De ce nu sîntem şi noi polonezi?

Publicat în Dilema Veche nr. 400 din 13-19 octombrie 2011
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

În mod normal, România şi Polonia ar trebui să fie ţări cît se poate de asemănătoare. Şi nu numai pentru că le leagă o prietenie întreţinută prin gesturi frumoase, mai vechi sau mai noi. România şi Polonia sînt cele mai mari ţări din flancul estic al NATO şi al Uniunii Europene. Interesul lor comun este legat de o Uniune Europeană puternică, în care instituţiile comunitare să predomine în faţa interguvernamentalului şi a deciziilor unilaterale ale statelor „mari“. Împreună, România şi Polonia pot juca un rol important în cadrul mecanismului de decizie european. În acelaşi timp, un eventual eşec al proiectului Europei integrate va face ca şi pentru România, şi pentru Polonia terenul să se încline ameninţător spre Răsărit. Ceea ce Polonia este în Nord, România este în Sud – o mare ţară de graniţă a NATO şi a Uniunii Europene, practic ultima frontieră a „Occidentului“, în faţa unui spaţiu „rus“ încă enigmatic şi vag ameninţător. România este la Marea Neagră ceea ce Polonia este la Marea Baltică.

Dar între România şi Polonia există un munte de deosebiri. În primul rînd, felul în care au reacţionat în faţa crizei. România se află printre statele membre lovite cel mai rău – Produsul Intern Brut a dat înapoi cu mai bine de 9 procente, în 2009 şi 2010, iar refacerea din 2011 este timidă şi ameninţată de revenirea crizei globale, profilată din ce în ce mai clar. Nicăieri în Europa, poate cu excepţia Greciei, măsurile de austeritate nu au fost atît de dure şi cu rezultate atît de puţin concludente. De partea cealaltă, Polonia afişează siguranţă de sine. Acum o lună, la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu preşedintele Comisiei Europene, premierul polonez Donald Tusk le-a arătat tuturor o foaie de hîrtie pe care stătea scris: 4,3% J. Era creşterea economică a Poloniei din ultimul an. Şi un mesaj clar pentru Europa: Polonia ştie ce are de făcut şi vrea ca Europa să acţioneze concertat împotriva crizei.

Printr-o preşedinţie europeană pusă în slujba salvării euro şi, de fapt, a întregului proiect integraţionist, Polonia a cîştigat influenţă şi prestigiu. Liderii români continuă să vină în capitala Uniunii Europene complexaţi de propriile nereuşite şi să se comporte stîngaci, ca nişte rude din provincie.

Adevărat este că şi calitatea elitelor e alta. Să nu se supere liderii noştri politici, dar premierul Donald Tusk, ministrul de Externe Radek Sikorski, preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek, ba chiar şi încă tînărul fost preşedinte de stînga Aleksander Kwasniewski, aflat deocamdată în „rezerva de cadre“, nu prea au corespondenţi pe măsură la Bucureşti. „Secretul“ reuşitei economice poloneze îl constituie succesul în atragerea fondurilor europene. Ceea ce arată o administraţie profesionistă şi un nivel al corupţiei ţinut măcar sub control, la cote „decente“. România este codaşa Europei la capitolul absorbţie, ceea ce spune totul despre calitatea administraţiei şi nivelul corupţiei. Iată că, după alegerile de duminică, partidul Platforma Civică, al premierului Donald Tusk, de orientare liberală, a cîştigat alegerile şi şi-a reînnoit mandatul. Explicabil. Pînă acum, Polonia a traversat criza mai bine decît oricare alt membru al Uniunii Europene. Tusk a gestionat situaţia cu calm şi mai ales fără stridenţe ideologice. În timp ce principalul său contracandidat, Jaroslaw Kaczy´nski s-a cantonat într-un discurs conservator, conflictual, plin de locuri comune şi de exclusivisme. Polonezii au optat, aşadar, pentru varianta moderată şi pragmatică.

În România, spre deosebire de Polonia, discursul politic se radicalizează, pe măsura apropierii alegerilor, dar şi a acumulării nereuşitelor de partea guvernării.

Partidul de guvernămînt îşi îngroaşă latura conservatoare, aducînd tot mai mult cu formaţiunea lui Kaczy´nski. În timp ce opoziţia, incapabilă de un discurs pragmatic, se raportează, orbeşte, la abordarea conservatoare a partidului de guvernămînt, fiind mai mult reactivă şi prea puţin activă. Opoziţia nu face decît să respingă conservatorismul „oficial“, dar fără a veni cu nimic la schimb. În afara acestor două forţe, care, atacîndu-se reciproc, se susţin, de fapt, una pe cealaltă, nu mai există decît discursul anti-sistem al unor personaje caricaturale precum Dan Diaconescu sau Gigi Becali. Un deşert al ofertei, care va descumpăni o bună parte a electoratului.

Nu că Polonia ar fi raiul pe Pămînt. „Miracolul polonez“ îşi are criticii săi, care sînt gata să parieze că nu va mai dura mult. Zlotul începe să dea semne de oboseală, datoria publică se apropie de nivelul maxim stabilit în Constituţie, de 55% din PIB. Cultivarea relaţiilor cu Rusia şi Germania de către actuala guvernare îşi are criticii săi în societatea poloneză. Şi lucrurile s-ar putea schimba dramatic în defavoarea partidului de guvernămînt, dacă al doilea val al crizei va impune măsuri de austeritate, care vor face uitat entuziasmul consumist, încă nealterat în Polonia.

Orice se va întîmpla însă în viitor, Polonia rămîne cu acumulările din ultimii ani, datorate unei politici europene consistente şi unei administraţii capabile să profite de politica de coeziune a Uniunii. Cum-necum, Polonia a făcut pasul spre „liga mare“ a jocurilor europene, în timp ce România încă se chinuie pe terenurile noroioase de provincie. Aceasta este, de fapt, marea deosebire între două ţări care, altfel, ar trebui să se asemene.    

Ovidiu Nahoi este jurnalist, redactor-şef la Adevărul Europa.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nemo a  câștigat Eurovision pentru Elveţia cu The Code  Foto X ESC Discord
Putin și-a înființat propriul Eurovision. Concursul care a „inspirat” Gayropa
Propaganda rusă a inventat termenul „Gayropa” după Eurovision 2024 care a fost câștigat de un „homosexual din Elveția” și a considerat că aceasta constituie dovada definitivă a „degenerării Europei”. Anul acesta, Rușia și-a înființat propriul Eurovision, care va fi supravegheat atent de o comisie sp
Femei deţinute la Canalul Dunăre-Marea Neagră
25 mai: ziua când comuniștii au luat decizia de începere a lucrărilor la Canalul Dunăre - Marea Neagră
Pe 25 mai, conducerea Partidului Muncitoresc Român a luat decizia de începere a lucrărilor la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Tot pe 25 mai a început construirea Canalului Suez.
Ungaria, destinatii turistice  Sursa visithungary Facebook (15) jpg
Cele mai căutate destinații de vacanță în Ungaria, la câteva ore de România. „Perlele” turistice ale țării vecine
Deși nu are munți spectaculoși și nici ieșire la mare, iar limba maghiară poate da bătăi de cap turiștilor, Ungaria rămâne o alegere de vacanță accesibilă și tot mai populară în rândul românilor.
bursa locurilor de munca 23 mai 2025 slatina   foto alina mitran (7) jpg
Prăpastia între angajatori și șomeri se adâncește. „A fost bursa oamenilor 50+. Pe unii îi înțelegi că așteaptă pensia”
Într-un județ cu peste 8.000 de șomeri înregistrați oficial în evidența serviciului public de ocupare angajatorii spun că-și găsesc mai greu ca niciodată forță de muncă. „Cei mai mulți au venit cu bilețelul în mână, să spună că nu sunt interesați”.
tren plin cu prizonieri duși în lagărul de la Auschwitz FOTO GettyImages jpg
Ucigașul în halat alb care momea copiii cu ciocolată. Adevărul despre experimentele horror de la Auschwitz
Lagărul de la Auschwitz a fost iadul pe Pământ. Acolo au murit 1.1 milioane de oameni. Acest loc al durerii și al vărsării de sânge era fieful „Îngerului Morții”, așa cum a fost poreclit medicul nazist Josef Mengele. Acesta era „Dumnezeul” întunecat al lagărului, care hotăra cine trăiește.
festivalul de Film Cannes 2025, foto lithub png
O tentativă de sabotaj la reţeaua electrică le-a dat emoţii organizatorilor Festivalului de Film de la Cannes, chiar în seara Galei
O tentativă de sabotaj a rețelei electrice a pus în pericol buna desfășurare a Festivalului de Film de la Cannes, chiar în seara Galei de închidere.
spital mavromati
Spitalul din România care a angajat psihologi ca să țină cursuri de empatie. Medicii și asistenții, învățați cum să comunice cu pacienții
La Spitalul Județean din Botoșani, personalul medical este învățat cum să se comporte cu pacienții. Sunt cursuri de empatie, ținute intensiv de psihologi și traineri. Deocamdată au participat doar asistenții și medicii de la Urgențe, urmând ca programul să fie extins.
soldati germani FOTO Bundeswehr jpg
O mare puterea mondială ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu, din cauza amenințării Rusiei: „Avem nevoie de încă 100.000 de soldați”
Ministrul Apărării a declarat că nu exclude revenirea la recrutarea militară dacă armata nu va reuși să atragă suficienți recruți. Măsura s-ar putea aplica de anul viitor.
Boris Johnson tatic, foto Instagram jpg
Boris Johnson şi soţia sa, Carrien, părinţi pentru a patra oară. Fostul premier britanic mai are cinci copii. „Viaţa nu poate fi mai frumoasă”
Boris Johnson, fostul premier britanic, şi soţia sa, Carrie Johnson, au devenit părinţi pentru a patra oară, odată cu naşterea fiicei lor Poppy.