D’ale noastre şi d’ale lor

Publicat în Dilema Veche nr. 561 din 13-19 noiembrie 2014
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Sastisit de aşa-zisa campanie electorală de pe la noi, din care nu am priceput absolut nimic, am luat o hotărîre cruntă. Mă voi decupla de la „cele patru canale de ştiri“ şi voi trece pe unul internaţional, să văz ce se mai petrece prin lume. Aşadar, am schimbat RomâniaTV, Antena 3, B1 şi Realitatea (plus Digi, ca bonus) cu CNN-ul. Nu de alta, dar m-am lămurit repede că nu am nici o idee calificată despre ţinta votului meu din primul tur. Nu am aflat nici un detaliu, cît de mic, despre programe economice, relaţii externe, opinii legate de politicile publice din sănătate, securitate, IT, pensii, industrializare, energie, minorităţi, taxe şi tot felul de alte alea care, pînă la urmă, ar trebui să definească viziunea despre viitor a şefului de stat. Am văzut o noncampanie electorală perfectă. Habar nu am în ce fel unul sau altul dintre conaţionalii mei şi-a putut forma vreo convingere electorală fermă. Se pare că avem mulţi cetăţeni fără dileme. Altfel nu îmi pot explica fermele convingeri afişate în favoarea lui Iohannis, Ponta, Macovei sau Udrea.

Pe CNN, iată cîteva dintre titlurile săptămînii de după primul tur electoral prezidenţial românesc. Un tînăr bancher englez, angajat la o multinaţională faimoasă, cu un trecut profesional impecabil şi studii la Cambridge, a măcelărit două (posibil) prostituate, în Hong Kong. Oraşul este şocat pentru că, în ciuda imaginii pe care o avem din filmele cu Jackie Chan, urbea este foarte paşnică. Fapt divers, pînă la urmă, deşi unul destul de sîngeros. Prin Mexic se petrecu o dramă misterioasă. Mai mult de 40 de elevi de liceu pedagogic de provincie au plecat cu un autocar spre o manifestaţie civică. Noaptea, au fost opriţi pe drum de nişte poliţişti care au deschis focul şi au început să îi împuşte pe adolescenţi. A trecut mai mult de o lună de cînd un supravieţuitor a povestit cum şi-a văzut unii colegi murind. Nici pînă azi nu se ştie ce s-a întîmplat cu acei copii. Sînt daţi dispăruţi. Au fost arestaţi primarul unui orăşel din zonă şi soţia lui, bănuiţi că au legături cu un cartel de traficanţi de droguri şi care ar fi comandat unor poliţişti corupţi asasinatul în masă. Atenţie! Nu vorbim de vreo provincie a Afganistanului, ci de ditai Mexicul, ţară vecină cu Statele Unite, avînd renumele unui stat (totuşi) democratic, „normal la cap“ (e drept, cu niscai necazuri legate de o justiţie incompetentă şi de corupţia pe scară largă). Tot un fapt divers, aţi zice. Tot sîngeros. Ca mai toate ştirile de gen.

De prin politică, să te ţii. Au avut şi ei alegeri. Ei, americanii. Nu duminică. Marţi. Alegeri „intermediare“, la jumătatea ciclului electoral prezidenţial. Ştiţi rezultatul: republicanii au cîştigat majoritatea în Senat. Pe cea din Cameră o aveau deja. Drept urmare, Barack Obama va fi nevoit să îndure ultimii săi doi ani de mandat în condiţiile unei crunte coabitări cu un legislativ ostil şi defel pus pe dialog. Altă asemănare: pînă şi cei mai democraţi dintre candidaţii democraţi nu aveau nici un chef să fie alăturaţi imaginii preşedintelui, aflat în picaj liber într-ale sondajelor de simpatie. Cam ca la noi, cu excepţia Elenei Udrea. Tot ca la noi, prezenţa la vot a fost de aproximativ jumătate din electorat. Motivul: lipsa unor oferte atractive şi dispreţul faţă de o clasă politică percepută ca fiind arogantă, foarte departe de nevoile reale ale societăţii. De ce ar fi Obama atît de nepopular, în ciuda faptului că economia îşi revine spectaculos? E mult de spus. Ca trăitor în Europa de Est, nu pot decît a spera în victoria unui republican, peste doi ani. Cine să fie acela? Habar n-am. Dacă vor fi în stare să găsească un candidat mai presus de categoria Sarah Palin, republicanii vor cîştiga la pas. Dacă nu, vom avea un Putin din ce în ce mai agresiv şi parcă abonat etern la poziţia de „cel mai puternic om al Planetei“ în clasamentul revistei Forbes (a cîştigat şi anul ăsta, pentru a doua oară la rînd).

Pînă la urmă, cred că am găsit diferenţa între cele patru televiziuni de ştiri (conform domnului Ponta, singurele care contează) şi CNN-ul: numărul de morţi de la fapt divers şi puterea globală a preşedintelui despre care vorbesc la jurnal. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Pacient de Covid Sursa Freepik com jpg
Harta corpului, inovația în cercetarea COVID -19, dezvoltată de oamenii de știință britanici
Oamenii de știință de la Universitatea Oxford folosesc o tehnică inovativă pentru a-i ajuta pe pacienți să comunice dimensiunile și gravitatea simptomelor asociate bolilor post-infecțioase cum sunt COVID de lungă durată și sindromul de oboseală cronică.
Alexandru mitrita foto facebook u craiova jpg
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Companiile din SUA nu mai vor diversitate, echitate şi incluziune. Revenirea lui Trump la Casa Albă a intensificat această tendință
Companiile din SUA nu mai vor diversitate, echitate şi incluziune, având reacții adverse față de astfel de politici. Iar revenirea lui Trump la Casa Albă a intensificat această tendință.
image png
Prăjitura „sănătoasă” din ovăz și mere. Conține puține calorii și este un adevărat deliciu!
Ai poftă de ceva dulce, dar te temi de calorii și impactul negativ pe care îl poate avea zahărul asupra sănătății tale? Ei bine, acum poți opta pentru o prăjitură sănătoasă, extrem de gustoasă, și cu puține calorii.
lire sterline foto pinterest
Fug bogații din Marea Britanie. „Doar China a pierdut mai mulți miliardari”
Mii de oameni bogați părăsesc Marea Britanie din cauza taxelor și a degradării sistemului medical, continuând exodul din perioada Brexitului, potrivit unei firme de consultanță.
trump jpg
Fierbe capitala SUA! 48 de kilometri de garduri în Washington la învestirea lui Trump
Fierbe capitala SUA! Toţi ochii vor fi azi pe Washington, locul unde va fi instalat în funcţie preşedintele ales, Donald Trump. Click! vă prezintă cele mai importante aspecte ale unei zile istorice, care va confirma numirea celui de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.
Stema Transnistria
Criza energetică în Transnistria. Maia Sandu acuză soluții false după anunțul Moscovei privind reluarea livrărilor de gaz
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă că livrarea gazului prin intermediari către Transnistria contravine legislației, subliniind că Moscova ar putea relua livrările prin Moldovagaz, companie al cărei acționar majoritar este Gazprom.
Lucru acasa laptop pisica cafea telemunca munca FOTO Shutterstock
Care este diferența dintre telemuncă și work from home? Cum apar cele două în legislație
Telemunca și munca de acasă (work from home) au devenit din ce în ce mai răspândite în piața muncii din ultimii ani, însă mulți dintre noi le confundă, neștiind care sunt diferențele de reglementare.
Marcel Ciolacu şi Victor Ponta FOTO Inquam Photos / George Călin
„Poate voi candida chiar eu”. Victor Ponta se gândește tot mai mult la Cotroceni. Cum răspunde la amenințarea lui Marcel Ciolacu
Victor Ponta spune că, dintre cei care și-au anunțat până acum candidatura la prezidențiale nu are pe cine să voteze și nu exclude intrarea în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni.