De ce ne plac nemţii şi ne enervează olandezii?

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Vă mai amintiţi de Axa Bucureşti-Londra-Washington, pe care preşedintele Băsescu îşi inaugura primul său mandat, în 2004? Dacă nu, nici o pagubă! Anul 2011 a adus replierea viguroasă a României pe „Axa Berlin-Paris“ (dacă aceasta o fi existînd cu adevărat sau dacă nu cumva se opreşte fix în capitala germană).

Desigur, nu aceasta e ştirea care ne-a scăpat în 2011. Partea interesantă este că noul discurs de la Bucureşti, început prin august, odată cu ralierea preşedintelui Băsescu la ideea Statelor Unite ale Europei, a dus, spre finele anului, la creşterea „cotei“ acestuia în sondaje. Cum de a fost posibil ca un apel la „cedarea de suveranitate“ să ducă, pînă la urmă, la efecte sociologice pozitive?

În primul rînd, fiindcă românii au mai mare încredere în instituţiile europene decît în cele româneşti.

Potrivit Eurobarometrului din decembrie, românii se numără printre cei mai nemulţumiţi europeni cînd vine vorba de situaţia economică din ţara lor (90%, faţă de 99% în Grecia) sau de încrederea în Guvern (10%), Parlament (9%) şi partide politice (8%). Lucrurile se schimbă însă cînd românul priveşte spre Europa.

Conform aceluiaşi Eurobarometru, întrebaţi despre situaţia economică din Uniunea Europeană, peste o treime dintre români consideră că aceasta este bună. Mult – faţă de media europeană de 18%. „Europa“ rămîne încă, în mentalul colectiv, modelul, agentul „schimbării în bine“, sursa de presiune necesară pentru ca guvernanţii locali să nu o ia razna. Cedarea de suveranitate este, aşadar, mai degrabă ceva bun. Mai bine „ai lor“ decît „ai noştri“!

Pe de altă parte, politicianul Traian Băsescu a sesizat exact nevoia Germaniei de aliaţi în vederea impunerii regulilor guvernanţei economice. Reguli care, de bună seamă, îi plac şi preşedintelui român. Dar nu asta e esenţial.

Dînd sprijin Berlinului, liderul român a ieşit, deodată, din conul de umbră al afacerilor europene, devenind un partener important de dialog. Vizita din noiembrie în Germania şi mesajele lansate cu ocazia Consiliilor Europene din octombrie şi decembrie au şters ceva din imaginea de lider provincial şi de actor de mîna a doua în afacerile europene, în care preşedintele se cam complăcea în ultimii ani.

De partea cealaltă a „baricadei politice“, opoziţia a fost complet luată prin surprindere. Ocupată cu teme mărunte, precum excluderea lui Mircea Geoană – pe fondul „disperării de a ieşi în evidenţă cu o vizită în SUA“ cînd, de fapt, „Axa“ se schimbase! – alianţa de opoziţie nu a găsit un răspuns coerent. Preşedintele a apărut la TV făcînd politică mare, cu Angela Merkel şi ceilalţi lideri europeni, în timp ce PSD îşi spăla rufele în public, iar PNL nu ştia ce să facă.

Nici pînă astăzi, USL nu a venit cu un discurs articulat pe tema Pactului fiscal şi a obligaţiilor pe care România ar trebui să şi le asume. Nimic altceva în afară de mesaje plîngăcioase despre „pierderea suveranităţii“! Să ne mai mirăm atunci că, în ultima parte a anului, puterea a crescut în sondaje, iar opoziţia a scăzut?

Anul 2012 se anunţă unul de foc pe arena europeană. Cu atît mai multe oportunităţi pentru preşedinte, care pare să se fi prins vîrtos de scara trenului!

Dar... există şi un „dar“. Dosarul Schengen bălteşte şi, cu toate declaraţiile de susţinere venite din partea noii preşedinţii daneze, perspectivele sînt mai degrabă pesimiste în 2012. Guvernul olandez nu dă deloc semne că ar avea de gînd să cedeze. De altfel, actul politic care stă la baza actualei coaliţii guvernamentale de la Haga, cu un cabinet bicolor, liberal-conservator, susţinut de extrema dreaptă, prevede că Olanda se va opune oricărei extinderi a Spaţiului Schengen.

O prevedere inspirată, evident, de Partidul Libertăţii, naţionalist şi eurosceptic. Marja de manevră a celor două partide ale dreptei „tradiţionale“ este practic zero în ce priveşte extinderea Spaţiului Schengen – asta dacă nu cumva vor să-şi dărîme propriul guvern!

Dinspre Bucureşti, mesajele au fost mai degrabă provocatoare la adresa Olandei – „războiul“ vamal al bulbilor de lalele sau apelul preşedintelui Băsescu de boicotare a legumelor olandeze. Aceste declaraţii nu fac însă decît să-i solidarizeze pe olandezi cu propriul guvern şi să dea executivului de la Haga încă un motiv – dacă mai avea nevoie! – de a ne spune nu.

Ar fi fost, oare, mai bine ca România să fi adoptat un ton mai moderat şi să fi mizat, dimpotrivă, pe convingerea opiniei publice olandeze că guvernul ţării sale greşeşte? În definitiv, atitudinea în dosarul Schengen este dictată de interesele unui partid minoritar! Posibil.

Dar, întorcînd moneda pe cealaltă faţă, se prea poate ca Bucureştiul să fi ştiut din start că, atîta vreme cît actuala formulă guvernamentală de la Haga funcţionează, şansele noastre reale de accedere în Spaţiul Schengen tind spre zero. Nimic nu-l costă, aşadar, pe preşedintele român să recurgă la ceva focuri de artificii pentru a-şi mai cîrpi imaginea internă.

Altfel, tonul conciliant faţă de Olanda rămîne pentru viitoarele guverne. Noi vom avea alegeri în noiembrie 2012. Şi, dacă actuala formulă guvernamentală din Olanda rezistă pînă la finalul mandatului, atunci avem de aşteptat, în privinţa lor, pînă în vara lui 2014!   

Ovidiu Nahoi este jurnalist, redactor-şef la Adevărul Europa.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.