DarkSide

Publicat în Dilema Veche nr. 892 din 13 -19 mai 2021
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Experții în securitate cibernetică avertizează de ani de zile asupra pericolului unor atacuri îndreptate împotriva așa-numitei infrastructuri critice. Dovada că temerile lor sînt justificate a venit zilele trecute, cînd Colonial Pipeline, operatorul american al unei rețele de aproape 9.000 de kilometri de conducte, și-a oprit activitatea forțat de imposibilitatea de a-și accesa propriile computere. Colonial transportă într-o zi normală aproximativ 2,5 milioane de barili de combustibil către sud-estul și centrul Statelor Unite. Anunțul privind problemele companiei a provocat o mică tulburare pe piețele internaționale de petrol și o îngrijorare majoră la nivelul guvernului american, care a anunțat că lucrează împreună cu Colonial la remedierea situației. 

Atacul căruia i-a căzut victimă Colonial e de tip ransomware. Asta înseamnă că, profitînd de vulnerabilități ale rețelei sale informatice sau de neglijența unor angajați, hackerii au capturat conținutul calculatoarelor companiei, l-au criptat și acum așteaptă să fie plătiți pentru a permite din nou accesul la informațiile respective. În caz contrar, toate datele companiei vor fi făcute publice.

Din primele cercetări ale autorităților rezultă că la originea atacului se află DarkSide, un grup care vine, cel mai probabil, din Rusia. DarkSide are particularitatea oarecum amuzantă că are și un fel de cod etic din care aflăm că programele scrise de hackerii afiliați grupării nu pot fi folosite pentru atacarea ONG-urilor sau a serviciilor publice. Și totuși, exact asta s-a întîmplat în cazul Colonial. DarkSide a explicat pe site-ul propriu, găzduit pe darkweb (acea parte a Internetului care nu poate fi găsită cu ajutorul Google), că situația a apărut ca urmare a deciziei unui „partener”. De aceea, spune foarte serios DarkSide, citat de BBC, „pe viitor vom introduce moderarea și vom verifica fiecare companie ale cărei date urmează să fie criptate de către partenerii noștri”. „Scopul nostru este să facem bani, nu să creăm probleme sociale.” 

Imaginea care rezultă din acțiunile și comunicarea grupului arată că DarkSide funcționează ca o corporație al cărei produs software este folosit de oricine dorește contra unui procent din cîștiguri. Partea bună, dacă există așa ceva, e că astfel de grupări țin doar de crima organizată și nu au nici un fel de obiective politice, lucru pe care, de altfel, DarkSide îl subliniază apăsat. Însă ele sînt tolerate de guverne cum e cel al Rusiei și nimic nu poate garanta că, într-o zi, codul etic al grupării nu poate suferi modificări. Sau că un „partener” mai nervos nu decide să fie personajul rău din filme de categoria B. Efectele ar fi catastrofale. Gîndul că un nebun sau vreun fanatic de orice natură ar putea decide ce se întîmplă cu infrastructura de energie, de apă sau de sănătate părea ridicol acum zece ani. Nu mai e. Despre cum se pot inspira actorii statali din activitatea infractorilor nici nu are rost să vorbim. Ajunge să ne amintim de atacul cibernetic rusesc (din nou, Rusia)  asupra Estoniei din 2007. Acela a fost un foc de avertisment cu oarecari urmări – statele occidentale au început să investească serios în protecție –, dar nu suficiente. 

Puteau fi prevenite problemele Colonial? Foarte greu. Pentru a obține o protecție mai bună ar fi fost nevoie ca întreaga rețea informatică a companiei să fie desprinsă de la Internet. Scenariul acesta e foarte puțin posibil și nici măcar el nu ar fi fost fără riscuri. Iranul poate depune mărturie în acest sens după ce, în 2010, un virus cunoscut ulterior drept Stuxnet a provocat pagube majore complexului nuclear de la Natanz. Sigur, atunci nu era vorba de sechestrare de informații, ci pur și simplu de o operațiune distructivă. Detaliul care contează e că instalațiile respective nu erau conectate la Internet. Însă un stick introdus într-un computer al centralei a fost suficient pentru ca atacul să se producă. 

Puțin băgate în seamă, știrile despre astfel de probleme vin și din România, unde, în ultimii doi ani, mai multe spitale au căzut victime hackerilor. Uneori informațiile se recuperează fără pagube, alteori, potrivit unei declarații a ministrului Sănătății din 2019, statul român plătește pentru a restabili accesul.

Scenariile apocaliptice de prin filmele de acțiune devin încet-încet plauzibile, iar despre întîmplări ca acelea descrise mai sus vom citi tot mai des. E probabil o chestiune de timp pînă cînd o rețea de infrastructură critică, de aici sau de aiurea, va fi pusă offline și vor fi pierdute vieți de oameni. Despre amploarea dezastrului care va veni putem doar să speculăm. Cam în același fel cum se specula în literatură și cinematografie cu posibilitatea unei pandemii. În afară de a spera că se trag concluziile necesare, iar gradul de protecție va crește, nu prea se poate face mare lucru. Gîndul că amenințările informatice de acest fel pot fi eliminate e total fantezist. Experiența Colonial Pipeline sau a Iranului arată că în calea un hacker talentat nu stau nici izolarea, nici tehnologia și nici măcar Allah.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Megastructura uriașă pentru care Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur. Este unicat în România și funcționează și astăzi
La granița de nord a României se află una dintre cele mai impresionante mega-structuri a epocii comuniste. Barajul de la Stânca-Costești este un colos de beton care a costat câteva tone de aur și este al treilea ca mărime din Europa. Acum este un adevărat paradis natural.
image
EXCLUSIV. Elena Lasconi: „Dacă voi fi președintele României, voi fi un președinte pentru popor, din popor și nu din colivie”
Candidată la președinția USR și văzută ca potențial candidat la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi a vorbit într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre relația cu Dominic Fritz, despre cum s-a decis să candideze la președinția USR și dacă e România pregătită să aibă o femeie-președinte.
image
Ce este sistemul Patriot. Plusurile și minusurile armamentului american cu preț exorbitant
Patriot este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană disponibile, capabil să intercepteze atât rachete cât și aeronave avansate. Principala provocare a sistemului este costul uriaș - o baterie Patriot nouă ajunge la 1 miliard de euro.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: