Despre cum mor democraţiile…

Publicat în Dilema Veche nr. 785 din 7-13 martie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

„Să nu spuneţi că n-aţi ştiut.“ Cam acesta este mesajul multor cărţi şi articole care apar în prezent în Europa, în librării şi în presă. Cel mai recent avertisment de acest gen este lansat de doi universitari americani, Steven Levitsky şi Daniel Ziblatt, iar cartea lor se numeşte Moartea democraţiilor.

Că democraţiile sînt imperfecte, fragile şi bolnave o ştim încă de la grecii antici. Că democraţia este un sistem de organizare prost, totuşi cel mai bun dintre toate cîte a inventat omul, o ştim de la Churchill. Reflecţia sa („Democracy is the worst form of government, except for all the others“) a fost citată de mii de ori şi îmi dă frisoane de nelinişte ori de cîte ori o citez şi eu. Că toate lucrurile au un început şi un sfîrşit, inclusiv civilizaţiile, pare să fie o constatare filozofică de bun-simţ. Dar ideea că ar trebui să ne obişnuim deja cu moartea democraţiei şi cu revenirea unei epoci totalitare mi se pare inacceptabilă. Nu cred că este înscrisă în codul genetic al aventurii umane pe Pămînt. Acest tip de catastrofă, după două secole de experienţă democratică modernă, poate fi evitat.

În multe articole despre bolile de astăzi ale democraţiei apare o inevitabilă comparaţie cu ceea ce s-a întîmplat după Primul Război Mondial în Europa. Modelul cel mai des evocat este agonia democraţiei în Germania, pînă cînd Hitler i-a pus capăt în 1933 (adaug în paranteză că şi comuniştii germani au vrut atunci acelaşi lucru, să termine cu democraţia parlamentară, dar Hitler a fost mai abil, mai rapid şi evident mai brutal).

Perioada numită interbelică a reprezentat o hecatombă tragică pentru democraţiile europene. Rînd pe rînd au cedat nişte diguri, într-un context complicat, de revanşism şi de criză economică. Italia a virat spre dictatură în 1922, Spania în 1939, Franţa, învinsă de Germania, a renunţat la democraţia parlamentară în 1940. În Europa de Răsărit au intervenit fenomene similare, societatea civilă, dezorientată, şi-a încredinţat soarta unor generali (în Polonia, în România).

Mai rămîne întrebarea: chiar sînt comparabile aceste epoci, cea de atunci şi cea de acum? Sînt nişte lideri precum Vladimir Putin, Viktor Orbán, Recep Tayyip Erdogan, Xi Jinping, Donald Trump simptome ale restrîngerii libertăţilor publice şi ale unor noi forme de totalitarism?

La nivelul angoaselor sociale, există unele similitudini. Milioane de europeni au fost angoasaţi, în perioada interbelică, de ravagiile crizelor economice succesive şi implicit ale capitalismului. Ei au mai avut şi angoase identitare, şi pulsiuni naţionaliste, ceea ce se întîmplă în mod surprinzător şi azi.

Universitarii americani citaţi mai sus analizează în cartea lor cîteva eşecuri ale democraţiei în afara Europei, în Argentina, Chile, Peru… Democraţiile nu mor în acelaşi fel şi nici în acelaşi ritm, dar întotdeauna se găseşte cîte un guru care să le dea lovitura de graţie. Democraţiile mai mor şi atunci cînd în mintea oamenilor se instalează confuzia de valori, confuzie care se transformă în pasivitate ce devine pînă la urmă complicitate la crimă. Rareori dictatorii demolează dintr-o lovitură statul de drept, operaţiunea se petrece de obicei lent, uneori beneficiind de indiferenţa sau de complicitatea unor intelectuali. Unii istorici spun acest lucru în legătură cu intelectualii europeni din perioada interbelică: ei nu au reuşit să-şi unească vocile, cuvîntul lor nu a cîntărit destul de greu în faţa opiniei publice. Chiar şi un mare european ca Stefan Zweig este criticat uneori pentru moliciunea cu care îl demasca, într-o primă fază, pe Hitler…

Ce fac însă astăzi intelectualii, scriitorii, artiştii europeni? Personal, mi se pare că sînt totuşi purtaţi de o altă stare de spirit decît cea de acum 70-80 de ani. Chiar şi un scriitor deprimat şi cinic precum Michel Houellebecq, prin temele abordate în romanele sale şi succesul său imens, este un lansator de alertă.

Poate în această logică, pentru ca semnalul de alarmă să răsune cît mai putenic în legătură cu starea Uniunii Europene şi a democraţiei (cele două aspecte sînt intim legate), Salonul de Carte de la Paris a decis ca anul acesta să aibă ca invitat de onoare nu o ţară, ci un continent: Europa. Iată o iniţiativă benefică şi importantă, ca scriitorii Europei să poată aminti, prin prezenţa lor la salon, că bătrînul nostru continent are cel puţin două dimensiuni identitare incontestabile: o milenară aspiraţie spre libertate şi o cultură universalistă care a hrănit întreaga planetă.

Sigur, uneori democraţiile mor şi simbolic prin diverse forme de laşitate sau de pragmatism politic. De exemplu, atunci cînd se lasă timorate de unii dictatori şi cînd, din motive economice sau geopolitice, nu îndrăznesc să abordeze teme legate de drepturile omului. Putem spune că democraţiile franceză, germană, britanică, americană au murit pînă acum de sute şi sute de ori, practic de fiecare dată cînd s-au arătat pragmatic docile cu lideri precum Xi Jinping, Recep Tayyip Erdogan, Mohamed Ben Salman…

Filozoful francez Michel Onfray scrie undeva că, din punctul său de vedere, civilizaţia occidentală a murit în 1989. Şi aceasta întrucît democraţiile occidentale nu s-au opus atunci în bloc ayatollahului Khomeini, care tocmai le ceruse musulmanilor din întreaga lume să-l ucidă pe scriitorul Salman Rushdie acuzat de blasfemie în romanul său Versetele satanice.

Ar fi o mare eroare să credem că democraţiile sînt condamnate să moară, ar fi ca şi cum le-am condamna noi la moarte. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Viktor Orban FOTO AFP
Viktor Orban spune că UE ar trebui să îşi revizuiască politica de sancţiuni şi regulile „idioate”
Uniunea Europeană ar trebui să îşi revizuiască politicile de sancţiuni şi regulile birocratice „idioate” care „ucid” economia continentului, a declarat vineri prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.
femei cu crucea in frunte obicei jpg
Istoria tulburătoare a crucii încrustată pe fruntea fetelor de la sud de Dunăre. Un obicei uitat
Un obicei aproape necunoscut astăzi, tatuarea unei cruci între sprâncene, a fost cândva un simbol al rezistenței și credinței în fața asupririi otomane. Această tradiție, regăsită în rândul aromânilor și al femeilor din sudul Dunării
Rustem Umerov FOTO EPA EFE jpg
Ministrul ucrainean al Apărării neagă că Ucraina ar fi dispusă sa cedeze teritorii Rusiei în schimbul garanţiilor de securitate
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a dezminţit, vineri, la Oslo, informaţii potrivit cărora Kievul ar fi dispus să cedeze teritorii Rusiei în schimbul unor garanţii de securitate şi a asigurat că integritatea ţării este o „prioritate” a Kievului.
Liderii PSD si PNL depun semnaturile pentru alegerile europarlamentare la sediul BEC, in Bucuresti, 5 aprilie 2024  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (5) jpg
Ciucă îi cere lui Ciolacu să găsească biletul de avion care arată că nu a fost plecat pe banii Nordis la Nisa
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la alegerile prezidenţiale, i-a cerut vineri contracandidatului său de la PSD, Marcel Ciolacu, să facă un efort să găsească biletul de avion care arată că nu a plecat pe banii Nordis la Nisa.
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Probleme pentru noua Comisie Europeană. Care sunt șansele unei amânări a începerii mandatului SURSE
Neînțelegerile din Parlamentul European privind votul asupra noii componențe a Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, ar putea aduce o amânare a începerii mandatului, care ar trebui să aibă loc la 1 decembrie. Potrivit surselor Adevărul, eurodeputații ar putea prelungi discuțiile.
mark king getty webp
Donald Trump în timpul mitingului organizat la Madison Square Garden Foto Captură Video X jpg
Șir de controverse în următoarea administrație de la Washington. Pe cine a ales Donald Trump pentru Departamentul de Justiție
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a numit joi trei membri ai echipei sale de apărare în procesele în care este judecat, inclusiv avocatul principal Todd Blanche, pentru a ocupa funcţii de conducere în Departamentul de Justiţie.
COP29 in Azerbaidjan profimedia 0827760780 jpg
Tensiuni și conflicte diplomatice la Summitul COP29 din Azerbaidjan: „Reuşeşte să comită toate aceste crime şi să nu îşi asume responsabilitatea"
Summitul COP29, care se desfășoară în aceste zile la Baku, Azerbaidjan, a fost marcat de o atmosferă tensionată, alimentată de noi conflicte diplomatice între diversele delegații, în special între Azerbaidjan și Franța.
image png
Cel mai mare coral din lume, descoperit în Insulele Solomon. Pericolul în care se găsește
Cu o circumferinţă de 183 de metri, giganticul organism multicolor este o reţea complexă de polipi de corali individuali care au crescut între 300 şi 500 de ani.