De ce nu cred într-un „Viktor“ român

Publicat în Dilema Veche nr. 561 din 13-19 noiembrie 2014
Ecourile tragediei jpeg

Am crezut – şi, poate, încă mai cred – că un sistem cu un preşedinte ales de către Parlament şi cu un premier mai puternic, dar aflat sub controlul Parlamentului, ar fi mai bun pentru România.

Un argument ar fi că o campanie electorală pentru alegerea Parlamentului, care va decide apoi asupra formării Guvernului, ar fi mai puţin expusă populismului decît una prezidenţială. Am văzut că, în campania actuală, pentru alegerea preşedintelui, s-a vorbit aproape în exclusivitate pe teme proprii mai curînd activităţii Guvernului: locuri de muncă, autostrăzi, bună guvernare. Şi atunci, nu e mai bine ca aceste teme să fie dezbătute acolo unde trebuie, şi nu la alegerile prezidenţiale?

Dacă anul trecut sau anul acesta aş fi fost chemat la referendum ca să votez o schimbare constituţională în sensul unei republici parlamentare (ceva apropiat de Italia, de exemplu), probabil că aş fi făcut-o.

Sînt însă din ce în ce mai sceptic, văzînd ce se întîmplă în ţara vecină, Ungaria – ţara unde preşedintele e ales de Parlament şi are puteri limitate, în timp ce Guvernul este puternic. Şi unde, teoretic, Parlamentul ar trebui să-şi exercite rolul de control.

Ei bine, se pare că tocmai un asemenea sistem i-a perms lui Viktor Orbán să acumuleze atîta putere, încît cu greu să mai poate fi urnit. Mai mult – chiar şi după ce Viktor Orbán va pleca, (odată şi-odată tot se va întîmpla...), sistemul îi va supravieţui un timp. Multe poziţii-cheie vor rămîne sub controlul oamenilor săi, şi după terminarea mandatului actualului Guvern, graţie unor modificări anume introduse în legislaţie. Sigur, visul oricărui lider ales democratic, dar care are în plan instituirea unui sistem de putere personală este ca puterea să se mute după el, şi după ce va părăsi biroul oficial.

Beneficiind de o largă majoritate parlamentară şi de un partid disciplinat, Orbán a făcut ce a vrut, asigurîndu-şi sprijinul electoratului prin măsuri populiste şi apăsînd pedala naţionalistă. Nici vorbă de control parlamentar, iar despre o altfel de cenzură nu poate fi vorba – în afară de ieşirea oamenilor în stradă, cum s-a întîmplat în cazul taxei pe Internet.

Ei bine, mă întreb acum dacă nu cumva e mai bun sistemul nostru. Da, sistemul nostru aproape garantează apariţia tensiunilor între un preşedinte cu un grad mare de legitimitate, dar cu puteri limitate în cîmpul politicii interne, şi un premier cu atribuţii largi. Întrebarea ar fi dacă nu cumva aspectul cel mai des criticat pînă acum – anume că ar conţine în el sîmburele conflictului dintre palate – reprezintă chiar un avantaj în împrejurările de faţă. Este extrem de greu, fie pentru preşedinte, fie pentru premier, să deţină tot timpul toată puterea şi să-şi poată construi un sistem de putere personală.

Este adevărat că viitorul preşedinte va avea, mai curînd sau un pic mai tîrziu (în funcţie de cine va cîştiga), un guvern prieten. Dacă Victor Ponta cîştigă, lucrurile sînt clare. Dacă învinge Klaus Iohannis, sînt toate şansele ca zilele lui Victor Ponta în Guvern să fie numărate (dacă nu cumva el însuşi va alege să demisioneze imediat). Să nu ne facem iluzii, ştim multe despre oportunismul partidelor, mai ales al celor mai mici.

Aproape sigur că, indiferent cine va cîştiga, vom avea un Guvern prieten al preşedintelui. Nu şi unul vasal. Nu vom avea un Nicolae Văcăroiu sau Emil Boc.

Actualii candidaţi din turul al doilea nu sînt, nici unul, nici altul, în situaţia de a controla partidele lor, cu o asemenea autoritate precum Ion Iliescu şi Traian Băsescu, la vremea lor. Şi mai e ceva: nici Klaus Iohannis şi nici măcar Victor Ponta nu sînt „locomotive“ care să-şi tracteze partidele spre putere. Mai degrabă ei sînt cei împinşi de la spate. Partidele au motive să-i promoveze pentru a cîştiga preşedinţia, dar nu neapărat şi ca să-i urmeze în toate proiectele lor. Acestea vor fi subiecte de negociere, în cel mai bun caz.

Aşa că, dacă ne uităm la ce se petrece în Ungaria, poate ar fi mai bine să lăsăm sistemul nostru aşa, cu scandalurile şi cu germenii lui de instabilitate. Mai bine dispute politice la temperaturi înalte, decît îngheţ.

În principiu, sistemul din Ungaria, ce putea părea mai liberal decît al nostru, s-a dovedit a nu oferi garanţii suficiente, în faţa unui proiect de putere personală. Dimpotrivă, a fost mediul ideal în care populismul a putut să crească şi să se dezvolte pînă aproape de limita de la care începe dictatura. Iar ceea ce părea o vulnerabilitate pentru România s-ar putea să fie şansa ei.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.