David la Bucureşti

Publicat în Dilema Veche nr. 619 din 24 decembrie 2015
Guverne sub acoperire jpeg

T omas are o pauză scurtă, de zece minute, pentru fumat. Iese în fața pub-ului din South Kensington. Aerul Londrei este călduț și este soare. Cu o mînă aprinde țigara, cu cealaltă deschide smartphone-ul. Joacă Grepolis. În forumul alianței, giorgio65 aruncase o întrebare. „Ajutor de la jucătorii din Anglia! Am de scris un articol despre vizita lui Cameron în România, termenul e scurt, nu am timp de documentare serioasă! Care e pachetul de asigurări sociale, abuzat de est-europenii din UE? În ce constă? Ce fel de abuzuri se pot întîmpla?“ Asta e culmea! Tomas nu are timp nici să respire, tocmai a fost retrogradat chef-adjunct, muncește de îi sar ochii și lui giorgio îi arde să ceară documentare pentru articolele lui! Răspunde: „Nu mă roade politica. Habar n-am ce pachet social pot să abuzez. Dacă vii tu să mă înlocuiești vreo 12 ore în bucătărie, fac eu documentarea în locul tău“. Tomas e din Slovacia și lucrează ca bucătar de lux în Londra de vreo zece ani.

La asta mă împinsese disperarea. Să cer ajutor în forumul alianței din Grepolis. Presa românească a ignorat aproape total vizita lui David Cameron la București. Cea britanică a dedicat cîteva rînduri. Păi, de unde să aflu de ce a venit englezul în vizită la Cioloș și la Iohannis? Atîta discreție n‑am mai văzut! Mai țineți minte, pe vremuri, cînd venea alde Bush? Se băga și curcubeu pe cer! Mai apoi, cînd a sosit Blair, l-au invitat să vorbească în Parlament. Breaking news, nu alta. Acum, mai nimic. Doar cîteva declarații „de serviciu“. Cameron a vorbit despre românii foarte bine calificați care au ales să lucreze în Marea Britanie în știință, medicină sau finanțe. Președintele Iohannis a făcut referire la sprijinul englezilor întru securizarea părții de est a Europei și… cam atît! Administrațiile ambelor state au făcut mari eforturi pentru a face vizita cît mai discretă posibil. Mama ei de democrație!

Pare-se că premierul britanic a făcut un scurt turneu la București și Varșovia din motive ținînd de politica sa internă, cu aromă europeană. Este sub mare presiune la el acasă. A promis că va reuși reforme profunde în filozofia de funcționare a Uniunii. Îl așteaptă un referendum crucial pînă la sfîrșitul lui 2017, cînd supușii Majestății Sale vor decide dacă mai vor sau nu să fie membri ai Uniunii Europene. Unul dintre punctele-cheie ale discursului său este presiunea pe care serviciile sociale ar simți-o din cauza celor mai bine de 300.000 de „imigranți“ veniți în Regat în ultimul an. Pentru a-i considera pe cetățenii statelor membre ale UE drept „imigranți“, Cameron are nevoie de schimbări fundamentale în Decalogul Uniunii. Iar libera circulație a persoanelor nu este negociabilă. I s-a spus de mai multe ori, de către mai toți liderii europeni. Cei din Est nici nu vor să audă de o atare revizuire. De aceea a plecat în vizite de seducție la București și Varșovia. Declarațiile oficiale au fost diplomatice. Adică menite a fi înțelese doar printre rînduri. Partea română a insistat cum că ar fi bine ca Marea Britanie să rămînă în UE, iar Cameron a lăudat profesioniștii români care lucrează în Regat. 

De fapt, britanicul ar dori să-i excludă pe cei pe care îi consideră „imigranți intra-comunitari“ de la orice acces la servicii sociale, timp de patru ani după ce au ajuns în Marea Britanie. Pentru asta, ar fi dispus să îi pună în aceeași categorie pînă și pe tinerii propriei țări, numai să nu fie acuzat că ar crea o discriminare. Cameron insistă: are nevoie de această măsură pentru a convinge electoratul că Uniunea poate fi reformată, astfel încît Brexit-ul să fie evitat. 

T omas stinge țigara și se întoarce în bucătărie. Atît el, cît și colegii ro­mâni, polonezi sau bulgari își plă­tesc taxele și impozitele la zi. Ar fi și cul­mea să le interzică cineva înscrierea co­piilor în școlile publice. Iar giorgio65 ră­mîne cu regretul că presa românească a ratat momentul de a comenta cum un prim-ministru britanic s-a ales cu un refuz la București.

Semnat: 

giorgio65, fondator al alianței Wake of the Kraken, server-ul Achilles, Grepolis

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Președintele Donald Trump, la depunerea jurământului în primul mandat, la 20 ianuarie 2017 (© Facebook / The Trump White House Archived)
TikTok va funcţiona din nou în SUA. Donald Trump: „Aş dori ca Statele Unite să deţină 50% din acţionariat”
Primul ordin executiv pe care îl va semna Donald Trump în calitate de preşedinte va fi cel care permite platformei chinezeşti cu milioane de utilizatori să funcţioneze în continuare în Statele Unite.
Rusia SUA Ucraina China FOTO SHUTTERSTOCK
Doctrina Monroe 2.0. Întoarcerea la dominarea celor mici de către cei mari. „Intrăm într-o nouă eră a cuceririi”
După cel de-al Doilea Război Mondial, națiunile s-au angajat să creeze o lume mai egală și mai respectuoasă față de lege. Acum, Rusia, China și SUA se întorc la un model mai vechi, în care țările puternice își impun voința, scrie Iaroslav Trofimov, în The Wall Street Journal.
Elon Musk a comentat pe X protestele violente din Marea Britanie FOTO PROFIMEDIA
Cum au ajuns Elon Musk și Aleksandr Dughin o nouă amenințare pentru democrația europeană
Europa se confruntă cu o amenințare existențială. Trebuie să reglementeze platformele tehnologice, care au devenit principalul instrument pentru răspândirea dezinformării și manipularea publicului, scrie, în Kyiv Post, Orhan Dragas, expert sârb în securitate și relații internațional.
Simion in sua FB jpg
George Simion: „Sunt de 24 de ore în Washington și deja acasă satanele se agită”. În ce calitate a fost invitat în SUA
George Simion va participa la evenimentele prilejuite de învestirea noului președinte, Donald Trump, a precizat, duminică, un comunicat de presă al Alianței pentru Unirea Românilor. Președintele AUR este deja în SUA.
iohannis si carmen jpg
Lovitură pentru Klaus Iohannis! Fiscul va lua banii pe care președintele i-a obținut din chirii
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat vineri motivarea în procesul care obligă familia Iohannis să dea înapoi banii obţinuţi din chiriile de la Sibiu. Fiscul poate demara procedurile de recuperare a prejudiciului, scrie adevarul.ro.
dubai jpg
„Săptămâna verde” la Dubai sau „tabără” în New York, moda care îi revoltă pe părinţi! Ce se va întâmpla cu cei care nu-și permit cel mai nou moft
O tabără de vară de două săptămâni în SUA, care poate ajunge la 6.000 $, sau o excursie în Dubai, care depăşeşte 2.000 $, sunt realităţi din şcolile româneşti. Cine îşi permite aşa ceva? Cu siguranţă nu majoritatea părinţilor din România! Ce se va întâmpla cu cine nu-şi permite? Va fi arătat cu dege
Încetarea focului în Gaza - Israel, Hamas, ostatici FOTO EPA 12746330 jpg
Premierul Ciolacu şi MAE salută eliberarea primilor ostatici israelieni după mai mult de un an de captivitate
România s-a grăbit să salute eliberarea primilor ostatici ai Hamas, printre care şi o femeie în vârstă de 31 de ani cu origini româneşti.
Echipament rusesc pe frontul din regiunea Kursk FOTO PROFIMEDIA/Ministerul rus al Apărării
Rusia nu și-a atins obiectivul lui Putin de a recupera, până la învestira lui Trump, întreg teritoriul ocupat de Ucraina în Kursk
Armata lui Putin a eliberat mai mult de jumătate din teritoriul pierdut în provincia rusă Kursk, dar nu şi-au atins obiectivul eliberării completa a teritoriul până la învestirea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA.
banner irina columbeanu png
Irinuca a împlinit 18 ani. Fiica lui Irinel Columbeanu s-a afișat de-a dreptul superbă, cu o geantă care costă cât un apartament!
Moment important pentru familia Gabor - Columbeanu, cu ocazia celebrării vârstei de 18 ani a Irinucăi, rodul iubirii care a fost cândva între Monica și Irinel. Cum a sărbătorit tânăra majoratul și cum arată accesoriul care a atras atenția cunoscătorilor.