Descompunere

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

„Let’s get Brexit done!“ Sloganul de campanie repetat ad nauseam de Boris Johnson înainte de alegerile parlamentare din Marea Britanie a funcționat. Conservatorii au obținut cea mai clară victorie din istoria recentă a țării. Ce s-a spus mai puțin în primele zile a fost că, din punctul de vedere al numărului total de voturi, partidele care cer un al doilea referendum referitor la ieșirea din Uniunea Europeană au avut 52% din opțiuni. Sistemul electoral britanic – uninominal într-un singur tur – a făcut însă ca rezultatul să nu reflecte neapărat și opinia generală a populației.

Cu un Partid Conservator dominat de facțiunea pro-Brexit și dispunînd de o majoritate solidă în Parlament e puțin probabil ca acel referendum să mai aibă loc vreodată. Va exista însă o dezbatere intensă legată de o posibilă nouă consultare populară în Scoția.

Militant pro-european, Partidul Națio-nal Scoțian a ieșit, la rîndul său, întărit din aceste alegeri și va încerca să obțină organizarea unui nou referendum pentru independență. Argumentul naționaliștilor e că Brexit-ul a schimbat radical situația Marii Britanii, iar scoțienii, care votaseră într-o majoritate covîrșitoare pentru rămînerea în Uniunea Europeană, au dreptul să își ia soarta în propriile mîini.

„Aceste alegeri au fost un moment hotărîtor care a arătat că Scoția vrea un viitor diferit de cel pe care îl dorește restul Marii Britanii. Scoțienii și-au manifestat opoziția clară față de Boris Johnson și de conservatori și au spus din nou nu Brexit-ului. Scoțienii vor să își decidă singuri viitorul“, a spus șefa naționaliștilor, Nicola Sturgeon.

Boris Johnson a anunțat deja că nu are nici un gînd să ofere scoțienilor oportunitatea de a vota din nou pe un subiect pe care îl consideră închis cel puțin pentru o generație, după ce un efort similar în 2014 nu a produs nici o schimbare. În schimb, premierul britanic va încerca să îi convingă că locul Scoției e în Regatul Unit. De altfel, dinspre Downing Street, s-a anunțat deja o „ofensivă a șarmului“ cu acest obiectiv.

Îi va fi însă greu. Victoria naționaliștilor din nord e greu de ignorat – 47 din cele 59 de locuri de deputat în Parlamentul britanic rezervate Scoției sînt ale lor. Asta se adaugă și unei schimbări de atitudine a Uniunii Europene care a început să privească mult mai prietenos visurile scoțiene de aderare în eventualitatea obținerii independenței. O mărturie în acest sens vine de la fostul președinte al Consiliului European, Herman van Rompuy, care explica în septembrie că la nivelul instituțiilor europene e din ce în ce mai multă „simpatie“ pentru eforturile pro-europene ale scoțienilor. Anterior, UE s-a ferit să exprime astfel de poziții pentru a nu fi acuzată că intervine brutal în politica internă a unui stat membru. După referendumul pentru Brexit, astfel de rețineri au început să dispară.

Apoi, centrifuga secesionistă pare să ia viteză și în Irlanda de Nord unde, pentru prima oară, partidele care militează pentru o Irlandă unită au luat mai multe mandate decît formațiunile care insistă ca provincia să rămînă parte a Marii Britanii. Explicația stă în demografie – familiile catolice sînt mai numeroase decît cele protestante și se așteaptă, în anii următori, ca balanța să se încline hotărîtor în favoarea primei categorii. După cum observa un jurnalist britanic, majoritatea pensionarilor din provincie sînt protestanți, în timp ce majoritatea copiilor de vîrstă școlară sînt catolici. Potrivit acordului de pace din Vinerea Mare, cetățenii din Irlanda de Nord pot decide alipirea la Irlanda în urma unui referendum. Pentru prima oară de la semnarea documentului, o astfel de posibilitate devine plauzibilă.

Merită amintit aici și faptul că, la referendumul privind ieșirea din UE, Irlanda de Nord, ca și Scoția, a votat pentru rămînerea în interiorul blocului comunitar.

Astfel, Boris Johnson se vede pus în situația bizară în care planul său de despărțire de Uniunea Europeană ar putea duce, pe termen mediu, și la despărțirea de Scoția și de Irlanda de Nord. În tentativa sa de a se elibera de presupuse constrîngeri europene, statul britanic s-ar putea găsi în situația de a-și vedea teritoriul și populația semnificativ reduse și, odată cu ele, și relevanța internațională.

Mitul britanic al unei societăți incluzive, tolerante și deschise se prăbușește acum în naționalism, izolaționism și suspiciune reciprocă.

E probabil prea tîrziu pentru ca orice constatare despre minciunile spuse în campania de acum trei ani pentru ieșirea din Uniunea Europeană să mai producă efecte relevante. La fel cum e prea tîrziu pentru ca anecdotele despre caracterul lui Johnson să conteze. Victoria sa în alegeri e incontestabilă, iar programul „Hai să realizăm Brexit-ul“ e probabil ireversibil. Însă, undeva în background, se aude fantoma lui William Wallace răcnind cu vocea lui Mel Gibson: „Freeeeeeeeedooooooom!“.

Iar în această cacofonie identitară, sectară și ideologică, întrebarea la care nimeni nu mai încearcă să răspundă e „Cui folosesc toate astea?“.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

iubita Maru si Gabriel Macovei, captura video ProTv jpg
Ceartă în fața DIICOT între prietenul lui Rareș şi iubita dealerului Maru: „V-aţi bătut joc o viaţă întreagă de el”
Ancheta în cazul morții lui Rareș Ion continuă cu noi audieri și momente tensionate în fața sediului DIICOT. Gabriel Macovei, un apropiat al tânărului de 20 de ani care a murit în urma unei supradoze, a fost citat ca martor în dosar. La ieșirea de la audieri, acesta a avut un schimb dur de replici c
genti fake china foto tiktok
Ce în sfătuiesc furnizorii chinezi pe americani pentru a evita tarifele impuse de Trump: „N-o să vă vină să credeți ce prețuri avem”
Rețelele sociale americane au fost invadate de videoclipuri și mesaje în care furnizori chinezi îi îndeamnă pe utilizatori să ocolească noile tarife vamale de 145% impuse de Trump.
vin craciun germania jpg
Ce băuturi să bei la masa de Paște. Vinuri, cocktailuri și alte idei festive pentru toate gusturile
Masa de Paște nu înseamnă doar preparate tradiționale savuroase, ci și băuturi care să completeze perfect meniul. Fie că optezi pentru vinuri clasice sau cocktailuri creative, iată ce alegi pentru un pairing reușit în ziua de Paște:
dr william jpg
Care sunt secretele longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin”
Un medic de 102 ani a povestit cum a început să consume sardine încă de la vârsta de 6 ani, mult înainte ca beneficiile acizilor grași omega-3 să fie pe deplin cunoscute. Pensionat la 85 de ani, aproape două decenii mai târziu, el trăiește în continuare independent, își pregătește singur mesele și
iubita Maru si Gabriel Macovei, captura video ProTv jpg
Scandal în fața DIICOT, între prietenul lui Rareș şi iubita dealerului Maru: „V-aţi bătut joc o viaţă întreagă de el”
Ancheta în cazul morții lui Rareș Ion continuă. Gabriel Macovei, un apropiat al tânărului de 20 de ani mort în urma unei supradoze de droguri, chemat ca martor în dosar, şi iubita dealerului de stupefiante Tudor Duma, zis Maru, au avut un schimb de replici vineri seara chiar în faţa sediului DIICOT.
haine noi pexels jpg
De ce trebuie să te îmbraci în haine noi de Paște. Ce trebuie să faci pe peretele dinspre răsărit
Paștele este socotit cea mai importantă sărbătoare a creștinilor, pentru că se celebrează Învierea lui Iisus. Românii au o serie de obiceiuri și superstiții pe care le respectă în această zi. Totul se întâmplă imediat după slujba de Înviere. Printre acestea se numără și purtarea hainelor noi, dar n
Guguluf cu gem  Sursa foto shutterstock 2504637363 jpg
Cele mai apreciate deserturi de Paşti. Care sunt preferatele tale?
Mesele de sărbătoare n-ar fi complete fără desert, iar la marile praznice, cum este şi sărbătoarea pascală, sunt permise şi două sau trei variante pentru a răsfăţa pe toţi invitaţii. Îţi oferim 9 reţete de preparate dulci pentru a acoperi gusturile tututor!
padure tropicala jpg
Animalul rar ce și-a făcut apariția în România. E cel mai rapid animal de pe Planetă, un prădător redutabil care a început să cuibărească tot mai des chiar și în zonele urbane
Este un animal superb, pe care mulți dintre noi nu l-am admirat până acum decât la televizor. Însă, s-ar putea să avem oportunitatea de a-l vedea îndeaproape, deoarece prezența lui a fost semnalată și în România, inclusiv în unele orașe!
cumparaturi Paste jpg
Cum să-ți gestionezi bugetul de Paște. 10 sfaturi extrem de practice pe care să le aplici
BCR promovează educația financiară de Paște prin tradițiile românești, cu 10 sfaturi utile pentru un buget echilibrat