De ce îmi plac libertarienii

Publicat în Dilema Veche nr. 417 din 9-15 februarie 2012
De ce îmi plac libertarienii jpeg

De cînd cu articolul despre monopolul natural care se cheamă sistemele de sănătate, oriunde în lume, am găsit, prin forumul revistei, oameni care s-au încruntat spre mine (amical, fireşte) şi mi-au indicat drumul spre sursă. Adică, spre Mises şi compania. Adică, spre libertarieni, neoliberali (spuneţi-le cum doriţi, pe mine etichetele astea mă cam zăpăcesc), mai la dreapta decît dreapta şi mult mai la stînga decît orice stîngă. Îi respect mult pe oamenii ăştia, din cel puţin două motive. În primul rînd, îmi oferă argumente splendide cu care pot combate un marxist. Una e să zici că marxismul e cîh, alta e să mai serveşti şi motive, ca garnitură la expozeu. Al doilea rezon pentru care îi plac pe libertarieni este că se joacă splendid cu argumentele, au o ştiinţă fermecătoare în a-ţi suci minţile cu raţionamente elegante şi jucăuşe. În plus, în tabăra lor sînt oameni care scriu foarte bine. Mai bine decît cei din zona stîngii (ăştia îmi par mai încrîncenaţi, nu ştiu de ce).

Pe calea libertarienilor m-a adus o carte tradusă în româneşte şi editată de Nemira. Îi zice Pledoarii imposibile (în engleză Defending the Undefendable, 1991) şi e scrisă de Block. Walter Block. Austriac de fel. Ulterior, von Mises mi-a oferit argumentaţiile anti-Marx. Cel care mi-a cîştigat simpatia, însă, a fost Block. Să vă dau un exemplu: pledoarie pentru poliţistul rău şi traficantul bun. Ia să vedem ce zice omul. În primul rînd, el nu judecă piaţa în termeni de bine şi rău, în variante axiologice bazate pe morala comună. El spune că omul este imperfect, că dorinţele (cererea) pot fi imorale sau la limita legii şi că, în atari condiţii, şi oferta poate fi imorală, pe măsura cererii. Aşadar, Block consideră piaţa (combinaţia dintre un om-imperfect care cere ceva şi un alt om-imperfect care îi oferă ceea ce îi cere) drept ceva care nu poate fi judecat în termenii comuni ai moralităţii. El consideră piaţa a fi, pur şi simplu, amorală.

Acum să vedem cum e cu drogurile. În mod normal, nu consumul de droguri deranjează societatea. Există cazuri celebre de neurochirurgi care de abia la pensie au admis public că au prizat toată viaţa. Să nu mai vorbim de cîntăreţi, actori, artişti de tot felul. Aşadar, nu consumul deranjează, ci violenţa asociată acestuia. Furturile, prostituţia, crimele. De ce este asociată fapta antisocială cu drogurile? Pur şi simplu pentru că o mulţime de tineri (sau mai puţin tineri) sînt nevoiţi să fure, înşele, omoare, pentru a face rost de banii necesari drogurilor. De ce sînt, în fond, atît de scumpe drogurile? Cannabisul sau cocaina şi opiul nu ar trebui să coste mai mult decît mălaiul. Se obţin din nişte plante care se cultivă. Mda, numai că drogurile costă atît de mult deoarece sînt interzise. Adică, la costurile producţiei se adaugă multe altele pentru a înşela statul (mita pentru poliţişti, de exemplu).

Aşadar, nu consumul provoacă daune îngrozitoare (cred sincer că tutunul este mai periculos decît cannabisul), ci preţul mare al drogurilor, cauzat de crunta ilegalitate în care se trafichează. Ce se întîmplă dacă într-un oraş sînt mulţi traficanţi? Oferta este mai mare, preţul scade, actele de violenţă scad şi ele. Cine permite existenţa unui număr mai mare de traficanţi? Eventual, nişte poliţişti corupţi care închid ochii la ceea ce se întîmplă în cartier. Presupunem că am avea numai poliţişti cinstiţi. Ei ar aresta o grămadă de traficanţi, oferta ar fi în scădere, preţul ar creşte. Ghiciţi ce s-ar întîmpla cu furturile, prostituţia, jafurile violente? Cred că ar fi în creştere statistică spectaculoasă. Aşadar, am adus suficiente argumente pentru a-l considera pe răul de traficant de droguri drept un tip care aduce profit societăţii, şi pe poliţistul incoruptibil, un (relativ) dăunător? V-am provocat suficient? Sper. Cam aşa mi-au zăpăcit mie minţile, ăştia, libertarienii. Pe la noi prin patrie am găsit destul de puţini, în general pe la ASE. Aud că există şi un site al românilor care împărtăşesc din părerile lui Mises. Le dau o veste tristă: în opinia mea, acum, în România, nu prea e loc pentru acest gen de discuţii. Am reuşit să sărim etape şi am trecut deja la Ochiupai. Păcat. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: Ludwig von Mises

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

drum sofer masina1 jpeg
Este cel mai spectaculos drum din Europa! Toți turiștii trebuie să îl parcurgă măcar o dată în viață
Atunci când ne facem planurile pentru vacanță, mulți dintre noi ne gândim doar la ce destinație să alegem. Însă, nu trebuie să uităm de faptul că și drumul până acolo poate să fie o experiență de neuitat. Iar un anumit drum din Europa este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din lume!
Vladimir Putin si Viktor Orban FOTO AFP
Vladimir Putin şi Viktor Orban au discutat despre războiul din Ucrania. Mesajul transmis de preşedinţia rusă
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din Ucraina şi cooperarea energetică bilaterală.
Final fericit pentru un fugar ucrainean și motanul lui Foto Salvamont Maramureș   Zooland ro jpg
Un fugar ucrainean căzut într-o râpă din Maramureș a fost salvat de motanul său
Vladislav Duda, un ucrainean de 28 de ani, a fost salvat de salvamontiști dintr-o prăpastie adâncă de 400 de metri, în Munții Maramureșului, având alături un companion neobișnuit, motanul său, pe nume Persik.
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
Rusia cere cetățenilor săi să renunțe la orice drum în Occident. „Vă îndemn să vă abțineți”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite ale Americii sunt pe punctul de a se rupe și îi îndeamnă pe cetățenii
oameni centru strada bruxelles shutterstock 1520986037 jpg
Rușii sunt sfătuiți să evite călătoriile în Occident. Cum instaurează autoritățile de la Moscova frica de lumea liberă
Rusia a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite sunt atât de tensionate încât cetățenii ruși nu ar trebui să călătorească în SUA, Canada și unele țări ale Uniunii Europene, deoarece riscă să fie „vânați” de autoritățile americane, transmite Reuters.
shutterstock 2290704127 jpg
Elon Musk, uluit de noul cip cuantic al Google, care ar „rezolva o provocare cheie” veche de aproape 30 de ani
Google a anunțat că noul său cip de ultimă generație, Willow, poate efectua calcule ce le-ar lua computerelor obișnuite mai mult decât vârsta universului să le finalizeze.
70077412 1004 webp
Germania: Amenințările cibernetice și lecția românească
Îngrijorările stârnite de tentativele de manipulare a opiniei publice de către actori antidemocratici, așa cum s-a întâmplat în România, sunt în creștere și în Germania, unde în februarie vor avea loc alegeri anticipate.
Radu Dragusin Tottenham facebook jpg
Radu Drăgușin are un contestatar puternic în Anglia. Își face românul bagajele?
Radu Drăgușin a disputat 8 meciuri în sezonul actual din Premier League și nu i-a convins pe toți.
test jpg
Doar cei cu ochi de vultur și IQ ridicat descoperă animalul ascuns din imagine. Ai doar 7 secunde la dispoziție
Este un test de inteligență care, cel puțin la prima vedere, poate părea a fi destul de simplu! La urma urmei, tot ce ni se cere este să găsim un șoarece ascuns printre ciuperci, iar acest lucru poate suna destul de simplu.