De ce m-a enervat Churchill

Publicat în Dilema Veche nr. 945 din 19 – 25 mai 2022
Iconofobie jpeg

Ideea articolului de față mi-a venit urmărind un documentar (vechi de acum) dedicat ultimului suveran al României. Un episod relatat acolo chiar de către monarh m-a intrigat peste măsură. Momentul datează din 1947 și se leagă de primul mare eveniment european postbelic: căsătoria, la Londra, a reginei Elisabeta (Elizabeth) cu prințul Filip (Philip). Mihai I a fost, desigur, invitat (și a participat) la ceremonie. Ea a avut loc în noiembrie, cu aproximativ o lună înaintea abdicării regelui nostru (în condițiile știute) și proclamării „republicii” în țărișoara moldo-vlahă. Prin urmare, în mod firesc, suveranul a călătorit în Anglia plin de griji. Se întreba deja cum ar fi trebuit să procedeze în noul context. Să revină la București și să continue să fie un obstacol în calea instaurării depline a comunismului, cu toate riscurile implicate de o asemenea variantă (se pare că liderii bolșevici ai vremurilor respective s-au bucurat că Mihai decisese să meargă la nunta regală, sperînd că se va folosi de ocazie pentru a rămîne în Occident) ori să devină „transfug” cu adevărat și să scutească națiunea de complicații politice (terminate, prezumtiv, cu vărsări de sînge și inutile în fond, avînd în vedere intrarea ireversibilă a României sub autoritatea sovietică)? O dilemă teribilă, să admitem, chiar și pentru un politician cu experiență.

La una dintre festivități, zărindu-l pe veteranul Winston Churchill (probabil, cu țigara de foi în gură și paharul cu scotch în mînă), tînărul rege i-a cerut sfatul. Care credea bătrînul lup de mare că ar fi constituit, pentru el, în postură de vîrf al monarhiei, cea mai corectă și, totodată, cea mai onorabilă atitudine în circumstanțele menționate? Premierul i-a răspuns cu o singură frază, evitînd (abil, aș observa eu) comentariile și explicațiile suplimentare: „I have always chosen the path of courage” / „Eu am ales întotdeauna calea curajului”. Cuvintele l-au mobilizat pe suveranul de douăzeci și șase de ani, care s-a întors acasă, spre dezamăgirea foștilor „ilegaliști”, furnizînd, ulterior, dureri de cap regimului pînă în ziua de 30 decembrie. Frumoasă replică deci, ar fi oricine tentat să deducă, din partea legendarului prim-ministru britanic! Cu o manevră stilistică bine șlefuită a reușit, iată, să modifice un fragment de istorie continentală, fie el și de foarte scurtă durată. Frumoasă replică, aș spune, ca atare, la rîndul meu, dacă, din perspectiva celor șapte decenii și jumătate care au trecut de atunci, nu i-aș sesiza puternica doză de ipocrizie din subteran. Ce făcuse însă, mai înainte, la Yalta și la Moscova, domnul Churchill? Stătuse, pasiv, în fața vulpoiului Stalin, permițîndu-i acestuia să-și delimiteze, nerușinat, zonele de dictatură răsăriteană. România va cunoaște ulterior cea mai neagră parte din istoria sa modernă. Vor fi victime directe și indirecte ale triumfului stalinismului în Europa de Est imposibil de cuantificat. Mă îndoiesc sincer că un asemenea „defetism” (eufemistic exprimat, avînd în vedere efectul său ucigaș pe termen lung) ar putea reprezenta un „reper” pe autointitulata „cale a curajului”.

Vreau să fiu înțeles corect. Nu contest calitățile politice ale lui Churchill și nici măcar numeroasele situații (din timpul războiului și, cu precădere, din timpul bombardamentelor londoneze) în care se va fi dovedit capabil de bravură, dar nu am cum să nu remarc faptul că, precum toate virtuțile, curajul se sprijină pe trei principii obligatorii: consecvența (cutezanța trebuie să apară și în amănuntele vieții, nu doar în manifestările „epopeice” ale biografiei personale), modestia (vitejia declarativă poartă în ea o tulburătoare, necreditabilă nuanță bombastică) și generozitatea (actul temerar în sine este renunțarea la autoconservare, e ieșirea din „eu”, e înclinația profund neegoistă către ocrotirea alterității, către protejarea celuilalt). Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească. Antinomii ale bravurii sînt însă, deopotrivă, interesul personal, lipsa de caracter, comportamentul fluctuant – determinat de împrejurări – și, vai, fanfaronada. Din perspectiva istoriei noastre, toate se disting limpede în personalitatea legendarului prim-ministru englez, pe fundalul tabloului politic configurat, în interval de doi ani, de deciziile sale la Yalta și de replica „tartarin-tarasconiană” servită regelui Mihai la căsătoria Elisabetei a II-a. Rezultă, în concluzie, că practicarea unei singure virtuți rămîne utopie pură. Traseul etic ilustrează mereu un ansamblu de direcții, cu bifurcații adiacente, și niciodată o cale unică, monoton creionată.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cluj sebastian buhai economist. foto arhiva personala
Ce învață România de la economiștii cu Nobel. Expert român din Paris: „Vegheați ca fotoliul prezidențial să nu se transforme în tron”
Economiștii care au primit anul acesta premiul Nobel au studiat diferența dintre statele care reușesc și cele care eșuează. Economist Sebastian Buhai a explicat rezultatele laureaților, cum pot fi acestea folosite la noi și în ce măsură este România un stat eșuat.
Tanc Abrams participand la un exercitiu NATO FOTO EPA-EFE
Ce ar însemna pentru România și UE trimiterea de trupe în Ucraina. Generalul român decorat de SUA și ONU pentru misiuni de pace explică riscurile
Mai mulți europeni ai unor state NATO se vor întâlni miercuri, 18 decembrie, pentru a discuta dacă este cazul să fie trimise trupe pentru menținerea păcii în Ucraina. Generalul (r) Dan Grecu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, în ce măsură poate fi riscant acest demers.
comunism
Ce impact va avea studierea istoriei comunismului la liceu. Specialist: „E ca o pastilă de antinevralgic luată când ne doare”| ANALIZǍ
Începând cu anul școlar viitor, elevii din clasa a XII-a vor studia obligatoriu o nouă materie: Istoria comunismului din România. Programa școlară pentru această disciplină a fost lansată la începutul acestei săptămâni într-un context politic ce s-a potrivit ca o mănușă.
masa de prânz sănătoasă jpeg
Modalități prin care putem reduce inflamația din corp. Alimentația, cel mai important factor
Reducerea inflamației poate fi realizată prin patru modalități, arată experții. La bază stau obiceiurile alimentare și exercițiile fizice. Inflamația poate crește și riscul bolilor cardiovasculare.
Nicusor Dan la Congresul USR FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
Punctele tari și punctele slabe ale lui Nicușor Dan în cursa prezidențială. „Riscă să devină un simplu spectator al vieții politice de la Palatul Cotroceni"
Analistul politic Cristian Pîrvulescu a oferit o analiză detaliată asupra punctelor tari și slabe ale lui Nicușor Dan, subliniind atât avantajele, cât și riscurile care vin cu statutul său de candidat independent.
Madonna jpeg
Madonna, în centrul unui nou scandal. Ce imagini a publicat pe rețelele de socializare cu Papa Francisc
Madonna, în vârstă de 66 de ani, este, din nou, în mijlocul unei controverse de proporții. Celebra cântăreața de peste Ocean a stârnit furie în rândul fanilor prin ultimele fotografii publicate pe rețelele de socializare. Artista a distribuit fotografii cu ea şi Papa Francisc în ipostaze intime.
Adele  foto   Shutterstock jpg
Hitul „Million Years Ago” al lui Adele riscă să fie retras în urma unei hotărâri judecătorești din cauza acuzațiilor de plagiat
Hitul lui Adele din 2015, „Million Years Ago”, riscǎ sǎ fie retras de pe platformele globale de streaming în urma unei acuzații de plagiat formulate de compozitorul brazilian Toninho Geraes.
masina electrica
De ce se vând atât de greu mașinile electrice. Factorii cheie din spatele vânzărilor lente
Experții auto au identificat factorii cheie din spatele vânzărilor lente de mașini electrice, avertizând că nu este vorba doar despre costurile mult mai mari de achiziție față de mașinile pe combustie internă.
Ceausescu facebook jpg
18 decembrie, ziua în care a fost semnat decretul privind unirea Bucovinei cu România. Nicolae Ceaușescu pleca în ultima sa vizită în străinătate
La 18 decembrie 1918 a fost semnat decretul privind unirea Bucovinei cu România. La peste 70 de ani distanță, pe 18 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu pleca în ultima sa călătorie în străinătate. La aceeași dată, în 1878, s-a născut Stalin.