De ce au descins americanii în Republica Moldova

Publicat în Dilema Veche nr. 637 din 5-11 mai 2016
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Relațiile NATO-Rusia cunosc în aceste zile un nou nivel al tensiunii, după ce NATO a trimis două avioane F-22 Raptor, invizibile pe radar, la baza de la Mihail Kogălniceanu. Reprezentanţa rusă la NATO a anunțat săptămîna trecută că Moscova urmează să ia toate măsurile necesare pentru „neutralizarea ameninţărilor“.

Rusia a acuzat NATO că ridică „o nouă linie de confruntare la Marea Neagră“ și a promis contramăsuri. În acest timp, militari ai Armatei Republicii Moldova și ai Statelor Unite ale Americii tocmai au început exerciţiul „Dragon Pioneer 2016“, care are loc, în premieră, în Republica Moldova, pînă la 20 mai.

Descinderea trupelor americane în Republica Moldova reprezintă, fără îndoială, un eveniment cu totul deosebit, salutat ca atare de exponenți ai curentului pro-european. Ei văd în aceasta un semnal că aspirațiile pro-occidentale vor fi protejate și încurajate, în fața unei Rusii tot mai agresive. Desigur, lucrurile se văd cu totul diferit dinspre adepții orientării pro-Est și rămîne de văzut care vor fi cu adevărat efectele acestei descinderi militare într-o societate împărțită aproape în mod egal între cele două mari opțiuni strategice.

Exercițiul american reprezintă un răspuns simbolic la una dintre direcțiile principale de acțiune ale Rusiei, în cadrul războiului informal pe care îl poartă împotriva Occidentului: golirea de conținut a Parteneriatului pentru Pace.

Să ne amintim: cu un deceniu înainte de marea extindere din primăvara 2004 (cu șapte țări din fostul bloc răsăritean, printre care și România), Alianța lansa Parteneriatul pentru Pace (PfP) – un instrument care dădea anumite garanții de securitate statelor semnatare, fără a presupune statutul de membru deplin.

Pentru România, PfP a însemnat o anticameră a NATO. Republica Moldova, care a semnat documentele încă din 1994, rămîne și azi la stadiul de partener al Alianței Nord-Atlantice. De altfel, Constituția Republicii Moldova conține principiul „neutralității“, pe care mai multe voci pro-occidentale de la Chișinău îl contestă și îl consideră mai degrabă o ancoră către spațiul de dominație rusească.

În planul ei de a-și redobîndi controlul asupra fostului teritoriu al URSS, Rusia are acum tot interesul să submineze PfP și să arate că parteneriatul cu NATO este nu doar inutil, ci de-a dreptul periculos. Mai precis, Rusia poate interveni oricînd pentru a pedepsi aspirațiile pro-occidentale ale statelor din sfera sa de influență, fără ca NATO să reacționeze. Parteneriatul pentru Pace nu a scutit Ucraina de pierderea Peninsulei Crimeea sau de conflictul din Donbas. În definitiv, Rusia știe că NATO nu acționează în afara granițelor sale. De data aceasta, Statele Unite vor să arate că lucrurile se schimbă și că aspirațiile pro-occidentale în statele din fostul spațiu al URSS vor fi ocrotite.

Aterizarea celor două avioane F22 la baza de la Mihail Kogălniceanu și exercițiul din Republica Moldova, răspunsurile aliate la provocările regionale, generează, desigur, iritarea Moscovei și ridicarea la un nou nivel a tensiunilor NATO-Rusia.

Invitat săptămîna trecută în studioul RFI România, pentru a discuta despre multiplele fațete ale războiului hibrid, generalul în rezervă Constantin Degeratu, fost șef al Marelui Stat Major, a afirmat că sosirea avioanelor americane în România reprezintă un angajament cît se poate de clar al Statelor Unite și al aliaților în regiune, dar și un semnal clar că există riscul confruntării. NATO ar putea reacționa cu totul altfel de acum înainte, în cazul în care avioane rusești ar avea acțiuni provocatoare, crede generalul.

Adăugați la toate acestea militarizarea tot mai accentuată a Peninsulei Crimeea și tensiunile ruso-turce de după doborîrea avionului rusesc în noiembrie, și un lucru devine clar: o falie geopolitică s-a deschis deja la Marea Neagră și situația va continua pentru mult timp de aici înainte.

Iar răspunsul extins al Alianței îl vom vedea, cel mai probabil, în iulie, la summit-ul de la Varșovia.

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Alegerile în Timișoara. FOTO Inquam Photos / Cornel Putan
A început votarea. Românii își aleg președintele, iar bucureștenii votează și pentru referendum. Câți români au votat în Diaspora
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 de secţii, care s-au deschis la ora 7,00 în ţară, pentru a pune ştampila pe unul dintre cei 14
rahovac jpg
Turcia și atracțiile sale de top Colaj
Revelion în Turcia - trei destinații de top. Cu cine concurează Istanbul și Antalya
Dacă sunteți în căutarea unui loc magic pentru a întâmpina Anul Nou, Turcia ar putea fi destinația perfectă. Trei locații de vis promit o vacanță de neuitat, fie că doriți să sărbătoriți în inima unui oraș vibrant, să călătoriți pe tărâmuri de basm sau să vă relaxați sub soarele Mediteranei.
Photo credit  Vlad Cioplea jpeg
INTERVIU Mara Bugarin, actriță în „Moromeții 3“: „Bunicul meu a murit într-o închisoare pentru o piesă de teatru antisistem“
Pentru Mara Bugarin, filmul „Moromeții 3“ este mai mult decât o experiență unică, e o legătură profundă cu trecutul propriei sale familii.
cosmin avram in frankfurt png
Merită să muncești în Germania? „Prețurile la alimente sunt ca în România, salariile încep de la 1.600 de euro lunar”
Vloggerul Cosmin Avram a vizitat Germania și a vorbit cu doi români din Frankfurt despre costul vieții din metropola germană. Prețurile la alimente sunt aproximativ la fel cu cele din România, iar salariile încep de la 1.600 de euro.
image png
Și-a înșelat iubita care nu poate deveni mamă cu fosta celui mai bun prieten: „Iubita mea a trecut printr-o menopauză precoce”
Un bărbat în vârstă de 39 de ani a dat dovadă de lipsă de principii morale atunci când și-a înșelat iubita cu fosta iubită a celui mai bun său prieten. Vina a fost și ea ei, întrucât este logodită cu un bărbat alături de care își poate petrece restul vieții.
vot generic mana buletin in urna alegeri prezidentiale 2020 (3) JPG
Cum s-au gândit candidații la președinție să schimbe Educația din România. Cu ce promisiuni ne cheamă la vot
Lupta autorităților împotriva abandonului școlar va fi și mai aprigă, iar salariile profesorilor vor ajunge la nivelul celor din sănătate. Învățământul tehnologic și dual vor fi finanțate și dezvoltate astfel încât să ne ofere specialiștii și meseriașii care ne lipsesc în acest moment.
matei corvin
Secretele ”Legiunii Negre”, cea mai de temut armată de mercenari din istoria Europei. A fost creația singurului rege al Ungariei cu origini românești
Matei Corvin, regele Ungariei cu origini românești, a ridicat cea mai puternică armată de mercenari a Evului Mediu. Formată din oameni căliți în focul luptei, bine echipați și plătiți, regele Ungariei, a semănat teroare în Europa Centrală. Ba chiar a reușit imposibilul, cucerind Viena.
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
LIVE TEXT Referendum în București. În jur de 1.8 milioane de bucureșteni sunt așteptați să răspundă la cele trei întrebări ale lui Nicușor Dan
Pe 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale 2024, va avea loc, în București, referendumul lui Nicușor Dan. Aproximativ 1.8 milioane de locuitori ai Capitalei sunt așteptați la urne pentru a răspunde la cele trei întrebări de pe buletinele de vot.