De ce contează cei care contează

Publicat în Dilema Veche nr. 640 din 26 mai - 2 iunie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

Cu totul, ei sînt 751 și vin din 28 de țări. Cu toții, ei reprezintă maximum de democrație directă pe care îl poate livra acum Uniunea, deoarece ei constituie Parlamentul European. Unii sînt prezențe exotice, cum ar fi reprezentanții Partidului Piraților. Alții sînt de extremă dreapta sau comuniști. Unii vor integrarea europeană, alții doresc din răsputeri desființarea Uniunii. Deh, oameni și ei. Unii sînt remarcabili, alții joacă rolul unor eterni necuvîntători, bucuroși că au un salariu fain, birouri prost aerisite, o navetă obositoare pînă la Strasburg, o cantină bună și posibilitatea de a mulțumi partidul de acasă, cu parte din salariu sau sinecuri pentru nepoatele șefului.

Mînați de pasiunea lor pentru clasamente și retrospective, colegii de la Politico (cea mai în vogă publicație care scrie de la Bruxelles despre Bruxelles) au comis-o încă o dată. Au publicat un clasament care cuprinde numele a 40 de MEPi „care contează“. Oameni care au făcut ceva remarcabil în anul de cînd au fost aleși. Doar jumătate dintre statele membre au reprezentanți. Se pare că electoratele celorlalte 14 nu au reușit să „producă“ măcar un parlamentar european remarcabil. Ce ziceți? Are România vreunul? Stați curioși pînă spre sfîrșitul articolului.

Germania domină topul, cu 16 prezențe. Marea Britanie este pe locul doi, departe în urmă, cu doar cinci. Este firesc. Mărimea economiei și rolul politic asumat de nemți îi fac să domine orice dezbatere sau proces decizional în Bruxelles. La fel de „natural“ pare a fi că Europa de Est are doar 7 (șapte!) prezențe din cele 40. De unde se vede că actuala Uniune a celor 28 continuă să fie un club al celor egali, în care unii sînt mai egali decît alții. Repartizarea pe familii politice este echilibrată, potrivită proporțiilor electorale: popularii au 13, socialiștii sînt pe-aproape, cu 12, iar ALDE are 5.

Era firesc ca o bună parte dintre șefii comisiilor sau ai familiilor politice să figureze de drept pe listă. Politicieni ca Martin Schulz, Manfred Weber sau Guy Verhofstadt, împreună cu Jerzy Buzek, Pavel Svoboda și Roberto Gualtieri se luptă să decidă care este ordinea de zi și lista priorităților în cadrul lucrărilor acestui animal politic extrem de original care este Parlamentul European. Pe de altă parte, politicienii din familia politică vioaie a lui Nigel Farage, Marine Le Pen sau Matteo Salvini sînt acum la modă, impresionează masele și inspiră valul eurosceptic. Sînt greu de ignorat. Ar mai fi cei care au o țintă unică (idee fixă) și care își mobilizează toate eforturile pe acea direcție. De exemplu: neamțul Daniel Caspary, de care depinde statutul de economie funcțională de piață pentru China (grea misie!) sau tînăra olandeză Marietje Schaake, care este un suporter fanatic al modelului de economie digitală propus de Statele Unite.

În fine, întrebarea: are România vreun parlamentar în acest grup select? Da, are! Nu este Monica Macovei, al cărei efort întru definirea Procurorului European părea să o îndreptățească la titulatura de parlamentar „care contează“. Nu este nici Ioan Mircea Pașcu, ditai vicepreședintele Parlamentului European, cu varii conexiuni strategice și relații îndelung cultivate. Nu este nici Adina Vălean (adică doamna Crin Antonescu), tot vicepreședinte. Nu este nici măcar Laurențiu Rebega, cel care a fost ales la socialiști și care a trecut la extremiști. Despre Ana-Claudia Țapardel, Doru-Claudian Frunzulică sau Mihai Țurcanu nu am ce vă povesti, căci nici ei nu spun prea multe.

Gata cu suspansul! Unul dintre cei șapte parlamentari est-europeni și singurul din România este Sorin Moisă. V-am mai povestit despre el. Ia parte din negocierile alea grele cu TTIP-ul, acordul de comerț cu SUA. A fost raportor al opoziției (shadow rapporteur) pentru acordul cu Canada. A încercat să lege negocierile de vizele românilor. Nu a obținut suficient sprijin politic, astfel încît a renunțat la calitatea de raportor. De aceea, Politico l-a nominalizat și a hotărît că el contează, la categoria „National Champions“ (traduceți cum credeți).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.