De ce sînt iliberali iliberalii români?

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Mai întîi de toate, pentru că le folosește. Ei simt că au dat de un filon electoral sigur și stabil, cu mari șanse de a-i propulsa drept cîștigători ai alegerilor. Instrumentarea temerilor și miturilor, stimularea urii au făcut parte mereu din recuzita campaniilor electorale. E adevărat, unii le folosesc mai mult și mai eficient decît alții și cu mai puține scupule. Nu arareori, diferența la urne e dată de abilitatea comunicatorilor de campanie de a intui temele fricilor colective și de a găsi cuvintele potrivite pentru a le exploata. Și nu doar în România.

Pe de altă parte, iliberalismul este la noi o contrareacție la măsurile anticorupție, care i-au vizat pe mulți dintre liderii actualei coaliții – inclusiv președinții celor două Camere ale Parlamentului.

Printr-o campanie îndelungată și zgomotoasă, anticorupția a fost prezentată drept expresia unei impuneri din afară, care subminează suveranitatea României. Cuvîntul „suveranitate“ este unul fundamental în discursul iliberal.

Deși se numără printre cîștigătorii tran­ziției și aderării la Uniunea Euro­peană (e suficient să le cercetezi declarațiile de avere!), iliberalii au găsit cel mai bine drumul către inimile celor care au avut cel mai puțin de cîștigat în ultimele decenii.

În realitate, tocmai programele lui George Soros și investițiile străine au ajutat un mare număr de tineri fără mari posibilități materiale să-și desăvîrșească studiile sau să-și găsească o slujbă mai bine plătită aici, în țară, și astfel să iasă din sărăcie. E paradoxal, dar uite că paradoxul acesta ține.

N-ar fi ținut dacă nu s-ar fi adăugat componenta identitară și religioasă, adusă foarte mult în discuție odată cu Coaliția pentru Familie, împreună cu ofensiva Bisericii Ortodoxe de după momentul dificil pe care l-a traversat în urma tragediei Colectiv. Biserica încearcă să recupereze, devine mult mai prezentă în spațiul public, este alături de discursul naționalist, identitar, etnocentrist, care se vîntură tot mai mult în spațiul public.

Și iată cum toți cei lăsați în urmă de cursa spre europenizare a României (nu din cauza lor, ci în principal a corupției și incapacității guvernelor de a aplica politici publice adecvate) își găsesc acum un cadru comun de reflectare a nemulțumirii lor, punîndu-se exact în spatele celor dintîi vinovați pentru starea lor precară. Să recunoaștem că a fost o mișcare genială – victimele urmîndu-și orbește călăii.

Anul viitor, că tot e anul Centenarului, vom asista la o tensionare a bătăliei pentru imaginarul colectiv. Dușmanul e mai bine conturat ca oricînd.  

Nimic surprinzător. Regimurile, cu cît sînt mai autoritare, cu atît își descoperă dușmani mai puternici. Cu cît dușmanii sînt mai puternici, cu atît ele cer din partea poporului să fie învestite cu mai multă autoritate. Acest joc nu se termină niciodată. La noi e doar la început.

Dar cine e dușmanul care atentează la suveranitatea României, care vîntură cătușele spre aleșii neamului? Să fie Rusia, care subminează democrațiile și încrederea în instituțiile publice, care încearcă să intervină peste tot în procesele electorale? Nu, dușmanul se află printre aliații noștri: Statele Unite, mai ales după declarația Departamentului de Stat privind legile Justiției, conspirația occidentală la adresa României, de la Bilderberg la Soros, multinaționale, bănci, organizațiile neguvernamentale susținute de statele occidentale. Bine, dar cam asta se aude azi și de la Kremlin sau din noul palat aurit de la Ankara al „sultanului“ Erdogan!

Așadar: dușman puternic, nevoie mai puternică de autoritate și, în paralel, populism economic și social cît încape. Și cît mai puțină rațiune.

Prețul? Prețul pentru România este acela de a rămîne în afara marilor dezbateri pentru ceea ce va fi noua Uniune Europeană, ca spațiu al libertăților, stabilității și bunăstării. Dar aceasta e o veste bună pentru iliberali. Cu cît România va fi mai izolată, cu atît puterea lor în interior va fi mai mare și cu atît vor ajunge mai greu de răsturnat de la putere.

În 2019, România va exercita pre­șe­dinția Consiliului Uniunii. Dar, dacă exceptăm diplomația, aceasta este văzută mai curînd ca o ocazie propagandistică de a promova doar România și, eventual, cîteva interese înguste, gen ieșirea din MCV și aderarea la Schengen. Pînă și emblema președinției române ne spune ceva despre cum se vede cea mai importantă prezență pe scena europeană, de la aderare încoace.

Toate acestea vin și dintr-o lipsă de înțelegere a mecanismelor europene. Pentru că această tendință iliberală și autoritaristă merge mînă în mînă cu lipsa de înțelegere nu doar a mecanismelor, dar și a resorturilor de ordin politic, cultural și identitar care au făcut posibil acest proiect european la care, de bine, de rău, am aderat. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Șoferii, bombardați cu știri false pe diferite siteuri. Avertismentul Registrului Auto Român
Registrul Auto Român atenționează că în ultima perioadă au loc diferite postări și materiale menite să genereze panică, neîncredere sau chiar revoltă printre deținătorii de vehicule.
Ciocan judecător cu euro FOTO shutterstock 2353545637 jpg
Încă o pensie specială consistentă, pentru o judecătoare de 49 de ani. Vicepreședinta unui tribunal se pensionează după doar 25 de ani vechime
Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat marți, 15 aprilie, eliberarea din funcție, prin pensionare, a judecătoarei Daniela Manole.
piedone jpg
Piedone promite controale stricte și „amenzi enorme” la furnizorii de energie și gaze după Paște
ANPC va verifica modul în care companiile de energie și gaze respectă plafonarea prețurilor. Furnizorii care încalcă legea riscă amenzi uriașe, de până la 5% din cifra de afaceri.
Pasca simpla cu stafide si migdale  Sursa foto shutterstock 68072989 jpg
Pască cu umplutură și aluat de cozonac, rețeta inedită care a dat pe spate toate gospodinele. Se prepară ușor și este extrem de pufoasă și aromată. VIDEO
Din meniul de Paște nu poate lipsi pasca, așa că doamnele și domnișoarele care se pregătesc să își facă lista de preparate, cu siguranță nu o vor rata. Iată cea mai inedită rețetă, care a făcut furori pe internet și este absolut delicioasă.
image png
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă şi va fi oferită în toate eparhiile Patriarhiei Române
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, sâmbătă seara, a anunţat Patriarhia Română.
Cristian Popescu Piedone jpg
Piedone anunță sancțiuni uriașe pentru furnizorii de energie și gaze care încalcă plafonarea prețurilor
Furnizorii de energie electrică și gaze care încalcă legea vor fi, în curând, în vizorul autorităților.
pod china jpg
Cel mai înalt pod din lume, finalizat înainte de termen și gata de deschidere în această vară. Va putea fi traversat în doar un minut
Podul Canionului Huajiang din China, construit la o înălțime impresionantă, va reduce timpul de călătorie de la două ore la un singur minut.
eliberare Yoon Suk Yeol foto X Gulf Today
Percheziţii la birourile preşedintelui destituit al Coreei de Sud. Vizate de descinderi sunt și serviciile sale de securitate
Poliţia sud-coreeană a percheziţionat miercuri fostul birou al preşedintelui destituit Yoon Suk Yeol, ca parte a unei anchete asupra acestuia după încercarea sa eşuată de a impune legea marţială în decembrie.
honda foto shutterstock
Răspuns la taxele lui Trump: Honda ia în calcul mutarea în SUA a unei părţi a producţiei auto din Mexic şi Canada
Honda, al doilea cel mai mare producător auto din Japonia după vânzări, analizează posibilitatea de a transfera o parte a producţiei de automobile din Mexic şi Canada în Statele Unite, în încercarea de a fabrica local 90% dintre maşinile vândute pe piaţa americană.