De ce au fost importante alegerile în Muntenegru

Publicat în Dilema Veche nr. 739 din 19-25 aprilie 2018
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Duminică, liderul istoric al Muntenegrului, Milo Djukanovici, susținător ferm al aderării la NATO și Uniunea Europeană, a  obținut o victorie din primul tur în alegerile prezidențiale din această mică țară din Balcani, ce numără puțin peste 600.000 de locuitori.

Djukanovici a condus Muntenegrul fără întrerupere timp de un sfert de secol, obţinînd independenţa față de Serbia în 2006 şi aderarea la NATO. El a vorbit imediat despre o  „victorie a viitorului european al Muntenegrului“ și s-a angajat să acţioneze pentru apropierea de Uniunea Europeană.

Dar de ce este acest eveniment electoral atît de important pentru Uniunea Europeană, într-o țară a cărei populație nici măcar nu atinge o treime din cea a capitalei României? Să remarcăm mai întîi că, la 5 iunie anul trecut, Muntenegru adera la NATO, după ce primise invitația în noiembrie 2015. Cu aceasta, s-a „închis“ și ultima „portiță“ de pe litoralul nordic mediteranean, devenit în exclusivitate teritoriu sub controlul Alianței Nord-Atlantice.

Dar drumul spre NATO a fost complicat pentru mica republică ex-iugoslavă. În toamna lui 2016, autoritățile muntenegrene au acuzat o tentativă de lovitură de stat, menită a-l răsturna prin forță pe premierul de atunci, nimeni altul decît președintele ales de acum, Milo Djukanovici, și a deturna țara din drumul spre aderarea la NATO. Tentativa s-ar fi produs exact în ziua alegerilor parlamentare din 16 octombrie. Circa douăzeci de persoane au fost arestate atunci, fiind identificate iniţial ca membri ai unor grupări paramilitare sîrbe.

La cîteva zile după aceea, Serbia expulza, la rîndul ei, mai mulți cetățeni ruși, suspectați că ar fi pus la cale tentativa de lovitură de stat din Muntenegru. Potrivit relatărilor presei din Belgrad, rușii ar fi fost prinși avînd asupra lor 120.000 de euro, precum și echipament de decriptare prin care puteau să urmărească tot timpul unde se găsește premierul muntenegrean.

Mai tîrziu, procurorul special muntenegrean însărcinat cu anchetarea cazului a acuzat implicarea rusească în tentativa de lovitură de stat și a cerut autorităților de la Moscova să ancheteze participarea „structurilor“ ruse la complot. În Muntenegru, patru cetățeni sîrbi au pledat vinovat și au fost condamnați pentru participare la complot.

Alături de Serbia, Muntenegru este considerat statul cel mai avansat din Balcanii de Vest pe calea aderării la UE. Președintele Comisiei Europene a anunțat că anul 2025 ar putea fi cel în care țările din Balcanii de Vest care se vor dovedi pregătite vor intra în Uniune. Serbia și Muntenegru se află deja în faza negocierilor capitolelor viitoarelor tratate de aderare. De altfel, moneda care circulă astăzi în Muntenegru este euro, și aceasta chiar din primele zile ale declarării independenței, în urma unei operațiuni ale cărei detalii nu au fost descifrate prea bine pînă azi.

După cum au arătat-o și evenimentele din toamna anului 2016, situația din Balcanii de Vest rămîne extrem de complicată, în contextul prezenței în zonă a unor influențe importante din afara Occidentului.

Rusia acționează puternic, mai ales pe filiera ortodoxă, în grupurile naționaliste din Serbia, în entitatea sîrbă din Bosnia sau printre sîrbii din Kosovo. Aderarea la NATO a Muntenegrului a însemnat însă o mișcare cu consecințe neplăcute pentru ruși. Puternic implicați economic în Muntenegru, mai ales în industria turismului, rușii au văzut cum le scapă printre degete un punct strategic de importanță colosală la mările calde. Mai ales că pe litoralul muntenegrean se află cel mai sudic fiord natural al Europei.

Turcia lucrează la rîndul ei intens pe filiera comunităților musulmane din Bosnia, Albania sau Macedonia, dar nu este singură aici. Interesele ei în zona musulmană se ciocnesc de cele ale Arabiei Saudite sau Qatarului.

China este și ea tot mai activă în Balcanii de Vest și mulți oficiali din regiune privesc cu interes spre posibilele investiții chinezești în infrastructură, dar nu numai.

Balcanii de Vest sînt astăzi un complicat ghem de interese și se află într-o situație cu totul diferită față de cea a statelor central și est-europene din perioada de preaderare, cînd influența Occidentului era covîrșitoare. Azi, în Balcanii de Vest, partida pare cu mult mai echilibrată.

Cu atît mai mult este importantă victoria clară a unui pro-occidental declarat, precum Milo Djukanovici. Cel pe care forțe naționaliste, foarte probabil susținute de la Moscova, au încercat să-l răstoarne prin forță acum un an și jumătate revine astăzi, pe baza unui vot popular consistent. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât de scumpă a ajuns una dintre cele mai faimoase stațiuni de pe litoral. „Lasă că Lidl nu e departe, iar la bulgari ne completăm stocul”
Românii sunt întâmpinați cu prețuri mari pe litoral, iar mulți dintre ei sunt dezamăgiți de asta. Inventivi, unii dintre ei se duc să-și cumpere bere de la supermarket, iar țigări și alimente de la vecinii bulgari. Mai greu este cu șezlongurile, care sunt mai scumpe ca în Creta sau Mamaia.
image
Fenomenul care schimbă complet satele pădurenilor. Cum arată așezările după decenii de depopulare VIDEO
După mai mult de jumătate de secol în care cele mai multe sate din Ținutul Pădurenilor s-au aflat într-un regres continuu al numărului de locuitori, înfățișarea așezărilor din Munții Poiana Ruscă a suferit transformări uimitoare.
image
Inima frântă poate fi vindecată. Cât costă intervenția
Cercetătorii susțin că prin stimularea electrică a creierului ar putea fi ameliorată suferința emoțională cauză de o despărțire. Altfel spus, există un remediu pentru ceea ce popular numim „inimă frântă”, care i-ar putea ajuta pe cei care suferă de depresie ori negativitate.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.