De la „furtul legal“ la „statul sperietoare“

Elena ŞTEFOI
Publicat în Dilema Veche nr. 669 din 15-21 decembrie 2016
De la „furtul legal“ la „statul sperietoare“ jpeg

„În România se fură cu hotărîri judecătorești în regulă“, a declarat procurorul general Nicolae Cochinescu cu ocazia prezentării raportului anual al activității Parchetului București. Afirmația e șocantă, deși ea ar fi putut fi făcută (exact la fel) acum doi ani sau acum două decenii. Corupția împotriva căreia s au hotărît să lupte noile instituții ale Puterii e, pe meleagurile nostre, un fenomen ocrotit chiar de oamenii legii. În timpul comunismului, ca și după căderea lui Ceaușescu, autoritățile i-au încurajat de fapt pe infractori pentru a le cîștiga, în schimb, supunerea, complicitățile sau votul. (…) Dorința liderilor politici de a impune respectul pentru lege și forța statului de drept se lovește, pe de o parte, de tradiția disprețului față de munca cinstită și, pe de alta, de neîncrederea în instituții. A te pune bine cu Puterea, cu șeful sau cu turnătorii a devenit deja o deprindere națională care se învață în familie, în școală și la locul de muncă și fără de care viața devine un calvar. Cine nu e capabil să și-o cultive și să o valorifice pentru a face carieră e trecut repede în tagma proștilor sau în categoria nebunilor. (…)

Cruciade în numele dreptății au mai fost și altădată, dar ele au devenit repede instrumente de teroare politică. Un consiliu național anticorupție am avut și în legislatura precedentă, și totuși Puterea și Opoziția s-au înțeles între ele pentru a-și legaliza propriile privilegii sfidînd bunul-simț și consfințind calea spre afaceri murdare. Politicienii de azi și de ieri nu pot accepta matrapazlîcurile omului de rînd și „tunurile de miliarde“ ale bancherilor și oamenilor de afaceri, dar li se pare „normal“ să sfideze ei înșiși Constituția, fie devenind proprietari ai caselor de protocol, fie cumulînd funcții incompatibile. (…) Procurorii, polițiștii și ofițerii se declară preocupați de amploarea fenomenului infracțional, dar nu se sfiesc să-și „rotunjească veniturile de bugetari“. Traficanții de droguri sau de valută sînt și la noi tratați fără milă, dacă n-au protecție „de sus“, dar traficanții de dosare trec în continuare drept oameni cinstiți și sînt împinși în posturi politice de unde pot practica în voie șantajul.

Se poate ieși oare din această mocirlă antidemocratică doar inventînd frica de autoritatea de stat? Fără un for legislativ care să înțeleagă că legile nu trebuie să fie bune doar pentru cei aflați temporar la putere, pentru că oricum vor fi schimbate din patru în patru ani, rezistența corupției românești nu poate fi înfrîntă.

Ofensiva anticorupție inițiată la Cotroceni în colaborare cu SRI și Curtea Supremă de Justiție îi bagă (temporar) în sperieți pe unii sau pe alții, dar nu lecuiește societatea românească de răul atîtor ani în care legea a fost făcută doar pentru a fi încălcată și dreptatea s-a cumpărat cu bani, cu angajamente scrise (pe baza cărora potențialii pușcăriași deveneau „bravi ostași ai partidului“) sau cu subvenții generoase pentru campanii electorale.

(apărut în Dilema, nr. 210, 31 ianuarie 1997)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

stomatolog diabet jpg
Această boală cronică poate fi depistată la un control stomatologic de rutină
Medicii stomatologi pot ajuta la detectarea semnelor timpurii ale diabetului de tip 2, arată studiul INDICATE-2, realizat de Haleon cu sprijinul Institutului Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie.
Bela Karoly FOTO Facebook/ Comitetul Olimpic și Sportiv Românj pg
A murit Bela Karolyi. Antrenorul Nadiei Comăneci avea 82 de ani. „Un mare impact şi o mare influenţă asupra vieţii mele”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit vineri, 15 noiembrie, la 82 de ani.
alibec bataie kosovo jpg
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Plecat în Franța împreună cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Eugen Ionesco a fost salahor într-o fabrică de vopseluri.
Agim Ademi federatia Kosovo jpg
Silviu Purcarete by Peter Uhan jpeg
INTERVIU Silviu Purcărete, regizor: „În comunism funcționa un fel de autocenzură: încercai să găsești un compromis prin care să spui ce voiai“
Ascunse în spatele replicilor bine tâlcuite și al recuzitei atent realizate, mesajele spectacolelor de teatru au trecut de multe ori nebăgate în seamă de comuniști – nu toți însă au fost dispuși să facă un compromis, iar pentru asta au plătit un preț mare.
shutterstock 1352925575 jpeg
Povestea Castelului Sturdza din Miclăușeni care a supraviețuit războaielor și comunismului
Pe colinele molcome ale Moldovei, la limita dintre județele Neamț și Iași, pe teritoriul comunei Butea, se ascunde în pădure o bijuterie arhitecturală unică: un castel neogotic ale cărui ziduri au rezistat în ciuda războaielor, invaziei sovietice, incendiilor și comunismului.
calarasi finantare pentru reabilitarea sistemului de irigatii foto anif.ro
INTERVIU Cum ar deveni eficiente și sustenabile vechile sisteme de irigații din comunism: „Pot fi combinate cu diverse tehnologii specifice”
Cu peste 20 de ani de experiență internațională practică în facilitarea dezvoltării și implementării politicilor privind resursele și serviciile de apă în țări subdezvoltate, Håkan Tropp explică pentru „Weekend Adevărul” cum pot fi eficiente sistemel de irigații existente.
Abdulrazak Gurnah foto AFP jpeg
Abdulrazak Gurnah, Premiul Nobel pentru Literatură: „Ce ironie profundă că tocmai politicienii cu părinți imigranți închid ușa țării pentru noii imigranți“
Marele scriitor Abdulrazak Gurnah, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a acordat un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul”, interviu în cadrul căruia a vorbit și despre cum a fost pentru el la început scrisul un act privat de terapie.