De ce ne intereseaz─â bulgarii?

Publicat în Dilema Veche nr. 484 din 23-29 mai 2013
Bruxelles ul sun─â trezirea pentru feudalii de la Bucure┼čti jpeg

La ora redact─ârii acestui articol, ecua┼úia viitoarei guvern─âri de la Sofia nu fusese ├«nc─â rezolvat─â, dup─â rezultatul nedecis al alegerilor din 12 mai. Iar miza este una extrem de mare, nu doar pentru vecinii no┼čtri de la sud de Dun─âre, ci chiar pentru ├«ntreaga Uniune European─â.

Aceasta pentru c─â alegerile devansate din Bulgaria au constituit ┼či un fel de repeti┼úie general─â pentru europarlamentarele de peste un an. ┼×i, ├«n orice caz, miza este extrem de important─â pentru configurarea mesei de decizie unde se va trasa viitorul Uniunii Europene.

Alegerile de anul viitor pentru Parlamentul European vin cu ceva nou pentru cet─â┼úeanul Uniunii: marile familii politice vor propune, pentru prima dat─â, candida┼úi la func┼úia de pre┼čedinte al Comisiei Europene. S├«nt primele alegeri pentru Parlamentul European de dup─â Tratatul de la  Lisabona, document care confer─â puteri sporite adun─ârii legislative de la Bruxelles ┼či Strasbourg. ┼×i asta se vede deja ├«n negocierile tot mai intense care au loc ├«ntre Parlament ┼či Consiliu, pe diverse teme ÔÇô poate cea mai mediatizat─â fiind cea a bugetului 2014-2020.

├Än continuare, rolul principal ├«n numirea ┼čefului Comisiei ├«i revine tot Consiliului European. Dar Consiliul trebuie s─â fac─â o numire ├«n acord cu rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European. Altfel, candidatul propus de Consiliu nu va avea cum s─â ob┼úin─â votul obligatoriu din partea majorit─â┼úii eurodeputa┼úilor.

Conteaz─â, a┼čadar, cine va ocupa locul Bulgariei ├«n Consiliul European ÔÇô spre deosebire de Rom├ónia, ei s├«nt reprezenta┼úi de premier, ┼či nu de pre┼čedinte, chit c─â acesta din urm─â este ales prin vot universal, la fel ca la noi. A┼čadar, ce familie politic─â va avea ├«n m├«n─â votul Bulgariei ├«n Consiliul care va propune numele pre┼čedintelui Comisiei?

Deocamdat─â, balan┼úa pare s─â ├«ncline c─âtre sociali┼čti, c├«t─â vreme pre┼čedintele Parlamentului de la Sofia tocmai a fost votat din r├«ndurile acestuia. S-ar profila, a┼čadar, o majoritate parlamentar─â ├«n jurul sociali┼čtilor lui Stani┼čev ÔÇô dar s─â nu anticip─âm. S─â nu uit─âm, totu┼či, c─â Stani┼čev este ┼či liderul sociali┼čtilor europeni.

Tocmai din acest motiv, miza pentru sociali┼čti este uria┼č─â. Candidatura la pre┼čedin┼úia Comisiei Europene a germanului Martin Schulz ÔÇô liderul grupului socialist din Parlamentul European ÔÇô ar urma s─â fie lansat─â chiar la Sofia. Or, sociali┼čtii au tot interesul s─â-┼či desf─â┼čoare festivitatea acolo unde colegii lor ies victorio┼či, nu unde s├«nt ├«nfr├«n┼úi.

Este adev─ârat, sociali┼čtii bulgari nu au c├«┼čtigat r─âzboiul urnelor. (Au luat doar 27 de procente, cu trei mai pu┼úine dec├«t partidul fostului premier Bojko Borisov, cel care a demisionat la ├«nceputul anului.) A┼ča c─â pentru Stani┼čev devine aproape obligatoriu s─â c├«┼čtige pacea ÔÇô adic─â negocierile pentru formarea guvernului.

Mai trebuie spus ├«ns─â c─â, pentru Martin Schulz, alegerile bulgare ┼či deznod─âm├«ntul acestora este important, dar alegerile din ┼úara sa, Germania, s├«nt cruciale. Fiindc─â va fi practic imposibil ca liderul europarlamentarilor sociali┼čti s─â fie propus pentru pre┼čedin┼úia Comisiei, c├«t─â vreme partidul s─âu nu va face parte din coali┼úia de guvernare din propria ┼úar─â. (C─âci despre c├«┼čtigarea alegerilor din Germania de c─âtre SPD cu greu se poate vorbi, dup─â cum arat─â lucrurile acum.)

Exist─â o miz─â specific─â ┼či la Bucure┼čti, ┼či ea este legat─â, evident, de anul electoral 2014. Un an cu alegeri europarlamentare ┼či preziden┼úiale. ├Äntre timp, ar mai putea fi, la toamn─â, un referendum pentru modificarea Constitu┼úiei. Dar situa┼úia poate fi v─âzut─â ┼či ├«n perspectiv─â, chiar pentru alegerile regionale ┼či parlamentare din 2016.

S─â ne g├«ndim, ├«n primul r├«nd, la reprezentarea Rom├óniei ├«n Consiliul European. Este greu de crezut c─â, ├«n momentul ├«n care se va pune problema alegerii pre┼čedintelui Comisiei (vara-toamna 2014), pre┼čedintele Traian B─âsescu ├«i va mai face vreun cadou premierului Ponta, a┼ča cum s-a ├«nt├«mplat zilele trecute. Pre┼čedintele va ├«ndrepta voturile Rom├óniei c─âtre familia sa politic─â. Asta, ├«ns─â, doar ├«n cazul ├«n care pre┼čedintele va mai avea p├«n─â atunci atribu┼úii legate de Consiliul European! Fiindc─â este posibil ca acestea s─â-i fie smulse, odat─â cu intrarea ├«n vigoare a Constitu┼úiei revizuite.

Dar pentru aceasta este nevoie de un referendum ┼či, inevitabil, discu┼úiile referitoare la proceduri ┼či la pragul de validare se vor relua.

Criza politic─â din 2012 a ar─âtat c├«t de important─â este Comisia European─â pentru jocul politic intern, a┼ča c─â p─âr┼úilor care se confrunt─â la Bucure┼čti nu le este indiferent cine va ajunge, ├«n cele din urm─â, s─â de┼úin─â pre┼čedin┼úia Comisiei Europene.

├Än definitiv, celebra list─â ├«n 11 puncte, din vara lui 2012, ÔÇ×ungereaÔÇť neoficial─â a lui Victor Ponta ca premier, ├«n decembrie, precum ┼či celebrul ÔÇ×pact de coabitareÔÇť au venit exact de la Jos├ę Manuel Barroso!

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul ÔÇ×Flac─âraÔÇŁ 2.0
Nu, Adrian P─âunescu nu a fost un ÔÇ×colabora┼úionistÔÇŁ. El a fost un coautor, poate printre cei mai importan┼úi, al cultului lui Ceau┼čescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
├Än Marea Britanie, tradi╚Ťionalele cabine ro╚Öii de telefon au devenit mici galerii de art─â.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruen╚Ťe multiple ├«ntre omul creator ╚Öi ÔÇô juc├«ndu-ne pu╚Ťin cu no╚Ťiunile ÔÇô creatorul tr─âitor.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Teoria chibritului
ÔÇ×A face teoria chibrituluiÔÇŁ e una dintre expresiile colocviale ╚Öi umoristice cunoscute de toat─â lumea, dar pe care dic╚Ťionarele noastre nu le-au ├«nregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia s├«nt cele care dau unei na╚Ťiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Carevas─âzic─â, Viktor Orb├ín ╚Ťine cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care folose┼čte orice mijloc, orice tertip pentru a-┼či m─âri capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Pensionarii de la teras─â
├Ämi vin ├«n minte pensionarii str─âini, turi╚Öti prin Rom├ónia anilor ÔÇÖ70-ÔÇÖ80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia ╚Öi senin─âtatea lor.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.
image
┼×iretlicurile lui Vlad ╚Üepe╚Ö: ├Änceputul r─âzboiului cu otomanii
├Än 1460, c├ó╚Ťiva dintre boierii nemul╚Ťumi╚Ťi de Vlad ╚Üepe╚Ö au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea ╚Öi i-au prezentat situa╚Ťia din Valahia ╚Öi probabil unele pove╚Öti exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul ╚Öi 500 de b─âie╚Ťi, Vlad a trimis vorb─â sultanului...
image
Dacia roman─â, o provincie puternic militarizat─â
Distribu┼úia armatei ├«n interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, ┼či anume de a separa ┼či supraveghea neamuri ÔÇ×barbareÔÇŁ care erau poten┼úial periculoase, ├«n special dac─â se aliau ├«ntre ele contra Romei, cum au fost ├«n special sarma┼úii iazigi.