De la explozia demografică la bomba migratorie

Publicat în Dilema Veche nr. 750 din 5-11 iulie 2018
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Profesioniştii din lumea mediatică ştiu că o imagine bine aleasă valorează uneori cît o mie de cuvinte. Dar şi cifrele pot fi uneori la fel de vorbitoare. Iată cîteva exemple:

În anii ’60, cînd ţările africane îşi obţineau independenţa, Africa număra 250 de milioane de locuitori. Altfel spus, avea o populaţie mai mică decît cea a Europei. Astăzi, Africa numără un miliard două sute cincizeci de milioane de locuitori. Iar la orizontul anului 2050, acest număr, dacă tendinţele demografice actuale continuă, se va dubla. Africa a cunoscut ceea ce unii experţi numesc o explozie demografică. Termenul explozie are însă, de o vreme, o conotaţie atît de detestabilă încît demografii încep să-l evite. Dar realitatea rămîne aceeaşi, în Africa a avut loc o explozie de energii umane, de ambiţii, de dorinţe de viaţă şi în special de dorinţe de a pleca. Iar Europa este şi va rămîne primul receptacol al acestei presiuni demografice. Unii o numesc bombă migratorie (am regăsit formula recent, pe 28 iunie, chiar în foarte echilibratul cotidian Le Monde).

Faptul că europenii ajung din cînd în cînd la acorduri mai mult sau mai puţin convingătoare privind limitarea fluxului de imigranţi nu rezolvă nimic la rădăcina problemei. Tinerii africani vor continua să plece în special spre Europa, cel mai apropiat El Dorado, dar şi cea mai apropiată decepţie pentru ei.

Un responsabil austriac se plîngea săptămîna trecută că aceşti oameni sînt puţin educaţi, fără pregătire profesională, şi că mulţi dintre ei sînt susceptibili să fie îndoctrinaţi repede de islamul radical. Ceea ce reprezintă efectiv un paradox macabru, pentru că acest scenariu s-a produs deja şi riscă să se mai producă, şi anume ca tineri sosiţi din Africa sau din Orientul Mijlociu, văzîndu-şi visurile spulberate în Europa, să se lase îndoctrinaţi în ritm alert de reţelele islamiste radicale.

Un mare reporter francez, Jean Paul Mari, a publicat în 2015, la Editura Lattès, o carte care, după părerea mea, ar trebui tradusă în toate limbile europene. Les bateaux ivres se intitulează această culegere de reportaje şi mărturii legate de fluxurile migratorii şi de tectonica acestor exoduri. Jean-Paul Mari este un jurnalist de excepţie, care parcurge de 35 de ani planeta şi chiar ştie ce se întîmplă în Sudan sau în Eritreea, în Somalia sau în zona subsahariană. A încercat să străbată el însuşi unele dintre aceste căi migratorii care converg, cu complicitatea traficanţilor, spre Mediterana şi apoi mai departe, spre Grecia, Italia sau Spania. „O forţă telurică“ îi împinge pe aceşti tineri la plecare, scrie Jean-Paul Mari. Iar ei ajung în Europa în acelaşi timp ca nişte „victime, dar şi ca nişte cuceritori“.

Ciudat cum un jurnalist şi un mare reporter îndrăzneşte să spună ceea ce majoritatea oamenilor politici nici nu îndrăznesc să gîndească, probabil de teama de a nu pierde voturi sau de a fi taxaţi de alarmişti sau chiar de xenofobi. Gîndirea corectă politic interzice în orice caz această sintagmă, imigranţii nu pot fi consideraţi nişte posibil cuceritori.

Ceea ce, din nou, nu schimbă nimic la rădăcina problemei. Africa nu a fost pregătită pentru această gigantică masă de tineri, nici la nivelul infrastructurilor, nici la nivel de structuri educative, iar piaţa de muncă nu îi poate absorbi. Paradoxul face că zeci de mii de tineri africani părăsesc ţări care dispun de bogăţii fabuloase, precum Nigeria. Un raport ONU citat de cotidianul francez Libération pe data de 25 iunie arată că şi în lumea arabă, la orizontul anului 2050, în jur de 60 de milioane de tineri se vor afla în faţa unei pieţe a muncii saturate. Nu este greu de imaginat că, şi pentru ei, Europa va fi primul orizont de speranţă.

În virtutea acestor cifre şi fenomene, o întrebare explodează şi ea cu violenţă. Şi ar putea fi formulată cam aşa: cînd va fi capabil capitalismul să aducă prosperitate pe toată planeta? Acum, că lupta dintre sisteme s-a încheiat în 1990 cu victoria capitalismului, va fi el capabil să facă în aşa fel încît viaţa să devină acceptabilă pe întreaga suprafaţă terestră locuită de om? Dar poate că, prin însăşi natura sa, capitalismul are nevoie în acelaşi timp de mari decalaje dintre comunităţi, precum şi de exoduri destabilizatoare… Şi, în acest ultim caz, victimele care vor deveni cuceritori nu fac decît să urmeze o mecanică inerentă, înscrisă în genele unicului model de producţie şi consum care triumfă pe planetă.

Titlul cărţii lui Jean-Paul Mari, Corăbiile bete, este parcă premonitoriu. Umanitatea a navigat pînă acum pe mai multe corăbii, dar între timp a reuşit să transforme în epave cîteva dintre aceste preţioase ambarcaţiuni. Instinctul de supravieţuire îi face pe oameni să ia cu asalt corăbiile care mai sînt în stare de funcţionare, dar nu e sigur că, sub şocul exodului, ele nu se vor scufunda. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

alexander mosaic analysis 2 webp
Secretele mozaicului lui Alexandru Macedon, vechi de 2.100 de ani, dezvăluite în prima analiză detaliată
Mozaicul lui Alexandru, o descoperire remarcabilă din ruinele Pompeii, continuă să captiveze istorici, iubitori de artă și savanți. Arheologii l-au descoperit în 1831 în luxoasa Casă a Faunului. ### Mozaicul lui Alexandru, vechi de 2.100 de ani, dezvăluie secrete în prima analiză detaliată Acestă
Maria Zaharova FOTO Profimedia jpg
Rusia respinge ideea trimiterii unor trupe NATO pentru menținerea păcii în Ucraina
Rusia respinge ideea ca NATO să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina, în eventualitatea unei încetări a focului, avertizând că o asemenea acţiune ar risca să provoace o „escaladare incontrolabilă”.
roxana borz instagram jpg
Cum să atragi banii în viața ta. Regina manifestării îți dezvăluie secretul: „Acest exercițiu schimbă vieți”
Roxana Borz, intitulată și „Regina Manifestării” în mediul online, a explicat modul prin care poți să atragi banii în viața ta. Iată cum te poți îmbogăți în timp record.
70885253 1004 webp
Sunt serviciile de partea lui Georgescu? Cine îl mai ajută?
Nimeni nu-l contrazice pe Călin Georgescu când spune că primește rapoarte din interiorul serviciilor secrete sau când vorbește despre legăturile lui cu echipa lui Donald Trump.
Christine Lagarde PNG
Șefa Băncii Centrale Europene, de la Davos: „Lenea” și „aversiunea față de riscuri” sunt cauzele decalajului dintre Europa și SUA
„Lenea” Europei și aversiunea inerentă față de „asumarea de riscuri” sunt în mare parte responsabile pentru declinul economic al blocului, a declarat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, în cadrul reuniunii anuale de la Davos, Elveția.
Robert Fico FOTO EPA EFE jpg
Premierul slovac Robert Fico acuză presupuse planuri pentru o lovitură de stat și ia măsuri de securitate. „Situația este serioasă”
Premierul Robert Fico a anunțat joi implementarea unor măsuri preventive în contextul protestelor organizate de opoziție, despre care autoritățile se tem că ar putea degenera într-o tentativă de răsturnare violentă a guvernului.
incident serbia jpg
Incident fără precedent în Serbia. Români și alți tineri din țări UE au fost luați cu forța din hotel și expulzați
Poliţia sârbă a reţinut, a interogat şi a expulzat mai mulţi tineri străini proveniţi din ţări ale Uniunii Europene, printre care şi România. Aceștia participau la un seminar organizat
donald trump/ FOTO:X
Prețurile petrolului, marcate de incertitudinea tarifară a lui Trump
Prețurile petrolului s-au schimbat puțin joi, menținând aproape toate pierderile din sesiunea anterioară din cauza incertitudinii cu privire la modul în care tarifele și politicile energetice propuse de președintele american Donald Trump ar afecta creșterea economică globală și cererea de energie.
Gazprom FOTO shutterstock
Lovitură pentru ruși. Gazprom caută să majoreze prețurile în Rusia din cauza problemelor financiare
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile reglementate în ţară, pentru a-şi finanţa investiţiile.