Descompunere

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

„Let’s get Brexit done!“ Sloganul de campanie repetat ad nauseam de Boris Johnson înainte de alegerile parlamentare din Marea Britanie a funcționat. Conservatorii au obținut cea mai clară victorie din istoria recentă a țării. Ce s-a spus mai puțin în primele zile a fost că, din punctul de vedere al numărului total de voturi, partidele care cer un al doilea referendum referitor la ieșirea din Uniunea Europeană au avut 52% din opțiuni. Sistemul electoral britanic – uninominal într-un singur tur – a făcut însă ca rezultatul să nu reflecte neapărat și opinia generală a populației.

Cu un Partid Conservator dominat de facțiunea pro-Brexit și dispunînd de o majoritate solidă în Parlament e puțin probabil ca acel referendum să mai aibă loc vreodată. Va exista însă o dezbatere intensă legată de o posibilă nouă consultare populară în Scoția.

Militant pro-european, Partidul Națio-nal Scoțian a ieșit, la rîndul său, întărit din aceste alegeri și va încerca să obțină organizarea unui nou referendum pentru independență. Argumentul naționaliștilor e că Brexit-ul a schimbat radical situația Marii Britanii, iar scoțienii, care votaseră într-o majoritate covîrșitoare pentru rămînerea în Uniunea Europeană, au dreptul să își ia soarta în propriile mîini.

„Aceste alegeri au fost un moment hotărîtor care a arătat că Scoția vrea un viitor diferit de cel pe care îl dorește restul Marii Britanii. Scoțienii și-au manifestat opoziția clară față de Boris Johnson și de conservatori și au spus din nou nu Brexit-ului. Scoțienii vor să își decidă singuri viitorul“, a spus șefa naționaliștilor, Nicola Sturgeon.

Boris Johnson a anunțat deja că nu are nici un gînd să ofere scoțienilor oportunitatea de a vota din nou pe un subiect pe care îl consideră închis cel puțin pentru o generație, după ce un efort similar în 2014 nu a produs nici o schimbare. În schimb, premierul britanic va încerca să îi convingă că locul Scoției e în Regatul Unit. De altfel, dinspre Downing Street, s-a anunțat deja o „ofensivă a șarmului“ cu acest obiectiv.

Îi va fi însă greu. Victoria naționaliștilor din nord e greu de ignorat – 47 din cele 59 de locuri de deputat în Parlamentul britanic rezervate Scoției sînt ale lor. Asta se adaugă și unei schimbări de atitudine a Uniunii Europene care a început să privească mult mai prietenos visurile scoțiene de aderare în eventualitatea obținerii independenței. O mărturie în acest sens vine de la fostul președinte al Consiliului European, Herman van Rompuy, care explica în septembrie că la nivelul instituțiilor europene e din ce în ce mai multă „simpatie“ pentru eforturile pro-europene ale scoțienilor. Anterior, UE s-a ferit să exprime astfel de poziții pentru a nu fi acuzată că intervine brutal în politica internă a unui stat membru. După referendumul pentru Brexit, astfel de rețineri au început să dispară.

Apoi, centrifuga secesionistă pare să ia viteză și în Irlanda de Nord unde, pentru prima oară, partidele care militează pentru o Irlandă unită au luat mai multe mandate decît formațiunile care insistă ca provincia să rămînă parte a Marii Britanii. Explicația stă în demografie – familiile catolice sînt mai numeroase decît cele protestante și se așteaptă, în anii următori, ca balanța să se încline hotărîtor în favoarea primei categorii. După cum observa un jurnalist britanic, majoritatea pensionarilor din provincie sînt protestanți, în timp ce majoritatea copiilor de vîrstă școlară sînt catolici. Potrivit acordului de pace din Vinerea Mare, cetățenii din Irlanda de Nord pot decide alipirea la Irlanda în urma unui referendum. Pentru prima oară de la semnarea documentului, o astfel de posibilitate devine plauzibilă.

Merită amintit aici și faptul că, la referendumul privind ieșirea din UE, Irlanda de Nord, ca și Scoția, a votat pentru rămînerea în interiorul blocului comunitar.

Astfel, Boris Johnson se vede pus în situația bizară în care planul său de despărțire de Uniunea Europeană ar putea duce, pe termen mediu, și la despărțirea de Scoția și de Irlanda de Nord. În tentativa sa de a se elibera de presupuse constrîngeri europene, statul britanic s-ar putea găsi în situația de a-și vedea teritoriul și populația semnificativ reduse și, odată cu ele, și relevanța internațională.

Mitul britanic al unei societăți incluzive, tolerante și deschise se prăbușește acum în naționalism, izolaționism și suspiciune reciprocă.

E probabil prea tîrziu pentru ca orice constatare despre minciunile spuse în campania de acum trei ani pentru ieșirea din Uniunea Europeană să mai producă efecte relevante. La fel cum e prea tîrziu pentru ca anecdotele despre caracterul lui Johnson să conteze. Victoria sa în alegeri e incontestabilă, iar programul „Hai să realizăm Brexit-ul“ e probabil ireversibil. Însă, undeva în background, se aude fantoma lui William Wallace răcnind cu vocea lui Mel Gibson: „Freeeeeeeeedooooooom!“.

Iar în această cacofonie identitară, sectară și ideologică, întrebarea la care nimeni nu mai încearcă să răspundă e „Cui folosesc toate astea?“.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.