De la Köln la Berlin, spre 2017

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
De la Köln la Berlin, spre 2017 jpeg

Așadar, anul 2016 a început cu agresiunile sexuale din noaptea de Anul Nou de la Köln și s-a sfîrșit (deși mai sînt cîteva zile și cine știe ce se mai poate întîmpla…) cu atentatul de la Tîrgul de Crăciun din Berlin. Un an început și încheiat, așadar, sub semnul amenințării teroriste și al fricii generate de valul de refugiați din vara-toamna lui 2015.

Simbolistica este cît se poate de clară. Mesajele – generatoare de teamă și insecuritate. După Köln, s-a vorbit despre prăpastia culturală ce separă lumea occidentală de cea islamică. Și despre dificultatea, dacă nu imposibilitatea acestor lumi de a conviețui, date fiind concepțiile atît de diferite despre rolul femeilor. Dacă, în cultura occidentală, „Nu înseamnă Nu“, lucrurile stau cu totul altfel în lumea orientală. Lasă că, dintre europeni, românii sînt cei mai toleranți în privința agresării sexuale a femeilor – conform Eurobarometrului asupra violenței de gen, ei cred în proporție de 55% că violul poate fi justificat, în anumite condiții. Așa că, lideri europeni la capitolul acesta fiind, e cazul s-o lăsăm mai jos cu indignarea interculturală, înainte de a privi în propria ogradă. Ne aflăm, în definitiv, la porțile Orientului.

Privind spre atentatul din Tîrgul de Crăciun, putem spune, evident, că dușmanii Germaniei și ai Occidentului, în general, nu puteau găsi un loc mai încărcat de simboluri, în această perioadă. Tîrgul de Crăciun înseamnă o combinație între simbolurile religioase și sărbătorile populare, în care oamenii ies să se distreze, să cumpere, să consume. Acest amestec între religios și comercial este de neimaginat pentru fanaticul islamist. Acești integriști, în mintea lor întunecată, îi pot considera pe occidentali ca fiind în afara credinței și, în consecință, nedemni de viață. Dar acest amestec, simbolizat din plin de Tîrgurile de Crăciun de pe tot cuprinsul Europei (fenomenul a prins și în orașele noastre, odată cu integrarea), nu a fost, de-a lungul timpului, doar ținta integriștilor musulmani.

Întreaga critică la adresa Occidentului („Occidentalismul“, cum o numește Ian Buruma) se bazează în bună parte pe ideea păcătoșeniei occidentale, a desacralizării (Tîrgurile de Crăciun înseamnă comerț și turism, mai ales…), a hedonismului și consumerismului. Tot acest confort de tip occidental generează ura sau disprețul tuturor „occidentaliștilor“, fie că vorbim despre islamiști gata să ucidă sau despre ultraconservatori creștini (fie ei ortodocși, neoprotestanți sau catolici) care urmăresc un altfel de model social, politic sau chiar geopolitic. Sîngele nevinovat vărsat de primii încurajează activitatea tot mai intensă a celor din cealaltă categorie.

Care vor fi reverberațiile politice și sociale ale evenimentelor care au marcat începutul și sfîrșitul anului 2016? Alegerile din Franța și Germania vor modela viitorul Europei.

Curentele care susțin izolarea statelor, protecționismul, îngrădirea drepturilor minorităților și a liberei circulații, în ideea revenirii la o ipotetică stabilitate de dinainte de căderea Zidului Berlinului, sînt în ofensivă. Nu în­tîmplător, susținerea pentru acestea vine de la Kremlin, pentru care orice atentat de tip Berlin sau orice agresiune de tip Köln e mană cerească. Nu ați observat cu cîtă bucurie au primit atentatul adversarii libertății de pe rețelele sociale? „V-am spus noi!“ În definitiv, ofensiva de ordin cultural a Rusiei (dar și a curentelor neoprotestante americane) se bazează tocmai pe ideea că Occidentul și-a pierdut credința în favoarea consumerismului și multiculturalismului. Adversarii din Occident ai Occidentului gîndesc cam la fel. Rusia opune Occidentului un model macho și militarizat, opune verticala puterii sistemului liberal de guvernare.

Nivelarea, înregimentarea și supunerea să fie soluțiile pentru o lume mai sigură? Încălcarea drepturilor oamenilor? Sau, poate, întronarea ideii că drepturile universale ale omului nu sînt chiar așa de universale? Răspunsurile le putem avea în 2017. Sau nu. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop jpg
Zodii care vor avea parte de un miracol la începutul lunii februarie. Au parte de protecție Divină și urmează 6 luni de noroc pe toate planurile
Astrologia anunță vești fantastice pentru trei zodii care vor începe luna februarie sub o stea norocoasă. Aceste semne zodiacale vor beneficia de o protecție Divină, iar următoarele șase luni vor aduce realizări impresionante pe toate planurile
COVID 19/ Trump suspendă călătoriile din Europa către SUA jpeg
Discursul lui Trump reprezintă „un puternic şut în fund” pentru Europa. Declarația ministrului francez al Apărării
Discursul rostit luni de Donald Trump la învestirea sa în calitate de preşedinte al SUA constituie "un puternic şut în fund pentru capitalele europene", a declarat marți ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
Banner Bella Santiago
La ce emisiune vor să mai participe Bella Santiago și Nicu Grigore, cuplul de la Power Couple: „Aș vrea să mergem și la...”
Bella Santiago și Nicu Grigore, concurenți la „Power Couple” sezonul 2, sunt căsătoriți din 2017, cu toate că au făcut nunta abia în 2023. Cântăreața și soțul ei au mărturisit că probele din cadrul show-ului găzduit de Dani Oțil au fost grele, însă, recent, au dezvăluit că ar mai accepta o mică prov
sauna jpg
10 secrete ale scandinavilor pentru o viață săntosă! Află-le și tu!
Stilul de viață scandivan este sănătos și ascunde secrete care te pot inspira și pe tine.
Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Djokovici - Alcaraz, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.
profimedia 0683847339 jpg
Ucraina a arestat trei comandanți, pe care îi acuză de neglijență pe frontul din Harkov
Serviciul de securitate al Ucrainei a arestat trei comandanți care sunt acuzați de neglijență în legătură cu organizarea necorespunzătoare a apărării în regiunea Harkov, unde rușii au lansat o ofensivă în mai 2024, relatează presa ucraineană.
uitare_shutterstock 364310372 jpg
Ce cauze duc la uitare?
Problemele cu memoria pot fi frustrante, dar nu toate ar trebui să te îngrijoreze. Uneori, ele pot fi un semnal al unor probleme de sănătate care pot fi tratate. Iată ce condiții ar putea contribui la uitare și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți memoria.
femeie haine dulap shutter jpg
Ingredientul din bucătărie pe care trebuie să-l pui în dulap. Păstrează mirosul frumos al hainelor și ține moliile la distanță
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient bine-cunoscut pentru utilizările sale multiple în bucătărie și curățenie, poate deveni și aliatul tău de încredere în îngrijirea hainelor.