De ce Partidul Republican este, deja, învins

Publicat în Dilema Veche nr. 651 din 11-17 august 2016
De ce Partidul Republican este, deja, învins jpeg

Pe 8 noiembrie 2016, pe lîngă alegerile prezidenţiale, 435 de colegii electorale americane îşi vor alege, uninominal, reprezentanţii în Congres, 34 din cele 100 de locuri din Senat vor fi, de asemenea, deduse alegerilor, iar 12 state plus 2 teritorii îşi vor alege guvernatorii. Procesul electoral va fi, aşadar, extrem de cuprinzător. Din punctul de vedere al lumii întregi, culoarea majoritară a Congresului şi a Senatului ar trebui să fie la fel de importantă precum este persoana preşedintelui SUA, pentru că, se ştie, într-un fel lucrează un preşedinte cu o majoritate prietenă şi altfel cu o majoritate ostilă. Se fac, desigur, calcule de toate felurile, ţinînd cont de toate variabilele, pentru a anticipa cum va fi alcătuită puterea politică la Washington din 2017 încolo. Adevărul este că, oricît ar fi de uşor de prezis rezultatul alegerilor pentru Congres sau pentru Senat în cîte o circumscripţie ori în cîte un stat, este relativ dificil de anticipat scorul final general. Însă, chiar şi aşa, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie, un învins iese singur din tumultul electoral al anului 2016: Partidul Republican, Marele și Bătrînul Partid.

Dacă Trump cîștigă, el va deveni liderul de facto al partidului, va conduce cu fermitatea unui om de afaceri cinic, dezideologizat și complet antiintelectual. Va aduce în jurul său oameni din familia sa ori din companiile sale şi va pune o puternică presiune asupra partidului, pînă cînd o să-l facă să semene cu una dintre nenumăratele sale afaceri în care, cu o mină faimoasă deja în America, va spune oricui i se va opune: „You’re fired!“ După cum s-a văzut în ultimele luni, Partidul Republican nu are o personalitate suficient de tare să i se opună lui Trump, iar eventualul său succes prezidenţial îl va face atît de puternic încît partidul întreg va fi de plastilină în mîinile lui. Se va produce, cel mai probabil, ceva ce s-ar putea numi „golanizarea“ partidului, după felul de-a fi al liderului.

Dacă Trump va pierde, partidul va intra în alt gen de criză. Incapabili să înțeleagă cum de au pierdut a treia oară consecutiv prezidențialele, republicanii vor da vina unii pe alții, iar cei mai mulți dintre lideri vor trebui să facă serioase exerciții de contorsiune retorică pentru a convinge că, deși l-au susținut pe Trump, de fapt nu prea l-au susținut. După un eventual eşec al lui Trump, partidului său îi va lua destul de mult timp să se recompună, printre altele şi pentru nu există nimeni în interior care să poată ridica iarăşi inimile conservatoare. Ryan, Cruz, Rubio sau Kasich au dovedit puteri prea firave pentru un partid atît de mare. O înfrîngere a lui Trump ar fi semnul cel mai clar al derutei cumplite prin care trece conservatorismul politic american acum. Această derută nu a început, însă, în 2016 şi nici măcar în anii Obama. A început imediat după septembrie 2001, cînd republicanii au acceptat să adopte neoconservatorismul, în fapt un amestec imposibil de realism conservator şi idealism socialist. Acum, în 2016, cînd neoconservatorismul a ieşit din uz, republicanii americani au rămas fără armătură intelectuală, ceea ce duce la o slăbire a credinţelor politice, ceea ce duce la o vraişte electorală din care ies bine guralivii, demagogii şi obrăznicăturile – cam ca în România.

Succesul enorm al lui Donald Trump în alegerile primare republicane merită o privire mai de aproape. În acest an, cu Trump candidat, votanții republicani au venit la urnele primarelor într-un număr mai mare decît au făcu­t-o cu orice altă ocazie similară din 1980 încoace. Al doilea lucru uluitor este că această afluență la urne s-a înregistrat în condițiile în care, în a doua jumătate a calendarului primarelor, practic, Trump a candidat singur – contracandidații săi s-au retras destul de repede, după ce miliardarul i-a umilit pur și simplu din punct de vedere electoral. Votanţii au venit la vot chiar dacă alegerile nu mai aveau nici o miză pentru că rezultatul lor era deja ştiut după abandonul lui Ted Cruz. Asta înseamnă că, oricît ar fi de controversat la vîrful partidului, Trump stîrnește susținere serioasă la bază. Dacă vrem să rămînem la stadiul rudimentar al presei zilelor noastre, scoatem niște etichete rapid (proști, inculți, ignoranți, rasiști, xenofobi etc.) și încheiem discuția aici. Dar n-ar fi deloc dilematic din partea noastră, nu-i aşa? Prin urmare, voi continua mica mea căutare, convins că mă veți urma, dilematici fiind cu toţii.

Cred că preferința masivă a electoratului tradițional republican pentru Donald Trump este consecinţa derutei politice despre care am vorbit un pic mai sus. Iar această derută a fost generată, cum spuneam, de deşertul intelectual instalat în dezbaterea publică americană de după puseul neoconservator de la începutul anilor 2000, asociat incapacităţii partidului de a propulsa din interiorul său, după 1990, noi lideri conservatori cu viziune şi forţă charismatică. Seceta leadership-ului republican se vede cel mai bine dacă vom privi comparativ spre Partidul Democrat, unde există o competiție internă spre vîrf destul de animată, cu o aglomerație de pretendenți plauzibili. De fapt, criza de lideri a republicanilor a început de multă vreme. După Ronald Reagan, care are deja statutul de mit politic, republicanii nu au mai putut produce un lider politic de anvergură, deși au mai dat doi președinți care au condus America vreme de trei mandate (este vorba despre cei doi Bush). Victoria electorală din 1988 a lui George Bush Sr. a fost generată de prelungirea simpatiei americane pentru Reagan către ultimul său vicepreședinte. În 2000, prima victorie electorală a lui George Bush Jr. s-a datorat unei excelente mobilizări de partid pe vectori ideologici clasici (să nu uităm că George Bush Jr. a cîştigat în 2000 pe o platformă clasic-conservatoare şi că opţiunile sale s-au schimbat abia după şocul din 11 septembrie 2001, cînd a devenit neoconservator), asociată unei figuri cam penibile făcute de candidatul democrat. Iar a doua victorie a lui George Bush Jr., în 2004, a fost exclusiv produsul conjuncturii – America nu putea să decidă schimbarea comandantului în plin război antiterorist. Privind iarăşi comparativ, Partidul Democrat a livrat continuu lideri în anii de după Războiul Rece, Bill Clinton și Barack Obama fiind emblematici.

Dar despre rătăcirea republicanilor americani de azi voi vorbi mai pe îndelete săptămîna viitoare.

P.S. Nu pot să nu aplaud zîmbind una dintre frazele spuse de Hillary Clinton la un recent miting electoral: „Trump a dus Partidul Republican de la It’s morning again in America la Midnight America“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

biblie cu cruce FOTO shutterstock 2151792777 jpg
Lecții inspirate de Biblie, introduse în școlile publice din Texas
Într-o decizie care a stârnit controverse, Consiliul de Educație din Texas a aprobat, vineri, un curriculum opțional care integrează învățătura biblică în școlile primare.
fabrica auto roboti semiconductori
În Coreea de Sud, aproape 10% din forța de muncă este formată din roboți
Coreea de Sud, lider mondial în automatizare industrială, continuă să stabilească noi standarde în ceea ce privește utilizarea roboților în producție.
dan diaconescu jpg
Câți bani câștigă Dan Diaconescu de când a fost închis OTV. „Sunt singurul om din România care din 2013...”
Dan Diaconescu, în vârstă de 56 de ani, ajungea să câștige până la 1 milion de euro pe lună în perioada de glorie a OTV, după cum mărturisea chiar el. Însă, OTV a avut emisia suspendată între 2002 și 2004, în urma unei decizii a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), iar în 2013 a fost închi
horoscop rune pana la finalul anului 2024 jpg
3 nativi cărora li se schimbă firul vieții la 180 de grade. Soarta dă cu ei de pământ, apoi îi înalță mai mult ca niciodată
3 zodii ale acestui horoscop vor avea parte de transformările vieții lor, după ce vor trece printr-o serie de evenimente marcate. Astrele au pregătit un soi de surprize în perioada următoare, de care acestea se pot bucura. Dacă te numeri și tu printre nativi, descoperi din rândurile de mai jos.
roman 101 ani la vot Alicante FOTO MAE jpg
Exemplul unui român în vârstă de 101 ani care a votat în Spania pentru alegerile prezidențiale. Prezența la urne în diaspora
Sâmbătă este a doua zi a primului tur al alegerilor prezidenţiale 2024 în diaspora. Până la 10 a dimineții, se prezentaseră la urne peste 46.400 de alegători, iar cu tot cu opțiunile exprimate prin corespondență, numărul votanților a trecut de 50.600.
mihai bendeac jpg
Mihai Bendeac, victima bullying-ului în copilărie: „Din momentul ăla, tot ce visam să fac pe viitor...”
Bullying-ul în școli este una dintre cele mai frecvete probleme cu care se confruntă copiii și adolescenții și care poate lăsa urme adânci în dezvoltarea lor emoțională. Mihai Bendeac, în vârstă de 41 de ani, a fost victima bullying-ului timp de doi ani, fiind bătut de către colegii de la școală în
shutterstock 2395327839 jpg
3 semne de avertizare în timpul unui interviu de angajare. Sosirea prea devreme arată „prea multă nerăbdare‟
Participarea la un interviu de angajare, fie el virtual sau față în față, presupune respectarea unui set de reguli și bune practici care îți pot crește șansele de succes.
Alexandra Catalina asistenta Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov jpeg
A lăsat o carieră de 17 ani pentru Serviciul de Ambulanţă
Eroi nu sunt numai în filme. Sunt şi printre noi, gata să ne sară în ajutor în cele mai negre zile. Chiar şi tu poţi fi unul. Nu mă crezi? Îţi dovedeşte unul dintre asistenţii medicali ai Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov care a început ca simplu voluntar.
Tradarea in cuplu este scuzabila sau nu  Sursa foto shutterstock 2412908799 jpg
Trădarea în cuplu este scuzabilă? Experţii au răspunsul
Trădarea într-o relaţie reduce încrederea între parteneri şi provoacă un dezechilibru emoţional. Este posibil ca înşelarea în cuplu să fie justificată în anumite situaţii? O serie de specialişti americani au dat explicaţii.