Daciada şi Cîntarea României la velşi

Publicat în Dilema Veche nr. 475 din 21-27 martie 2013
Erasmus Doi jpeg

Terenul era ud. Era nasol. Ghetele se înfundau în noroi, se aduna mîl între crampoane, căram după mine cel puţin un kil de pămînt pe fiecare picior. Mai era şi o ploaie scîrboasă, măruntă şi rece, de noiembrie. Tricoul era şi el greu, rece, ud fleaşcă. Prinsesem după grămadă şi o luasem la sănătoasa pe lîngă demi-ul lor, pe partea închisă, de-a lungul tuşei. Din cauza noroiului de pe teren şi dintre crampoane, aveam impresia că alerg cu încetinitorul. Nu l-am văzut cînd a venit, dinspre stînga. Era flancherul lor. Mi-a tras un placaj care m-a aruncat trei metri în sus, apoi încă doi în afara terenului. Am muşcat zdravăn din puţina iarbă de lîngă pista de atletism, apoi am continuat să alunec încet-încet, prin noroi. A fost unul dintre cele mai dure placaje pe care le încasasem pînă atunci. Am rămas uşor şocat de forţa şi hotărîrea cu care îmi fusese aplicat. În cîteva secunde, m-am pomenit lîngă mine cu englezoiul care mă placase. Mi-a întins mîna, m-a ajutat să mă ridic şi mi-a dat două palme amicale pe spate. M-am dus să mă aliniez în tuşă, scuipînd pămîntul din gură şi bombănindu-mă că nu-l văzusem din timp, să îi pun un tampon preventiv.

Acela a fost singurul meci internaţional pe care l-am jucat în cariera mea scurtă de rugby-ist (cam doi ani, în timpul liceului). Ei erau de la London Welsh, liceul galezilor care trăiesc în Londra. Noi eram de la Griviţa Roşie, adunaţi de pe la toate liceele de prin Bucureşti. Ei jucau cu echipa „sub 16 ani“. Antrenorii noştri au trişat un pic şi au băgat în teren o echipă cu mulţi jucători pînă în 18. Nu a contat. Ne-au bătut de ne-au zvîntat. 18 eseuri la 3. Eu am rămas pînă azi cu amintirea celui mai teribil placaj din viaţa mea, aplicat curat şi corect. Seara, la banchet, la restaurantul de la Tineretului (acum e un McMoni’s acolo), surpriză: am avut parte şi de un concert. O mică orchestră care ne-a oferit de toate: miniaturi simfonice, cîntece populare galeze, valsuri. Demi-ul era la vioară, flancherul care mă placase era între suflători, unul dintre pilieri era la percuţie ş.a.m.d. Jumătate din echipa de rugby a liceului era şi în orchestră. Cu toţii am rămas paf! La asta nu ne aşteptam. La numai cîteva ore după ce ne dăduseră lecţii de rugby (ăsta e tristul adevăr), acum ne umileau de tot: ştiau să şi cînte! Ba, mai mult: aveau şi note bune. Pe cînd încercam să fac un barter de tricouri (deh, speram să încînt pe careva cu jerpelitura mea de la club, avînd avantajul că vorbeam mai bine engleza decît colegii mei de echipă), am aflat că în echipa de rugby şi în orchestră nu sînt primiţi decît dacă au note foarte bune. În cazul vreunei corijenţe, li se punea în vedere că nu au timp suficient pentru studiu, aşa că ar face mai bine să lase o vreme deoparte „extracurricuralele“. Mi-a rămas în minte replica antrenorului meu, nea Nicu Vizitiu (Dumnezeu să-l ierte): „Măi băieţi, ăştia sînt prea puţini. De-aia sînt obligaţi să facă Daciada şi Cîntarea României cu aceiaşi oameni.“

De cînd am copil sportiv şi pianist (în devenire, cu ambele calităţi), îmi tot amintesc de amîndouă: de Daciada şi de Cîntarea României. Las deoparte ipocrizia colosală care ne făcea să cîntăm pentru to’aşii Nicolae şi Elena. Rahat! Nici unul nu credea o iotă. Cred că nici măcar activiştii care ne dirijau. Măcar aveam unde face. Sport sau ceva arte. Sau de-amîndouă, dacă aveam timpul şi talentul necesare. Este zăpăcitor să vezi, în 2013, cît de idiot poate fi construit sistemul nostru de învăţămînt. Carte, sport şi artă în acelaşi timp? Ia-ţi gîndul, măi, părinte de şcolar. Ori una, ori alta, ori din cealaltă. Toate deodată nu se poate. Cărînd în spinare ghiozdane de cîte zece kilograme, şcolărimea română este obligată dedicaţiei întru învăţat pe de rost cît mai multe tone de informaţie. Orice activitate în afara şcolii costă. Bani şi timp. Nici o dîră de cooperare între Ministerul Sportului, cel al Culturii şi cel al Educaţiei.

Le-aş aminti tuturor un fapt simplu: foştii mei adversari de la London Welsh erau educaţi într-un sistem care are mult mai multe performanţe academice, artistice şi sportive decît România. Cu mult mai multe. Să caute dînşii să afle de ce. Eu am doar nişte bănuieli, nu le zic.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

greutate jpg
Fluctuezi în greutate? Iată cum are de suferit ciclul menstrual
Te confrunți cu perioade neregulate sau ovulație absentă? Înțelegerea legăturii dintre creșterea sau pierderea în greutate și ciclul menstrual te poate ajuta să gestionezi mai bine sănătatea ta hormonală.
williams jpg
Liga Campionilor, sfererturi: Barcelona a „măturat” terenul cu Dortmund. Prințul Williams, comportament de ultras la Paris
Prințul Williams a asistat miercuri seară la „sfertul” PSG - Aston Villa 3-1.
zodii, foto shutterstock jpg
Zodiile care se vor pune pe picioare, începând cu acest weekend. Acești nativi primesc sprijin astral și reușesc să scape de toate problemele
Fie că au fost provocări financiare, tensiuni în familie sau probleme legate de sănătate ori carieră, lucrurile încep, în sfârșit, să se așeze.
accident constanta jpeg
Doi tineri au murit într-un groaznic accident în județul Constanța. Victima de 26 de ani era însărcinată
Un grav accident rutier a avut loc miercuri noapte, la ieșirea din localitatea Lumina, spre Năvodari, în județul Constanța. Două persoane și-au pierdut viața, după ce două mașini s-au izbit violent. Printre victime se află o tânără de doar 26 de ani, care era însărcinată.
Donald Trump FOTO AFP
Trump ordonă investigarea a doi consilieri din primul mandat care l-au criticat. Pe unul dintre ei îi acuză de „trădare”
Donald Trump a cerut Departamentului de Justiţie să investigheze doi foşti colaboratori din primul său mandat la Casa Albă, pe unul dintre aceştia acuzându-l de „trădare”, un gest extrem de neobişnuit pentru un preşedinte american.
image png
Trump apasă pe trăgaciul economic: Tarifele de reciprocitate zdruncină piețele și provoacă furia Chinei. China la zi
În materialul de astăzi „China la zi”, vă prezentăm traducerea integrală din limba chineză a două articole publicate pe site-ul oficial al Comitetului Provincial Zhejiang al Consiliului Chinez pentru Promovarea Comerțului Internațional, care analizează escaladarea tensiunilor comerciale.
prostituate roma antica jpg
Povestea femeilor ușoare din Roma Antică. De ce erau așa populare și ce tarife cerereau
Roma Antică a fost un centru al luxului, puterii și al libertății sexuale, unde prostituția nu doar că era acceptată, dar era și reglementată, având un rol esențial în viața socială și economică a imperiului.
copy F64E99B7 83B1 4F33 AA10 C591A4C1A80E mov thumbnail png
Un ritual de tundere a opt femei la Mănăstirea Moreni, din județul Vaslui, a stârnit un val de reacții contradictorii pe internet
La Mănăstirea Moreni din județul Vaslui, a avut loc o ceremonie religioasă de tunderea a opt femei, înainte de a deveni călugărițe. La prima vedere, poate părea ceva medieval şi misogin. În realitate, este vorba despre o rânduială veche a Bisericii.
Arena Nationala, Generatia de Aur (Sportpictures) jpg
Gigi Becali amenință iubitorii de concerte cu Legea Sportului: „I-am adus la cunoștință lui Nicușor Dan”
Gigi Becali a anunțat că a intrat în Parlament ca să facă o Lege a Sportului.