Despre excepţionalitatea comunismului românesc

Publicat în Dilema Veche nr. 703 din 10-16 august 2017
Despre excepţionalitatea comunismului românesc jpeg

La apogeu, adică în 1989, securitatea est-germană Stasi avea 102.000 de ofițeri și aproximativ 500.000 de informatori (Inoffizielle Mitarbieter, sau colaboratori neoficiali, dintre care 189.000 au fost regăsiți în registre, după căderea Zidului Berlinului, dar multe registre au fost distruse). Aproximativ șase milioane de est-germani, adică o treime din întreaga populație a țării de la acel moment, aveau dosare de urmărire la Stasi. Se spune că fiecare familie est-germană avea de-a face într un fel sau altul cu Ministerium für Staatssicherheit: fie lucra pentru Stasi, fie era spionată de Stasi. Iar uneori se întîmpla să aibă loc ambele variante. Nimic nu scăpa de infiltrările sale. Biserica Luterană, cu rol major în demonstrațiile tăcute cu lumînări care au zguduit regimul în 1989, avea 8% din personal – pastori sau administratori salariați – colaboratori ai Stasi. În același an, în România erau 14.500 de ofițeri de Securitate. Potrivit unor estimări, numărul de informatori era de aproximativ 400.000, dintre care 137.000 erau activi în 1989. România avea pe atunci o populație cu 20 25% mai mare cea a RDG-ului.

În 1948, la Moscova se ia decizia „transformării socialiste“ a agriculturii din țările-satelit recent ocupate în estul Europei. Cîteva luni mai tîrziu, conducerile partidelor comuniste din zonă au pe masă primele decizii privind colectivizarea terenurilor agricole. Pe același fond al opoziției generalizate a țărănimii, startul se ia totuși cu viteze diferite. La începutul anului 1952, Ungaria avea 865.000 de hectare colectivizate, Polonia – 645.000, iar Cehoslovacia ajunsese să colectivizeze aproape 20% din suprafața agricolă. Campioni însă au fost bulgarii, care ajunseseră la 47,5% din pămîntul arabil. Raportat la aceeași perioadă, România avea 300.000 de hectare colectivizate – adică 3,1% din totalul suprafeței arabile.

Pe la 1950, liderul comunist ungar Mátyás Rákosi se lăuda că el e cel mai fidel discipol al lui Stalin. Și avea și argumente. Am văzut mai sus promptitudinea cu care executase ordinele de la Moscova privind colectivizarea. Concomitent, în Ungaria are loc și primul proces înscenat din estul Europei, după modelul stalinist al anilor ’30, prin care partidele comuniste se autopurificau ritualic și sîngeros, în scopul întăririi disciplinei și unității mișcării amenințate de disidența lui Tito. Dar procesul-spectacol radiodifuzat al lui László Rajk, soldat cu execuția acestuia în octombrie 1949, nu a avut amploarea celor organizate de cehi. Cap de afiș în aceste înscenări judiciare au fost ministrul Rudolf Slánský și alți zece lideri comuniști ai momentului, condamnați și executați la sfîrșitul anului 1952. Procesele înscenate din Cehoslovacia s-au întins pe șase ani și au condus la 178 de execuții (alți 244 de acuzați au fost împușcați deoarece „au încercat să evadeze“). În România, un astfel de proces înscenat (nu și „de spectacol“, pentru că s-a desfășurat cu ușile închise) a avut loc în cazul Lucrețiu Pătrășcanu, executat în aprilie 1954 împreună cu Remus Koffler. Un alt proces asemănător l-a avut ca protagonist pe ministrul de Finanțe Vasile Luca, inițial condamnat la moarte, ulterior la închisoare pe viață, în vreme ce Ana Pauker și Teohari Georgescu, alți deviaționiști exemplari asociați cu Vasile Luca și care ar fi meritat și ei o corecție publică, fuseseră doar reținuți și anchetați, fără să mai ajungă și în tribunal.

Din cele trei instantanee – și probabil că mai sînt și altele – se poate deduce că din diferite motive asupra cărora nu insist, dar care pot fi atît voluntare, cît și involuntare, comunismul românesc nu a fost mereu cel mai negru din estul Europei. A fost la fel de violent în ansamblu față de structurile unei societăți democratice ca și celelalte „comunisme locale“ est-europene, dar nu se poate spune că asupra lui Moscova ar fi exercitat o îndiguire aparte sau că reacțiile de aici au fost constant extreme în comparație cu cele din țările din zonă, supuse acelorași presiuni. Nu încerc să îi atașez terorii grade de intensitate. Nu există deci „teroare mai blîndă“ în raport cu devastările iremediabile la care aceasta supune societatea normală. Dar dacă tot e posibil, nici nu mă opun ca „terorile“ să se compare între ele, într-un sistem, recunosc, de un alt calibru decît cel cu care sîntem obișnuiți.

Se spune că popoarele au tendința să vadă excepționalul propriei experiențe istorice chiar dacă acesta nu s-a petrecut de fapt; și e drept că și românii pot fi tentați să spună despre comunismul propriu că a fost cel mai dur sau cel mai stalinist dintre toate comunismele est-europene. Sub anumite aspecte, impresia aceasta se poate proba. De exemplu, dacă vorbim de găselnița stalinistă autohtonă (oximoron asumat!) a controlului nașterilor sau de penuriile programate de bunuri și servicii. Dar în alte cazuri, o asemenea impresie e doar subiectivă, și e dată și de faptul că unii dintre cei mai negri ani ai comunismului românesc au fost cei de la sfîrșitul regimului – și se știe că ultima impresie e cea care de obicei rămîne. 

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.