De ce se opune Austria

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Am fost de foarte multe ori în Austria (și am și povestit multe întîmplări din această țară). În general, am fost primit acolo cu brațele deschise. Aproape întotdeauna, austriecii mi s-au părut oameni veseli și deschiși. E doar țara lui Mozart, a valsurilor, a cafenelelor și a șprițului, mereu însorită și frumoasă. Trebuie totuși să spun că, din cînd în cînd, am mai observat și altceva. 

Astă-vară, de exemplu, căutam o pensiune într-un sătuc de munte izolat, pe lîngă Villach. Cum toate ulițele erau asfaltate perfect, n-am băgat de seamă că pe una dintre ele am ajuns din greșeală într-o zonă privată. Voiam oricum să întorc mașina, fiindcă era clar că ne rătăciserăm, dar văzînd un om lîngă o casă, m-am dat jos să-l întreb despre pensiune. Înțelegea engleza, dar nu pot să spun cu cîtă ostilitate m-a întîmpinat. Pur și simplu, m-a gonit, supărat că-mi permisesem să intru pe aleea lui. Scuzele și semnele mele de pace nu l-au îmbunat. Am plecat în grabă, dar atent, fiindcă felul în care venea după mine mi se părea chiar periculos. Am găsit apoi imediat pensiunea, care era pe o străduță paralelă, unde am fost primiți de niște oameni atît de amabili încît mi-a fost și rușine să aduc vorba despre vecinul lor cel arțăgos. Dar n-am putut să nu mă gîndesc că, prin satele din România, trebuie să ai mare ghinion să dai peste o asemenea ură la prima vedere. 

Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați. M-am mirat puțin să aud așa ceva.  

Aveam însă și atunci o amintire venită dintr-o Vienă de pe la sfîrșitul anilor ’90, în care am simțit o atmosferă cam neprietenoasă față de străini. Vorbind românește, am văzut multe figuri lungi și am avut parte de reacții țîfnoase. Foarte curînd după aceea, am aflat că partidul de extremă dreapta, condus de Jorg Haider, a obținut locul al doilea la alegerile parlamentare. S-a format coaliția de guvernare care a provocat un șoc internațional la acea vreme și chiar o izolare a Austriei pe plan diplomatic.      

Concluzia ar fi că pînă și în civilizata Austrie, pe lîngă oamenii deschiși și generoși, există și indivizi încuiați și egoiști. Tot așa, în țara care se poate mîndri că a dat gînditori și economiști liberali de talia unor von Mises, Hayek sau Popper, o parte a electoratului nu se sfiește să tot voteze partide extremiste. Ei bine, avînd în vedere contrastele astea, poate n-ar trebui să ne mire brusca împotrivire a cancelarului Nehammer (vizitatorul lui Putin la nici două luni după începerea războiului din Ucraina) la primirea României în Spațiul Schengen.    

De remarcat că asta se întîmplă în condițiile în care, potrivit datelor institutului federal de statistică de la Viena, românii au ajuns a doua minoritate din Austria, ca număr, după cea germană și înaintea celei a sîrbilor. În ultimii șapte ani, numărul românilor care locuiesc legal în Austria s-a dublat, depășind astăzi cifra de 140.000. Fenomenul s-a petrecut însă fără ca România să facă parte din Spațiul Schengen și nimeni nu-și închipuie că aderarea țării noastre la acest spațiu ar schimba lucrurile într-un fel sau altul. Cel puțin în mod oficial, nici figurile guvernamentale care amenință cu acel veto nu spun că s-ar teme de o invazie a românilor (sau a bulgarilor). Ei susțin doar că, dintr-o analiză a telefoanelor migranților de pe alte continente, aceștia ar ajunge în Austria urmînd o așa-numită rută balcanică, prin Bulgaria, România și Ungaria. Nu știu cum se face, dar noi nu-i prea vedem cînd trec pe aici. Nu spun că n-or fi existînd deloc, dar la o primă impresie, pare că ar fi totuși vorba doar de cazuri izolate. Și autoritățile române au confirmat această părere prin chiar vocea președintelui Iohannis. Aici e și o problemă de logică: dacă migranții au intrat în Austria trecînd prin două țări care nu sînt în spațiul comun și una care este, ce relevanță mai are atunci în respectiva cauză apartenența la acest spațiu? Sau poate că ar trebui și Ungaria dată afară, iar Austria să-și păzească singură granițele? Să nu fim răi!  

Austria a intrat în UE în 1995 (nu e dintre cei mai vechi membri), iar după numai doi ani a aderat și la Spațiul Schengen. Sigur, e o țară bogată (una dintre cele mai bogate din lume), curată (toaletele ei publice sînt poate cele mai curate din Europa, după ce, în urmă cu vreo 40 de ani, scriitorul Thomas Bernhard clama prin gura unui personaj al său necesitatea unei așa-numite „reforme a toaletelor”) și s-a refăcut perfect, economic și social, după război (printre altele, și grație marelui noroc că sovieticii și-au retras trupele încă din 1955, fără s-o transforme într-un satelit al URSS, cum aveau obiceiul). Dintr-o așa țară să cauți însă pretexte contra aderării alteia, mai puțin norocoase (cu toate defectele ei), care e totuși membră UE de 15 ani, pare cam urît și nedemn. E termenul pe care l-a folosit și o politiciană suedeză cu privire la opoziția Parlamentului din țara sa în aceeași chestiune (mai ales că Parlamentul României votase chiar în vara asta primirea Suediei în NATO). În fine, între timp,  Suedia și-a luat seama, s-a răzgîndit. Poate că și Guvernul Austriei o va face. Altfel, putem considera că șeful său, aflat, cum se știe, într-o gravă criză de popularitate (deși președinte al Partidului Popular Austriac), ține să-i reprezinte cu deosebire  (și perfect inutil) pe indivizii de genul țăranului din munți pe care l-am pomenit mai înainte.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Alegeri în Republica Moldova. Foto EPA-EFE
Alegeri istorice în Republica Moldova. „Nu există un plan B. Rusia şi viitorul pe care îl doreşte pentru noi nu reprezintă o alternativă”
Alegerile de duminică din Republica Moldova sunt considerate „istorice” nu doar de cetăţenii moldoveni, ci şi de presa internaţională, mai ales după ce au apărut informaţii că Rusia încearcă să boicoteze referendumul privind aderarea la UE.
WhatsApp Video 2024 10 18 at 09 21 16 mp4 thumbnail png
Cazul copiilor dispăruți din Hunedoara. Cei trei frați au fost găsiți în Serbia și aduși în țară
Cei trei frați din Hunedoara, dați dispăruți și găsiți în Serbia, au fost aduși astăzi în România, alături de tatăl lor. Frații sunt acum în grija autorităților din Deva, iar tatăl este anchetat pentru trecerea frauduloasă a frontierei.
image png
Teo Trandafir și Ilinca Vandici, reacții neașteptate despre nunta lui Theo Rose. Cele două prezentatoare nu s-au putut abține: „Ea e ostenită!”
Theo Rose și Anghel Damian și-au unit destinele în urmă cu aproximativ trei săptămâni, însă vestea despre marele eveniment s-a aflat recent. Vedetele au avut o primă reacție, printre care și Teo Trandafir. Cum a reacționat prezentatoarea TV la aflarea veștii că artista și tatăl copilului ei au avut
Kate Middleton Foto Profimedia (1) jpg
Care este mâncarea preferată a lui Kate Middleton. Ce consumă mereu la un restaurant de familie și ce îi place să gătească alături de copiii ei
Kate Middleton a avut ocazia să se răsfețe cu preparate delicioase în timpul unei vizite la Old Boot Inn, un restaurant de familie situat în apropierea casei părinților săi din Bucklebury, Berkshire.
Schengen shutterstock 9 jpg
Când va adera România la Schengen terestru. Anunțul important al lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România va reuși să adere la spațiul Schengen terestru până la sfârșitul acestui an, subliniind că a reușit să soluționeze problemele care au împiedicat acest proces în trecut.
96340dd8cd4d011373d93589d2cbe6c8 jpg
Top 3 beneficii ale ceaiului de cimbru pentru sănătate
Ceaiul de cimbru este popular, în parte pentru că are un gust delicios și o aromă foarte plăcută. Dar beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de cimbru nu pot fi ignorate; descoperă-le în rândurile următoare!
image png
Mircea Bravo, actor și „mincinos” de meserie. Comediantul și-a dat arama pe față. Ce poreclă avea în liceu
Mircea Bravo, confesiuni sincere în podcastul Ilincăi Vandici. Comediantul s-a declarat un adevărat mincinos și a dezvăluit cum reușește încă din adolescență să disimuleze realitatea. Motivul pentru care îi place să mintă și ce trăsnăi a făcut de-a lungul anilor, aflați din rândurile de mai jos.
still 21050769 6032 still jpg
Ultimele clipe din viața liderului Hamas. Filmul uciderii lui Yahya Sinwar. VIDEO
Au apărut noi informații cu privire la atacul în care liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost eliminat de forțele de apărare israeliene (IDF).
catalin scarlatescu urgenta spital accident 808545 jpg
Rețeta de șnițelele a lui Cătălin Scărlătescu. Ce ingredient secret folosește ca să iasă crocante și delicioase
Rețeta de șnițele a lui Cătălin Scărlătescu a câștigat rapid popularitate printre iubitorii de mâncare, datorită simplității sale și a gustului deosebit.