DarkSide

Publicat în Dilema Veche nr. 892 din 13 -19 mai 2021
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Exper╚Ťii ├«n securitate cibernetic─â avertizeaz─â de ani de zile asupra pericolului unor atacuri ├«ndreptate ├«mpotriva a╚Öa-numitei infrastructuri critice. Dovada c─â temerile lor s├«nt justificate a venit zilele trecute, c├«nd Colonial Pipeline, operatorul american al unei re╚Ťele de aproape 9.000 de kilometri de conducte, ╚Öi-a oprit activitatea for╚Ťat de imposibilitatea de a-╚Öi accesa propriile computere. Colonial transport─â ├«ntr-o zi normal─â aproximativ 2,5 milioane de barili de combustibil c─âtre sud-estul ╚Öi centrul Statelor Unite. Anun╚Ťul privind problemele companiei a provocat o mic─â tulburare pe pie╚Ťele interna╚Ťionale de petrol ╚Öi o ├«ngrijorare major─â la nivelul guvernului american, care a anun╚Ťat c─â lucreaz─â ├«mpreun─â cu Colonial la remedierea situa╚Ťiei. 

Atacul c─âruia i-a c─âzut victim─â Colonial e de tip ransomware. Asta ├«nseamn─â c─â, profit├«nd de vulnerabilit─â╚Ťi ale re╚Ťelei sale informatice sau de neglijen╚Ťa unor angaja╚Ťi, hackerii au capturat con╚Ťinutul calculatoarelor companiei, l-au criptat ╚Öi acum a╚Öteapt─â s─â fie pl─âti╚Ťi pentru a permite din nou accesul la informa╚Ťiile respective. ├Än caz contrar, toate datele companiei vor fi f─âcute publice.

Din primele cercet─âri ale autorit─â╚Ťilor rezult─â c─â la originea atacului se afl─â DarkSide, un grup care vine, cel mai probabil, din Rusia. DarkSide are particularitatea oarecum amuzant─â c─â are ╚Öi un fel de cod etic din care afl─âm c─â programele scrise de hackerii afilia╚Ťi grup─ârii nu pot fi folosite pentru atacarea ONG-urilor sau a serviciilor publice. ╚śi totu╚Öi, exact asta s-a ├«nt├«mplat ├«n cazul Colonial. DarkSide a explicat pe site-ul propriu, g─âzduit pe darkweb (acea parte a Internetului care nu poate fi g─âsit─â cu ajutorul Google), c─â situa╚Ťia a ap─ârut ca urmare a deciziei unui ÔÇ×partenerÔÇŁ. De aceea, spune foarte serios DarkSide, citat de BBC, ÔÇ×pe viitor vom introduce moderarea ╚Öi vom verifica fiecare companie ale c─ârei date urmeaz─â s─â fie criptate de c─âtre partenerii no╚ÖtriÔÇŁ. ÔÇ×Scopul nostru este s─â facem bani, nu s─â cre─âm probleme sociale.ÔÇŁ 

Imaginea care rezult─â din ac╚Ťiunile ╚Öi comunicarea grupului arat─â c─â DarkSide func╚Ťioneaz─â ca o corpora╚Ťie al c─ârei produs software este folosit de oricine dore╚Öte contra unui procent din c├«╚Ötiguri. Partea bun─â, dac─â exist─â a╚Öa ceva, e c─â astfel de grup─âri ╚Ťin doar de crima organizat─â ╚Öi nu au nici un fel de obiective politice, lucru pe care, de altfel, DarkSide ├«l subliniaz─â ap─âsat. ├Äns─â ele s├«nt tolerate de guverne cum e cel al Rusiei ╚Öi nimic nu poate garanta c─â, ├«ntr-o zi, codul etic al grup─ârii nu poate suferi modific─âri. Sau c─â un ÔÇ×partenerÔÇŁ mai nervos nu decide s─â fie personajul r─âu din filme de categoria B. Efectele ar fi catastrofale. G├«ndul c─â un nebun sau vreun fanatic de orice natur─â ar putea decide ce se ├«nt├«mpl─â cu infrastructura de energie, de ap─â sau de s─ân─âtate p─ârea ridicol acum zece ani. Nu mai e. Despre cum se pot inspira actorii statali din activitatea infractorilor nici nu are rost s─â vorbim. Ajunge s─â ne amintim de atacul cibernetic rusesc (din nou, Rusia)  asupra Estoniei din 2007. Acela a fost un foc de avertisment cu oarecari urm─âri ÔÇô statele occidentale au ├«nceput s─â investeasc─â serios ├«n protec╚Ťie ÔÇô, dar nu suficiente. 

Puteau fi prevenite problemele Colonial? Foarte greu. Pentru a ob╚Ťine o protec╚Ťie mai bun─â ar fi fost nevoie ca ├«ntreaga re╚Ťea informatic─â a companiei s─â fie desprins─â de la Internet. Scenariul acesta e foarte pu╚Ťin posibil ╚Öi nici m─âcar el nu ar fi fost f─âr─â riscuri. Iranul poate depune m─ârturie ├«n acest sens dup─â ce, ├«n 2010, un virus cunoscut ulterior drept Stuxnet a provocat pagube majore complexului nuclear de la Natanz. Sigur, atunci nu era vorba de sechestrare de informa╚Ťii, ci pur ╚Öi simplu de o opera╚Ťiune distructiv─â. Detaliul care conteaz─â e c─â instala╚Ťiile respective nu erau conectate la Internet. ├Äns─â un stick introdus ├«ntr-un computer al centralei a fost suficient pentru ca atacul s─â se produc─â. 

Pu╚Ťin b─âgate ├«n seam─â, ╚Ötirile despre astfel de probleme vin ╚Öi din Rom├ónia, unde, ├«n ultimii doi ani, mai multe spitale au c─âzut victime hackerilor. Uneori informa╚Ťiile se recupereaz─â f─âr─â pagube, alteori, potrivit unei declara╚Ťii a ministrului S─ân─ât─â╚Ťii din 2019, statul rom├ón pl─âte╚Öte pentru a restabili accesul.

Scenariile apocaliptice de prin filmele de ac╚Ťiune devin ├«ncet-├«ncet plauzibile, iar despre ├«nt├«mpl─âri ca acelea descrise mai sus vom citi tot mai des. E probabil o chestiune de timp p├«n─â c├«nd o re╚Ťea de infrastructur─â critic─â, de aici sau de aiurea, va fi pus─â offline ╚Öi vor fi pierdute vie╚Ťi de oameni. Despre amploarea dezastrului care va veni putem doar s─â specul─âm. Cam ├«n acela╚Öi fel cum se specula ├«n literatur─â ╚Öi cinematografie cu posibilitatea unei pandemii. ├Än afar─â de a spera c─â se trag concluziile necesare, iar gradul de protec╚Ťie va cre╚Öte, nu prea se poate face mare lucru. G├«ndul c─â amenin╚Ť─ârile informatice de acest fel pot fi eliminate e total fantezist. Experien╚Ťa Colonial Pipeline sau a Iranului arat─â c─â ├«n calea un hacker talentat nu stau nici izolarea, nici tehnologia ╚Öi nici m─âcar Allah.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experien┼úa unui turist ├«n Cluj: ÔÇ×Nu pare din Rom├ónia. Arat─â ├«ntr-un fel... ÔÇť
Un turist a relatat impresiile sale dup─â ce a vizitat Clujul ┼či spune c─â ora┼čul arat─â diferit de alte localit─â┼úi din Rom├ónia. Turistul a f─âcut mai multe remarci ┼či a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
De┼či temperaturile scad u┼čor, c─âldura extrem─â face ravagii ├«n Rom├ónia. Dup─â valul de aer tropical, meteorologii anun┼ú─â furtuni violente.
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.