De ce sînt iliberali iliberalii români?

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Mai întîi de toate, pentru că le folosește. Ei simt că au dat de un filon electoral sigur și stabil, cu mari șanse de a-i propulsa drept cîștigători ai alegerilor. Instrumentarea temerilor și miturilor, stimularea urii au făcut parte mereu din recuzita campaniilor electorale. E adevărat, unii le folosesc mai mult și mai eficient decît alții și cu mai puține scupule. Nu arareori, diferența la urne e dată de abilitatea comunicatorilor de campanie de a intui temele fricilor colective și de a găsi cuvintele potrivite pentru a le exploata. Și nu doar în România.

Pe de altă parte, iliberalismul este la noi o contrareacție la măsurile anticorupție, care i-au vizat pe mulți dintre liderii actualei coaliții – inclusiv președinții celor două Camere ale Parlamentului.

Printr-o campanie îndelungată și zgomotoasă, anticorupția a fost prezentată drept expresia unei impuneri din afară, care subminează suveranitatea României. Cuvîntul „suveranitate“ este unul fundamental în discursul iliberal.

Deși se numără printre cîștigătorii tran­ziției și aderării la Uniunea Euro­peană (e suficient să le cercetezi declarațiile de avere!), iliberalii au găsit cel mai bine drumul către inimile celor care au avut cel mai puțin de cîștigat în ultimele decenii.

În realitate, tocmai programele lui George Soros și investițiile străine au ajutat un mare număr de tineri fără mari posibilități materiale să-și desăvîrșească studiile sau să-și găsească o slujbă mai bine plătită aici, în țară, și astfel să iasă din sărăcie. E paradoxal, dar uite că paradoxul acesta ține.

N-ar fi ținut dacă nu s-ar fi adăugat componenta identitară și religioasă, adusă foarte mult în discuție odată cu Coaliția pentru Familie, împreună cu ofensiva Bisericii Ortodoxe de după momentul dificil pe care l-a traversat în urma tragediei Colectiv. Biserica încearcă să recupereze, devine mult mai prezentă în spațiul public, este alături de discursul naționalist, identitar, etnocentrist, care se vîntură tot mai mult în spațiul public.

Și iată cum toți cei lăsați în urmă de cursa spre europenizare a României (nu din cauza lor, ci în principal a corupției și incapacității guvernelor de a aplica politici publice adecvate) își găsesc acum un cadru comun de reflectare a nemulțumirii lor, punîndu-se exact în spatele celor dintîi vinovați pentru starea lor precară. Să recunoaștem că a fost o mișcare genială – victimele urmîndu-și orbește călăii.

Anul viitor, că tot e anul Centenarului, vom asista la o tensionare a bătăliei pentru imaginarul colectiv. Dușmanul e mai bine conturat ca oricînd.  

Nimic surprinzător. Regimurile, cu cît sînt mai autoritare, cu atît își descoperă dușmani mai puternici. Cu cît dușmanii sînt mai puternici, cu atît ele cer din partea poporului să fie învestite cu mai multă autoritate. Acest joc nu se termină niciodată. La noi e doar la început.

Dar cine e dușmanul care atentează la suveranitatea României, care vîntură cătușele spre aleșii neamului? Să fie Rusia, care subminează democrațiile și încrederea în instituțiile publice, care încearcă să intervină peste tot în procesele electorale? Nu, dușmanul se află printre aliații noștri: Statele Unite, mai ales după declarația Departamentului de Stat privind legile Justiției, conspirația occidentală la adresa României, de la Bilderberg la Soros, multinaționale, bănci, organizațiile neguvernamentale susținute de statele occidentale. Bine, dar cam asta se aude azi și de la Kremlin sau din noul palat aurit de la Ankara al „sultanului“ Erdogan!

Așadar: dușman puternic, nevoie mai puternică de autoritate și, în paralel, populism economic și social cît încape. Și cît mai puțină rațiune.

Prețul? Prețul pentru România este acela de a rămîne în afara marilor dezbateri pentru ceea ce va fi noua Uniune Europeană, ca spațiu al libertăților, stabilității și bunăstării. Dar aceasta e o veste bună pentru iliberali. Cu cît România va fi mai izolată, cu atît puterea lor în interior va fi mai mare și cu atît vor ajunge mai greu de răsturnat de la putere.

În 2019, România va exercita pre­șe­dinția Consiliului Uniunii. Dar, dacă exceptăm diplomația, aceasta este văzută mai curînd ca o ocazie propagandistică de a promova doar România și, eventual, cîteva interese înguste, gen ieșirea din MCV și aderarea la Schengen. Pînă și emblema președinției române ne spune ceva despre cum se vede cea mai importantă prezență pe scena europeană, de la aderare încoace.

Toate acestea vin și dintr-o lipsă de înțelegere a mecanismelor europene. Pentru că această tendință iliberală și autoritaristă merge mînă în mînă cu lipsa de înțelegere nu doar a mecanismelor, dar și a resorturilor de ordin politic, cultural și identitar care au făcut posibil acest proiect european la care, de bine, de rău, am aderat. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Screenshot 2025 07 12 203918 png
Cojo, mesaje dure despre droguri și violență, pe scena „Beach, Please!”. „Băieți, ceea ce urmează nu e un atac la adresa voastră”
Moment inedit pe scena Beach Please! Artistul Cojo a transmis meseje tinerilor în care vorbește despre lupta împotriva violenței față de femei, consumul de droguri, îndemnându-i să meargă la terapie sau să ceară ajutor.
Emmanuel Macron FOTO Profimedia
Macron cere contramăsuri după ce Trump a amenințat UE cu taxe vamale de 30%
Preşedintele francez Emmanuel Macron a exprimat sâmbătă, pe platforma X, "dezaprobarea foarte puternică" a Franţei şi a făcut apel la UE "să apere cu hotărâre interesele europene", după ameninţările lui Donald Trump de a impune taxe vamale de 30% de la 1 august asupra produselor din UE.
 Cristian Tudor Popescu FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda
CTP a comentat finala rușinoasă de la Wimbledon: „Așa ceva nu s-a mai văzut din 1911! Straniu poate fi sportul ăsta”
Cristian Tudor Popescu a comentat finala de la Wimbledon, în care jucătoarea poloneză de tenis Iga Swiatek a câștigat în premieră turneul de Mare Șlem de la Wimbledon, după ce a învins-o în finală, cu un dublu 6-0, pe americanca Amanda Anisimova.
plasa geam istock jpg
Ce trebuie să pui pe plasele de la geamuri, ca să nu mai vină nicio insectă. Trucul care îți va face viața mai ușoară
Pentru a împiedica insectele să intre în casă prin plasele de la geamuri, poți folosi un truc simplu, eficient și natural!
Kontinental 25   DSC 0521 credit raluca munteanu jpeg
Protagonistul filmului românesc premiat la Berlin: „Multă lume a făcut o facultate și muncește altceva. O soprană livra mâncare“
Filmul lui Radu Jude, „Kontinental ’25“, este o radiografie completă a Clujului, un oraș care pare că și-a exilat la periferie locuitorii cu mai puțini bani și în care poți avea un trai decent doar dacă lucrezi în domeniul IT. Adonis Tanța joacă rolul absolventului de Drept care livrează mâncare.
menopauza jpg
Simptomul suferit de milioane de femei este asociat cu un risc crescut de infarct și accident vascular cerebral
Simptomul lunar de care suferă milioane de femei este asociat cu o creștere uriașă a riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral - în timp ce numărul cazurilor crește în rândul tinerilor.
gradinarit jpg
Cum să protejezi florile din grădină de dăunători timp de luni bune. Ai nevoie doar de un ingredient banal
Dacă vă numărați printre românii care au propria curte, cu siguranță că deja știți că plantele voastre au nevoie de mult mai multă atenție decât ar crede mulți oameni.
FOTO Alexandru Rogobete / Facebook
Când va fi finalizat noul corp de clădire al Spitalului Județean Bistrița. Ministrul Sănătății: „Dovada clară că se poate”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a vizitat șantierul noului corp de clădire al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, finanțat prin PNRR, și a transmis că exemplele pozitive din sistemul sanitar trebuie să devină regulă, nu excepție.
bega jpg
Sute de pești morți plutesc în râul Bega. Ce spun autoritățile despre dezastrul ecologic
Un adevărat dezastru ecologic a afectat județul Timiș. Sute de pești morți au fost descoperiți pe râul Bega, în apropiere de ecluza de la Sânmihaiul Român. Autoritățile spun că devină ar fi furtunile care au lovit această regiune a țării, cât și variațiile semnificative de temperatură.