Despre Gorbaciov, nu numai de bine

Publicat în Dilema Veche nr. 961 din 8 septembrie – 14 septembrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Am mai scris despre el pe cînd încă trăia. Tocmai îi citisem amintirile, un autoportret destul de coerent și plauzibil, deși știm bine că memoriile politicienilor trebuie tratate cu circumspecție. Gorbaciov își recunoștea chiar și limitele, și se plîngea că în perioada sa de formare, din cauza cenzurii comuniste, nu avusese acces la cărți și idei fundamentale, care au putut circula în URSS abia după ce el a venit la conducerea țării. În mod evident, pentru toți cei din așa-numitul lagăr socialist, reformele lui au fost pur și simplu eliberatoare. Adică țările ocupate de URSS după cel de-al Doilea Război Mondial au fost lăsate să-și decidă singure soarta, Gorbaciov dînd semnale că URSS a renunțat la doctrina Brejnev și că Armata Roșie nu va mai interveni să facă ordine în cazul unor tulburări, așa cum se întîmplase în Ungaria și Cehoslovacia. Rezultatul a fost că toate aceste țări, inclusiv România, s-au scuturat rapid de comunism, ceea ce nu pare să fi corespuns așteptărilor lui Gorbaciov. În memoriile sale, Silviu Brucan a scris că, într-o întîlnire cu liderul sovietic din 1988, acesta i-ar fi spus că era de acord cu răsturnarea lui Ceaușescu, dar că partidul comunist trebuia să rămînă „forța conducătoare”. Am povestit și eu cum în 1987, în timpul vizitei lui Gorbaciov la București, am văzut-o pe soția sa, Raisa, urcîndu-se într-o limuzină pe Calea Victoriei, moment în care mai mulți oameni, strînși acolo spontan, au început s-o aplaude. Ea a răspuns cu un gest de neuitat: a strîns amîndoi pumnii în semn de încurajare. Era foarte limpede pentru toată lumea atunci, în culmea mizeriei ceaușiste, ce însemna acest gest.

Ceaușescu a căzut, dar odată cu el a dispărut și comunismul (cel puțin din punct de vedere formal). Partidul comunist n-a rămas la putere nici în țările vecine. Mai repede sau mai încet, toate acestea au trecut la capitalism. Liderul reformator al URSS a acceptat căderea comunismului în țările din jur fără să ordone intervenții militare. Cînd însă diverse republici sovietice au început să-și declare independența, dorind să se separe de Uniune, trupele sovietice au intervenit. În Georgia și în Țările Baltice s-au înregistrat violențe cu zeci de morți și sute de răniți în rîndul civililor. Mai cunoscute sînt evenimentele de pe 11-13 ianuarie 1991, de la Vilnius, cînd trupele sovietice au deschis focul asupra manifestanților pașnici de lîngă turnul televiziunii. Pe lîngă necesitatea reinstaurării Constituției URSS, Moscova invoca, atenție, nerespectarea drepturilor minorităților rusofone din amintitele republici. Mulțimea manifestanților a determinat în cele din urmă retragerea soldaților. Ce scrie Gorbaciov în amintirile sale despre acest episod? „Tragica vărsare de sînge, regretabilă în sine, a fost exploatată pe larg în scopuri strict politice. Mi-e greu să nu cred că cineva a vrut neapărat să-l păteze cu sîngele celor morți pe președintele URSS”. E greu să nu ne amintim aici de explicațiile lui Ion Iliescu după mineriadele din iunie 1990 (aceeași școală). 

Dincolo de aceste episoade, Gorbaciov pare să-și fi respectat însă ideea de a nu recurge la forță, de a umaniza sistemul comunist și modul de a face politică. În general, cum știm, el a fost mult mai apreciat în Occident și în țările Europei de Est decît în Rusia. Din partea rușilor am detectat două linii critice la adresa lui. Prima dintre ele, venită dinspre elite, e exprimată de faimosul agent dublu Oleg Gordievski în autobiografia sa, după ce a asistat la un discurs al lui Gorbaciov din 1984, în fața personalului ambasadei URSS de la Londra. Gordievski, fin observator (cum altfel?), descrie trăsăturile asiatice și felul lui Gorbaciov de a vorbi, cu accent sudic (asemănător cu al lui Brejnev), „nici strălucit, nici corect gramatical”, cu „destule greșeli elementare ca să enerveze niște ruși educați”. Tot Gordievski spune despre Gorbaciov că „în țările capitaliste a devenit un erou, primul lider care a avut curajul să recunoască problemele sistemului comunist, în schimb, în Uniunea Sovietică a rămas impopular și a fost considerat în continuare drept aparatcicul clasic din provincie, cu mentalitate și comportament provinciale, care a declanșat o schimbare politică de amploare mai mult sau mai puțin din greșeală”. 

Pe de altă parte, rușii de rînd îl asociază pe Gorbaciov cu haosul provocat de dezmembrarea URSS. Analistul politic și sociologul rus Dmitri Furman a explicat că rușii nu l-au înțeles pe Gorbaciov fiindcă le-a contrazis viziunea arhaică despre „ce reprezintă un conducător și politician normal”. Judecățile morale ale rușilor, a observat Furman, nu se aplică și conducătorilor. Chiar dacă aceștia comit crime, poporul le ridică statui și le compune cîntece, așa cum s-a întîmplat cu Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare, Ecaterina cea Mare, Alexandru I sau Stalin (eu nu l-aș omite nici pe Lenin). Furman constată și că „Alexandru al II-lea, care i-a eliberat pe țărani, nu este mare, iar în conștiința populară imaginea lui lipsește cu desăvîrșire”. În condițiile astea, concluzia analistului e că Gorbaciov, care a eliberat popoare în mod pașnic și a făcut eforturi pentru a limita chiar puterile conducătorului, deci pe ale sale proprii, nu are cum să se bucure de înțelegerea profundă a rușilor.

De amintit e că, în anii din urmă, Gorbaciov a militat pentru înființarea unui muzeu al crimelor lui Stalin. Cum Putin se folosește încă de imaginea lui Stalin, evident că proiectul nu s-a putut împlini. Dar ca un fel de ironie a istoriei, execuții au avut loc în URSS și în timpul lui Gorbaciov. La scară mult redusă, bineînțeles, totuși pedeapsa cu moartea a continuat să fie aplicată. Un exemplu este executarea pentru spionaj în favoarea americanilor, în 1986, a lui Adolf Tolkacev, căruia i s-a refuzat orice fel de clemență.

Într-un articol din The New Yorker, Masha Gressen observă că Gorbaciov l-a criticat pe Putin cînd a restrîns drepturile la manifestații în Rusia, dar n-a comentat anexarea Crimeei. Jurnalistul conchide că, deși s-a străduit să-și modernizeze țara, fostul lider sovietic nu și-a putut-o imagina niciodată altfel decît ca pe un imperiu. 

Poate că, pentru mulți ruși și pentru conducătorii lor, debarasarea de comunism a fost mai simplă decît renunțarea la ideea de imperiu.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

shutterstock 2373185457 jpg
Elita Rusiei trage un semnal de alarmă în privința economiei. Industria de apărare, amenințată
Strămtorate de sancțiunile occidentale și de ratele dobânzilor extrem de mari, întreprinderile din Rusia se tem de faliment, în timp ce Vladimir Putin își continuă războiul în Ucraina, relatează Washington Post
diagnosticat cu Alzheimer Foto   Shutterstock png
Studiu: Legătura dintre mușchi și demență
Un studiu recent sugerează că o schimbare subtilă într-un mușchi din zona capului ar putea fi un semn timpuriu al riscului de Alzheimer.
Kari Lake FOTO EPA EFE jpg
Donald Trump face încă o nominalizare controversată. Cine este Kari Lake, cea care va conduce postul de radio Vocea Americii
Președintele Donald Trump a numit-o pe Kari Lake în funcția de director al Voice of America, instalând o loialistă convinsă și o adeptă a liniei dure în materie de imigrație la conducerea postului de radio finanțat de Congres.
marelbo png
Cum a apărut cea mai mare fabrică de încălțăminte din România? „Viața printre străini este foarte amară”
Astăzi, este cea mai cunoscută fabrică de încălțăminte din țara noastră, dar puțini români știu povestea fascinantă din spatele ei. Aurel Bobu a petrecut trei ani dincolo de hotare, iar după ce s-a întors în țară, a pus pe picioare una dintre cele mai mari afaceri din România
Politie Marea Britanie FOTO EPA-EFE
Un bărbat s-a spânzurat după ce a fost acuzat de gesturi rasiste în timpul unui meci de fotbal
Un bărbat din Marea Britanie a fost găsit mort a doua zi după ce ar fi făcut gesturi rasiste către un jucător de culoare în timpul unui derby local.
loto jpeg
Pe ce sparge banii câștigătorul Loto 6/49. Cum a fost surprins românul care s-a îmbogățit peste noapte cu 9,5 milioane de euro
Un bărbat din Galați, care a câștigat marele premiu de 9,58 milioane de euro la Loto 6/49, a atras atenția nu doar prin norocul său incredibil, ci și prin felul în care își trăiește viața.
colesterol jpg
Cum să îți reduci colesterolul „rău” în mod natural
Ai grijă de sănătatea ta și află cum poți să îți ții colesterolul sub control
FUEGO BUN jpg
Cum arată casa în care locuiește Fuego. Și-a transformat piscina în dressing. Ce spun vecinii despre el: „Nu are obiceiul să..”
După ani de muncă intensă și succes în agitația Bucureștiului, Paul Surugiu, cunoscut publicului drept Fuego, a ales să lase în urmă aglomerația capitalei și să se mute într-un loc liniștit, la periferia orașului. Artistul și-a construit o locuință impresionantă.
Marcel Ciolacu declaratii dupa alegerile parlamentare 2024  Foto Inquam Photos  Octav ganea (2) jpg
De ce nu poate fi Marcel Ciolacu viitorul premier
Furia populaţiei care a dus la vot 3,5 milioane alegători pentru Georgescu şi Simion este îndreptată împotriva conducerii ţării din ultimii patru ani, adică împotriva lui „Nicu şi Marcel” şi a preşedintelui Iohannis, păstorul acestei guvernări.