David la Bucureşti

Publicat în Dilema Veche nr. 619 din 24 decembrie 2015
Guverne sub acoperire jpeg

T omas are o pauză scurtă, de zece minute, pentru fumat. Iese în fața pub-ului din South Kensington. Aerul Londrei este călduț și este soare. Cu o mînă aprinde țigara, cu cealaltă deschide smartphone-ul. Joacă Grepolis. În forumul alianței, giorgio65 aruncase o întrebare. „Ajutor de la jucătorii din Anglia! Am de scris un articol despre vizita lui Cameron în România, termenul e scurt, nu am timp de documentare serioasă! Care e pachetul de asigurări sociale, abuzat de est-europenii din UE? În ce constă? Ce fel de abuzuri se pot întîmpla?“ Asta e culmea! Tomas nu are timp nici să respire, tocmai a fost retrogradat chef-adjunct, muncește de îi sar ochii și lui giorgio îi arde să ceară documentare pentru articolele lui! Răspunde: „Nu mă roade politica. Habar n-am ce pachet social pot să abuzez. Dacă vii tu să mă înlocuiești vreo 12 ore în bucătărie, fac eu documentarea în locul tău“. Tomas e din Slovacia și lucrează ca bucătar de lux în Londra de vreo zece ani.

La asta mă împinsese disperarea. Să cer ajutor în forumul alianței din Grepolis. Presa românească a ignorat aproape total vizita lui David Cameron la București. Cea britanică a dedicat cîteva rînduri. Păi, de unde să aflu de ce a venit englezul în vizită la Cioloș și la Iohannis? Atîta discreție n‑am mai văzut! Mai țineți minte, pe vremuri, cînd venea alde Bush? Se băga și curcubeu pe cer! Mai apoi, cînd a sosit Blair, l-au invitat să vorbească în Parlament. Breaking news, nu alta. Acum, mai nimic. Doar cîteva declarații „de serviciu“. Cameron a vorbit despre românii foarte bine calificați care au ales să lucreze în Marea Britanie în știință, medicină sau finanțe. Președintele Iohannis a făcut referire la sprijinul englezilor întru securizarea părții de est a Europei și… cam atît! Administrațiile ambelor state au făcut mari eforturi pentru a face vizita cît mai discretă posibil. Mama ei de democrație!

Pare-se că premierul britanic a făcut un scurt turneu la București și Varșovia din motive ținînd de politica sa internă, cu aromă europeană. Este sub mare presiune la el acasă. A promis că va reuși reforme profunde în filozofia de funcționare a Uniunii. Îl așteaptă un referendum crucial pînă la sfîrșitul lui 2017, cînd supușii Majestății Sale vor decide dacă mai vor sau nu să fie membri ai Uniunii Europene. Unul dintre punctele-cheie ale discursului său este presiunea pe care serviciile sociale ar simți-o din cauza celor mai bine de 300.000 de „imigranți“ veniți în Regat în ultimul an. Pentru a-i considera pe cetățenii statelor membre ale UE drept „imigranți“, Cameron are nevoie de schimbări fundamentale în Decalogul Uniunii. Iar libera circulație a persoanelor nu este negociabilă. I s-a spus de mai multe ori, de către mai toți liderii europeni. Cei din Est nici nu vor să audă de o atare revizuire. De aceea a plecat în vizite de seducție la București și Varșovia. Declarațiile oficiale au fost diplomatice. Adică menite a fi înțelese doar printre rînduri. Partea română a insistat cum că ar fi bine ca Marea Britanie să rămînă în UE, iar Cameron a lăudat profesioniștii români care lucrează în Regat. 

De fapt, britanicul ar dori să-i excludă pe cei pe care îi consideră „imigranți intra-comunitari“ de la orice acces la servicii sociale, timp de patru ani după ce au ajuns în Marea Britanie. Pentru asta, ar fi dispus să îi pună în aceeași categorie pînă și pe tinerii propriei țări, numai să nu fie acuzat că ar crea o discriminare. Cameron insistă: are nevoie de această măsură pentru a convinge electoratul că Uniunea poate fi reformată, astfel încît Brexit-ul să fie evitat. 

T omas stinge țigara și se întoarce în bucătărie. Atît el, cît și colegii ro­mâni, polonezi sau bulgari își plă­tesc taxele și impozitele la zi. Ar fi și cul­mea să le interzică cineva înscrierea co­piilor în școlile publice. Iar giorgio65 ră­mîne cu regretul că presa românească a ratat momentul de a comenta cum un prim-ministru britanic s-a ales cu un refuz la București.

Semnat: 

giorgio65, fondator al alianței Wake of the Kraken, server-ul Achilles, Grepolis

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

26 martie   tomate fermier dolj   foto DAJ dolj jpg
Prețul de producător al roșiilor românești, de două ori mai mic decât în piețe. „Dacă intermediarii ar lua un profit mai mic, ar fi un rulaj mai mare”
Roșiile care ajung în marile piețe la prețuri ce depășesc până și prețul cărnii de vită nu-i îmbogățesc tocmai pe cei care trudesc și care și-au asumat riscuri uriașe. I-am întrebat pe producători care este prețul la poarta fermei și cum de românii ajung să plătească atât de mult.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
A început campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cum se pot promova cei 11 candidați
Odată cu debutul campaniei, cei 11 candidați la prezidențiale trebuie să respecte mai multe reguli în încercarea de a convinge electoratul să le acorde votul. Campania a început vineri, 4 aprilie, la 00.00, și se încheie pe 3 mai, la 7:00.
bombardament masiv al aviației anglo-americane asupra Bucureștiului
4 aprilie, ziua în care americanii au bombardat Bucureștiul
În urmă cu 81 de ani avea loc cea mai mare tragedie din istoria Bucureștiului: aproximativ 3.000 de români au murit și ați 2.500 au fost răniți după ce aviația americană a săvârșit un adevărat masacru asupra civililor.
apa, hidratare jpg
5 mituri despre hidratarea adecvată. Chiar trebuie să bem opt pahare de apă pe zi?
Apa este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru, având un rol crucial în reglarea temperaturii, eliminarea toxinelor și menținerea tensiunii arteriale optime.
Donald Trump FOTO AFP
Trump, despre reacția pieței după anunțul privind tarifele vamale: „Au profitat de noi timp de mulți ani”
Președintele Donald Trump a părut nepăsător la reacţia pieţei după anunţul său de miercuri privind tarifele reciproce. Acesta s-a declarat mai degrabă pozitiv, susținând că „pieţele vor exploda”.
Accident vascular cerebral, shutterstock jpg
O fostă asistentă medicală spune care sunt cele cinci obiceiuri care pot să prevină un accident vascular cerebral. Dieta sănătoasă pe care o recomandă
Accidentul vascular cerebral (AVC) poate avea consecințe devastatoare, dar există măsuri de prevenire. O fostă asistentă medicală a spus care sunt, din experiența ei, cele cinci obiceiuri esențiale benefice în reducerea riscului de AVC.
treatment 4099432 1280 jpg
Motivul real pentru care pacienții internați la psihiatrie sunt legați de pat. Explicația uluitoare a medicilor: „Vorbim despre o practică de urgență”
Un medic specialist a vorbit despre contenția mecanică sau legarea de pat, o practică medicală la care se recurge în privința pacienților atunci când există situații excepționale.
Dan Petrescu, Sportpictures jpg
Dan Petrescu a răpus blestemul de la punctul cu var. CFR Cluj s-a calificat la penalty-uri în semifinalele Cupei României la fotbal
CFR Cluj se va duela cu Farul Constanța pentru un loc în finala Cupei României la fotbal.
Antichitățile pot oferi un farmec opulent casei tale Colaj Veranda & Antiquesh decor
Cum să aduci eleganța vechii lumi în casa ta. Comori ascunse de antichități accesibile pentru orice buget. Trucuri de la designeri
Experții dezvăluie unde poți găsi comorile ascunse care adaugă eleganță oricărei încăperi – fără să fie nevoie de un buget regal.