De ce nu e mătasea lînă

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
De ce nu e mătasea lînă jpeg

N-am reușit să scriu nici un articol pentru săptămîna asta. Așa că nu-mi rămîne decît să povestesc de ce. Citisem mai demult, pe fugă, ceva despre descoperirile arheologice de fibre de mătase în Europa. Nu știam mai nimic despre asta și mi se păruse atunci foarte interesant că așa ceva apăruse și pe situri preistorice de la noi, mult înainte ca mătasea chinezească, altminteri atestată arheologic încă din neolitic, să fie exportată oficial în vremea dinastiei Han. Mi-am adus acum aminte de articol, bucuros că de data asta am rezolvat problema temei fără obișnuitul învîrtit în jurul cozii. E adevărat că nu am reușit să găsesc articolul în computer deși l-am căutat în fel și chip, pierzînd de zece ori mai multă vreme decît dacă l-aș fi luat direct dintr-una din bibliotecile digitale de pe Internet.

Pînă la urmă l-am găsit, publicat într-un jurnal excelent, de cineva (Irene Good) de la o instituție foarte cunoscută. E vorba acolo de descoperiri de epoca fierului din Europa – mai ales în Germania, în mormintele de elită de la Hohmichele și Hochdorf-Eberdingen, dar și în cimitirul atenian Kerameikos (Atena) și în vase etrusce. Dar după ce l-am citit mi-am dat seama că nu înțeleg nimic, și deci nu am cum să scriu ceva despre acest subiect. Mătasea adevărată e aia chinezească, produsă din gogoașa viermelui domesticit Bombyx mori, și procesată astfel încît fibra să nu mai fie învelită în guma ei de mătase (sericină) și să devină cît mai strălucitoare. Dar și larvele altor fluturi produc mătase, iar acești fluturi au existat și există și în Europa. O gogoașă „sălbatică” a fost găsită (deși nu apare în acest articol al lui Good) pe insula Santorini, în epoca bronzului, deși fără vreo dovadă despre vreo utilizare a ei în industria textilă. Orice discuție despre „mătase” trebuie să spună clar, pentru fiecare descoperire în parte, dacă fibra provine de la Bombyx mori sau de la altă specie și, de asemenea, dacă mai are sericină sau nu (deși absența ei în sine nu dovedește că mătasea vine din China). La fel de importantă e și prezența fotografiilor la microscop ale fibrei, ca să se vadă acea secțiune triunghiulară pe care o are mătasea – singura între toate fibrele naturale. Articolul nu includea nici o asemenea fotografie și nu mi-era nici o clipă limpede ce fel de mătase a fost descoperită, a speciei domesticite sau a uneia sălbatice, și ce metodologie a fost urmată pentru a le diferenția. Reieșea doar că fiecare descoperire fusese analizată de altă echipă cu propriile ei criterii, despre care însă nu aflam nici o vorbă. Au fost de altfel destule cazuri în care așa-zisa mătase s-a dovedit mai apoi că era altceva – la Sardes (secolul VI î.Hr.) era de fapt mohair, în Kerameikos (secolul V î.Hr.) multe din fibre erau de fapt bumbac; mătasea cunoscută în insula Cos în antichitate, discutată și de Aristotel, pare să fi provenit de la un vierme de mătase sirian. Firele, cum se vede, sînt greu de descurcat.

Eram lămurit asupra unui singur lucru, că și de data asta ceva ce părea la început simplu și spectaculos, tocmai bun pentru un articol din Dilema veche, devenea de fapt o lungă agonie de documentare. Am început deci să citesc despre fiecare descoperire în parte și curînd am ajuns la o sinteză foarte recentă (a lui Jørgensen) care se referea direct la articolul lui Good de care tocmai am vorbit. Se dovedește că literalmente toate descoperirile europene de mătase erau de fapt nesigure, bazate pe comunicări adesea orale ale specialiștilor, nereluate apoi de ei în scris. Una din ele – fibrele de mătase găsite într-o mumie de pe la 1000 î.Hr. de la Deir el-Medina – provine chiar dintr-o restaurare modernă. Mai rău, Good folosise undeva analiza compoziției aminoacizilor (un tip de cuantificare a proteinelor) ca să spună da, este mătase, iar o altă echipă făcuse pe un eșantion din aceeași fibră aceeași analiză ca să ajungă la concluzia că nu, nu este mătase. E o situație nefericită, pentru că te simți îmbrobodit și credibilitatea specialistului scade. Curînd, mi se năzare însă că sinteza lui Jørgensen are un ton nițel cam personal, care parcă prea urmărește să facă praf articolul lui Good, la care se și referă ca recent decedată. Cu asta, combinația de subiect imposibil de sintetizat, de fracturi de comunicare (pe care lipiciul retoricii transdisciplinarității nu le rezolvă) între cercetătorii umaniști și laboratoarele cu supertehnologie, și chiar de animozitate între arheologi m-a adus definitiv la dorința de a căuta o altă temă pentru articolul meu. Ceva frumos, ceva ușor.

Dar pentru că ajung oricum săptămînal în acest punct, am depășit momentul și am făcut rost de o altă carte de sericultură în antichitate. Aici fibra de mătase era studiată foarte tehnic, lucru care îmi produce de obicei o îngustă satisfacție. Numai că accentul era pe degomarea firului, care se face prin fierberea gogoșii de mătase, și pe nevoia de a obține un fir continuu (cam un kilometru) din una și aceeași gogoașă, ca să nu trebuiască să-l „torci” din fibre rupte, caz în care obții un fir mult mai puțin strălucitor. Dar pentru asta, coconul trebuie fiert înainte ca, într-o dimineață, fluturele să rupă un capăt al lui (mai exact, să-l dizolve). Ideea a mii de crisalide fierte în coconii lor m-a făcut să las lucrurile definitiv baltă. Așa-mi trebuie dacă bovarizez și nu vreau să scriu despre mițuirea mieilor prin saivane, despre oile noastre, despre lînă.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic