De ce e scumpă viaţa-n Europa?

Publicat în Dilema Veche nr. 488 din 20-26 iunie 2013
Erasmus Doi jpeg

Katerina e din Zagreb şi e îngrozită de apropiata aderare a Croaţiei la UE. Se tot întreabă de ce s-au scumpit toate cele şi ce o să mai fie după aderare. Bombăne apropiata intrare în „marea familie europeană“. Manuel este încă student, în Lisabona. Bombăne şi el, amintindu-şi costul vieţii pe vremea cînd Portugalia nu era încă stat membru. E drept, vorbeşte din poveştile părinţilor şi bunicilor, căci el nu era pe lume. Donovan e scoţian de origine, funcţionar public în Belfast. Îşi aminteşte cît de ieftin era un weekend cu prietenii în Zagreb, Belgrad sau Ljubljana pe vremea Iugoslaviei. Trebuia să te chinui să cheltuieşti 100 de lire sterline în cluburi şi restaurante, timp de două zile. Katerina îi dă dreptate. Manuel îi înţelege. El e încă un „animal de club“ şi simte pe pielea lui cît de scumpă e viaţa, evaluată în unităţi proprii de măsură („Jack & Cola“ – bănuiesc că e vorba de un carcalete de club, compus din whisky şi Coca-Cola), care au crescut de la 1,5 euro la 6 euro. Toţi trei se uită spre mine şi îmi cer o explicaţie. Fiind un soi de euro-explicator de serviciu, încerc să-i lămuresc.

Primul motiv – le zic – este politica agricolă a preţurilor înalte (filiera franceză). Altfel spus, orice creşte pe cîmp sau în grajd trebuie să se vîndă cît mai scump, pentru a-l ţine în viaţă (economică, evident) pe fermierul mediu european, mult mai puţin productiv decît oricare alt concurent global (fie el american, chinez, rus sau sud-american). Uniunea Europeană plăteşte subvenţii directe la hectar, indiferent de ce se produce (sau nu) pe acea suprafaţă. Drept urmare, există, în acest moment, cel puţin 30 de milioane de hectare necultivate, care sînt subvenţionate din bugetul comunitar. (Rog comunitatea vastă a analiştilor de toate felurile din România să nu mai considere ţara noastră drept excepţie europeană în acest domeniu.) Evident, alimentele devin scumpe. Este drept că se laudă a fi ceva mai sănătoase decît ale competitorilor yankei, chinezi sau sud-americani.

Al doilea motiv ar fi politica de mediu excesivă (Filiera germană). De dragul ursuleţilor polari, care îşi văd banchizele reduse – conform unor escroci care se dădeau drept oameni de ştiinţă (vă reamintesc scandalul Climategate) –, Europa a zis că ar fi interesant să joace rolul pionierului arţăgos şi plin de zel, din filmele sovietice ale anilor ’50, conform părerilor lui Michael Moore (patru decenii mai tîrziu). „Salvăm planeta, dăm exemplul propriu al virtuţii (aici – ecologiste), restul lumii nu are decît să ne urmeze, în ciuda bunului-simţ economic!“ Prin urmare, nemţii au investit mult, mult de tot, în producţia de energie „verde“, în tehnologii şi utilaje bine subvenţionate de stat (subvenţii trecute cu vederea de Bruxelles), cauţionate cu contracte favorabile de furnizare a gazelor naturale din Rusia. Manuel ia foc. În numele prieteniei cu natura, Portugalia a închis termocentralele, a creat numai şomeri şi importă, în prezent, energie din Franţa. (Rog comunitatea vastă a analiştilor de toate felurile din România să nu mai considere ţara noastră drept excepţie europeană în acest domeniu.) Firesc, preţul energiei electrice produse în Europa a crescut într-un ritm infernal.

Zic şi al treilea motiv: trimiteţi producţia în Asia (Filiera anglo-saxonă). Donovan aminteşte cum, înainte de 2008, City-ul era în pragul sanctificării, în timp ce Jaguar era vîndut indienilor. Ţărilor din sud, cu mai puţină tradiţie industrială, li se recomanda intens turismul sau agroturismul „de calitate“. Un fel de „lăsaţi investiţiile în fabrici, vouă vă sînt suficiente hotelurile pe malul mării.“ Firesc, cînd a venit criza, nu a mai fost nevoie de atîtea servicii. Trebuiau plătite mai întîi mîncarea şi factura la curent. (Rog comunitatea vastă a analiştilor de toate felurile din România să nu mai considere ţara noastră drept excepţie europeană în acest domeniu.)

Sper că le-am explicat cît mai bine amicilor mei de ce este viaţa scumpă în Europa. Vestea bună e că şi Bruxelles-ul şi-a dat seama. Vestea proastă este că, pentru redresare, e nevoie de consensul statelor membre. Ele vor fi 28, în curînd. Îmi pare rău, Katerina!

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.