De ce au descins americanii în Republica Moldova

Publicat în Dilema Veche nr. 637 din 5-11 mai 2016
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Relațiile NATO-Rusia cunosc în aceste zile un nou nivel al tensiunii, după ce NATO a trimis două avioane F-22 Raptor, invizibile pe radar, la baza de la Mihail Kogălniceanu. Reprezentanţa rusă la NATO a anunțat săptămîna trecută că Moscova urmează să ia toate măsurile necesare pentru „neutralizarea ameninţărilor“.

Rusia a acuzat NATO că ridică „o nouă linie de confruntare la Marea Neagră“ și a promis contramăsuri. În acest timp, militari ai Armatei Republicii Moldova și ai Statelor Unite ale Americii tocmai au început exerciţiul „Dragon Pioneer 2016“, care are loc, în premieră, în Republica Moldova, pînă la 20 mai.

Descinderea trupelor americane în Republica Moldova reprezintă, fără îndoială, un eveniment cu totul deosebit, salutat ca atare de exponenți ai curentului pro-european. Ei văd în aceasta un semnal că aspirațiile pro-occidentale vor fi protejate și încurajate, în fața unei Rusii tot mai agresive. Desigur, lucrurile se văd cu totul diferit dinspre adepții orientării pro-Est și rămîne de văzut care vor fi cu adevărat efectele acestei descinderi militare într-o societate împărțită aproape în mod egal între cele două mari opțiuni strategice.

Exercițiul american reprezintă un răspuns simbolic la una dintre direcțiile principale de acțiune ale Rusiei, în cadrul războiului informal pe care îl poartă împotriva Occidentului: golirea de conținut a Parteneriatului pentru Pace.

Să ne amintim: cu un deceniu înainte de marea extindere din primăvara 2004 (cu șapte țări din fostul bloc răsăritean, printre care și România), Alianța lansa Parteneriatul pentru Pace (PfP) – un instrument care dădea anumite garanții de securitate statelor semnatare, fără a presupune statutul de membru deplin.

Pentru România, PfP a însemnat o anticameră a NATO. Republica Moldova, care a semnat documentele încă din 1994, rămîne și azi la stadiul de partener al Alianței Nord-Atlantice. De altfel, Constituția Republicii Moldova conține principiul „neutralității“, pe care mai multe voci pro-occidentale de la Chișinău îl contestă și îl consideră mai degrabă o ancoră către spațiul de dominație rusească.

În planul ei de a-și redobîndi controlul asupra fostului teritoriu al URSS, Rusia are acum tot interesul să submineze PfP și să arate că parteneriatul cu NATO este nu doar inutil, ci de-a dreptul periculos. Mai precis, Rusia poate interveni oricînd pentru a pedepsi aspirațiile pro-occidentale ale statelor din sfera sa de influență, fără ca NATO să reacționeze. Parteneriatul pentru Pace nu a scutit Ucraina de pierderea Peninsulei Crimeea sau de conflictul din Donbas. În definitiv, Rusia știe că NATO nu acționează în afara granițelor sale. De data aceasta, Statele Unite vor să arate că lucrurile se schimbă și că aspirațiile pro-occidentale în statele din fostul spațiu al URSS vor fi ocrotite.

Aterizarea celor două avioane F22 la baza de la Mihail Kogălniceanu și exercițiul din Republica Moldova, răspunsurile aliate la provocările regionale, generează, desigur, iritarea Moscovei și ridicarea la un nou nivel a tensiunilor NATO-Rusia.

Invitat săptămîna trecută în studioul RFI România, pentru a discuta despre multiplele fațete ale războiului hibrid, generalul în rezervă Constantin Degeratu, fost șef al Marelui Stat Major, a afirmat că sosirea avioanelor americane în România reprezintă un angajament cît se poate de clar al Statelor Unite și al aliaților în regiune, dar și un semnal clar că există riscul confruntării. NATO ar putea reacționa cu totul altfel de acum înainte, în cazul în care avioane rusești ar avea acțiuni provocatoare, crede generalul.

Adăugați la toate acestea militarizarea tot mai accentuată a Peninsulei Crimeea și tensiunile ruso-turce de după doborîrea avionului rusesc în noiembrie, și un lucru devine clar: o falie geopolitică s-a deschis deja la Marea Neagră și situația va continua pentru mult timp de aici înainte.

Iar răspunsul extins al Alianței îl vom vedea, cel mai probabil, în iulie, la summit-ul de la Varșovia.

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.