!“ se aude din cealaltă parte a prezidiului. Replica îi aparţine lui Syed Kamall, britanic, membru al Grupului Conservator. Evident, sala pufneşte în rîs. Urmează o argumentaţie calmă, clară, pe cifre. Englezul aminteşte că numitele hegifanduri sînt încărcate de responsabilitatea crizei economice. „Totuşi“, zice el, „nu ele au provocat căderea lui Lehman Brothers, nu ele au băgat Grecia în faliment, nu ele au dus alte şi alte ţări din zona euro în situaţii bugetare disperate. În plus, măsurile restrictive şi protecţioniste, precum limitarea accesului capitalului de risc din America şi ţările BRIC, vor duce la acelaşi tip de răspuns pe Wall Street şi aiurea în afara Europei. Limitaţi accesul fondurilor europene de pensii la investiţii atractive în restul lumii. Vă bateţi joc de viitorul pensionarilor Europei. În plus, singura ţară cu adevărat afectată va fi Marea Britanie. Restul statelor membre sînt deloc sau prea puţin interesate de o asemenea măsură.“.

În următoarele două ore, am asistat la susţinerea britanicului de către un liberal austriac şi de către o „Independentă“ britanică, precum şi la contracararea (sarcastică de multe ori) a aceluiaşi, de către un socialist german şi un ecologist francez. Masa rotundă a durat vreo două ore. Replici, argumente, pasiune, date, jocuri de cuvinte, statistici, umor. Nu a lipsit nici unul dintre ingredientele unei dezbateri politice interesante. Concluzia mea finală… e două. În primul rînd, pe români (şi pe alte vreo 15 state membre) nu prea îi interesează subiectul (de aici şi ideea de a „fonetiza“ cuvîntul englezesc). A doua concluzie este că, odată cu puterile sporite date de Tratatul de la Lisabona, Parlamentul European „riscă“ să devină o instituţie interesantă. Ceea ce nu e rău defel.

 * Inspiraţia articolului (vizita, adică) a fost oferită de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.