De la explozia demografică la bomba migratorie

Publicat în Dilema Veche nr. 750 din 5-11 iulie 2018
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Profesioniştii din lumea mediatică ştiu că o imagine bine aleasă valorează uneori cît o mie de cuvinte. Dar şi cifrele pot fi uneori la fel de vorbitoare. Iată cîteva exemple:

În anii ’60, cînd ţările africane îşi obţineau independenţa, Africa număra 250 de milioane de locuitori. Altfel spus, avea o populaţie mai mică decît cea a Europei. Astăzi, Africa numără un miliard două sute cincizeci de milioane de locuitori. Iar la orizontul anului 2050, acest număr, dacă tendinţele demografice actuale continuă, se va dubla. Africa a cunoscut ceea ce unii experţi numesc o explozie demografică. Termenul explozie are însă, de o vreme, o conotaţie atît de detestabilă încît demografii încep să-l evite. Dar realitatea rămîne aceeaşi, în Africa a avut loc o explozie de energii umane, de ambiţii, de dorinţe de viaţă şi în special de dorinţe de a pleca. Iar Europa este şi va rămîne primul receptacol al acestei presiuni demografice. Unii o numesc bombă migratorie (am regăsit formula recent, pe 28 iunie, chiar în foarte echilibratul cotidian Le Monde).

Faptul că europenii ajung din cînd în cînd la acorduri mai mult sau mai puţin convingătoare privind limitarea fluxului de imigranţi nu rezolvă nimic la rădăcina problemei. Tinerii africani vor continua să plece în special spre Europa, cel mai apropiat El Dorado, dar şi cea mai apropiată decepţie pentru ei.

Un responsabil austriac se plîngea săptămîna trecută că aceşti oameni sînt puţin educaţi, fără pregătire profesională, şi că mulţi dintre ei sînt susceptibili să fie îndoctrinaţi repede de islamul radical. Ceea ce reprezintă efectiv un paradox macabru, pentru că acest scenariu s-a produs deja şi riscă să se mai producă, şi anume ca tineri sosiţi din Africa sau din Orientul Mijlociu, văzîndu-şi visurile spulberate în Europa, să se lase îndoctrinaţi în ritm alert de reţelele islamiste radicale.

Un mare reporter francez, Jean Paul Mari, a publicat în 2015, la Editura Lattès, o carte care, după părerea mea, ar trebui tradusă în toate limbile europene. Les bateaux ivres se intitulează această culegere de reportaje şi mărturii legate de fluxurile migratorii şi de tectonica acestor exoduri. Jean-Paul Mari este un jurnalist de excepţie, care parcurge de 35 de ani planeta şi chiar ştie ce se întîmplă în Sudan sau în Eritreea, în Somalia sau în zona subsahariană. A încercat să străbată el însuşi unele dintre aceste căi migratorii care converg, cu complicitatea traficanţilor, spre Mediterana şi apoi mai departe, spre Grecia, Italia sau Spania. „O forţă telurică“ îi împinge pe aceşti tineri la plecare, scrie Jean-Paul Mari. Iar ei ajung în Europa în acelaşi timp ca nişte „victime, dar şi ca nişte cuceritori“.

Ciudat cum un jurnalist şi un mare reporter îndrăzneşte să spună ceea ce majoritatea oamenilor politici nici nu îndrăznesc să gîndească, probabil de teama de a nu pierde voturi sau de a fi taxaţi de alarmişti sau chiar de xenofobi. Gîndirea corectă politic interzice în orice caz această sintagmă, imigranţii nu pot fi consideraţi nişte posibil cuceritori.

Ceea ce, din nou, nu schimbă nimic la rădăcina problemei. Africa nu a fost pregătită pentru această gigantică masă de tineri, nici la nivelul infrastructurilor, nici la nivel de structuri educative, iar piaţa de muncă nu îi poate absorbi. Paradoxul face că zeci de mii de tineri africani părăsesc ţări care dispun de bogăţii fabuloase, precum Nigeria. Un raport ONU citat de cotidianul francez Libération pe data de 25 iunie arată că şi în lumea arabă, la orizontul anului 2050, în jur de 60 de milioane de tineri se vor afla în faţa unei pieţe a muncii saturate. Nu este greu de imaginat că, şi pentru ei, Europa va fi primul orizont de speranţă.

În virtutea acestor cifre şi fenomene, o întrebare explodează şi ea cu violenţă. Şi ar putea fi formulată cam aşa: cînd va fi capabil capitalismul să aducă prosperitate pe toată planeta? Acum, că lupta dintre sisteme s-a încheiat în 1990 cu victoria capitalismului, va fi el capabil să facă în aşa fel încît viaţa să devină acceptabilă pe întreaga suprafaţă terestră locuită de om? Dar poate că, prin însăşi natura sa, capitalismul are nevoie în acelaşi timp de mari decalaje dintre comunităţi, precum şi de exoduri destabilizatoare… Şi, în acest ultim caz, victimele care vor deveni cuceritori nu fac decît să urmeze o mecanică inerentă, înscrisă în genele unicului model de producţie şi consum care triumfă pe planetă.

Titlul cărţii lui Jean-Paul Mari, Corăbiile bete, este parcă premonitoriu. Umanitatea a navigat pînă acum pe mai multe corăbii, dar între timp a reuşit să transforme în epave cîteva dintre aceste preţioase ambarcaţiuni. Instinctul de supravieţuire îi face pe oameni să ia cu asalt corăbiile care mai sînt în stare de funcţionare, dar nu e sigur că, sub şocul exodului, ele nu se vor scufunda. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Rodica Popescu Bitanescu, foto captura video TVR  jpg
Recunoști actriță din imagine? Și-a cunoscut soțul la examenul auto: „I s-a spus să nu mă ia de nevastă”
Marea actriță a teatrului românesc s-a făcut remarcată atât prin talentul său, cât și prin râsul inconfundabil. Puțini știu însă că în spatele veseliei molipsitoare se află o poveste de viață marcată de suferință.
Groenlanda SUA FOTO Shutterstock
SUA au în vedere acordarea unui statut special Groenlandei. Ce ar presupune planul administrației Trump
Oficialii americani discută un plan prin care Groenlanda ar putea fi adusă în sfera de influenţă a SUA și care presupune un tip de acord folosit de SUA pentru a menţine relaţii strânse cu naţiuni din Insulele Pacificului, potrivit a doi oficiali americani şi altor surse familiarizate cu discuţiile.
pompieri smurd fb jpg
Șase copii și doi adulți au ajuns la spital în urma unui accident produs în Suceava
Doi adulţi şi şase copii au ajuns la spital după un accident rutier petrecut pe un drum din judeţul Suceava. Unul dintre șoferii implicați în coliziune era începător.
japonia dieta alimente istock jpg
Alimentul pe care îl consumă japonezii ce au trecut peste 100 de ani. Îl găsești în toate magazinele
Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul că dieta are un rol crucial pentru sănătatea noastră. Indiferent de cât de multe ore am petrece în sala de sport, sau de cât de des mergem la medicul de familie, dacă nu suntem atenți la ce mâncăm, sănătatea noastră tot va avea de suferit.
Nicușor Dan și Elena Lasconi FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
„Nu vreau să fac vreo greşeală!” Ce spune Nicuşor Dan despre postarea Elenei Lasconi conform căreia România a ales Europa
Nicuşor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a comentat postarea de pe Facebook a Elenei Lasconi, conform căreia România a ales Europa şi trebuie să rămână pe acest drum.
baluta facebook jpg
Playa de Ss Illetes, Spania, foto Shutterstock  jpg
„Maldivele Mediteranei” se află la o aruncătură de băț de România. Turiștii au fost fascinați de acest loc superb: „Cea mai spectaculoasă plajă”
S-a dat start sezonului estival, iar dacă visezi la o destinație spectaculoasă pentru vacanța ta de vară, îți propunem un loc superb, care se află la o aruncătură de băț de România. I se mai spune „Maldivele Mediteranei” și cu siguranță te va cuceri!
avram gal intalnire sofia foto facebook jpg
Omul de afaceri Avram Gal, întâlnire cu viceprim-ministrul Bulgariei și lideri din domeniul transporturilor
Fost consilier în Parlamentul României și un influent om de afaceri, Avram Gal a avut în această săptămână mai multe întâlniri importante la Sofia, capitala Bulgariei, cu înalți oficiali și lideri din domeniul transporturilor din România și Bulgaria.
ci electronica carte identitate electronica Conferinţă de presă pe tema Cărţii Electronice de Identitate susţinută de directorul DEPABD (Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a MAI) in Bucuresti 4 august 2021 FOTO Inqu
Cartea electronică de identitate va fi disponibilă într-un nou oraș. De când se va putea solicita documentul
Continuă procesul de extindere a serviciului de emitere a noii Cărţi Electronice de Identitate. Un primar anunță că a depus cererea pentru eliberarea noilor documente.