De ce avem tendinţa de a nu vedea partea plină a paharului

Publicat în Dilema Veche nr. 793 din 2-8 mai 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

În spaţiul mediatic, veştile bune nu provoacă adrenalină. Acest lucru este bine ştiut de jurnaliştii care servesc o presă furnizoare de „senzaţii tari“, de scandaluri, de subiecte spectaculoase. Un tren care soseşte la timp nu este o informaţie. Un tren care întîrzie, da, începe să devină un subiect susceptibil să intereseze publicul. Precizez acest lucru întrucît din cînd în cînd îmi pun o întrebare nu tocmai „vandabilă“ ca excitant mediatic: oare nu cumva ultimele trei decenii au fost cele mai fericite din istoria Europei de Răsărit, iar ultimele şase din istoria Europei apusene?

Formulez această frază cu prudenţă, înfricoşat că mai toţi prietenii şi că mai toţi cititorii or să-mi sară în cap. Aud deja fraze de genul: „Matei Vişniec a înnebunit. I se pare că ultimii treizeci de ani au fost cei mai buni din istoria Europei, ha-ha, uite cum te îndepărtează de realitate viaţa la Paris“. Sau îmi răsună imediat în minte această replică din Caragiale: „C-eşti copil?“

Recunosc că peste 90% din eseurile şi studiile abordînd actualitatea, omul, societatea, construcţia europeană etc. sînt de un pesimism teribil şi abundent argumentat. Titlurile care se vînd masiv anunţă fie sinuciderea sau islamizarea Europei, fie dezastrul civilizaţiei occidentale, fie moartea democraţiei, fie sfîrşitul omului alb… Sau toate acestea la un loc, împreună cu alte dezastre legate de schimbările climaterice şi epuizarea resurselor de pe planetă. Din cînd în cînd, însă, unii observatori ai lumii (prea puţin luaţi în seamă) ne avertizează că s-ar putea să fim victimele unor percepţii eronate. Este cazul cu demograful şi sociologul Hervé Le Bras, autorul unei cărţi intitulate Se sentir mal dans une France qui va bien. Apărută la Editura L’Aube în februarie anul acesta, cartea propune un tablou comparativ între inegalităţile din Franţa şi cele din celelalte ţări ale Europei, şi ajunge la concluzia că tot mai bine este să fii locuitor al Hexagonului…

Aş îndrăzni să traduc acest titlu în felul următor: De ce se simt francezii nefericiţi într-o Franţă care o duce bine. În felul acesta, problematica devine mai clară şi o putem transfera la întreaga Europă. Pentru că întrebarea poate fi pusă şi aşa: de ce se simt nefericiţi locuitorii Uniunii Europene într-o zonă a lumii care o duce bine?

Despre francezi se ştie că, indiferent ce le spui despre calitatea vieţii lor şi despre şansa de a se fi născut francezi, ei rămîn sceptici, iar în ierarhia mondială a popoarelor pesimiste ei ocupă un loc în primul eşalon (în unele clasamente figurînd ca fiind mai pesimişti decît afganii şi irakienii).

Evaluarea gradului de fericire generală al unui popor se face pe baza multor criterii, dar şi prin raportare la trecut, prin comparaţie cu restul lumii, prin identificarea perspectivelor.

În septembrie 2018, pronunţînd un discurs despre starea Uniunii, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Jun-cker, i-a invitat pe europeni să respecte ceva mai mult Uniunea, să nu-i „murdărească“ imaginea şi să-i apere modul de viaţă. Pacea, democraţia, stabilitatea, securitatea, libertatea de exprimare, precum şi libertatea de mişcare conferită de un paşaport european, accesul la educaţie şi cultură, iată doar cîteva criterii care intră în evaluarea acestui concept veşnic relativ numit fericire socială.

„Să fim fericiţi că trăim pe un continent al păcii, un continent care cunoaşte pacea graţie Uniunii Europene“, mai spunea Jean-Claude Juncker. Acest veteran al construcţiei europene ştie ce spune pentru că de fapt niciodată, în istoria ei, Europa nu a cunoscut o secvenţă atît de lungă de pace precum cea care a început în 1945…

Nu e puţin lucru să poţi spune „mi-am trăit viaţa într-o secvenţă calmă a istoriei, nu ştiu ce înseamnă să fii bombardat, să fii înrolat, să-ţi rişti viaţa pe front, să trebuiască să ucizi ca să nu fii ucis, să te refugiezi din cauza luptelor sau să-ţi pierzi copiii în război“.

Faptul că europenii sînt uneori ignoranţi, că nu ştiu cum se trăieşte în alte zone ale lumii, că se simt invadaţi, că sînt nemulţumiţi de cît cîştigă etc. nu schimbă cu nimic lucrurile: în raport cu alte șase miliarde de oameni de pe planetă (dintr-un total de 7,5 miliarde) au dus-o mai bine în ultimele decenii, iar în raport cu întreaga lor istorie au fost mai puţin victime ale invaziilor, ale războaielor, ale dictaturilor, ale epidemiilor, ale crizelor economice…

În 2017, la Editura Plon de la Paris a apărut o altă carte cu un titlu incitant: Nu, nu a fost mai bine înainte. Istoricul suedez Johan Norberg analizează o altă tendinţă a noastră a tuturor, aceea de a spune că lucrurile merg din ce în ce mai rău şi că „înainte“ totul era mult mai „luminos“. El demonstrează că nu raţiunea, ci emoţia stă la baza acestui tip de reflex. Or, se ştie, mediile de informare nu se adresează atît raţiunii, cît emoţiei, ca şi liderii populişti sau extremişti. Cu cît un om politic prezintă în tonalităţi mai întunecate prezentul, cu atît îi cresc şansele de a obţine voturi.

Există tablouri comparative tulburătoare. În anul 1900, speranţa medie de viaţă era de 39 de ani, faţă de 71 de ani acum. În anul 1800, cam 94% din populaţia de pe glob trăia într-o extremă mizerie şi doar 12% ştia să citească…

Aş vrea să-i asigur pe cititorii acestor rînduri că le-am scris fără să fiu naiv. Ştiu ce probleme au europenii şi mai ales care sînt problemele şi dilemele europenilor din Est, inclusiv ale românilor. Ceea ce doresc să transmit prin aceste reflecţii este că „mai binele“ nostru (individual şi comun) nu poate fi conceput decît dacă vom consolida ceea ce avem deja: o Europă imperfectă şi profund încercată de numeroase cataclisme. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

femeie obicei cruce jpg
Istoria tulburătoare a crucii încrustată pe fruntea fetelor de la sud de Dunăre. Un obicei uitat
Un obicei aproape necunoscut astăzi, tatuarea unei cruci între sprâncene, a fost cândva un simbol al rezistenței și credinței în fața asupririi otomane. Această tradiție, regăsită în rândul aromânilor și al femeilor din sudul Dunării
Rustem Umerov FOTO EPA EFE jpg
Ministrul ucrainean al Apărării neagă că Ucraina ar fi dispusă sa cedeze teritorii Rusiei în schimbul garanţiilor de securitate
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a dezminţit, vineri, la Oslo, informaţii potrivit cărora Kievul ar fi dispus să cedeze teritorii Rusiei în schimbul unor garanţii de securitate şi a asigurat că integritatea ţării este o „prioritate” a Kievului.
Liderii PSD si PNL depun semnaturile pentru alegerile europarlamentare la sediul BEC, in Bucuresti, 5 aprilie 2024  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (5) jpg
Ciucă îi cere lui Ciolacu să găsească biletul de avion care arată că nu a fost plecat pe banii Nordis la Nisa
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la alegerile prezidenţiale, i-a cerut vineri contracandidatului său de la PSD, Marcel Ciolacu, să facă un efort să găsească biletul de avion care arată că nu a plecat pe banii Nordis la Nisa.
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Probleme pentru noua Comisie Europeană. Care sunt șansele unei amânări a începerii mandatului SURSE
Neînțelegerile din Parlamentul European privind votul asupra noii componențe a Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, ar putea aduce o amânare a începerii mandatului, care ar trebui să aibă loc la 1 decembrie. Potrivit surselor Adevărul, eurodeputații ar putea prelungi discuțiile.
mark king getty webp
Donald Trump în timpul mitingului organizat la Madison Square Garden Foto Captură Video X jpg
Șir de controverse în următoarea administrație de la Washington. Pe cine a ales Donald Trump pentru Departamentul de Justiție
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a numit joi trei membri ai echipei sale de apărare în procesele în care este judecat, inclusiv avocatul principal Todd Blanche, pentru a ocupa funcţii de conducere în Departamentul de Justiţie.
COP29 in Azerbaidjan profimedia 0827760780 jpg
Tensiuni și conflicte diplomatice la Summitul COP29 din Azerbaidjan: „Reuşeşte să comită toate aceste crime şi să nu îşi asume responsabilitatea"
Summitul COP29, care se desfășoară în aceste zile la Baku, Azerbaidjan, a fost marcat de o atmosferă tensionată, alimentată de noi conflicte diplomatice între diversele delegații, în special între Azerbaidjan și Franța.
image png
Cel mai mare coral din lume, descoperit în Insulele Solomon. Pericolul în care se găsește
Cu o circumferinţă de 183 de metri, giganticul organism multicolor este o reţea complexă de polipi de corali individuali care au crescut între 300 şi 500 de ani.
silviu prigoana adriana bahmuteanu  Foto Click JPG
Fratele lui Silviu Prigoană a răbufnit și i-a luat apărarea Adrianei Bahmuțeanu. Ce spune Dan Prigoană: „Este un circ. E ceva absurd!”
Frații lui Silviu Prigoană nu au participat la înmormântarea omului de afaceri, care a avut loc joi, la 2 zile după ce acesta a murit pe 12 noiembrie. Dan Prigoana, unul dintre frații acestuia, a avut un mesaj dur pentru Honorius, care nu i-a răspuns la telefon unchiului său. El a apărat-o și pe Adr