Despre autonomie

Publicat în Dilema Veche nr. 720 din 7-13 decembrie 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Sînt oameni al căror sport favorit e să prevadă dezastre. Economice, politice, sociale. Dacă ținem cont că și un ceas defect arată corect ora de două ori pe zi, oamenii aceștia își vor vedea la un moment dat profețiile îndeplinite. Probabil economia se va prăbuși, probabil vom avea o criză politică internă și o situație complicată din punct de vedere al contextului extern. Probabil vom vedea noi și noi demonstrații de stradă. România nu trăiește în afara lumii și asta e, de fapt, vestea bună. România are încă cetățeni dornici să își exercite drepturile și libertățile. Asta e o veste și mai bună.

Există, pe de altă parte, chiar și o teorie recurentă cu iz de disperare care spune că pentru un start proaspăt e nevoie de o criză serioasă, e nevoie să fie atins fundul prăpastiei. Personal, nu cred că asta e ceva de dorit sau util în vreun fel. Acest tip de atitudine e simptom de orbire. Denotă o fantastică lipsă de imaginație și, trebuie spus, o dăunătoare lipsă de idei. Nu cred că radicalismul, retoric sau de altă natură, poate servi în momentul ăsta intereselor României, decît în măsura în care ne-a lovit brusc o nostalgie pentru începutul anilor ’90. Pumnul scurt și eficient aplicat de un demonstrant unui pensionar năuc în Piața Victoriei de acolo e.

La fel și mesajele Primăriei Bucureștiului, care ba vorbesc despre anarhia de pe străzi, ba critică forțele de ordine pentru lipsa de fermitate. Mie, unuia, mesaje de felul ăsta îmi aduc inevitabil aminte de vocea lui Ion Iliescu instigînd la lichidarea cu orice mijloace a manifestației din Piața Universității. Eram copil în vremea aceea, dar mi-a rămas în minte tonul impacientat al fostului președinte vorbind despre „bande legionare“. Un discurs pe care ulterior l-am asociat coloanelor de fum vizibile în depărtare și imaginii unei Piețe care păstra încă urmele intervenției „spontane“ a minerilor.

Nu sînt de părere că unei puteri din ce în ce mai insensibile la noțiuni democratice primare, izolaționiste și dominate de infractori trebuie să i se răspundă cu flori și îmbrățișări. Nu cred, pe de altă parte, că modelul de rezistență trebuie să implice în vreun fel violența sau abandonul gîndirii critice. Cred că e perfect rezonabil, ba chiar folositor, să te întrebi dacă Opoziția (civică sau politică) procedează corect. La fel cum cred că oamenilor care o compun trebuie să le fie puse sub semnul întrebării motivele și metodele. Atunci cînd alegi să nu faci asta, cedezi acest teren retoric Puterii.

Și atunci Puterea va putea să confiște discursul critic, pe care îl va adăuga celui triumfalist sau propagandistic pe care îl practică deja cu atît de multă pricepere. Alegînd credința oarbă în locul unei comuniuni de valori care au în mijloc libertatea și altruismul, nu faci decît să te înscrii într-o coloană mărșăluind către o țintă decisă deja de radicalii din frunte. N-ai prea multe de spus pentru că obiectivele tale devin minore, vocea ta e acoperită de strigăte, nuanțele devin irelevante. Practicînd radicalismul, nu numai că poți îndepărta oamenii mai calmi, dar, mai ales, îi pui în pericol pe cei care încep să creadă că asta e calea de mers înainte. Nefericitul acela care a lovit un pensionar va răspunde probabil penal pentru fapta sa. Cui folosește incidentul respectiv? Exclusiv propagandei Puterii. În rest, toți pierd: pensionarul năuc, demonstrantul și manifestația legitimă din Piața Victoriei.

Nu vreau să se înțeleagă de aici că responsabilitatea majoră pentru degradarea discursului public e în stradă. Din contra, după cum remarca Vlad Petreanu, protestele românești din 2017 sînt printre cele mai politicoase demonstrații văzute vreodată. Oameni civilizați care au ceva de spus. Însă chiar și așa, ca orice mișcare de stradă, ele poartă un inerent risc al unei degradări. Și am văzut primele semne în săptămînile trecute. Responsabilitatea primară pentru otrăvirea aerului aparține celor care folosesc ticălos legitimitatea votului pentru a distila ură. Și o fac minut cu minut și oră cu oră pe canalele afiliate. A interpreta asta însă ca pe o licență universală pentru abandonul principiilor e contraproductiv. Așa apar mai tîrziu regretele. Și avem teribil de multe cazuri. Ziariștii care îl sprijineau necondiționat pe Ion Iliescu în 1990 învățînd democrația la locul de muncă și pe spatele publicului care îi citea cu un soi de disperare, partizanii Convenției Democratice care au preferat întotdeauna să nu vadă mediocritatea, martorii lui Traian Băsescu care și în ziua de azi speră că nu au fost înșelați cinic, toți aceștia se uită înapoi cu oarecare jenă. Sînt multe astfel de cazuri, cred că știm cu toții cel puțin unul.

Cred că gîndirea critică e mai utilă pe termen lung decît șablonul de moment, ironia e mai bună decît înjurătura, iar sarcasmul e mai eficient decît pumnul. Altfel spus, scopul nu scuză mijloacele, iar autonomia salvează persoana. Dacă mergeți la manifestații, amintiți-vă că mulțimea nu are CNP. Asta e valabil pentru orice miting, inclusiv pentru unul împotriva „statului paralel“. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

matei corvin
Secretele ”Legiunii Negre”, cea mai de temut armată de mercenari din istoria Europei. A fost creația singurului rege al Ungariei cu origini românești
Matei Corvin, regele Ungariei cu origini românești, a ridicat cea mai puternică armată de mercenari a Evului Mediu. Formată din oameni căliți în focul luptei, bine echipați și plătiți, regele Ungariei, a semănat teroare în Europa Centrală. Ba chiar a reușit imposibilul, cucerind Viena.
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
LIVE TEXT Referendum în București. În jur de 1.8 milioane de bucureșteni sunt așteptați să răspundă la cele trei întrebări ale lui Nicușor Dan
Pe 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale 2024, va avea loc, în București, referendumul lui Nicușor Dan. Aproximativ 1.8 milioane de locuitori ai Capitalei sunt așteptați la urne pentru a răspunde la cele trei întrebări de pe buletinele de vot.
somn pixabay jpg
Cinci semne alarmante ale apneei în somn, fără legătură cu sforăitul. Cum le poți combate
Fii atent la semnalele de alarmă ale apneei în somn, chiar și dacă nu sforăi. O serie de simptome, cum ar fi trezirea frecventă noaptea pentru a merge la baie, pot indica o afecțiune ce necesită atenție.
Trump Israel EPA
Îi va da Trump undă verde lui Netahyahu pentru un război cu Iranul? Analist: „Ar însemna implicarea SUA în război, ori el a zis că aduce pacea”
Dacă Trump îi dă undă verde lui Netanyahu pentru un război cu Iranul, asta ar însemna o implicare directă a SUA în conflict, ceea ce vine în contradicție cu unul dintre pilonii campaniei electorale a republicanului, spune experta în relații internaționale Ioana Constantin Bercean.
racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin mizează pe imagine amenințând cu o rachetă veche sub o denumire nouă. Specialiștii nu sunt impresionați
Racheta Oreșnik a Rusiei nu este atât de nouă precum susține Vladimir Putin.
Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.
bulgaria saracie jpg
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Românii sărăcesc într-un ritm accelerat din cauza inflației care e folosită de stat pentru a umple „găurile” bugetului. Economistul Radu Nechita explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, de ce statul și Banca Națională nu iau nicio măsură concretă pentru a stăvili creșterile de prețuri și inflația.
Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.