De ce aş vota pentru Parlamentul European?

Publicat în Dilema Veche nr. 529 din 3-9 aprilie 2014
De ce aş vota pentru Parlamentul European? jpeg

Sînt tare curios dacă dumneata, cititorule, ştii cum de a ajuns domnul Barroso de două ori preşedinte al Comisiei Europene. Dacă nu ştii, nu e nici o problemă. Bine ai venit în clubul cetăţenilor din statele membre care nu au nici o idee despre cum se iau decizii de acest fel. Care au fost propunerile? Au fost şi alţi candidaţi? Ce a contat? Experienţa politică, abilitatea diplomatică sau competenţa tehnică? Care sînt criteriile? Întrebări fără un răspuns clar. Totul a fost negociat în spatele unor uşi închise. Apoi s-a plîns în cor, amar, în public, pentru că europeanul nu a mers la vot! 

Dar gata! De acum încolo, Consiliul trebuie să ţină cont de configuraţia politică a Parlamentului European, după alegerile din această primăvară. Altfel zis, succesorul domnului Barroso trebuie să fie un candidat asumat de către marile familii politice europene (ah, ce-mi place expresia asta cu familia politică!), în funcţie de rezultatul votului la nivel comunitar. De acum, votul tău contează! În consecinţă, Marile Familii Politice Europene (am simţit nevoia să scriu cu majuscule de astă dată) au cîte un candidat, deja cunoscut. 

Dacă va cîştiga dreapta (adica PPE), îl vom avea drept şef la Comisie pe domnul Jean-Claude Juncker. Avînd în vedere că România nu este în zona euro, domnia sa este mai puţin cunoscut pe la noi. A fost cel mai longeviv prim-ministru ales democratic. Timp de 18 ani, a condus guvernul Luxemburgului. Consacrarea la nivel european i-a fost adusă de preşedinţia Eurogrupului (adică adunarea miniştrilor de finanţe ai statelor din zona euro), timp de opt ani, dintre care cinci (2008-2013) au fost la vremuri de dificilă criză financiară. De aici vine şi relativa lui notorietate în ţările respective, utilizatoare de moneda comună. Este, pare-se, un foarte bun diplomat şi, evident, un mare cunoscător al intereselor naţionale ale statelor membre, măcar ale celor din zona euro.

Socialiştii l-au propus pe domnul Martin Schulz. Domnia sa este preşedintele în funcţie al Parlamentului European. A vrut să fie fotbalist, dar s-a lovit rău la genunchi şi a devenit librar. A pornit de jos, ca ucenic de vînzător, pentru ca, mai apoi, să îşi deschidă propria librărie. A intrat în politică, a fost primar al localităţii natale (Wurselen) timp de zece ani. E membru în Parlamentul European de două decenii. Are, aşadar, o impresionantă experienţă politică şi pare un excelent cunoscător într-ale „bruxellezei“. Nu este un foarte fin diplomat, avînd la activ schimburi dure de replici cu mai mulţi politicieni ai Europei. Celebru a rămas incidentul cu Silvio Berlusconi, cînd cei doi s-au acuzat reciproc de fascism.

Guy Verhofstadt a fost premier al Belgiei timp de nouă ani. În tinereţe a fost un adept hotărît al neoliberalismului thatcherian. În timp, şi-a mai relaxat opţiunile, fiind văzut astăzi mai degrabă drept un centrist. Crede în destinul federal european şi are şi ceva experienţă într-ale afacerilor (ceea ce este mai degrabă rar printre membrii Parlamentului European), fiind director al unei firme de transport petrolier. Domnia sa este candidatul ALDE (grupul liberalilor europeni). Este greu de crezut că va cîştiga postul, deşi mulţi îl văd a fi cel mai potrivit pentru a-i succeda lui Manuel Barroso, numai că ar avea nevoie de o improbabilă coaliţie ALDE-socialişti-verzi, pentru a căpăta numărul necesar de voturi.

Cele mai spectaculoase sînt propunerile ecologiştilor: nu unul, ci doi candidaţi! Un bărbat şi o femeie, conform principiului egalităţii de gen! Numele doamnei (Ska Keller) îmi este total necunoscut. În schimb, partenerul său este José Bové. Domnia sa este duşman al cerealelor modificate genetic (a dat foc unei asemenea plantaţii în Argentina), al reţelelor de fast-food (a spart geamurile unui McDonald’s) şi apărător al celor aflaţi la ananghie (a fost în grupul de europeni care s-a baricadat în bunkerul lui Yasser Arafat în timpul asaltului israelian). 

Am vaga bănuială că dezbaterile electorale de la noi vor discuta despre şcoli, spitale şi drumuri săteşti, aşa că m-am grăbit să vă informez cu privire la una dintre mizele finale ale votului: preşedinţia Comisiei. În sfîrşit, veţi şti (măcar parţial) de ce să ieşiţi din casă în duminica respectivă.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.